Fondovi da se dovedu u red nakon što je sve pokradeno!?!

Lukšić, koji kao da je zadnjih sedam godina proveo samo dopisujući se na Facebook-u i slušajući Guns N’ Roses, a ne na mjestu ministra finansija, dolazi na ideju da je vrijeme da se investicioni fondovi dovedu  u red. Nije to slučaj zakašnjele pameti, kako smatra Medojević, već samo nastavak manipulacija koje zadnjih 20 godina sprovodi šef prve familije, trenutno reinkarniran u nešto mlađoj i na prvi pogled modernijoj varijanti!

izvor: antenam.net 

Premijer Igor Lukšić tražiće od Komisije za hartije vrijednosti da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Zakona o investicionim fondovima kako bi se konacno uveo red u tu oblast.

Taj zakon je još ranije trebalo mijenjati, ocjenjuju predsjednik Komisije Zoran Đikanović i Aleksandar Damjanović iz SNP-a dok lider PZP-a Nebojša Medojević jedino rješenje vidi u novom modelu organizacije finansijskog tržišta.

Revoltiran potezom Atlas grupe, koja je prije dva dana prodala 34 odsto akcija FEP-a, i tako izbjegla odgovornost za katastrofalnu situaciju u kompaniji, premijer Igor Lukšić najavio je i oštre kontramjere. Premijer razmišlja da Savjetu za privatizaciju predloži da se otkažu dalji pregovori za privatizaciju Montepranca gdje je Atlas grupa vodeći član Konzorcijuma.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je model finansijskog sistema u čijem su centru tržište kapitala i investicioni fondovi, koji je, kaže, smislio profesor Veselin Vukotić, od početka neodrživ i sklon monopolima.

Medojević podsjeća da je Savjet za privatizaciju vodio masovnu vaučersku privatizaciju koja je, kako smatra, išla na ruku nekolicini crnogorskih tajkuna, dok su građani obmanjivani da akcije ulažu u ponuđena preduzeća.

Medojević očekuje gašenje investicionih fondova jer su menadžerske kompanije preuzele vlast nad njima.

«Sada je priča već završena, ovo je naknadna pamet gospodina Lukšića. Moraćemo tražiti drugi model organizacije finansijskog tržišta i uopšte razvoja privrede koji je prigodniji jednoj maloj državi sa malim tržištem i sa slabim institucijama.»

I predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti, Zoran Đikanović, saglasan je sa premijerom Lukšićem da bi zakon trebalo mijenjati jer smatra da se Investicioni fondovi pretvaraju u društvo koje upravlja nekretninama. Komisija će pripremiti izmjene zakona u rekordnom periodu jer su već ranije angažovali međunarodni tim stručnjaka koji im pomaže pri pisanju nacrta.

«Već za 10 dana mi to možemo, kao radni materijal, uputiti ka ministarstvu.»

Đikanović nam je objasnio u čemu se sastoje krucijalne izmjene zakona.

«Povećanje efikasnosti upravljanja fondovima ili kako do toga doći. Mislimo da je ključ u lakoj smjenjivosti društva za upravljanje ili lakom prelasku akcinara iz jednog fonda u drugi. To će najviše uticati na motivaciju da se upravlja portfeljom. Drugo je promjena obračuna naknade za upravljanje – da ono bude vezano za uspjeh fonda. To je jest, da upravljač fonda bude plaćen na isti način kao i akcionar fonda. »

Poslanik SNP i predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kaže da investicioni fondovi već duže vrijeme stvaraju probleme građanima i preduzećima koja su u njihovom portfelju.

Kao jedan od razloga za to, Damjanović vidi  isti personalni sastav Komisije za hartije od vrijednosti.

«Nijesam pristalica toga da je sadašnji zakon bio smetnja da se Komisija ozbiljnije pozabavi poslovanjem fondova investicionog ulaganja, niti očekujem da će samo izmjene zakona, bez aktivnijeg učešća same Komisije i podizanja svijesti građana i jednostavno svih ostalih činioca, učiniti nešto da se stane na kraj brojnim sumnjivim radnjama na ivici zakona koje rade fondovi.»

Damjanović najavljuje da će sredinom februara članovi Komisije biti konsultativno saslušani na Odboru za ekonomiju kako bi se sagledao netransparentan rad fondova investicionog ulaganja.

Advertisements

Comments

 1. Vidim da ima dosta ekonomista koji dolaze na portal, pa bih zamolio da mi neko objasni o cemu se ovdje radi, a ocigledno je da smrdi. Jer lijepo zvuci kad se najavljuje uvodjenje reda, ali to nema nikakvog smisla ako ostane po onoj ‘ko je jamio-jamio’, a ne cujem da ce se preispitivati poslovanje ili uzimati porez na ekstra kapital, itd. Ili opet neko pokusava da preuzme konkurenciju i ostvari monopol?

 2. Vec sam pisao koliko su ovi se nakrali i sada to treba dovesti u red. Evo nekoliko detalja recimo Eurofond je prodao svom gazdi za sitnu lovu Fjord a svu imovinu niza nekretninskih preduzeca (Izbor, Cetinje turist, Andrija paltasic, Servis trans) zalozio za kredite svojih pajtosa (dakle imovina fonda a kredite drugih ljudi), pa su onda dobili grdne pare od elektroprivede a za te pare kupili neku malu elektranu u BiH u izgradnji i preduzece u Bosni cudnog imena Zadrugag po mnogostruko visoj cijeni od bilo koje realne a kupovinu obavili od povezanih lica pa ce onda sa tom lovom iz Bosne da kupe imovinu preduzeca iz gornje zagrade koja ce u medjuvremenu otisla u stecaj i za koje se raspisuju dobosi.

  HLTA Vukovica i Mandica je isto velika pljacka. Oni su se povezali i sa onim pokojnim Fricom kupili preduzeca Mjesovito (novito), Montenegroptomet, HTP Onogost, HTP Primorje i to sve tudjim parama i/ili u MVP. Pa su zatim uz Mjesoviti odobli Luku Zelenika a preko Frica kontrolisali Luku Risan i planirali kupovinu brodova (nedje sam vijest zalijepio o tome iz one 2007.me). Vjerovatno bi brodovi dovozili “banane” i ostale juznoamericke potrepstine za svoje kopanjojne. Kupili su i silnu zemlju u Podgorici a zemlja je veoma zgodna mozes je kupiti za milion evra a ond aje reprocijeiti za 3 miliona i onda svake godine naplacivati 3% kao procjenjenu vrijendost zemljista. Da bi bolje prali pare kupili su i dva fonda u BiH. Onda kada su se pozaduzivali i kada je bara postala plitka poceli su da se kolju izmedju sebe. Na ovom portalu vele da mandic nije mafijas jer se samo “snaša” i nije sjebao ili potrošio beuz jedno 50 miliona. Inače Mandić je kupio akcije HTP Primorje od samog sebe preko firme koju je registrovao u Švajcarskoj. Kada su ga dušebriznici iz Komisije posjetili rekao je da to nije prodaja povezanom licu a onda nije mogao da izdrži pa je izjavio nekoliko dana kasnije u novinama “prilikom posjete nekim objektima Primorja vlasnik Mandić je rekao svojim čaušima ..:” On je obaćeo od te prodaje da će isplatiti i igrače primorca (ako ja lažem ne laže jedan od prvotimaca) ali izgleda da se ipak predomislio. Jbg oskudacija je.

  Duško Knežević je preko ovoga postao vlasnik Jadranskog sajma, Montenegroeskpresa, nekakvih nekretnina po Pgd, Fabrike elektroda i još koječega. Stalno to nešto okreće i prodaje sam sebi ovom Tortoli (off shore), zatim nekakvom Babiću iz Bgd itd. Kupio je Meljine za 35% cijene koju je izlicitirao jer su mu dozvolili da to plati obveznicama FO02. Slično je htio sa Mrčevim poljem (firma Montepranzo ali to za sada ne ide).

  Trend je kupio od svoga gazde zemlju u brazilu kako to nije mogao direknto onda su osnovali preduzeće koje se zove sramotno QUERCUS (ja to čitam q…cus). Procedura jednostavna prebače na preduzeće 5 miliona a on prebači na madžarovića 5 milioona za zemlju koju nikada niko niej vidio u Brazilu ili Zimbabveu nij bitno za koja vrijedi milion.

  MONF druge familije je imao najveći keš prodat je Slovencima. II familija (Momo Gazivoda i bat Miška Perovića Momo) je akcije upisala na firmu i prodala slovencima firmu. I to bez korišćenja berze već putem ugovora o poklonu (jbt!). Par prijatelja je tu uradilo za neki procenat ispod cifrem rodjaci još niže kumovi još niže itd. Ovi vjerovatno tobožnji slovenci sada za 20 miliona suštinkih CG para nastalih prodajom EPCG kupuju svoje akcije po Bosni za neke dobre pare.

  MIGF je kao pošten ali oni finansiraju neki svoj fakultet u sloveniji i još traže načine da oderu provizuije što je više moguće. Oni su jedan od jedinstvenih slučajeva u CG danas se prodaje EPCG talinanima po 8.1E a oni prodaju po 7.4E zašto zato odnosno za azliku na ruke. Slično su još jeftinijje uradili i ostali fondovi neki mjesec prije toga.

  O ovome bi se mogao esej pisati. Kako su fondovi pomagali jedni drugima u koncentraciji vlasništva, kako su prodavali imovinu sami sebi ispod cijene, kupovali od samih sebe po višim cijenama, plaćali i bili plaćani ispod ruke itd. Po nekim procjenama su zakučili ili uništili imovinu protivvrijednosti od najmanje 1 milijarde evra.

  Od sjutra kada ostane samo zmisjak košuljica od njih se uvodi red.

  Opet velim nemam kad da detaljno pišem ali računajte da je svaki od vas ukraden za 1500E minimum direktno ili indirektno i da su njihova zaigravanja pokidala bankarski sektor a da je to uzrokovalo prodaju EPCG pa onda zatim dobrim dijelom i ovo stalno zaduženje reda 300-400mE godišnje a ima veze i sa rastom cijena nekretnina, slabim kreditiranjem itd.

  Kao u svakoj legendi dobici su privatizovani a gubici ponarođeni. Ovo je samo dio priče i o fondovima i o ostalim stvarima (onaj Đikanović koji se sada kao nešto koprca je bio glavni izvođač radova, potražite recimo jedan tekst Tripka Krgovića na portal analitici o ponašanju “regulatora”. Najbolje što bih ga ja sudio je da odleži pet do deset godina u septičkoj jami.

  Inače ovo pišem kao neko ko je dosta rano otkrio prevare fondova (putem sajta agencije za nekretnine kada sam vidio silne hipoteke za prijatelje) tako da sam uspio da izbjegnem klanje i na berzi sam pozitivan što je nakon sloma 2007-08 jako jako teško. I o ovome mislim da sam prije skoro 2.5 godine pisao na MiM-u. Dakle, ovo nije nova stvar ali slabo poznata narodu. Kad se osvijeste prošao voz kroz kukuruz.

  • Dobro, ali sta u tom svjetlu znaci ova Luksiceva najava?

   • Ako samo donesu zakon i to ako bude dobar da sprijeci dalju kradju ova izjava ne znaci skoro nista. Za 30 dana danasnjim ritmom (juce je preko berze ponovo oprano milion) se moze i preostala imovina fondova prebaciti u privatne ruke. Fondovska industrija se ne moze lako obnoviti zajedno sa nekim povjerenjem u nju a trebalo bi istrage sto se desavalo zadnjih 10 godina ukljucujuci period u kojem je on bio Ministar finansija i isti ovaj kepec sef Komisije za hartije. Sustinski kao sto naslov kaze hajde da dovedemo u red “nista”.

  • ove je jos jedna opstenartodna pljacka, mnogi su krivi, ali kao i u svakoj zero-sum igri, mora biti i pobjednika. ima li sanse da se pronadje ijedna zalba na rad fondova dok su cijene akcija rasle, dok su se trljale ruke ‘kako se napunismo’, dok je stoka nezajazljiva uzivala u sopstvenom padu i neznanju? ne, naravno da nema, jer su skoro svi voljeli da im neko drugi zaradi pare, a oni da sjede i planiraju sta ce s njima.
   (ovo nije protiv tebe, znam da si odavno ukazivao na greske, nego bijes na los narod kojem pripadam, koji je na sve spreman, ako je laka zarad u pitanju, a kad rokne i razbije tintaru, uvijek su drugi krivi, a ‘mi’ nevini, posteni i cisti ko suza.)

 3. Na forumu MiM sam ušao nekoliko puta svega, gledajući neke komentare na ekonomija/berza u koju se slabo razumijem. Tamo sam primjetio nick “Nabuko”, i da su njegovi komentari i informacije veoma dobre, nenaduvane, analitične, kritične. Stekao sam utisak da se razumije u ono o čemu piše, da mu pisanje nije senzacionalističko, te da zna puno mutnih stvari oko berze – koja je kao sve kod nas, mutna da mutnija ne može biti. Primjetio sam da je tamo bilo i spinovanja javnosti oko kupovine odredjenih akcija. Nijesam primjetio da je on učestvoao u nečem takvom, već obrnuto, ukazivao na spin.
  Iako slabo poznajem berzu, jasno mi je odavno da su takozvani FOND-ovi zakonski odabrena pljačka naroda i državne imovine za pšovlašćenje, vlasti bliske igrače. Takodje mislim da je kasno za bilo kakvo uredjenje berze i fondova. Od onog što je do kosti oglodjano ne može se spravljati supa a kamoli čorba.

 4. Nije bas da se u Crnoj Gori ne zna o ovim muljanjima na berzi i pranjem milona uz pomoc namjestanja prodaje akcija, jer to se radi jos od kada je cuveni prof. Vukotic, sa bivsim premjerom, kreirao vaucerizaciju i privatizaciju. Zato ja prosto sumnjam, da ce sadasnji premjer bilo sto uciniti konkretno po tom pitanju, jer on zna da bi morao otkriti i sistem po kojem su preko berze, Milovi prijatelji i kumovi ucestvovali uz njegov amanet, u masovnoj vaucerizaciji(pljacki) vas cijelog crnogorskog blaga.
  Zar da Luksic ide protiv Mila, Aca i prof. Vukotica koji su licno birali ko moze osnovati Fondove, djeleci sakom i kapom ono od cega je narod zivio. Ja ne vjerujem u Luksica iz prostog razloga jer je on Vukoticev ucenik, a Milov nasljednik.
  I kako rece Zipp, kasno je za bilo kakvo uredjenje berze i fondova, jer sve je oglodjano, a vlasnici fondova najbolje znaju kako su to odradili…

 5. Nikad nije kasno da neki zire prasad u Spuzu.
  Glavni krivac za ono sto se desava je Komisija za HOV u kojoj sjedi Vesov cojek Djikanovic koji je sa njime bio i u biznis dilovima na vise nacina (preko zajdnicke brokerske kuce a ovaj je Vesu kasnije nabacivao poslove da za potrebe komisije toboz radi neke analize).

  Evo lagano objasnjenje:
  1. Kod MVP upravljaci fondova (danas se to zove DZU i treba to razdvojiti od samog fonda) su ulozili u fond za potrebe kampanje i ostalo oko 7E/po vauceru. KHoV je dozvolila fondovima da uknjize startni gubitak po vrijendosti nominale portfelja (izmedju 1300 i 4300 evra po vauceru a prosjek je nedje 2000 i kusur). Dakle toliko mogu da otudje i procerdaju DZU dok ne postanu pozitivni i vracaju pare malim akcionaima. Dakle neko ih castio 2000-7=1993 evra po vauceru a to je komisija.
  2. I to im je malo bilo pa im je na racun tih pocetnih troskova doyvoljeno da emituju ekstra 7% akcija fonda za svoje potrebe.
  3. Onda je donesen lex pseicalis uredba koja im je omogucila da sa fondom efektivno upravljaju imajuci 20-tak posto vaucera.
  4. Obaveza otudjenja preko 5% ili 10% u pojedinom preduecu je izbrisana cime su fondovi odnosno DZU preuzeli kompanije i mogli da skubu i kompanije i fond.
  5. Uvedena su pravila o blok trgovini koja su omogucila da se trguje fondoivima i kompanijama vanberzanski. Ova pravila su donosena i ponistavana kako je kome trebalo.
  6. Nisu provjeravane trgovine sa povezanim licima itd.

  Evo jedne svjeze odluke KHoV
  http://www.scmn.me/fajlovi/04-3-1287-11-10.pdf
  kojom se aminuje kupovina necega u bosni (Zadrugara) za pare koje su u CG legle na ime EPCG.

  Inace ime koje se pominje u ovom rjesenju je vjerovatno najveci tajkun u bivsoj YU poznat i kao kralj torbara
  http://www.seebiz.eu/hr/burze/hrkac-ipak-nije-rasprodao-dionice-u-rs-u,5777.html
  Protiv ovoga se vodi mnostvo (ne)uspjesnih sudskih sporova.

 6. PO Luksicu jos 29 dana do usvajanja zakona barem jedan, vjerovatno 2 a moguce tri fonda istovaraju i kesiraju svoje portfelje.

 7. Milovan Vukov Jankovic says:

  Molim REDAKCIJU,
  da iskoristi znanje i iskustvo Nabuka,
  da NAJVECU PLJACHKU LOPOVSKIH VAUCHERSKIH FONDOVA, u ISTORIJI CGe, do detalje prezentuje CGoj javnosti.

  Pradlazem da Nabuko obradi afere FONDOVA po azbuchnom redu, ili po berzanskoj vrijednosti i procjeno CIJENJENOG NAPUKA, da procijeni vrijednost OPLJACHKANIH VLASNIKA VAUCHERA, od strane menidzera i upravljacha FONDOVA.

  Da se svaki od FONDOVA DRZI NA vrhu pochetne stranice, jer ako njima nije smetao OBRAZ, da pljachkaju gradjane CG, zashto bi bili poshtedjeni od REDAKCIJE, da CGa JAVNOST ne sazna punu istinu o ljudski nishtavilima, kojima je VLADA ili REZIM MILA DJUKANOVICA povjerio nashu imovinu, da je SPICHKAJU I PRENOSE NA PRIVATNE RACHUNE.

  Crna Gora je mala, a svaka PLJACHKA I LOPOVLUK se pamti do sedmog koljena i vece kazne nema od gubitka OBRAZA, ako ne njih lichno jer ga nemaju, valjda ce njihovi bliznji pljunut tim govarnima u facu.

 8. Pridružujem se Milovanovim riječima.A Vama,Nabuko,veliko HVALA što nam otkrivate istinu i toliko stručno i detaljno djelite znanje.

 9. Evo se nastavlja prica od prije neki dan. Fondovi se grcevito bore da dodju do para. Prometi su manji ali su i akcije koje su krenuli da istresaju losije nego one od prije neki dan. A inace Djekna (novi zakon o fondovima) bucno najavljivana za 30 dana sada je pomjerila i planira se kaput nedje na proljece (inace ovo je vec 3-4 cetvrto pomjeranje Djekne jer je jos u maju pricano neka neka sto ste ukrali ukrali ste da vidite zakon u septembru, onda se pjavio na sajtu Ministarstva poxyjevog zakon koji je osim tandara mandara uvodjenja novih tipova fondova, i zadrzavanja starih provizija uveo samo da fondovi moraju da imaju manje od 5% akcija jednog emitenta ali nidje ne pise sto sa akcijama koje vec posjeduju pa ce se to vjerovatno ostaviti Djikanovicu da regulise podzakonski, sada istina nema toga fajla vise na sajtu ili ga ja ne merem naci).

 10. poluludi Detlić says:

  Sve odlično i tačno Nabuko! No ovo je samo 1% pljački koje su izveli fondovi i koje i dalje izvode.
  Pogledajte zanjih dana šta se dešava: Fondovi (ili banke) prodaju prodaju imovinu iz portfolija. Prednjači mili nam veskobarov fond, prodajući Kontejnerske terminale, Luku Bar, Plantaže (mislim da je sve prodao što je imao, do trenutka kada ovo pišem), Jugopetrol a vrlo moguće i ostale…

  Prije 3 mjeseca Eurofond je imao preko milion ipo keša na računu, na kraju godine 31.12.2010 ima 300 hiljada. I korekcije (obaveza i dugovanja) preko 4mil. Sumarno dužan je 4miliona!

  Idealan uvod u ovu rasprodaju koja se dešava ovih dana. Samo da posdjetim na (ne)prijateljsko skidanje 1.5mil sa računa EURF od strane najPrve Banke.
  A tu nam je ready i Podgorički broker koji je prije 20 dana postao i DILER. Ko pogodi zašto dobija karamelu!

 11. E da ovo sto pise Milovan da se pobroje sve pljacke teske stotine miliona evra bi trebao vremena i vremena koje ja nemam. Sjecam se samo da kada sam otkrio zalaganje tudje imovine za dizanje kredita preko sajta agencije za nekretnine da sam kontaktirao dva novinara koji se bave tim temama da objave i to sve dokumentovano iz javnih izvora. Nijeda nije stisnuo mudo. Nedavno sam opet dobio info da se neki novinari kane da prepricaju pricu o fondovima ali evo jos nista.

  Za obicni narod veoma je bitno da shvati da svaka bravura koja se tamo desava ih direktno pogadja jer je to splet crijeva. Medjutim Jbg limene crkve jezici i ostale afere koje se dotirano serviraju su svima milije nego “ko ih laze ko ih krade” a spisak ovih nije nimalo kratak.

 12. poluludi Detlić says:

  Najnovija pljačka je ova prodaja imovine akcionara Atlas Mont fonda prvo ovom Kipraninu koji je dobio 500eura da se pojavi na spisku akcionara mjesto prasca, a prije sat vremena i državi CG.

  Da ima akcionara Atlasmont fonda digli bi tužbu i prijavu zbog prodaje po ovoj sramnoj cijeni. Paket od 35% za 70hiljada eura!

  Zar je ovo toliko komplikovano!? Đe su sada ti novinari?!

 13. Milovan Vukov Jankovic says:

  Novinari i njihovi mentori,
  shede za SOFROM ODABRANIH PLJACHKASHA CGe IMOVINE,
  krickaju kosti sa VAUCHERSKIM LORDOVIMA odabranim po kriterijumima MLADIH&LIJEPIH,
  neki srkaju supu a neki kupe mrvice ispod stola.

 14. zna li ko dokle se sa ovim stiglo…koliko su se fondovi doveli u red…

 15. Nisu se doveli u red uopste. Transformisani su u dva drustva MONF, HLTA. EURF i ATMO su se transformisali u otvoreni i zatvoreni e sada otvoreni to je vise manje OK ali tri od cetiri su prekrsila zakon u smislu pretvaranja u zatvoreni fond tako da bi trebalo da zatvoreni fondovi isto predu u otvorene. E tu stupa na snagu nas cuveni zez vlada i komisija za hartije od vrijednosti pripremaju novi zakon da pomognu Vesna Barovica, Duska Knezevica i ove Slovence iz Monete. Pljacka uz saradnju Mila Djukanezija i uz pripomoc Djikanovica iz KHoV.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s