EU ne želi da Balkan ostane crna mrlja u srcu Evrope

izvor: dw-world.de 

Na konferenciji „Balkan u srcu Evrope“ važni igrači su po ko zna koji put preneli podršku za integraciju regiona u EU. Ipak, predstoji još mnogo rada da se skine epitet crne mrlje, kako je to rekao Jelko Kacin.

Evropa mora da pokaže solidarnost prema zemljama Zapadnog Balkana i da ih ohrabri u  reformama u pravcu vladavine prava, demokratizacije, bolje primene zakona, smanjenja korupcije. Sa druge strane, zemlje regiona moraju da završe svoj deo posla i obezbede infrastrukturu za korišćenje evropske tehničke pomoći i fondova. Džozef Dol, predsedavajući Evropskom narodnom partijom, najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu, pozvao je sve političke lidere u zemljama Zapadnog Balkana, bez obzira na političke opcije kojima pripadaju, da zajedno sa svojim narodima, uspostave sva evropska pravila neophodna za učlanjenje u Uniju: „Za Zapadni Balkan ne postoji druga perspektiva nego integracija u Evropu. Na tome moramo da radimo zajedno. Moramo da ih ohrabrimo, da im pokažemo da vidimo njihovu budućnost u Evropi i da ih podržimo u prilagođavanju ovoj evoluciji.“ Dol je najavio da će Evropska narodna partija, koja je i organizator konferencije „Balkan u srcu Evrope“, nastaviti da pomaže Zapadnom Balkanu kako bi što pre ušao u EU. 

Balkan vraća mesto koje mu pripada

Komesar za proširenje Štefan File ponovio je da je dalje proširenje strateški interes za EU, koji mora da bude zasnovan na dogovorenim principima i uslovima. Politika proširenja, primer je kako se izazovi pretvaraju u mogućnosti, u ovom slučaju-mogućnosti za izgradnju sigurnije i prosperitetnije Evrope. Upravo u rešavanju izazova koje sa sobom nosi proces proširenja, EU i Zapadni Balkan moraju da budu partneri i pomognu jedni drugima, smatra File.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandroković smatra da ovakva vizija ima pozitivan uticaj na region, a Hrvatska će aktivno učestvovati u ostvarivanju evropske budućnosti celog Zapadnog Balkana: „Imamo instrumente na osnovu kojih ćemo nastaviti izgradnju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta, kako regiona tako i cele Evrope. Zajednička nam je odgovornost da učinimo sve što možemo kako bi priveli kraju proces koji smo počeli i tako vratimo region u srce Evrope.“

Srce i(li) siva mrlja?

Da „Balkan u srcu Evrope“ nije samo izmišljeni naziv već da je to poruka same konferencije u Briselu, smatra Doris Pak, izvestilac EP za BiH. Ona za Dojče vele kaže da zemlje Zapadnog Balkana u Evropi mogu da vide prijatelja od pomoći: „Ako pogledate mapu, Balkan leži u samom srcu Evrope i ta činjenica nam daje ne samo pravo već i obavezu da pomognemo ovim zemljama koje jesu u sredini  EU da poboljšaju situaciju, da postanu stabilne demokratske države.“

Specijalni izvestilac EP za Srbiju, Jelko Kacin, prisetio se nekadašnje Jugoslavije koja, prema njegovim rečima, nije mnogo marila za susede: „Govorilo se tada da smo okruženi ‘brigama’ – Bugarskom, Rumunijom, Italijom, Grčkom, Austrijom, Mađarskom i Albanijom. Te zemlje međutim i danas postoje i sve su ili članice EU ili NATO ili oboje. Balkan je dakle u sred EU i NATO. To je jedina crna mrlja, ako smem tako reći.“

Kacin kaže da očekuje pozitivne pomake na Balkanu. Decembarski izbori na Kosovu omogućiće pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, a odobrena crnogorska kandidatura za članstvo imaće podsticajan uticaj na njene susede. On je upozorio i na neophodan ekonomski rast koji će omogućiti svim ljudima Zapadnog Balkana da ostanu u svojim državama i doprinesu njihovom svrstavanju među uspešne članice EU. Kacin je ovom prilikom najavio i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije u Evropskom parlamentu.

Advertisements

Comments

  1. Čitajući ovaj članak dolazi se do logičnog zaključka da je za dobijanje statusa kandidata Crne Gore za ulazaka u EU puno više zaslužna puka geopolitička i bezbjedonosno-interesna pozicija Crne Gore, odnosno cijelog Balkana nego nekih uspjeha i pregovaračkih sposobnosti crnogorskog tima u Briselu kako to naši mediji i politčari žele predstaviti. Istina je da je iz perspektive EU Crna Gora trenutno sigurnija priča za guranje cijelog zapadnog Balkana u EU nego li recimo Srbija koja još uvijek nosi veću hipoteku iz devedesetih iz kojih i proizilaze zahtjevi Haškog suda ili BiH koja je država onoliko koliko to visoki predstavnik EU dozvoli ili Kosovo koje još uvijek nije ni priznata država u UN'u. Tu je naravno i Makedonija koja je sigurno bolji izbor za primjer uspješnog pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU ali ima veliku kočnicu zvana Grčka tako da njihov put trenutno više liči na slijepu ulicu dok Albanija i dalje ima velike probleme sa zadovoljavanjem legislature za zaštitu osnovih ljudskih prava, trgovinom ljudima, nedostatkom administrativnih kapaciteta i tako dalje. Sve u svemu nije neka konkurenicja iz ovog ili onog razloga. Koliko god to može za nas biti dobro toliko je u stvari loše jer tužna istina je da je Crna Gora dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU postala prva zemlja u Evropi koja je dobila taj status dok je na njenom čelu i dalje komunistička vlast, ista ona vlast koja je rušila Jugoslaviju, vodila ratove, slala svoje građane i izbjeglice egzekutorima u ruke, bavila se švercom kao najznačajnijom ekonomskom granom, štitila ratne i sve druge tipove i vrste kriminalaca. Na žalost, Evropa je, u svojoj želji da obriše crne mrlje u svom srcu, spremna da djelimično abolira tu vlast. . . to je visoka politika koja se nama obija o glavu ali na kraju krajeva nije Evropa za to kriva već mi sami koji nismo uspjeli promijenit vlast već više od dvadeset godina. Shame on us!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: