Šef prve familije održao čas istorije na Cetinju

i poručio:  Crna Gora je čitav jedan poseban svjetonazor, artikulisan zahvaljujući biografijama ličnosti poput Ivanove, koje je pouzdano uznosio duh zapadne civilizacije, a koje su danas inspiracija za naš ideal evropskog humanizma

izvor:  cafemontenegro.com

Svaka riječ bilo kojom svečarskom prigodom izgovorena na Cetinju namah briše granice između sadašnjosti i prošlosti. Čini se da ništa nije tako čvrsto vezano sa prošlošću, čak i onom koja se više ne pamti, ništa kao istorijski sjaj naše prijestonice, rekao je premijer Milo Đukanović na Svečanoj akademiji Gospodar Ivan Crnojević održanoj juče na Cetinju.
Svaki grad ima jedinstvenu biografiju. Svaki grad svjedoči o duhu svojih žitelja nepristrasno iscrtavajući i vlastiti portret. Grad Cetinje posebno. Živom memorijom, otrgnutom od muzejskih izloga, Cetinje, iznad svega, svjedoči o zadužbini njegovog osnivača, velikog gospodina knjaza, Gospodara Ivana Crnojevića.

Uprkos patini čitavih pet vjekova i dvije decenije, Cetinje nosi znamenje Ivanovog autentičnog strategijskog skrovišta dvora, utvrde i države u jednom.
“Vještom diplomatijom, pregovorima, ali i pobunama i političkom taktikom primirja, kao i dinastičkim vezama, a kad je trebalo i krvareći za hljeb i so narodni i za primorske gradove jednako, Ivan Crnojević je kroz borbu neprestanu, sa vizijom samopouzdanog državnika, jednom za dovijek, udario temelje državi imena Crna Gora“, rekao je Đukanović.
On je rekao da je država Ivana Crnojevića nakon osmanskog perioda postala obrazac u borbi za opstanak – uređivanjem plemenskog života, djelovanjem Zbora i ulogom i uticajem Cetinjske mitropolije, institucija koje su tokom vremena opstajale i iznova doprinosile jačanju duha slobode i samobitnosti Crne Gore.
“I imovina Cetinjske mitropolije, utvrđena poveljama, bila je utoliko sigurnija što je bila pod zaštitom vladara. Baš zahvaljujući tome, Cetinjska mitropolija je u uslovima osmanske prevlasti nad Srbijom 1459., ukidanjem Pećke patrijaršije, postala nezavisna crkvena institucija u državi Crnojevića.  Kasnije, početkom XVIII vijeka, kada je Cetinjska mitropolija postala političko središte Crne Gore, a njeni mitropoliti iz porodice Petrović-Njegoš nasljedni vladari, svi su svoje vladarske prerogative vezali za posljednje Crnojeviće. Stoga su Petar I i Petar II Petrović Njegoš, kao i knjaz Danilo i kralj Nikola državnu tradiciju Ivana Crnojevića koristili kao istorijsko pravo na teritoriju Crne Gore, pozivajući se u brojnim proklamacijama na ”ivanbegovinu”. Upravo, to je bio osnov za utemeljenje istorijskog prava Crne Gore kada su širene njene granice – pozivanjem na teritorijalna dosezanja Duklje, Zete u vrijeme Balšića i Crne Gore u doba Crnojevića“, naglasio je premijer.
Prema njegovim riječima savremena Crna Gora je čitav jedan poseban svjetonazor, artikulisan zahvaljujući biografijama ličnosti poput Ivanove, koje je pouzdano uznosio duh zapadne civilizacije, a koje su danas inspiracija za naš ideal evropskog humanizma.
“Od Ivanovog pečata do danas, Cetinje u tom trajanju stoji kao poprište svakog velikog crnogorskog iskušenja i ogledalo svakog crnogorskog istorijskog trijumfa.  Cetinje uvijek vidimo sudbinski neodvojivo i poistovjećeno sa državnom, pravnom i političkom istorijom Crne Gore. Kao autentični dvor – utvrdu Crnojevića, kao minijaturnu metropolu evropskog stila u obnovljenoj kraljevini Petrovića, ili u današnjem obličju autentičnog urbanog stjecišta moderne Crne Gore. Sa Cetinja smo krenuli i na Cetinje se vratili da objavimo istorijsku pobjedu, obnovu crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. godine“, naglasio je Đukanović.
Prema njegovim riječima na Cetinju je topografija svih naših padova i uspona, gdje se vrednuje postignuto i kritički mjeri i odslikava stvarnost naše nove evropske Crne Gore.
“Crna Gora je danas svoja na svome, prijateljski okrenuta susjedima, evropskim i svjetskim državama. Stvorili smo uslove da sami odlučujemo o svojoj sudbini,spremno dočekujemo sve izazove i, uzdižući se iznad podjela, gradimo otvoreno i demokratsko društvo po mjeri savremene evropske civilizacije“, zaključio je Đukanović.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.