Balkan na “pravom” putu za EU

Nakon jučerašnje priče o ilegalnim tučama dječaka u državama bivše Jugoslavije danas spoznaja da je Priština evropski centar trgovine ljudskim organima

izvor: portaloko.hr 

Sedmeročlana kriminalna skupina optužena je da je ljude iz siromašnih krajeva istočne Europe namamljivala u Kosovo, gdje bi im oduzimala organe i prodavala ih na crnom tržištu!

Pet državljana Kosova, turski liječnik i jedan Izraelac ljude su u Kosovo dovodili, obećavajući im novčanu naknadu za uklanjanje jednog bubrega, tvrdi tužitelj Jonathan Ratel, dodavši kako su tako tijekom 2008. godine na takav način ‘obradili’ najmanje 20 stranih državljana.

“Žrtve su prikupljane u stranim, siromašnim zemljama, zatim bi bile prebačene na aerodrom u Prištini, na račun obećanja kako će za jedan bubreg dobiti 14,500 eura, dok bi ‘naručitelji’ za njih plaćali i do 100,000 eura,” tvrdi Ratel.

Žrtve su najčešće dovođene iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske, no nije poznato je li itko od njih uistinu i primio novčanu naknadu.

Petero državljana Kosova, među kojima je i Ilir Recaj, bivši v.d. tajnika ministarstva zdravstva, terete se po pet točaka optužnice, od trgovanja ljudskim organima do ilegalnog obavljanja medicinskih zahvata i zlouporabe ovlasti. Nitko od njih nije pritvoren, dok se njihovih dvoje suradnika, turski liječnik Yusuf Sonmez i Izraelac Moshe Harel nalaze na Interpolovoj tjeralici.

Vođama ovog lobija smatraju se Sonmez, Harel te Kosovar Lutfi Dervishi, za kojeg je utvrđeno da se na liječničkom kongresu u Istanbulu 2006. raspitivao o nekome tko bi mogao obavljati transplantacije. Šest mjeseci kasnije, javio mu se Sonmez.

Dervishi i Sonmez operacije su obavljali u privatnoj klinici “Medicus” u Prištini, koja je u vlasništvu Dervishijevog sina Arbana, također jednog od optuženih. Harel je bio zadužen za pronalaženje i dovođenje žrtava te osiguravanje isplata i novčanih transfera u bankama. Preostala dvojica optuženih su kosovski liječnici, Sokol Hajdini i Driton Jilta.

Istragu je pokrenula tvrdnja jednog državljanina Turske, kako je prodao bubreg Izraelcu. Policija je 2008. zatvorila Dervishijevu privatnu kliniku, a Recaj je smijenjen na mjestu tajnika u ministarstvu.

Optuženi negiraju upletenost u slučaj, a njihovo prvo saslušanje najavljeno je za kraj mjeseca.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: