Ne pitaj što vlada čini, već što TI možeš učiniti!

Dok su svi sigurni da će šef prve familije śutra po drugi put napustiti premijersku fotelju i lamentiraju nad tom po Crnu Goru “sudbonosnom” odlukom on pobjednosno organizuje prijeme. . . tako je juče u festivnom raspoloženju slaveći istorijski trenutak Crne Gore imao i jedan JFK momenat koji treba već koliko je danas unijeti u Istorijski Leksikon Crne Gore. . .

izvor: rtcg.me 

Dobijanje kandidatskog statusa za Crnu Goru je istorijski trenutak, ali će za dalji napredak u evrointegracijama biti neophodan doprinos svih, a ne samo države, ocijenio je večeras premijer Milo Đukanović.

On je u Podgorici organizovao prijem povodom odluke Evropskog savjeta da Crnoj Gori dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političke, društvene, kulturne i medijske zajednice.

„U istorijskoj riznici datuma važnih za Crnu Goru, 17. decembar 2010., svakako spada u one koji će se pamtiti. To je veliki dan za našu državu i sve naše građane. Takođe, i za naše susjede i evropske partnere”, kazao je Đukanović.

On smatra da nema boljeg načina da se „istorijski poduhvat vizije ujedinjene Evrope održi živim i kredibilnim, od konkretnog dokaza” nastavka procesa proširenja EU na region zapadnog Balkana.

„Tim prije što je Crna Gora prva država sa zapadnog Balkana koja je nakon pet gopdina dobila status kandidata, sa realnim izgledima da u bliskoj budućnosti otpočne pregovore o pristupanju EU”, rekao je Đukanović.

On tvrdi da za Crnu Goru kandidatski status „nije događaj sam po sebi”. „To je, prije svega, bitan momenat iskoraka u novu etapu našeg pregnuća, sa povećanom mjerom osjetljivosti i odgovornosti za buduće zadatake u porocesu reformisanja i evropske integracije crnogorskog drištva”, dodao je Đukanović.

On je kazao da su uporedni procesi integracije i nužne sveobuhvatne društvene emancipacije, važni i za crnogorsko društvo. „Moramo istrajati na savladavanju još uvijek brojnih antagonizama naše specifične zajednice koja se polako, ali sigurno preobražava u modernu i efikasnu evropsku državu”, naveo je on.

Đukanović je dodao da u „savremenoj Crnoj Gori temeljne evropske vrijednosti i vrhunski standardi sve više postaju filozofija i način svakodnevnog života”.

„Naravno, bili bi zadovoljniji da smo dobili preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Ali, u tom cilju Evropska komisija je definisala sedam prioritetnih zadataka, uz spremnost da na jesen 2011. godine procijeni napredak ostvaren u njihovoj realizaciji”, rekao je on.

Đukanović smatra da su zadaci EK realno definisani i dostižni. „Važno je, i to treba stalno isticati, da nema nikakave ozbiljne razlike između našeg viđenja vlastitih rezultata u ostvarivanju sveobuhvatnih reformi i procjena Brisela”, tvrdi on.

Đukanović je kazao da je najveća odgovornost za uspjeh sljedeće etape u integracijama na državi.

„Svako mora da obavi svoj dio posla, nikome ne pripada privilegija očekivanja da Vlada ili bilo ko drugi u ime svih obavi posao modernizacije i integracije crnogorskog društva i podari viši kvalitet života”, zaključio je on.

Comments

  1. Don Milo Đukanović:

    „Svako mora da obavi svoj dio posla, nikome ne pripada privilegija očekivanja da Vlada ili bilo ko drugi u ime svih obavi posao modernizacije i integracije crnogorskog društva i podari viši kvalitet života”

    Ima pravo čojek, treba bi i narod nešto da odradi. Recimo kakvim toljagama da ga ovošti po leđa prije nego ode da dijeli ćeliju sa Marovićem. Potpuno sam siguran da bi to bio kvalitetan korak na putu Crne Gore u Evropu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.