Borba protiv cenzure i podrška Denisu Latinu

izvor: portaloko.hr 

Rad HRT-a u posljednje su vrijeme obilježili skandali, koji su hrvatsku medijsku javnost u najmanju ruku sablaznili. Najprije je ‘najslobodnija’ emisija Latinica suočena s 20-minutnom cenzurom, a zatim i otkazima redatelju i novinaru, koji su dugogodišnji suradnici na Latinici. Kao ‘šećer na kraju’ uslijedila je prijava voditelja Denisa Latina i novinarke Ane Jelinić Etičkom povjerenstvu.

Stoga ne čudi što je takvo ponašanje na vrhu HRT-a izazvalo kulminaciju nezadovoljstva javnosti, te je za sutra u podne najavljen prosvjed na Prisavlju. Okupljanje počinje ispred ulaza na HRT, kod tzv. Kockice.
Prvi čovjek HND-a Zdenko Duka najavio je za Index kako će zatražiti pismeno očitovanje vrha Prisavlja što se zapravo događa oko Latinice te zatražiti obrazloženje o otkazima suradnje za novinara i redatelja.

No, prosvjednici su uvjereni kako Renato Kunić, v.d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a, zapravo vodi osobni rat protiv Latinice. Cenzurom emisije, smatraju, pokušao je zaštititi bivšeg prvog čovjeka Carinske uprave i blagajnika HDZ-a Mladena Barišića. Također, nakon 15 godina rada za emisiju, otjerao je redatelja Vjerana Pavlinića, a onda i novinara Josipa Oreča.

Latin i Jelinić Etičkom su povjerenstvu prijavljeni zbog emisije “Ivo sanader – model jedne vladavine”, jer su u njoj o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku i ministru zdravstva Darku Milinoviću govorili nepodobni i “odbačeni” novinari: Željko Peratović, Domagoj Margetić i Nataša Škaričić. Njihov grijeh leži i u tome što su izrezali dio u kojemu novinar EPH izdanja Gordan Malić u studiju vrijeđa Margetića.

Zbog lakše koordinacije sutrašnjih prosvjeda, na Facebooku je osvanula i posebna grupa “HDZ-ova Bastilja mora pasti! Svi pred HRT!”, koja zasad broji više od 600 članova. Administratori grupe na Facebooku su proslavljena novinarka i kolumnistica PortalaOko Jasna Babić te u ovom slučaju prozvani Peratović i Margetić.

Comments

 1. Naša RTV i Pobjeda su uvijek bil na ćirilici, nikada latinici. Jeste Pobjeda, poznatija kao novina od riječi prešla sa ćirilice na latincu, što je izazvalo proteste dijela prosrpsko oprijedijeljenih gradjana, ali je ona ostala duboko ćirilična – nepromijenjena.
  “Svakoga dana u svakom pogledu nazaduje sve više i više”-rekli bi na filmu
  Eto, odgledah poslednju latinicu sa temom “Ne može se dokazati”(a odnosi se na očigledan kriminal u Hrvatskoj “koji se ne može dokazati”). Vidjoh, da je “bratska nam Hrvatska” original kao mi, što se mafije, korupcije, kriminala tiče. Da je gradonačelnik Zagreba Bandić, preslikani Mugoša, ili ovaj preslikani Bandić. I pomislih ovako:
  Što bi bilo da se na našem javnom servisu (ne ovom :)) prozovu najviši državni funkcioneri za kriminal, povezanost sa mafijom? Da se direktno pomenu i prozovu Djukanović, Krivokapić, Mugoša, Marović… kao što su ovdje direktno prozvani: od Sanadera do Kosor, od Bandića do SDP-a(Hrvatskog)?
  Odgovor mi je bio sledeći:
  prvo-to je apsolutno nemoguće
  drugo-kada bi se nemoguće moglo ostvariti, predpostavljam da bi istog momenta bilo smijenjeno kompletno rukovodstvo RTV CG. Da bi drugi “patriotski mediji” odmah grešku ispravili, digli takvu hajku na uredništvo, da bi možda isti završili u zatvor zbog pokušaja državnog udara. Ne bih u tom nemogućem slučaju bio začudjen da bi RTV CG bio neko vrijeme zatvoren dok se “ne sredi stanje”.

