Zašto Evropa ćuti pred mađarskom cenzurom?!

Mađarska je donijela zakon prema kojem će mediji morati da izvještavaju „izbalansirano“ i da podstiču „patriotska i nacionalna osjećanja“. Evropa ćuti, a morala bi nešto da kaže, piše u svom komentaru Doris Simon.

izvor: dw-world.de 

Evropska komisija još ćuti umesto da jasno kaže da se novim zakonom o medijima narušava sloboda štampe, a time i povelja Evropske unije o osnovnim vrednostima. Ni predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej posle jučerašnjeg susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nije rekao ni reč o tom zakonu – očigledno, Brisel ne bi da zaoštrava odnose nedelju dana uoči preuzimanja predsedavanja EU od strane Budimpešte.

Ali upravo zbog toga Evropska komisija i vlade zemalja članica moraju jasno da saopšte da se osnovne evropske vrednosti ne smeju dovoditi u pitanje. Pogotovo ne od strane zemlje koja će tokom sledećih šest meseci biti predsedavajuća.

Argument da je sloboda medija stvar članica, u ovom slučaju Mađarske, je neprihvatljiv, jer ako se nacionalnim zakonom narušavaju osnovne evropske vrednosti onda taj zakon postaje problem za celu Uniju. Ukoliko Brisel hitno ne interveniše potpuno će izgubiti kredibilitet – sa kakvim pravom se onda ubuduće mogu kritikovati diktatori kakav je beloruski predsednik Lukašenko?

Pored Evropske komisije moraju se oglasiti i vlade članica, mada obično vrlo nerado kritikuju jedna drugu. U ovom slučaju to bi morale učiniti, jer gledanje u stranu znači prećutnu saglasnost sa kršenjem osnovnih vrednosti od strane Mađarske. Ako se ništa ne preduzme, Evropskom unijom predsedavaće zemlja čiji zakon o medijima pre liči na beloruski nego na evropski.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.