Mubarak je pao! Ko je sljedeći?

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, izjavio je: “Ovo je najveći dan mog života. Zemlja je oslobođena!”.

izvor: tanjug.rs 

Predsednik Egipta Hosni Mubarak podneo ostavku. Slavlje na ulicama Kaira. Vlast u zemlji trebalo bi i zvanično da preuzme Vojni savet, na čelu sa Vrhovnim ustavnim sudom. Švajcarska zamrzla svu Mubarakovu imovinu.

Predsednik Egipta Hosni Mubarak podneo je danas ostavku posle 18-dnevnih protesta građana koji su tražili njegov odlazak.

“Uzevši u obzir teške okolnosti kroz koje zemlja prolazi, predsednik Hosni Mubarak odlučio je da napusti funkciju predsednika republike i odredio Vrhovni Savet oružanih snaga da vodi državne poslove”, saopštio je u kratkom televizijskom obraćanju potpredsednik Omar Sulejman.

Portparol vladajuće Nacionalne demokratske partije Mohamed Abdelah potvrdio je agenciji AFP da je predsednik Hosni Mubarak napustio Kairo sa porodicom, dok je Bi-Bi-Si (BBC) preneo najavu egipatske vojske o ukidanju vanrednog stanja.

On je, takođe, dodao i da ovo znači da je Mubarak preneo svoje nadležnosti na potpredsednika Sulejmana.

Ranije danas, moćna egipatska vojska saopštila je da garantuje da će obećane demokratske reforme biti sprovedene, ali su demonstranti nastavili proteste uputivši se ka predsedničkoj palati i sedištu državne televizije.

Ovaj potez vojske imao je za cilj da umiri 18-dnevne proteste, nezapamćene u modernom Egiptu, ali nije uzela u obzir ključni zahtev naroda – momentalnu ostavku Mubaraka.

Mubarak je, sve do do danas, obećao samo da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima u septembru i da će do tada ostati na vlasti.

Ovo obećanje nije bilo dovoljno za stotine hiljada demonstranata, nezadovoljnih zbog visoke stope nezaposlenosti, korumpirane elite i policijske represije.

Vest o Mubarakovoj ostavci, okupljeni građani na centralnom trgu u Kairu Tahrir dočekali su ovacijama, zagrljajima i uzvicima: “Narod je srušio režim!”.

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, izjavio je: “Ovo je najveći dan mog života. Zemlja je oslobođena!”.

“Decenijama smo čekali ovaj događaj. Očekujemo da ćemo raditi sa vojskom, kako bismo se pripremili za slobodne i poštene izbore. Čeka nas i period tranzicije i podela vlasti između vojske i naroda”, rekao je El Baradej za Rojters.

Vojni savet sa ustavnim sudom na čelu Egipta

Posle današnje ostavke egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, koji je vladao 30 godina, vlast u zemlji je preuzeo Vojni savet, na čelu sa Vrhovnim ustavnim sudom, objavio je televizijski kanal Al Arabija, a preneo Rojters.

Egipatski Vojni savet najavio je da će smeniti vladu, suspendovati oba doma parlamenta i vladati na čelu sa Vrhovnim ustavnim sudom. Ta informacija trebalo bi da bude potvrđena u zvaničnom saopštenju koje bi Vojni savet trebalo bi da objavi tokom večeri, naveo je Rojters.

Narod slavi ostavku Mubaraka, veselje i u regionu

Narod na ulicama gradova širom Egipta proslavlja večeras ostavku predsednika Hosnija Mubaraka, protiv čije su 30-godišnje vladavine demonstrirali minulih 18 dana.

“Srušili smo režim!” i “Narod je srušio režim!”, najčešći su slogani koji se mogu čutu na centralnom trgu Tahriri u Kairu, centru protestnih skupova.

Okupljeni nose zastave, plaču, nazdravljaju i grle se, dok vozači prolaze ulicama trubeći i uzvikujući: “Ura za Egipat!” i “Bog je veliki!”

“Ja sam jedan od onih koji su ga srušili. Bio sam ovde 17 dana. Budućnost Egipta sada je u rukama naroda”, rekao je za Rojters pevač Hani Sobi, proslavljajući na trgu Tahrir.

Mubarak je danas predao vlast vojsci, okončavši tako tri decenije na čelu najveće arapske nacije.

Ispred zgrade egipatske državne televizije, demonstranti se rukuju sa vojnicima i penju se na njihove tenkove.

Neki od demonstranata izjavljuju da “nisu verovali da će za svog života dobiti drugog predsednika”, da “više ništa ne može da zaustavi narod Egipta”, ali i da mogući problem predstavlja nova vojna vlast, umesto prelaska na novo rukovodstvo putem izbora.

Jedan od okupljenih zaključio je kratko: “Noćna mora je završena!”.

Ostavku egipatskog predsednika proslavljaju i građani drugih zemalja u regionu, u kojima je u poslednje vreme takođe izbio talas protesta zbog nezaposlenosti, korupcije i policijske represije.

Građani Tunisa takođe su izašli na ulice, plešući i trubeći automobilskim sirenama, samo četiri nedelje pošto je njihov lider Zinad Zan el-Abidin Ben Ali svrgnut sa vlasti, preneo je AFP.

U međuvremenu, pripadnici moćnog Muslimanskog bratstva u Jordanu saopštili su da Mubarakova odluka da ode sa vlasti treba da posluži kao “lekcija” za ostale arapske režime.

“Arapski režimi treba da nauče lekciju iz onoga što se dogodilo. Svi narodi arapskog sveta koji imaju korumpirane režime pate”, rekao je portparol ovog pokreta u Jordanu Džamil Abu Baker.

Najmanje 500 ljudi okupilo se ispred egipatske ambasade u Amanu, proslavljajući uz vatromet i razmenjujući majice i cveće.

“Živeo Egipat, doviđenja Mubarak! Narod je srušio režim! Ko je sledeći?” – uzvikivali su okupljeni noseći egipatske i jordanske zastave.

Švajcarska zamrzla svu Mubarakovu imovinu

Švajcarska je danas zamrzla svu imovinu koja pripada Hosniju Mubaraku, samo nekoliko sati nakon što je on podneo ostavku na mesto predsednika Egipta, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske.

“Mogu da potvrdim da je Švajcarska od ovog trenutka zamrzla svu imovnu koja pripada (sada bivšem) egipatskom predsedniku” , izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Lars Knučel, preneo je Rojters.

On je rekao da će kao posledica ove mere sva Mubarakova imovina biti zamrznuta naredne tri godine, a da će se na udaru naći i imovina Mubarakovih saradnika.

Comments

  1. A pobjedjivao je ubjedljivo na izborima :)

  2. nije u redu, bio je dogovor da bude doživotni pre$ednik! i sad ga smijeniše odma poslije 30 godina… kakvi su ovi egipćani prevaranti, zajebaše čojeka

  3. a cojek je nudio kompromis jos samo do septembra.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.