  • Zippe,

   da li brzopleto zakljucujem ako mi se ucini da je u vasoj gornjoj poruci cirilica primjer nepromijenjenosti, pa time i (ovo je spekulacija) nazadnosti?
   Ja nisam prosrpski orijentisan, pa protestujem kad god se cirilica zakida, i imam dosta tvrd stav po tom pitanju. Takodje, sebe smatram prilicno modernim, a bio sam zatecen kad je moj rodjeni brat prije 15 dana izjavio kako je cirilica ‘prevazidjena’. Paf, sto bi rekli braca Hrvati.
   Naravno, kod mene odnos prema cirilici ima veze iskljucivo sa kulturnim nasljedjem, ne sa bilo kakvom nacionalnom romantikom: dva pisma su prednost i privilegija, sa njima smo duplo bogatiji, i ne vidim potrebu da se jedno ukida ili zanemaruje.
   Prelazak Pobjede, koja je od osnivanja uvijek izlazila na cirilici, odjednom na latinicu, bilo bi smijesno da nije tuzno.

   Znam da je ovo dalje od teme, i izvinjavam se.

   • Brzopleto si zaključio, Vladimire. Ili ja nijesam napisao to tako da bih bio pravilno shvaćen. Nemam ništa protiv ćirilice kao pisma. Obrnuto, smatram da je poželjno znati i upotrebljavati je u praksi kako ne bi bila zaboravljena. Kao dio tradicije i kulture, ako ne čega drugog.
    U ovom slučaju je to bila aluzija na ime emisje koju vodi Denis Latin.

   • Pretpostavljao sam, ali sam valjda iskoristio sansu da se sam odredim po ovom pitanju.

    Inace, igra rijeci kod imena voditelja i emisije je odlicna. A kako su i pokretaci ovog portala talentovani za takve stvari, nadam se da cemo slicno gledati i ovdje!

  • “Naša RTV i Pobjeda su uvijek bil na ćirilici, nikada latinici. Jeste Pobjeda, poznatija kao novina od riječi prešla sa ćirilice na latincu, što je izazvalo proteste dijela prosrpsko oprijedijeljenih gradjana, ali je ona ostala duboko ćirilična – nepromijenjena.”

   Reče komentator Zipp, i ostade uvjeren da nastupa sa građanske pozicije.

   Zipp, stidi se!

   • @Gonzo
    Mislim da si me pogrešno shvatio, ili sam se ja pogrešno izrazio. Uopšte mi nije ni na kraj pameti bilo da vrijedjam nekog, niti sam to ikada radio. Kontekst je bio(možda nespretan) da je Pobjeda prelaskom na latinicu ostala ista i da nikada neće biti “latinica” u kritičkom smislu(pokušaj aludiranja na kritičku emisiju Denisa Latina – “Latinica”.
    To sam već objasnio, ili pokušao da objasnim Vladimiru.

 2. Tako dobar komentar,Zipp,sve je rečeno!Samo bih dodala,sa svoje strane,da moja porodica ne uključuje RTV CG,taj kanal je memorisan tako daleko da smo ga i zaboravili..

  • Greška. Što ne gledate. Jedino ako tvoja porodici i Vi nijeste ljubitelji humora. Crnog.
   Svakih 15-tak dana ja odgledam dnevnik. Smijem se grohotom dok ga gledam. Kada ga odgledam, uvijek se ponovo zamislim. Zapitam “dje ja živim, majko moja”. Ali ipak, dok ga gledam, divim se, iskreno. Biljani Stanković npr. Kako je sva puna sebe, drčna,ponosna – dok sugestivno čita ono što čita.
   Ili, kada odgledam “Repliku”, vljda se tako zove. Ma, Beni Hil je to. Dok se ne završi.
   A onda? Nastupi tuga, istina. Kao poslije svakog crnog humora na sopstveni račun.

 3. Jesmo ljubitelji crnog humora,baš.Bilo je i tog odgledavanja na svakih 15-tak dana,smijeha,gledanja odane i drčne Bilje,a na kraju je uvijek dolazilo poznato pitanje”O kojoj Zemlji oni ovo,gdje se ovo dešava?!”Prošla nas je ta faza..A,ljubitelj sam,vjerni,dobrog crtanog filma.E,ta vrsta bajke me ispunjava:)

 4. Latinica je hrvatski televizijski talk show koji se emitira od 1993. godine do danas, uz prekide. Ime je dobio po svom voditelju Denisu Latinu. Emisija se od 1993. do danas emitira na programu HRT-a, s time da je godine 1997. kraće vrijeme bila na programu privatnog konzorcija Mreža. Poznata je po tome što su pojedine emisije često bile zabranjivane zbog bavljenja nepoćudnim temama, ili objavljivanja sadržaja koje su hrvatske vlasti smatrale problematičnim. Sa preko 350 emisija, to je trenutno najduži hrvatski talk show. (izvor: hr.wikipedia.org)

  U nastavku je prvi dio emisije “(Ne)može se dokazati” koja je izazvala poslednje kontraverze.

  U svakom slučaju mislim da ćemo se lako složiti da je jedna ovakva emisija ili ovakav projekt daleko od našeg takozvanog javnog servisa RTCG koliko smo i mi kao ljudska rasa od intergalaktičnog putovanja.

 5. Latinovu emisiju godinama gledam i smatram je vrhom HRT produkcije. Prilozi, način vođenja, gosti, teme…uvijek zanimljio i intrigantno.
  Ipak,imam osjećaj da se i kod neumornog Latina pojavio zamor materijala, primarno zbog toga što mora ratovati sa sopstvenom tv kućom i sa javnim mnijenjem, koje mu je često i nenaklonjeno zbog osjetljivosti nekih tema koje obrađuje.
  Nijedan novinar nije napravio više u približavanju i relaksiranju odnosa između dvije najveće države bivše ex yu, a to se moglo napraviti samo razbijanjem tabooa.
  Hrvatska javnost je najprije bila konsternirana Latinovim temama, pa i gostima; a sada je to već mnogo,mnogo lakše. Ostali novinari imaju mnogo lakši i sigurniji prostor baš latinovom zaslugom.

  Ja stvarno ne mogu zamisliti da na RTCG, TVIN, ATLASU i ostalim ‘javnim servisima’ ikad odgledam emisiju takvog sadržaja. Šipka u glavu bi se desila prije odjavne špice.

 6. Šipka? Ma nema šanse, napredujemo ka armiranom betonu. Koji izliva premudri vođa Majlo. Ko ne vjeruje, Kozak je! I to Taras Buljba lično.

 7. Mafija upravlja Hrvatskom

  Ratni zločini, počinjeni u “Bljesku” i “Oluji”, protjerivanje srpskog stanovništva, sumnjive privatizacije vodećih hrvatskih firmi i banaka, bogatstvo porodice prvog predsjednika Franje Tuđmana… samo su neke od teških tema, kojima se tokom skoro deset godina emitovanja bavila politička emisija Hrvatske televizije “Latinica”, pod dirigentskom palicom uglednog novinara Denisa Latina.

  U intervjuu “Fokusu” Latin otkriva kako je “Latinica” udarila u zid, odnosno zbog čega je jedna od najpopularnijih istraživačkih emisija na prostoru bivše Jugoslavije zabranjena i ukinuta do daljnjeg.

  – “Latinica” je prekinuta onog trenutka kad smo malo dublje zagrebali po pozadini ubistva novinara, osnivača i vlasnika nedjeljnika “Nacional”, Ive Pukanića. Tačnije, u toj emisiji, koja na kraju, nikada nije ni emitovana, došli smo do podataka da iza Pukanićevog ubistva, u stvari, stoji mafija koja je toliko povezana s vlastima u Hrvatskoj da se više ne zna ko je s ove strane, a ko s one strane zakona – rekao je Latin.

  FOKUS: Tvrdite da mafija vuče konce?

  LATIN: Događaji od 2008. godine do danas, koji su tijesno povezani s Pukanićevim ubistvom, pokazuju da mafija, ipak, vodi cijelu stvar. “Latinica”, koja se na HTV emitovala do 2008. godine, prekinuta je onog trenutka kada je ubijen Ivo Pukanić i kada smo mi u emisiji počeli govoriti o tome da je, zapravo, mafija došla do samog vrha vlasti. To je bilo sporno i emisija je u roku od mjesec dana faktički sravnjena sa zemljom i nije išla do danas. Znači, dirnuli smo nešto što se ne smije, jer ako je to nešto što se ne smije, a niko se politički ne izjašnjava o tome, onda je to mafija. Knjiga kolege Domagoja Margetića upravo to pokazuje do najsitnijih detalja. Tri godine ranije, znači 2005. godine došli smo do podataka o grupi, koja je po nalogu mafije ubijala po Bugarskoj.

  Kasnije se ispostavilo da je riječ o istoj grupi ljudi, koja je u oktobru 2008. godine ubila Pukija. Naše obavještajne službe su morale da znaju da je ta grupa ovdje i da mjesec dana priprema ubistvo Ive Pukanića. Mi koji smo na to ukazali, dobili smo otkaze i zabranu rada. To pokazuje da je mafija naručilac ubistva i da je jača od bilo kakve vlasti.

  FOKUS: To otkriće vas je koštalo i posla. Kad sad gledate iza sebe smatrate li da je vrijedilo uraditi tako nešto?

  LATIN: Nisam se promijenio, imam veoma mnogo ljudi u Hrvatskoj koji me podržavaju i slijede, znaju da govorim istinu i vjeruju u to da će se jednog dana sve to promijeniti. Moramo vjerovati u to i boriti se, iz dana u dan. Nisam nešto lično dobio osim ugled među ljudima i to što znaju da je sve što objavljujem tačno i da mogu imati povjerenja u mene, da je sve što radim u interesu pravde, a ne parcijalnih, političkih, ovih ili onih interesa.

  FOKUS: Koliko su mediji danas slobodni i moćni?

  LATIN: U Hrvatskoj, u posljednje tri-četiri godine, bilježimo pad slobode medija koji ide od 2005. godine. Sunovart je počeo s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je kupio sve medije. Zna se ko su vlasnici medija. Nema tu objektivnog izvještavanja, svi su oni u nekim krivičnim djelima i paze šta će se pisati. HTV je u najgoroj situaciji do sada, čak možda i goroj od one u 90-tim godinama.

  FOKUS: Kakve su šanse da se to promijeni? Ima li nade?

  LATIN: Čeka nas teška i velika borba i ja se iskreno nadam da će se promjenom vlasti u Hrvatskoj 4. decembra nešto dogoditi, da će se stvari vratiti tamo gdje su bile, recimo, 2003. godine

  FOKUS: Optimista ste, vjerujete da će HDZ izgubiti izbore?

  LATIN: HDZ odlazi sa vlasti, to je sigurno. U to su sigurni čak i oni koji za njih rade marketing, PR i druge poslove, vezane za javnost. Po njihovim predviđanjima, HDZ na predstojećim izborima ne može da očekuje oko 22 odsto na izborima.

  FOKUS: Bez obzira na sve to, Hrvatska je od 1. jula 2013. godine član EU. Kako je to moguće, s obzirom na sve ove probleme na koje ste ukazali?

  LATIN: Hrvatska, ovakva kakve je sada, ne bi smjela u Evropu, ali joj se na neki način progledalo kroz prste. Ne bi smjela, ne samo što se tiče slobode medija, nego i stanja u pravosuđu. Hrvatska se požuruje da uđe u EU i to će se dogoditi zato što smo obavili cijeli kompleks poslova, vezanih za Haški sud i samo zbog toga su nas gurnuli u taj proces, dok je puno drugih pitanja zanemareno. Ne znam koliko je to dobro, a i u javnosti postoji veliki otpor prema EU.

  Uprkos svemu, Evropa koja propada finansijski, nama ipak donosi neki regulativni okvir koji mi nigdje drugdje ne možemo dobiti. Ne bi riješili pitanje ratnih zločina, korupcije, ne bi uhapsili Sanadera da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice. Tako da je ona u svakom slučaju korisna.

  D. MAJSTOROVIĆ

  Tek dolaze teške teme

  FOKUS: Pratite li šta se dešava u susjednoj BiH, odnosno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, bar kad su u pitanju medijske slobode?

  LATIN: Mediji u BiH su šaroliki, ima ih puno, pisanih i elektronskih. Nisu pretjerano brzi, moramo to da primijetimo, ali su čitljiviji, pismeni, imaju šarma. Možda zbog toga što još niste došli do tema, koje smo mi u hrvatskim medijima odavno otvorili, a to je, prije svega, borba protiv korupcije. Više se zadržavate na nekim etničkim pitanjima, ali time se apsolutno ništa ne može riješiti. Svi mi na prostorima bivše Jugoslavije trebamo izvršnu vlast koja će raditi za ljudska prava i socijalne slobode. To nam treba, a ne da li negdje ima više Hrvata, Srba ili Bošnjaka.

  Izostala podrška

  FOKUS: Vi ste među prvima otvoreno progovorili o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj. Da li vam je to uzeto za zlo?

  LATIN: Da, napravio sam stvarno mnogo emisija o pravima srpskog naroda u Hrvatskoj. Međutim, predstavnik Srba u programskom savjetu HTV glasao je za ukidanje “Latinice”, što me je užasno razočaralo, poslije svega. I ne samo to. Srbi su digli ruku i za izbor Hloverke Srzić-Novak za glavnog urednika HTV, iako je njena medijska uloga u proteklom ratu više nego diskutabilna. Razočaran sam jer su otvoreno podržali opciju koja ih je počistila iz Hrvatske tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Bez obzira na to, ja ću se time uvijek baviti i raditi na tim temama, bilo u “Latinici”, ako opet počne da se emituje ili u nekoj drugoj emisiji.

 8. Denis Latin se nakon godinu i pol dana izgnanstva s HRT-a vraća u velikom stilu – postaje urednik novog Dnevnika.

  Legenda i kreator Latinice vraća se na male ekrane u ulozi urednika novog Dnevnika koji bi po njegovoj ideji trebao početi u 19:00 čime bi ga vratio u stare okvire gledanosti. Premijerna emisija biti će na dan početka Eura.

  Ipak, HRT će barem do jeseni zadržati staru satnicu od 19:30, što ih prepušta neizvjesnoj utrci s Dnevnikom Nove TV koji je, budimo iskreni, daleko bolje i potpunije izdanje. Latinica je, podsjećamo, ukinuta zbog emisije o Tomislavu Karamarku, njegovoj nepoznatoj imovini i tvrtkama. Vidjet ćemo kako će sve funkcionirati danas kada je taj Karamarko postao predsjednik HDZ-a.

  http://www.politika.hr/hrvatska/9178-denis-latin-novi-urednik-hrt-ovog-dnevnika

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: