Svi savjetnici Ranka Prvog Krivokapića

(prilog borbi protiv kolektivne aMNEzije)

izvor: kliker.info, 31.10.2009.

Andrej Nikolaidis,  savjetnik Krivokapića

Mislim da je gospodin Krivokapić, tako notirajući moj položaj, htio da istakne svoj dio, svoju podršku slobodnoj javnosti, a zaista bi bilo krajnje zlonamjerno da stavljate mene u bilo kakav kontekst sa nečim što ne bi bilo slobodna javnost.

RSE: Gospodine Nikolaidis, juče ste zvanično postali savjetnik predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, a vaša odluka da prihvatite tu odluku naišla je na, za sada, tihe, ali dosta osuđujuće reakcije među vašim dojučerašnjim kolegama. Šta je vaš motiv?

Nikolaidis: Što se tiče tihih, a osuđujućih reakcija koje su, doduše, toliko tihe da ih ja još nijesam čuo, da pogledamo kako izgleda politička scena u Crnoj Gori i kakve imate opcije. Imate tri opcije koje se svode na dvije. Vi možete da pokušate da stvari mijenjate držeći otvorene kanale po vladajućoj koaliciji, što je opcija koju očito ja biram i koje sam birao sa tekstovima koje sam objavljivao u “Vijestima” gdje sam rekao da mi je neprihvatljivo da podržim ujedinjenu opoziciju, uključujući tu i “Monitor”, gdje sam ponavljao da bi za Crnu Goru bilo katastrofalan bilo kakav revolucionarni obrt.
Druga opcija kada izvodite takvu vrstu revolucionarnog obrta da rušite ovu vlast po svaku cijenu sa ujedinjenom opozicijom. Što je po meni besmisleno, zato što nezavisnu i demoratsku Crnu Goru ne možete praviti sa onima kojima nije stalo ni do demokratije, a još manje do nezavisne Crne Gore. I imate treću opciju, a to je da napravite partiju, a onda se opet svodi na one dvije, pa da izađete na izbore, pa na kraju da opet morate da birate kanale sa vodećom kaolicijom ili da je rušite sa ovom trećom. Ja sam napravio svoj izbor. Ako, vi kažete da ih ima, ja nijesam čuo, ako neko ima nešto protiv toga on je slobodan da donese vlastiti izbor.

RSE: U svojim jasnim, veoma oštrim istupima i kolumnama često ste isticali socijaldemokrate čiji je Krivokapić lider kao perača biografija vladajućeg DPS-a, kao ljude koji su jedan napredan program zaboravili zbog povlastica i sinekura. Često ste ismijavali namjeru SDP-a da iznutra mijenja sistem. Sada vi, kako kažete, vjerujete da možete uticati na procese, kako ste sami govorili, nedemokratsku prirodu ove vlasti. Nije li to pomalo kontradiktorno?

Nikolaidis: Ako ja ne budem postigao ništa, a ipak ćete mi dozvoliti da mogu da se nadam da nešto mogu, onda ste vi naravno slobodni da ismijavate mene.

RSE: Naziv pozicije koju pokrivate u kabinetu Ranka Krivokapića glasi “savjetnik za kulturu i slobodnu javnost”. Sugeriše li to da možda u kabinetu šefa parlamenta prepoznajete da ovdje postoji i zarobljena javnost?

Nikolaidis: Ne, mislim da je to vrlo zlonamjerno tumačenje. Mislim da je gospodin Krivokapić, tako notirajući moj položaj, htio da istakne svoj dio, svoju podršku slobodnoj javnosti, a zaista bi bilo krajnje zlonamjerno da stavljate mene u bilo kakav kontekst sa nečim što ne bi bilo slobodna javnost. U svakom slučaju, ja ću vas podsjetiti na nešto što je nesporno – da sam ja rekao, napisao to više puta i ponovio, mnogo stvari koje drugi ljudi, koji bi sada mogli biti nezadovoljni mojom odlukom, nijesu se usudili ni pomisliti. Ukoliko je neko razočaran ili smatra da sam ja trebao nastaviti drugim frontom ja samo mogu da napomenem da je javnost otvorena, da svako ima priliku da se iskaže, da napiše te svoje strašne tekstove koji će biti oštriji od mojih i u krajnjem tu nema nikakvog spora. Svako može da govori i da donosi odluke kakve hoće i to jeste poenta slobodne javnosti.”
Petar Komnenić (RSE)

Advertisements

Comments

 1. za pozeljeti
  u gradovima skoncentrisani savjetnici u selima pustos i tuga. centrom provijavaju vjetrovi mocnici da imaju miran san a na zaboravljenim atarima voda topi polja i kuce sto trebahu nedosanjane kule zidati se tu.
  plovi dostina a doplovise oni i do te misteriozne odaje savjetnika predsjednika skupstine.dje ih okuplja i kako ih se sjeti misterija je vlasnika misteriozne odaje. sto ce vlasniku misteriozne odaje toliko svih tih sto do savjetnickih fotelja doplovise? misterija je.
  manjkalo je tu svacega i svega ali ko jos haje. sto je u mjesec dana plata dvije tri za savjetnike sto ih je sve vise. savjetnicke! posavjetujte kumim sve.
  zivim da zaboravim a zaboraviti ne mogu

 2. Sinekura…čista…
  Sve dobro što je napravio infiltriranjem spreman sam pojesti javno .Ili pošmrkati…

 3. Ovdje je Bazdulj rekao posljednju rijec.

 4. perfect stranger says:

  Ево, да и ја искористим присуство уваженог синекурца на овим страницама како бих поновио један свој коментар и још једном потврдио да је понекад пожељно промашити лопту, и добро ударити по ћеваници (а ћеваница, у овом случају, није само синекурчева, има их више):

  “Gorka je istina da je Nikolaidis u “slobodnomislecim”, nezavisnim, drzavotvornim opozicionim krugovima (u najsirem mogucem smislu znacenja tog ambijenta) definitivno postao predmet kritike tek onoga trenutka kada je ozvanicen njegov transfer u rezimsku ekipu, tj. dobijanjem mjesta savjetnika predsjednika Parlamenta. Sve do tada, on je u tom ambijentu vazio za izuzetno uglednu i postovanu licnost (naravno, postoje i izuzeci, koje cu uvijek sa zadovoljstvom da isticem). Eventualne kritike na njegov racun u tom ambijentu su se uglavnom bazirale, koliko mi je poznato, na njegovom nekorektnom i licemjernom odnosu prema izvornoj suverenistickoj stranci.

  To je kao da Al Kaponeu zamjeramo ukrivanje poreza. Nikolaidisov primitivni, vulgarni, prizemni sovinizam, koji je svoj najveci polet imao upravo u vremenu koje je prethodilo transferu pod rezimsko okrilje, u tim krugovima je uglavnom bivao ignorisan (ponavljam, cast izuzecima), ili je predstavljan kao “dodatni” instrument za dokazivanje njegove nekorektnosti. Mogla bi citava knjiga da se napise o primjerima patoloske, katkad trivijalne mrznje koju je ovaj pisac izbljuvavao u raznim prilikama, a ja cu se ograniciti na tek nekolika, iz njegovih knjiga:

  “Pravoslavlje u Crnoj Gori smrdi kao kužna lešina, sve do neba. Pastva je, kao i svuda, zločinacka – ali pravi zlikovci su popovi. Oni ionako kolosalnu crnogorsku mržnju dodatno uvećavaju…”

  Evo ponesto o Njegosu:

  “Tako smrću zavodnika umire ovaj pravoslavni sveštenik, koji je u “Noći skuplja vijeka” našao za shodno da ispiše odu pički!”

  Evo o Novljanima:

  “Dobrostivi grad Herceg Novi zaobilazim kao Djavola. Ne samo sto mi se taj grad i njegovi stanovnici gade zato sto sam svojevremeno dobio formalnu zabranu ulaska u taj Raj na zemlji. Sto se tice Bosanaca, onih cijim je parama nakon zemljotresa 1979. godine ponovo izgradjena ta balega od grada, preporucujem da ga i sami u sirokom luku zaobidju…”

  Ovaj “demokrata” je otvoreno pozivao i na terorizam:

  “Nikolaidis je za sajt “Urban Bug”, između ostalog, izjavio da bi “bio počastvovan ako bi njegov rad bio inspirativan za bilo koju fundamentalističku grupu, bilo islamsku ili protestantsku”.

  Meni licno nije toliko skandalozan Nikolaidis (on je vec odavno postao konstanta) , koliko je skandalozno sto ovi prizemni izlivi mrznje prolaze gotovo neopazeno u ambijentu koji sam pomenuo. Salje se poruka da tolerancija, fondamenti demokratije, norme civilizovanog ponasanja ne predstavljaju konstantu, vec se od mnogih tretiraju fakultativno, od slucaja do slucaja. To je tuzno, i to je jedan od pokazatelja koliko ce biti dugotrajan proces demokratizacije na ovim prostorima.”

  • Strance,

   kad neko dotakne dno, vi ga otpisete i odlucite da nije vise vrijedan vase paznje i vasih komentara (pogotovo ako je u tome prenaglasen, pa je jasno i da samo igra svoju ulogu). Ima takvih likova prilicno na nasoj ‘sceni’, i sa ove i sa one strane, a koliko ja znam, Nikolaidisa su Liberali prekrizili najkasnije u onom momentu kad je poceo pisati za fasisticki CKL.

   Elem, nije to mrznja, to je budalesanje. Slazem se da ga treba svakako osuditi, samo to neki rade glasno, a neki cutanjem preziru.

   • perfect stranger says:

    Владимире, игнорисање је понекад ефектан метод, и ја га често користим. Међутим, мислим да у случају овог типа оно није сврсисходно. Овај човјек нема безначајну “улогу”, он је савјетник предсједника Парламента – дакле, у стању је да, у извјесној мјери, (ин)директно утиче на политичку климу у ЦГ. Осим тога, држим да се не ради о будали већ о интелигентној и одлучној особи. Стога је дужност сваког демократски оријентисаног појединца да указује на његов екстремизам, нпр. То је основни разлог због кога ја често пресликавам неке своје коментаре (мислим да сам претходни објавио на бар 3 медија).

    Мој је утисак да је у посљедње вријеме дошло до заоштравања реторике (готово па ратно-хушкачке) предсједника Парламента, која је и иначе била екстремистичка – управо под утицајем овог његовог савјетника. Мислим да је савјетник један од идеолога неких екстремистичких снага које су на власти, које не треба потцјењивати, и које би у будућности могле изазвати немире у ЦГ. Довољно је прочитати његову посљедњу колумну, у којој се противи било каквој врсти друштвеног компромиса у овој држави. Ово су деликатна времена за очување грађанског мира у ЦГ, а биће још деликатнија након Ђукановићевог одласка, тако да је од суштинске важности указивати на ове ствари, на свим странама. Екстремисти ове врсте треба да будају стална мета (реторичка) свих демократски оријентисаних грађана; у супротном, они ће, с позиција власти, имати повољније услове за остваривање неких својих пројеката.

    То су неки од разлога због којих сматрам да синекурца не треба игнорисати.

 5. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  Status Savjetnika se mnogo promjenio od doba osamdesetih. Tada si kao savjetnik imao cenu. Danas savjetnici služe da se onaj koga kao savjetuju opere ako njegov kabinet napravi kakvu zbrku. Pa neće biti kriv kabinet nego savjetnik. Kod nas se naimenovanjem za savjetnika, savjetnik umisli da je Kisindžer.
  A kad samo pogledamo ko je sve savjetnik….prosto čovjek da se zapita, kako nam je ta ko loše kad je toliko savjetnika?

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ako smo putovali dvije decenije u pravcu fashizma, nepotizma, hipokrizije&javashluka, neoliberalizma i tajkunizacije cipancijele nacije,
  izlazak iz te SEPTICHKE JAME, kroz kanalizaciju ce trajati mnogo duze, a SMRAD od tih supstanci natalozenih u plastichnim i keramichkom cijevima, ce trajati josh duze.

  GENERACI MLADIH LJUDI su izgubljene za vijekevjekoV, da je neko navratio nocas na ovaj PORTAL,
  odmah bi zapazio polomljene klupe, porazbijana auta, povadjene sadnice gradskog zelenila, i SMECE razbacheno po PORTALU, sve su to posledice MINULOG RADA-JADA, nashih naZijonalistichkih VODJA, koji su sijali tu OTROV za nishe, da bi napunili svoj PUPAK&SHUPAK, dok se nishti kolju po kucama.

  Hvala urednishtvu,
  shto su pochistili PORTAL,
  da ne moramo na KONJA JASHAT kad odje navratimo.

 7. Najpopularniji politčari u Crnoj Gori po novom istraživanju čuvenog CEDEM-a i još čuvenijeg Bešića, koji se više ne pojavljuje u javnost.
  Dakle:
  1. Filip Vujanović, svojevremeno advokat Momira Bulatovića(lansirna rampa). Miran čovjek, povučen, pošten(ne zna ništa što se dešava). Obilazio poplavljena područja u čizmama-humanista.
  2. Milo Djukanović-o njemu znamo sve. Premijer pobjedničkog duha. Vispreni biznismen-čim podje iz politike. Iz poznate, bogate porodice Djukanović, koja je bila bogata i prije njegovog dolaska na vlast. Najveći minus mu je što nije vidjen u čizmama pri poslednjim poplavama.
  3. Gordana Djurović, nezavisni intelektualac koja nas vodi u euroatlanske integracije. Ambiciozna, energična, radna, obrazovana dama. Suprug joj je ekspert skoro kao ona i ima mnogo veću platu. Jednina njena mana, ako je ima, je što ne voli NVO.
  4. Igor Lukšić je na veoma dobrom četvrtom mjestu. Podpresjednik vlade. Izvadio nas iz ničim izazvane finasijske krize. Mlad, pametan, poletan i ne toliko lijep kao njegov mentor, kada je došao na vlast. Predvidjen za naslednika demokratije.
  5. Peto, veoma, veoma dobro mjesto zauzima odmjereni, pošteni, uvijek iskreni, nepotkupljivi opozicionar, gospodin Srdjan Milić. Svaka čast za gospodina Milića. Tako se ponaša pravi opozicionar, tako se zaslužuje povjerenje gradjana koji uvijek znaju da odaberu. Milić je socijaldemokrata i patriota. Stavio je crnogorsku zastavu u kabinet, pokazao da nije izdajnik, da voli državu Crnu Goru. Samo naprijed gospodine Miliću. Takvi nam trebaju.

 8. biljana koprivica says:

  Aleeeksaandaaar:humanitarac-sinekurac.Bilo mi je zabavno,vjeruj mi,bez sale da gledam kako bi polovina od ovih,desetak nikova koji se ovdje foliraju,isjeklo vene kad bi moralo nedje dati sto eura.Sa svojim prozirnim lazima i ti im se pridruzujes.Nas dvoje-troje je predlozilo skupljanje pomoci,ali ljudi ne daju pare.Neki su to i otvoreno rekli.Jer oni koji hoce i mogu da pomognu ne svracaju ovdje.A i ti, vidim,svracas iz zajebancije.Trivijalan pokusaj!

 9. Ja ovdje ne vidim ništa sporno, pogotovo kad je u Crnoj Gori izbor biti sa vlašću ili sa hard – core četnicima. Valjda onda biramo vlast.

  • Војин Николајевич says:

   Господине “Расиме”,

   овај текст је био прошле године, прије годину дана, да нисте мало закаснили?!

   Срећна вам прошла Нова година!

   :))

   • Војин Николајевич says:

    Дакако, наступајућу 2012. годину ћу вам честитати у децембру наредне!

    :))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.