Vizije i konkretne akcije!

Postoji vrijeme za razgovore, diskusije, analitiku i dijalektiku, a postoji vrijeme za akciju i rezultate. Ovo govorim zato što je, bez obzira na sve sumnje i mogućnosti da se napravi greška, najavljeni protest na prvi dan proljeća, možda bude jedina konkretna akcija ove godine da se iskaže nezadovoljstvo.

piše: laufer 

Želio bi da znam da li i šta protestaši misle o sledećem, te da li imaju ikakav plan po sledećim pitanjima:

– povratak republikanskog uređenja građanske države, decentralizaciju i ustanovljenje reprezentativno-građanske demokratije i izbornog sistema;
direktna parlamentarna reprezentacija građana demokratski izabranim lokalnim predstavnicima svake četiri godine(sa ograničenim brojem mandata), umjesto trenutnog partijsko-interesno-monopolističkog izbornog sistema;

– kandidati mogu biti članovi partija, ali su dužni da reprezentuju interese građana iz svog izbornog okruga, a ne partijsko-komitetske interese i stavove, osim ako ih građani izaberu i pošalju sa takvim platformama i stavovima;

– izborno-teritorijalna podjela na opštine i gradove bazirana na popisu, a ne na partijskim preferencama; maksimum od sedamdeset i jednog narodnog poslanika iz cijele Crne Gore; formiranje opština Tuzi, Golubovci, Sutomore i Petnjica. Definiciju crnogorske nacije i etničkih grupa koje je čine, kao i plan o garanciji građanskih prava bez obzira na etničku pripadnost.

– plan za pravedniji poreski sistem u cilju oživljavanja proizvodnje i zaštite domaćih proizvođača; manje namete i državnu kontrolu radi većeg prometa i boljeg plaćanja poreza i kontrole tokova novca. Više novca u ruke radnog naroda iz ruku trule i maligne birokratije i penzijsko-čekaonog haosa.

– plan za postepeno organizovanje referenduma o važnim pitanjima za državu i narod, uključujući ustav, simbole i sve ostale tekovine sadašnje vlasti i opozicije; garanciju sadašnjeg državnog statusa do mogućnosti pristupa evropskoj uniji, a tada raspisati referendum i ispoštovati narodnu volju;

– ulazak u NATO na referendumu. Ulazak u sve moguce međunarodne organizacije na referendumu.

– plan za ekonomsku regionalizaciju i revitalizaciju privrede;

– održiva organska poljoprivreda bazirana na geografsko-klimatskim mogućnostima i uslovljenostima;

– razvoj ekološki-prihvatljivih industrija i tehnologija;

– čisti i održivi turizam širom Crne Gore;

– saobraćaj, putevi i aerodromi;

– plan za pravednu i poštenu lustraciju;

– uvođenje reda u školstvo, sudstvo i tužilastvo, medije, penzijsko-invalidski sistem;

– plan i volju i snagu i zalog za neprekidnu i nemilosrdnu borbu protiv kriminala i korupcije od početka rada prelazne vlade…

Samo oni koji imaju ideju, odgovor, volju i želju da se pošteno i pravedno uhvate u koštac sa ovim pitanjima i podpitanjima i sa kancerogenim stanjem naroda i države mogu da računaju na moju podršku, jer ne gledam sa oduševljenjem na pokušaje promjene kurte murtom.

Iako i sam prepoznajem pogubnu ulogu prijatelja i simpatizera sadašnjeg režima i sadašnjeg stanja u crnoj gori, žao mi je sto lični animoziteti staju na put smislenijem iskazivanju negodovanja, kao i njegovom organizovanju na ovom forumu i Internetu uopšte.

Ja lično ne razdvajam korisnost komentara Vladimira Nedovića, Zippa, duška, neona, m, perfekt strejndzera, Lada Tajovića, nabuka (sa velikim naglaskom na nabuka), olje, kozaka , bilje i mnogih drugih, jer iz svakog od njih ponešto naučim i o sebi i drugima.
Postoji vrijeme za razgovore, diskusije, analitiku i dijalektiku, a postoji vrijeme za akciju i rezultate.

Jovan Lončar- berankrš je heroj moje generacije iz Ivangrada/ Berana, jer je jedini kročio u drugu fazu, pored svih pametnih, sposobnih i korisnih rasprava i diskusija koje su se vodile i vode se neprekidno, jedini je on nešto konkretno uradio. Ovo govorim zato što je, bez obzira na sve sumnje i mogućnosti da se napravi greška, ovaj protest, odloženi i organizovani na prvi dan proljeća možda bude jedina konkretna akcija ove godine da se iskaže nezadovoljstvo, ako se već stvari ne mogu mijenjati iz stolica i ispred ekrana.

Comments

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ovo je dobar TEMELJ i konstruktivan PROGRAM, koji bi dopunio sa CEREMONIJALNOM MONARHIJOM,
  koja nema VLAST, nego vishe sluzi ochuvanju tradicije, indetiteta, kontinuiteta jednog naroda i privlachenjem TURISTA iz Dubrovnika i sa primorja da posjete PRIJESTONICU.

  Poziv POSLODAVCIMA I SINDIKATIMA u zajednichkoj BORBI protiv PARTITOKRATIJE I BIROKRATIJE,
  koja gushi svaku ZDRAVU INVESTICIJU zbog ljubljenja njihovih shaltera.

  Narushavanje JEDNAKOSTI I RAVNOPRAVNOSTI GRADJANA, prilikom podjela stanova i standbenih kredita pod hitno STOPIRAT, i procesuirat sve sluchajeve KUPOVINE POSLUSHNIKA I PODANIKA, podnijet krivichne prijave protiv MINISTARA, GRADONACHELNIKA, DIREKTORA I REKTORA JAVNIH PREDUZECA I USTANOVA, pred PRAVEDNI SUD I DAVAOCE I PRIMAOCE ZA KORUPCIJU I KRIMINAL.

 2. Laufer, a kako bi bilo da prvo osnujete republikansku partiju, pa da onda nudite program i ozbiljne razgovore.

 3. Glavni je problem sto smo mi puni neke paranoje i straha i pitamo se za sve ko zapravo stoji iza ovoga. Sto i nije cudno ako znamo da nam je do sada citav politicki ambijent kroila udba. zato je najbolje formirati ideju kakvu zapravo crnu goru hocemo, kakvo drustvo zelimo. Sklopiti citav sistem normi i vrijednosti u fleksibilne okvire, i ono sto je najbitinije uvesti stepen odgovornosti i sprovoditi, ako treba blago ili grubo ali nikako ne prastati krupne kikseve i sve druge kikseve koji truju drustvo. Jer osuda nekoga spasice mnoge, koji bi izabrali isti put i pazice drustvo. E tu ideju treba postaviti da bude nas lider a ne nekog lijepog na oci ili nekog bukadziju koji tobose ima petlju. Kao sledbenike te ideje treba pozvati samo one koji se odricu niskih i primitivnih vrijednosti mrznje, prezira, zavadje, podjela, nasilja i nekopromisa,. Ovo je naravno samo u kratkim crtama. pa tek onda da ima nade da se moze zivnuti Crna Gora. Inace gradjenje mostova, hidrocentrala i puteva nece imati nikakavu svrhu bez ovih preduslova jer cemo mi i dalje ostati jedno konfuzno, podijeljeno, pokvareno, nepravedno, bezocno drustvo. I rascistiti jednom za navijek da vlast nije privilegija, nego odgovornost uz koju dolaze neke privilegije, i staviti do znanja ovome narodu da borba za vlast treba da znaci borba za bolje drustvo a ne borba za autoritet, moc i popunjavanje necijeg ega. I jos im reci da ne nasijedaju na price lazi, a to su sve one price posle kojih mrzimo nekoga i posle kojih bi krenuli u obracune ipodjele.

 4. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  Polovina tvojih prijedloga je ostvariva. Polovina nije jer čim se oni koji ovako predlažu domognu vlasti i taj kurs im bude uvažen, krenu da svijesno zamjenjuju mjesta značenjima odredjenih ideja. Tako je bilo uvijek i u vrlo rijetkim situacijama se dogadjalo da se svi do jednog prijedlozi ispune. Ali je svejedno kratko trajalo. Cijela ova koncepcija je svima nama poznata, i zašto joj se opiremo kad je logična? Zato što posjedujemo razna iskustva. I iz njih smo naučili da nam ne vrijedi mnogo logično postupati, nadajući se da druga strana ima sluha za kompromis. Imaće ga samo onda kada nema drugog izlaza. E do te tačke ja mislim da valja insistirati na gradjanskoj neposlušnosti koja bi dovela do uslova za ove tvoje prijedloge. Ali za to je potrebno postići stepen uvažavanja sagovornika. Potrebno je uvesti specifičan modalitet obraćanja, saobraćanja, razmjene komunikacije. Potrebno je imati stalno prisutnu svijest o kulturi dijaloga. Previdimo li takve nedostatke sagovornicima, imaćemo problemu izvršnom dijelu naših dogovora.

  Onaj koji ima ne vidi zašto nema onaj koji nema. A kad i shvati zašto nema nastoji da tako i ostane.
  Treba napraviti duboku i detaljnu psihoanalizu situacije u kojoj su stvari na ovom nivou. Tek tada će biti i smisla i osnovne forme da se pristupi primjeni primijenjivih načina tranzicije svijesti nacije ka organizovanom sistemu socijalne pravde. Svjedoci smo da ne vrijedi ni imena i prezimena navesti u kontekstu nekih optužbi, sumnji, indicija. Znači da pravni sistem države ne funkcioniše. Treba ga onda jasno definisati po kom principu funkcioniše tako kako sad postoji. Insistiram: DEFINISATI DETALJNO znači naznačiti kako funkcioniše taj sistem kod nas danas. Bez površnih ideja i uvažavanja prijedloga onih kojima se “ne bi zamjerili što im ideje nijesmo uvažili”. Prečesto sam bio svijedok u crnogorskom okruženju kako se čini drugima eto samo zato da im se ne zamjerimo. To je očiti problem svih nas. Svi bi smo se zakleli na “krv i nož”, da držimo do svojeg dostojanstva i obraza i časti, ali kad nam se prebaci ili nam se kakva ideja i prijedlog ne uvaži, momentalno prelazimo u animozitet i urušavamo princip koji nas okuplja, bilo radi žurke, bilo radi provoda, bilo radi rada bilo radi mišljenja. Ta jedna crtica crnogorskog nacionalnog i psihološkog identiteta je KVAKA preko koje ovaj sistem režimira kako mu odgovara. To je pokazatelj da u globalnom smislu, kolektivno nijesmo sazreli i da smo još uvjek u periodu puberteta kao nacija. I zato nam se zbiva šta nam se zbiva. Jedan na jedan, sistem ne funkcioniše, jer svako gleda u tudju avliju i kritikuje stanovište koje mu je oprečno, namjesto da se iz svih oprečnih stavova izvuku i logične i funkcionalne forme i uklope u jednu posebnu i novu platformu dejstva. Ne mali broj puta sam vidio a vjerujem i vi, kako se kod nas riješavaju sumnje i sučeljavanja. “Izadji vanka da to riješimo”… Moguće je da je to oblik demokratske rasprave iz nekog srednjeg vijeka ali nijesmo li otuda izašli ili ne priznajemo da smo okasnili i da smo se presvukli u modernu odjeću samo radi marketinga?! To treba promjeniti. Na tome treba raditi svim sredstvima NAOBRAZBE stanovništva. Kultura dijaloga u Crnoj Gori je ispod 2% i čast izuzecima stvarno, jer su u ogromnoj manjini. Tako se definicijom situacije kako na pojedinačnom tako i na kolektivnom nivou dolazi do jasnovidnosti stanja u kojem smo. Svako ima ono nešto što ga tišti a nije svakome ista stvar na prvom mijestu po važnosti. Da bi svako od nas razumio osnvne metode i osnovne “nosače” iliti temelje principa na kojima se bazira važnost prioriteta i merodavni postupak, potrebno je dakle jasno objasniti zašto bi na prvom mjestu trebalo razdvojiti konkretno situaciju u kojoj mi nijesmo gradjanska i nijesmo nacionalna i nijesmo republikanska država, iako smo marketinški tako predstavljeni. Kako postići da se označi i jasno definiše i na prvo mjesto postavi jedan – SAMO JEDAN prioritet – tako da svi okupljeni oko ove ideje to stvarno od srca – iskreno i svijesno – prihvate?! Kako a da se ne isprovocira animozitet i ono “Izadji vanka”? Da li će nečija logična primjedba koja zagovara postupnost ili usporeni proces u odredjenoj stvari automatski isprovocirati TAKO NADALEKO OPŠTEPOZNATO N I P O D N I Š T A V A NJ E sagovornika? Ta brzina organizovanja nepobitno na takav način vodi u sumnju da “iza toga stoji neko kome je interes da sve to radi za režim” tj. izdajnik, tj. uhoda, tj. služba bezbjednosti i slično. I samim tim od svega u startu nema ništa, jer svi ovo znamo i svi zbog rečenog i odustajemo. Ako bih sad imenom tj. navodjenjem nadimaka s ovog portala referisao kako bi ko reagovao na neku ideju koju sam predložio, naveo bih samo svoje mišljenje tako koncipirano iz iskustva sukobljavanja mišljenja. I na to bih imao svako pravo iako griješim dakako u pogledu nekih vidjenja. Ali to jemoje mišljenje i demokratija mi ga dopušta. Svako nipodništavanje takvog mišljenja i javnog iznošenja nije kultura dijaloga. Isto to pravo naravno ima svako od nas. Možda se meni ne svidi kakvo je mišljenje o meni stekao bilo ko ovdje, možda se nekome ne bi svidjelo ni moje vidjenje o njemu ili nekolicini, ali sve to je PRAVO DEMOKRATIJE To Pravo se mora sasvim razumjeti prije nego li se ovaj narod usmjeri u otvorenu bunu i rušenje tj. smijenu režima. To pravo sa sobom nosi i Tolerantnost tj. sposobnost da uvažimo tudja mišljenja čak i kada se s njima uopšte ne slažemo. Jer bez toga nema postavke teze, nema procesa analize i nema zaključka sinteze. A tezu ne možemo postaviti bazirajući je samo na individualnom rezonu i ličnom prioritetu. Samim tim, teza mora istovremeno imati i antitezu kako bi proces analize doveo do sinteze. Bez sinteze nema Početka koji pokeće stvari.

  • Uobicajeno dobro, falili ste ;)

   “To je pokazatelj da u globalnom smislu, kolektivno nijesmo sazreli i da smo još uvjek u periodu puberteta kao nacija.”

   Apsolutno tacno. Mi smo infantilna drzava. E sad, a propos ostalog dijela vaseg komentara, kako da to Nedovic kaze, a da se ne uvrijede oni koji ce ovo shvatiti licno, oni koji ne shvataju da je meni isto toliko stalo koliko i njima, koji su nam potrebni, itd? Jer ne mozemo priustiti da kazemo ‘takvi nam ne trebaju’. Enivej, nije stvar od prioriteta ;)

   “Kako postići da se označi i jasno definiše i na prvo mjesto postavi jedan – SAMO JEDAN prioritet – tako da svi okupljeni oko ove ideje to stvarno od srca – iskreno i svijesno – prihvate?!”

   Meni se u zadnje vrijeme cini da bi se mogla formulisati ta jedna prioritetna stvar koja bi bila sasvim izvan politike, a to je zastita zivotnog prostora, odrzivi razvoj, zastita prirode i nacionalnih parkova, ekoloska drzava, itd. Nesto mi se cini da devastacija kojoj smo svjedoci ipak jako boli ljude svih rasa&klasa, i da je to nesto sto bi moglo objediniti narod, a da se pritom izbjegnu zamke nacionalnih i slicnih pitanja.

   • ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

    …osim ako bi jedna kritična masa rekla: “To ćemo kasnije! Sad su važnije druge stvari! Recimo, moji dugovi, pa onima tamo plate, pa onima tamo zaostale isplate, pa onima tamo…” sve u svemu svodi se na novac koji nekome treba a drugi ga imaju u izobilju.
    Prioritet broj jedan – to je ono oko čega se trebamo izjašnjavati sa sve argumentima dok ne nadjemo sredinu.

   • “sve u svemu svodi se na novac koji nekome treba a drugi ga imaju u izobilju.”

    Naravno, ali to je donekle regulisano ispitivanjem porijekla kapitala i porezom na ekstra profit.

   • ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

    Ama to je u redu…ali ja svo vrijeme pitam: KO KO ĆE TO RADITI? Ko će provjeravati, ko će voditi državu u procesu tranzicije?

  • ja se slazem da je dosta ovog sto sam ja izbacio kao pitanja i nedoumice u ravni utopije, makar za neko dogledno vrijeme. vjerujem da je u ozbiljnom i iskrenom dijalogu moguce naci mnogo vise dodirnih i slicnih tacaka oko kojih bi se slozila dvotrecinska vecina crnogorskih drzavljana, nego sto je razlika od kojih zivi ovakav rezim i njegova opozicija.
   “Svako ima ono nešto što ga tišti a nije svakome ista stvar na prvom mijestu po važnosti.”
   slazem se, moja lista niti je (z)savrsena, niti je redosljedna, ali nije losa za lagani pocetak.
   obecavam da se vise necu zezati na tvoj racun!

 5. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  “Iako i sam prepoznajem pogubnu ulogu prijatelja i simpatizera sadašnjeg režima i sadašnjeg stanja u crnoj gori, žao mi je sto lični animoziteti staju na put smislenijem iskazivanju negodovanja, kao i njegovom organizovanju na ovom forumu i Internetu uopšte.”

  Ta, tome i služe forumi, diskusije, polemike, i svi ostali modaliteti takozvane primjenjene demokratije. Našem je narodu nedovoljno jasna razlika izmedju sistema u kojem smo postojali prilično vremena i sistema koji je taj period naslijedio. Na stranu to kakav nam je režim danas. To nije upitno za ovo što insinuiram. Svijset naroda u cijelini o njegovim pojedinačnim a posebno njegovim kolektivnim pravima skoro da i ne postoji. Ne postoji Informacioni Portal, šta sve i kad se sve može, kako se može, dokle se može i slično. Nije jasan ni krivičan zakonik a nije jasno mnogo drugih stvari.
  Sve ovo što si Laufere prijedložio je jedan obrazac hvale vrijedan da eto još ima ljudi koji misle pravim i kolko tolko prirodnim tokom. Tj. Šta ide kojim redom. Istina je da je smisao REDA izgubljen u svim našim nazovi tranzicijama, ali postoji jedan koncept diktiran izvana koji je jasno definisao da u Crnoj Gori rata ne smije biti i otud, svaka aluzija na gradjanski sukob slomiće se o glavu svima koji ne mogu iznaći drugi način. Od nas se očekuje da taj drugi apsolutno nenasilan način iznadjemo i tako pokažemo da kao gradjani svih tih nacija koje nas čine, prikažemo promjenjenu, evropskih standarda vrijednu svijest. Takvoj nacionalnoj a nadasve gradjanskoj svijesti biće dopušteno da učestvuje u vlasti i mijenja društvo.

  • ja sam upravo i poceo pricu o demokratskoj, evropskoj, mentalnoj revoluciji koja nije gradjanski sukob ili gradjanski rat, sto bi samo odgovaralo sadasnjoj vlasti i kriminalno-ekonomskom kartelu, nego sukob upornosti boljih ljudi i boljih ideja protiv losih ljudi i loseg sistema.
   vjerujem da na svijetu postoji samo jedna manjina, a to je pojedinac, te vjerujem i zelim da svijet u kojem ja zivim pravo prvijenstva daje pojedincu nad grupama. u crnoj gori je centralizovani, kriminalno-ekonomski i partijsko-monopolski sistem sve postavio naopacke, pojedinac-gradjanin je prakticno nepostojeca katergorija, a grupe i grupice vladaju sa svih strana. sve dok se sistem zasniva na ugnjetavanju manjih grupa od strane vecih grupa, treba ga mijenjat i pravit kucu od temelja, a ne od rogova. svako pitanje iz gornjeg teksta koje sam postavio se odnosi na pojedinca vise nego na ista drugo, jer mislim da je bolje imati drzavu srecnih pojedinaca nego kulu od zelea kojom vladaju grupe protiv grupa. decentralizacija, lokalna ekonomija, zasticen gradjanin od drzave, ispunjavanje obaveza od strane gradjanina prema drzavi. crna gora je mala da bi se jednostavne stvari razvlacile dekadama i vjekovima.

   • laufer,

    a propos jedne nase ranije prepiske, pocinjem da vas slijedim! ;)

   • vladimire, nijesam ja materijal za vodju, samo imam dosta zelja i pitanja za one koji zele sto i ja- bolju i zdraviju crnu goru. vise bi me radovalo da si rekao da ces ti da pokrenes neke dobre stvari, da konstruktivno odgovoris na moja pitanja, da predlozis nesto konkretnije i bolje od najnovijeg premijera u sjenci, pa da te mladi i zdravi slijede. ne cekajte na mene, cinite nesto sami.

   • laufere,

    nemam ja ni kapaciteta ni ambicija da vodim bilo koga, a svejedno moderno i zdravo drustvo vidim kao skup osvijescenih pojedinaca, koji ne treba nikoga da slijede (vas sam pomenuo kao nekoga koga vrijedi slusati). To ne znaci da necu pokusati da doprinesem, koliko mi mogucnosti i obaveze to dozvole. Uvjeravam vas da nece ostati na praznoj prici, i da cete znati kad predje i u druge sfere.

 6. Ima nekih delikatnih stvari koje je laufer preskocio, svjesno ili nesvjesno, a koje su krucijalne za istinsku promjenu sistema. Te su stvari delikatne jer ce se zbog njih naici na jak i jasan otpor onih koji trenutno imaj moc. Pomenuta je vec lustracija, a potrebno je jos i:

  – rasformiranje drzavnih tajnih sluzbi i otvaranje dosijea

  – ispitivanje porijekla kapitala i porez na ekstra profit.

  Pored toga bih jos imao i jedan grandiozan zahtjev ozivljavanja Sjevera, izmedju ostalog kroz otvaranje aerodroma u npr. Mojkovcu, koji bi servisirao Sjever i bio blizu buducem autoputu, ali i Durmitoru/Zabljaku. Od ovih posljednjih moze se napraviti kako zimski centar, tako i kongresna destinacija koja bi mogla raditi tokom citave godine. I onda negdje u blizini otvoriti jedan centar za inovacije gdje bi se drzali mozgovi umjesto odlivanja preko grane.

  • Nisam pomenuo ljudska prava, jer ce vjerovatno navratiti i perfect stranger ;)

  • ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

   aha a ko će voditi državu i održavati privremeni red i mir prelazne vlade? Bivši policajci, vojnici? Narodna milicija?

   • Ne razumijem. Nisam govorio o rasformiranju policije/vojske, nego reformi sluzbe DB/ANB. Neka odrzavaju red postojece strukture, ali ako su zakonski pritjerani uza zid tako da, kao sto ste vi rekli, nemaju izbora.

   • ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

    E tu postoji caka. Opasna caka. I zbog svijesti o njoj i tako teško i dolazi do smijene vlasti. To je osnova teorije prava. Čemu služi država i šta je na prvom mjestu održava državom? Upravna, Izvršna vlast ili… pravo korištenja sile? Onaj ko ima pravo da oduzme život i zbog toga ne snosi krivicu i kaznu, taj upravlja državom inače nema države. Kod nas izgleda postoji sistem u sistemu pa opet u njemu sistem. E sada bi taj sistem u sistemu da se podjeli na dva dijela i jedan udje još dublje…I zato svi reagujemo bučnije da nešto nije kako treba. A da sredjivanje te nepravilnosti ne izazove krvoproliće, to je zapravo pravi posao i cilj. Ko uspije da ostvari promjenu bez otvorenog fizičkog sukoba gradjana, taj će dobiti akreditacije medjunarodne zajednice da vodi Crnu Goru. Stoga sve ovo što je naredjano, NIJE naredjano pravim redoslijedom. Kad bude, tad će se i pokrenuti.

  • odlican dodatak mojoj nedovrsenoj listi, tajne sluzbe i porijeklo kapitala, mada je lustracija dovooljno sirok pojam da moze i to da obuhvati.
   regionalizacija na ekonomsko-geografskim principima je neophodna za ozdravljenje i sjevera i centralnog dijela i pravo iskoristavanje primorja. aerodrom ima u beranama, no ga ne daju podgoricani ni pomenut ozbiljnije, jer misle da ce skoditi njihovom monopolu. aerodrome lokalne otvorit i u kolasinu/ mojkovcu i na zabljaku, pored ovog u pljevljima, pa cemo imat vise aerodroma nego aviona. salu na stranu, avio veza je osnova za brdjanski turizam jaceg intenziteta, ja sam za!

   • Berane su mi predaleko od Zabljaka, a da bi se revitalizovao taj dio, idealan bi bio Mojkovac. Ali dobro, ni Berane nisu lose ;)

   • podgorica i tivat, niksic i berane za sad. ako Bog da srece i pameti, u buducnosti ce bit i vise sredstava i potrebe za aerodromima u svakom mjestu, samo ako ekolozi ne zabrane naftu i naftne derivate, pa umjesto karte za avion, turisti dobiju krila za dvokratnu upotrebu.

 7. laufer,

  možeš li mi samo pojasniti kako si mislio izvršiti regionalizaciju na osnovu popisa, odnosno koji podaci bi tu bili presudni za samu stvar?

  Pitanje crnogorske nacije ne isključuje nikome ko sebe ne vidi kao pripadnika iste, da djeluje politički i na svaki drugi način. Ne mislim da bi NOVA POLITIČKA SNAGA trebala u narednih 20 godina nametati pitanje državnih simbola. Neka prođe vrijeme, neka ista ta SNAGA stvori uslove da to pitanje bude samo pitanje kvaliteta. Lično, niti jedan jedini simbol nije po mom ukusu, ali ne smatram da to sad treba ‘čačkati’.

  Po meni, naciju čine su svi građani Crne Gore koji istu vide kao svoju državu. Sva prava i obaveze polaze iz te činjenice.

  • ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

   Korektno. Slažem se.

  • kozak,
   ja vidim crnu goru sa tri glavne regije, primorska, centralna i sjeverna. pomorski turizam i industrija na jugu, industrijsko-poljoprivredno-turisticka srednja zona, i poljoprivredno-hidrolosko-turisticka sjeverna zona. geografija i priroda su odlicni vodici kako iskoristavati od Boga dato, uz korisnicko-odgovoran pristup mogu se postaviti dobre osnove za razvoj cijelog ovog vijeka, uz konstantne prihode poslije prve decenije.
   izborni sistem bi volio da bude direktn-reprezentativni, da se napravi prava izborno-gradjanska mapa i na sonovu nje biraju narodni poslanici. ovaj partijsko-komesarsko-monopolisticki izborni sistem je los i treba ga sto prije mijenjati, kao dio decentralizacija i omogucivanja lokalnim zajednicama da imaju svoj glas, umjesto partijskig glasonosa. ubiranje lokalnih poreza, raspodjela i upravljanje lokalnom drustvenom svojinom (ako je ista ostalo, ili dok se ne vrati opljlackano) mora da ima lokalni karakter i interes, prije centralno-partijskog.

   ja sam imao priliku da cujem najmanje deset razlicitih definicija nacije na crnogorski nacin. mislim da ova i ovakva vlast i opozicija konstantno mijesaju pojmove nacija i etnicka pripadnost, te na toj konfuziji i na nedorecenosti jedne prave definicije grade i cuveju postojece podjele za svoj interes.

   simboli promjena i diskontinuiteta moraju biti i revizija postojecih simbola i nacina na koji su doneseni. nametanje partijsko-sovinistickih simbola prostim preglasavanjem u lopovskom izbornom i reprezentativnom sistemu je za mene nedopustivo. ja licno nemam nista protiv sadasnjih simbola, moji su preci ginuli i ubijali za crnu goru (i sve sto je tadasnja crna gora predstavljala i cemu je tezila) pod ovakvim simbolima i ja ne mogu da ih ruzim i nipodastavam. gradjanska drzava, pravo gradjanska, ce biti raskid sa svim dosadasnjim mahinacijama rezima, pa i po pitanju ovako nametnutih simbola. ako se tezi pravoj gradjanskoj drzavi, (mislim da vecina sadasnjih politickih igraca pod pojmom gradjanska drzava zeli neku svoju sovinisticko-kvazigradjsku tvorevinu u kojij bi oni imali par decenija zavodjenja reda na svoj nacina) poslije prvih ili drugih slobodnih, postenih izbora, pravo gradjana crne gore da odaberu jedan ili vise simbola sa kojima ce se iskreno poistovjecivati i ispod kojih ce iskreno i posteno raditi da njima i njihovim sugradjanima bude dobro ut takvoj drzavi je nezaobilazno. mozda to budu i trenutni simboli, ali ce imati mnogo jasnije, postenije i ispravnije znacenje. to, naravno, ne odgovara politickim trgovcima i sovinistima, kojih, na zalost, crna gora ima previse.

   ja sve ovo pricam kroz maglu, mnogo oveih stvari su utopija, neke su na kraju rasporeda i redosleda po vaznosti i saglasnosti, ali ovo je moje zapazanje i zelje prema kojma bi volio da se crngorsko drustvo razvija.

 8. Vlado i Hipokrizija,

  toliko je – NAMJERNO produkovano i odgajano – bivših policajaca, službenika, saradnika nekih od službi koje se bave pitanjima bezbjednosti, da bi zaista bilo nerealno očekivati da se i oni ne bi ‘pojavili’ – slučajno ili po dužnosti – u redovima svake nove političke grupe.

  Njih se može neutralisati jedino fantastičnom organizacijom unutar organizacije, i isključivim insistiranjem na poštovanju slova usaglašenog dogovora. To daje jako malo prostora za kompromis, posebno i prema neupitno značajnom STRANOM FAKTORU, ali drugog načina , čini se, NEMA.

  Ne nađe li se načina da DOGOVOR o zajedničkom okupljanju ne bude uperen kontra interesa EU i SAD, mislim da je osuđen na propast u uslovima koji se nama pružaju.

  • slazem se. kozak, jedini biznis amerike je biznis, sve dok se promjenama ne talasa. americka vlast, kao produzena ruka internacionalno-korporativne (ne americke, nego mngo vise ne-americke) hobotnice radi sa svima, radi i sa nasim komunostima i skojevcima, radila bi i sa nekim drugim ko nije aktivno i agresivno antizapadnjacki nastrojen. nazalost, mrznja prema zapadu pocinje jos od komunistickih vremena, produbljena bombardovanjem i ulogom zapada u raspadu bivse jugoslavije. svako ko pokusa da promijeni crnu goru na bolje, uz ciscenje ovog smeca od sistema i aparata uprave i kontrole, mora da racuna na ovaj dio jednacine, sto uopste ne iskljucuje dosljednu, demokratsku borbu za kvalitativne promjene i bolju buducnost crnogorskog naroda.

   • laufer,

    nakon ovoga, što se mene tiče, možemo ići u razradu i usaglašavanje. Meni je prihvatljivo gro toga što si napisao, za djelovanje u crnogorskim uslovima. Ako bi me pitao za nesaglasje, to bi bilo jedino možda pozivanje na NEspominjanje predaka, iako si ih ti spomenuo u meni prihvatljivom kontekstu.
    Predci su imali svoj život i svoju borbu. Naše je ipak nešto drugačije …

   • Predci su imali svoj život i svoju borbu. Naše je ipak nešto drugačije …

    niti me interesuju tudji preci, niti namecem svoje. moja pitanja, dileme i zelje za boljom crnom gorom su dio jednacine za bolju buducnost, iz mog ugla. vracanje u proslost je dio lustracije, morace se i u to.

  • ““You are an old man who thinks in terms of nations and peoples. There are no nations! There are no peoples! There are no Russians. There are no Arabs! There are no third worlds! There is no West! There is only one holistic system of systems, one vast and immane, interwoven, interacting, multi-variate, multi-national dominion of dollars! petro-dollars, electro-dollars, multi-dollars!, Reichmarks, rubles, rin, pounds and shekels! It is the international system of currency that determines the totality of life on this planet! That is the natural order of things today! That is the atomic, subatomic and galactic structure of things today! And you have meddled with the primal forces of nature, and you will atone! Am I getting through to you, Mr. Beale?
   (pause)
   You get up on your little twenty-one inch screen, and howl about America and democracy. There is no America. There is no democracy. There is only IBM and ITT and AT&T and Dupont, Dow, Union Carbide and Exxon. Those are the nations of the world today. What do you think the Russians talk about in their councils of state — Karl Marx? They pull out their linear programming charts, statistical decision theories and minimax solutions and compute the price-cost probabilities of their transactions and investments just like we do. We no longer live in a world of nations and ideologies, Mr. Beale. The world is a college of corporations, inexorably determined by the immutable by-laws of business. The world is a business, Mr. Beale! It has been since man crawled out of the slime, and our children, Mr. Beale, will live to see that perfect world in which there is no war and famine, oppression and brutality – one vast and ecumenical holding company, for whom all men will work to serve a common profit, in which all men will hold a share of stock, all necessities provided, all anxieties tranquilized, all boredom amused. And I have chosen you to preach this evangel, Mr. Beale.”

   Jensen, Network, 1976.”

 9. biljana koprivica says:

  Meni se u zadnje vrijeme cini da bi se mogla formulisati ta jedna prioritetna stvar koja bi bila sasvim izvan politike, a to je zastita zivotnog prostora, odrzivi razvoj, zastita prirode i nacionalnih parkova, ekoloska drzava, itd. Nesto mi se cini da devastacija kojoj smo svjedoci ipak jako boli ljude svih rasa&klasa, i da je to nesto sto bi moglo objediniti narod, a da se pritom izbjegnu zamke nacionalnih i slicnih pitanja.
  Ovo,sto rece Nedovic,meni se cini najrealnije.Za pocetak.Samo,postavlja se pitanje:Da li bi rezim pustio niz vodu markiranog krivca za odredjeni problem(recimo,Valdanos)?Uz veliki pritisak javnosti(i domace i inostrane) ja mislim da bi.Korist od odbrane Valdanosa bila bi velika i mnogostruka.A pri tome je to sve u formi gradjanskog protesta.Naravno da bi mnogi poleceli da to iskoriste za svoje ciljeve,ali to vec znamo,zar ne?!Ako bi se uspjelo zastiti pravo vlasnika te zemlje bio bi to najveci iskorak u poslednjih 60 godina,na ovim prostorima gdje je normalno da ti drzava,bez naknade,uzme bastinu,a sve fazonu “visi ciljevi”!

  • Biljana, ideja sadrzana u naslovu je sasvim dobra, naravno. To je, uz dopune poslovnika (!), neki presjek onoga sto treba uciniti da bismo kao zajednica makar mrdnuli naprijed. Znaci, ogroman posao za neku tamo buducu administraciju, koja ce neminovno doci nakon ove mafijaske (iako pesimisticki-obektivno sumnjam da ce biti postena i uraditi i stoti dio proklamovanog – ali to je vec tema za neki drugi broj novina).

   Sustinsku tacku je “ubo” Vlado Nedovic: demontaza tajne policije! Strahovit udar na susjede-spijune i njihov budzet! Zestok udarac njihovim naporima da “placaju” 5 do 6000 visoke racune za struju preko noci! To, izmedju ostalog.

   Cijena navikavanja na slobodu svakako nije i nece biti niska…

  • slazem se biljana. velika je sreca da se vecina ucesnika na ovom i ovakvim forumima i portalima i licno zna, pa ce se u ozbiljnoj diskusiji i planiranju oni koji rade za neciju stetu dva puta razmisliti prije nego podmetnu nogu.

 10. Znate sta ne bi lose bilo da, da vidimo sa administratorom da svi koji su zainteresovani urade neku svoju viziji preporoda, uredjenja, razvoja i ocuvanja Crne Gore. Odnosno kako bi ste voljeli da vam izgleda drzava, kakav socijalni, kakav zdravstveni, kakav sankcioni sistem da ima. Kako stvoriti preduslove da svako doprinosi drustvu i kako se zastiti od onih koji bi ga isisali. Dakle sta je konkretno bitno da se uradi kako bi nestale neke anomalije koje nam cine i drustvo i sistem i privredu slabim. Kako protiv ne tolerancije ne kompromisa koji su jako prisutni u Crnoj Gori. Nista neko detaljno obradjivanje samo davanje smjernica odnosno odredjivanje pravca djelovanja za bolju Crnu Goru. To je samo po sebi jedna sira verzija rada koja ne mora da sadrzi neku ozbiljno formu samo da daje jasne smjernice. radove bi smo dostavljali administratoru koje bi on objavljivao svi proucavali, komentarisali i sklapali iz svega toga najbolju zajednicku formu. ne znam svidja li vam se ideja.

  • evo valdanosa ako odlicne mete.
   ja cekam na ostale primjere, pitanja, nedoumice i zelje za razvoj crne gore od tebe ivane, bilje, olje, male sirene, kozaka, vlada, lada, neona, …
   napravite ovdje internet slobodni parlament, predstavnicki dom slobodne i zdrave crna gora dvadeset i prvog vijeka, dijelite ideje, slaganja i neslaganja, pravite kompromise i dogovore, ali nesto radite, aman!

   • Laufer
    meni se je mnogo svidio tvoj predlog, i taj me predlog privukao da dam nekoliko komentara sto nijednom do sada nisam uradio. Oba moja komentara su bila u funkciji dopune i podrske tvoga predloga. Trudio sam se da u sto je moguce kracem tekstu stavim sto vise bitnih stvari koje bi mogle podpomoci tvoj predlog, kako bi smo mogli stvoriti i ponuditi nesto novo. Isto to su u najvecej mjeri uradili i drugi. Predlazem da ukoliko ti se je nesto svidjelo od svega ovoga sto smo napisali izdvojis i uvrstis u svoj predlog i ponovo ga kao dopunjenu verziju objavis kao tekst. I tako da ga provrtimo nekoliko puta. Neznam da li se slazes sa predlogom.

   • Evo Laufer,
    ja jedino u domenu moje struke,kao arhitektica, mogu dati moje misljenje o drzavi Crnoj Gori, koja je sagradjena na krivim temeljima. Dakle sve do temelja treba srusiti, da bi se izgradila, mala slatka, kucica iz bajke, kakvu vi zamisljate u svojim fantazijama. Ali ni to nece pomoci, ako se ne poradi nesto na stanovnistvu u toj kucici. E, tu ja nijesam neki strucnjak, jer mijenjati crnogorski mentalitet , pokusali su mnogi, ali rezultati su izgleda beznadezni. Sjetih se, neko je napisao odlicnu konstataciju u vezi crnogorskog mentaliteta:”…rodjeni su sa greskom. Tacka.” Ja se jos jedino nadam da bi ova svjetska revolucija koja se siri, mogla nesto promjeniti u glavama nositelja vlasti i da bi mogla biti poucna…

   • olja, ja sam rodjen sa mnogim greskama, ma sam mnogo vise njih pokupio u hodu kroz lose okruzenje. mene ne interesuje ispravljanje krivih drina, zeli bi da crna gora bude mjesto gdje olja moze srecno i produktivno da radi svoj posao na svoje zadovoljstvo, profit i profesionalnu satisfakciju, da joj sistem omoguci da moze da se bavi svojim poslom bez ogranicenja, kao i da joj pruzi zastitu zakonsku, trzisnu i personalnu od onih sa greskom kojima se takav svijet ne svidja i hoce da pljackaju i unistavaju oljin rad i srecu. vrlo lako se greske samokoriguju kad se hoce i kad se pocne dvoriste cistit od gresnika i stavljat gresnike tamo gdje im je mjesto.

  • Ivane,

   ne mora svako raditi svoju verziju, nego ovdje zapoceta lauferova verzija moze se nadopunjavati i usavrsavati (u idealnom smislu, to je neka wiki-platforma, ali zasad je dobro i ovako).
   Ja se samo bojim da se ne premislimo (barem ja, za starije i iskusnije je lakse), da ne kuzimo svijet bez potrebe ako je moguce i iskopirati neke modele sa strane (prilagodjene na nas prostor, naravno) ili ulaziti u sfere izvan pojedinacnih specijalnosti.

 11. Laufer,
  zvučiš mi kao idealista, zanesenjak, dobrica… saopštio si nekoliko odličnih analiza, humanih predloga…

  Zbog ovakvog utiska ja sam osjetio potrebu da te podržim a kao antropološki pesimista to ću najbolje učiniti ako ne budem iznosio svoje viđenje šansi za realizaciju predloženog projekta.

  • jesam ja romanticar i idealista, ali ja isto tako zivim u svijetu gdje postoje konkrenti i zadovoljavajuci odgovori na sva ova gore napisana pitanja, mozda ne potpuno, ali sasvim dovoljno da se ja kao jedinka osjecam zadovoljnim. ne postoji razlog da crna gora, pa i skoro cijela bivsa jugoslavija bude takav dio evrope. nemam ja nikakav projekat, samo imam pitanja i predloge koji su podlozni diskusijama, promjenama, dopunama i modifikacijama sa svake strane. sve dok se raznorazni rovovi koji presijecaju crnu goru ne sastave i ne pokusa se napraviti jedan bolji i siri put za bolju buducnost svih koji zive i rade u srnoj gori, srece nema. nebi ja tebe pominjao da nema potrebe za ljudima tvog kalibra i perspektive.

 12. biljana koprivica says:

  Neon,
  veoma mi se dopada razlog zbog kojeg dajete podrsku Lauferu-zvuci tako ljudski.Znate vi ,i bez mene,da PRAVEDNIK uvijek zvuci kao idealista,zanesenjak,dobrica…,ali samo takvi uzivaju povjerenje ljudi,a pogotovu zenskog dijela.Zena je po nagonu cuvarka ognjista i tesko je zadobiti to povjerenje.Od samog osnivanja portala,strpljivo cekam da pocne ovakva rasprava.Veoma cijenim vase komentare(iako se sa nekima ne slazem) jer iz svega sto kazete proizilazi da ste upucen,ozbiljan i odgovoran covjek.Ja vas sad molim da iznesete svoje vidjenje sansi,ne za realizaciju predlozenog projekta(niko i ne sanja tom brzinom u ovom trenutku) nego da se stvari pokrenu.Svaka,dobronamjerna kritika(analiza)je vise nego potrebna.Vlada velika konfuzija i netrpeljivost jer masa nas,prosto receno,nema u sto da upre pogled.Mora se formulisati neka jasna koncepcija,neki nukleus.Mene ne privlaci niti jedna pol.partija,ali privlaci me OTPOR.Bez obzira na svu razlicitost prisutnih stavova iskristalisao se jedan zajednicki stav-Otpor! Iako ste antropoloski pesimista pokusajte doprinijeti prosvijetljavanju bar nekih od nas.Mislim da smo zasluzili takav vas angazman!

  • Da vjerujem da Crna Gora može da postane društvo slobodnih, pravna, građanska i država jednakih, otišao bih kod prof Filipa Kovačevića i Mirjane Kuljak da ih sa, bar pet hiljada potpisanih (sve sa JMBG) molim da se angažuju ne samo kao nezavisni intelektualci. Potom bih ih poslao da se dogovore sa ljudima koji imaju istu reputaciju ali ideološki i nacionalno pripadaju srpskom bloku (ne mislim ni na jednog politički angažovanog, a ima ih dosta na katedri CG unverziteta) da se dogovore kako treba u funkcionalnom smislu treba da izgleda to društvo, kako bi bilo svima privlačan cilj oko kojeg se ujedinjuju. I oni bi imali 5.000 otpisa sa JMBG.
   Potom bi sa mladim ljudima, istorijski i politički pismenim formirao organizaciju koja bi podržala tu novu elitu, logistički i u svakom drugom smislu, u pokušaju mijenjanja ovog čabra.
   U tom pokretu ne bi bilo nijednog političara angažovanog tokom 90-ih. Niti likova iz crnogorskog NVO sektora, jer sam ubijeđen da ih se 98% ideološki i politički odredilo u skladu sa izvorištem donacije od kojih su (dobro) živjeli sve ove godine.

   U pokretu ne bi bilo mjesta ni za svu onu bulumentu lopova i prevaranata iz kvazinezavisnih medija i umjetničkih društava.

   Biljana, ne smijem ponovo da pročitam što sam napisao, da ne bih sebi zvučao glupo. Mada, sve revolucionarne promjene poticale su od utopističkih i naivnih ideja…

   • perfect stranger says:

    Одлично Неоне.

   • neone, sve promjene pocinju tako sto se nekoliko slicnomisljenika okupi u kafani i pocne dogovor. ovo sto si napisao je dobar putokaz kako se stvari mogu mijenjati, te s kim se moze, a s kim ne moze u bolju buducnost. hvala ti, a ja znam da se tvoji predlozi, komenati i pitanja nece zavrsiti ovdje.

 13. Nemam kad da citam detaljno ali cim stignem dacu svoje mnijenje. Ono sto je odlicno je da se ovakva rasprava otvorila. Brao ti ga laufere.

 14. Milovan Vukov Jankovic says:

  Evo popisashe GOVEDA I BRAVE,
  prvo treba popisat i izmjerit GRADJANE,
  i sredit KATASTAR,
  svaki KVADRAT da ima vlasnika sa matichnim brojem i socijalno-poreskom kartom.

  Mene KRALJEVINA DANSKA izmjeri u CENT,
  sve mi prihode i rashode SAMA SERVIRA,
  da ne mrdnem PALCEM.

  Da vidimo koliko smo teshki,
  i imali koja ovca RUNO PREDUGACHKO,
  ko moze vodit EKONOMSKU POLITIKU,
  a da nema OSNOVNE PARAMETRE.

 15. Djakomo Galanda says:

  Izvinjavam se svima sto cu pokvariti cijelu dosadasnju prepisku jednim “suvim” komentarom.

  Ali ono sto nama treba je prava akcija! nesto realno, opipljivo, ne virtualno. Ako se nekolicina ovdje prisutnih forumasa ne okupi na jednom mjestu, ne upozna, ne popije kafu i porazgovara otvoreno o tome, bez (opravdanog) straha, onda se bojim da nece biti nista od toga.

  Zasto narednih dana ne konsultovati veliki broj gore pomenutih i dogovoriti neko, ne mnogobrojno okupljanje. Ako je strah problem onda pocinjem gubiti u potpunosti nadu.

  Bojim se da dovoljno dugo slusamo razne stavove, jos od DNMN, istih pametnih ljudi, ljudi intelektualaca. Neko mora da napravi korak. Jedan hrabri, nepoliticki, cistorazumski i nekonfliktan korak. A onda, kako se meni cini, mnogi ce se odluciti za isti.

  Podrzavam vas u svim stavovima, ali zelim da me uvjerite da ovaj forum nije vrhunac nase hrabrosti i nasih dometa na svim planovima.

  Jos se jednom izvinjavam na, u odnosu na prethodne, nizerazrednom komentaru.

  • Podrzavam vas u svim stavovima, ali zelim da me uvjerite da ovaj forum nije vrhunac nase hrabrosti i nasih dometa na svim planovima.

   ovo je osnova svih mojih pitanja i predloga u ovoj diskusiji.

 16. Osim predloga na kojim ciljevima bi se eventualno mogao zasnovati mogući bunt, proces, zahtjevi za smjenu vlasti i slično, mislim da bi prije toga ili uporedo trebalo utvrditi listu problema ili navodnih “problema” koji u jedno takvom mogućem scenariju ne bi trebalo biti otvarane, dok se proces ne završi, tj. dok ne bi došlo do promjene vlasti i sistema vladanja. Tu prije svega mislim na više vještačke probleme podjela, koje vlast izaziva medju njenim oponentima, a i na one stvarne, postejeće, ali koje bi bilo mnogo lakše rješiti poslije promjene vlasti. Tu prije svega mislim na identitetske podjele.
  Stim u vezi, svaki eventualni protest ili konkretna kakcija bi trebalo da se bazira i na poštovanju trenutnog državno-pravnog statusa. U suprotnom, režim bi stalno manipulisao sa već poznatim tezama i “patriotizmom”.

  • Ko nije shvatio i prihvatio sadašnji državno – pravni status naše države neće ni doći na ideju o kojoj pričamo.

   Nadam se da je jasno svima da činjenica o crnogorskoj nezavisnosti ne određuje u nikakvom smislu osjećaj etničke pripadnosti svakog ponaosob. Svakome je ostavljeno na ličan izbor da sebe nađe u nekoj drugoj grupi ako to želi.

   Ođe pričamo kao pojedinci nezadovoljni načinom upravljanja aktuelne vlasti , baš u toj zajedničkoj CRNOJ GORI, i svako odstupanje od toga u pravcu zadovoljavanja najličnijih interesa ili poriva koji se kreću ka nametanju etničkih i ‘identitetskih’ pitanja, isključuje takvog ‘padobranca’ kao mogućeg saradnika.

  • slazem se, crna gora je nezavisna drzava i od te cinjenice ja polazim sa mojim pitanjima i predlozima za diskusiju. otvaranje etnicko-indentitetskih pitanja ide na vodu sadasnjem rezimu koji skoro sve svoje manipulacije zasniva na takvim podjelama. lakse je iskoristiti izmanipulisane grupe nego svjesne pojedince. grupa zdravih, pametnih i svjesnih pojedinaca je nesalomiva i sa takvim oponentom ovaj i ovakav rezim ne moze da se nosi. problem je okupiti takve pojedince, kojih ima prilicno u crnoj gori, te iste staviti u aktivan mod.

 17. perfect stranger says:

  “… a i na one stvarne, postejeće, ali koje bi bilo mnogo lakše rješiti poslije promjene vlasti” – Zipp

  Ja mislim da ne bi samo bilo lakse rijesiti te probleme poslije promjene vlasti, vec da je nemoguce uopste ih rijesiti pod aktuelnim rezimom.

  Ali…

  Mislim da je od sustinske vaznosti da se ljudi koji zele da ucestvuju u promjenama, koji su za pad rezima, koji se smatraju nekom demokratskom alternativom u odnosu na rezim – izjasne o tim problemima.

  Do sada nije doslo do tog izjasnjavanja, osim sporadicnih slucajeva i u minimalnoj mjeri.

  Evo jednog primjera, koji sam navodio bezbroj puta: ima li igdje u Suncevom Sistemu, pa i sire, koliko vam je poznato, da jezik kojim govori vecina stanovnistva u jednoj drzavi nije i zvanicni jezik, pod tim imenom, i da ga djeca ne uce u skoli kao maternji jezik? Zasto se precutkuje taj problem ocigledne diskriminacije? Kojim “drzavnim interesom” moze da bude opravdana takva vrsta oduzimanja prava gradjanima? Zasto ne reci: neka i crnogorski i srpski budu zvanicni jezici, neka medju njima bude apsolutni paritet na svim poljima? Zasto ponizavati gradjane? Zasto se ne oglasiti povodom toga? Zato sto problem pogadja druge, koji su mozda bili “losi momci” u proslosti?

  Evo drugog primjera: zasto se niko nije oglasio povodom sramne i rasisticke izjave Djukanovica da “broj Srba u drzavnim institucijama odgovara njihovim kompetencijama”? Ako se niko ne oglasava povodom te sramote, kako onda da se stekne povjerenje na drugoj strani, kako da taj drugi pomisli da ce u tom domenu biti drugacije nakon pada rezima?

  To su samo neki primjeri. Nista od ovoga nije Vama licno upuceno Zipp-e, vec je generalno.

  • Jezik koji govore oni koji su protiv ove vlasti je “naški”(tako ću se ja, za ime jezika izjasniti na popisu), a svako od njih pojedinačno, i onih drugih, neka nazove jezik kako god želi-to je lčno pravo i osjećaj.
   Što se tiče citirane izjave Djukanovića, koju moguće da nijesam komentarisao, evo da je sada prokomentarišem-čisto fašistička izjava.
   Ako prii takvim procesima Djukanovič i kompanija budu reper-bolje da ih ne bude. Proces promjene vlasti po meni predstavlja antipod svemu što predstavlja Djukanović i njegova mafijaška organizacija koju od milja zovemo partijom.

  • Neistina je da se NIKO NIJE OGLASIO povodom te Đukanovićeve izjave o kompetentnosti Srba, koju btw nikako ne mogu pronaći na internetu u originalu ( molim za pomoć u ovom slučaju). I na tvojoj temi su ljudi rekli što misle o toj izjavi.

   Pitanje jezika ,njegovog imena, kao i nametanje obaveznog komentarisanja Đukanovićeve izjave kao ‘očenaš’ dalje realizacije meni jasno govori da ,u tvom slučaju, ne postoji ozbiljna spremnost za akciju i da nisi baš poželjan kao politički saborac onima koji bi se skupili po principima koje je spomenuo laufer.

   Tebe još Kosovo i jezik više more od Beransela i Valdanosa.

   • perfect stranger says:

    Извињавам се што још нијесам анализирао текст Лауфера. То ћу урадити када уграбим мало времена.

    Али имам довољно времена да теби одговорим: нека је теби доста тога јасно “у мом случају”. Не говори у име осталих. Свакако, минималне су шансе да будем твој политички саборац у било којој комбинацији. Из простог разлога што сам дошао до закључка, читајући твоје коментаре, да сматраш да поштовање људских права не треба да буде универзалног, већ факултативног карактера, селективан си у осуди недемократских политика режима и у оцјењивању људских невоља, стављаш златно теле државности и државотворности испред било којег демократског достигнућа савремених друштава, као да грађани постоје због државе, а не обратно. Ако код тебе не дође до радикалних промјена у овом смислу, мале су шансе за заједничком борбом. Твоје друштво су више Јанковић, Ладо и Кривокапић.

    А овај режим ће убрзо да падне. Ја ћу бити међу онима (на директан или индиректан начин) који ће срушити овај режим. Ти ћеш то рушење да посматраш из одређене удаљености, и вјероватно ћеш жалити, јер ће пост-режимско друштво бити посве другачије од онога које прижељкујеш (с демократским капацитетом који посједујеш, а који сам описао).

    Поздрави.

   • Kozak, što je za Rada II Petrovića bio Sima Milutinović Sarajlija, za tebe je M.V. Janković Kuč.

    Oštroumno si zaključio da Perfekta more Kosovo i jezičko pitanje, a onda si na osnovu te informacije lucidno riješio jednačinu zaključujući da Strangera ne more Beransselo i Vladanos (ili ga makar manje more od kosovske more, što je za tvoj mentalni sklop, jelte, nedopustiva jeres).

    I Darko Šupković bi se složio s tobom. I urednik Analnog portala čijoj ženi država vrće od naših para 800.000 za ljubav Caneta Subotića; i onaj njegov kolumnista što isijava spisateljskim darom Burzdovan, ili kako li se već zvaše; i onaj drugi kolumnista pomenutog analno-supozitorijumske elktronske novine Nikolinaiduridis… Da ne nabrajam Kozak dalje. Ti sabiraš isto kao pobrojani. Tvoj matematički genije, međutim, nije toliko štetan kao Burzdovanov i Šupkovićev, jer si učenik M.V. Jankovića, a ta škola ti je dovoljna za biznis samo ako se domogneš nekog dvora.

    Izvinjavam se ukoliko sam ovim komentarom skrenuo pažnju sa zadate teme, cilj mi je bio upravo da rasrkinkam infekciju koja najštetnije djeluje na angažovanje kojem teži većina komentatora.

   • pukovnik Lado Tajović says:

    Neone, još Andrić je pisao da ljudi smišlanjem posprdnih nadimaka žele da prikriju siromaštvo sopstvenog duha i sopstvenog stava. Ti si ovim postom prevazišao i perfektnog u tome.

    ‘Šupković’, ‘Analni portal’, ‘Burzdovan'… Ma sve si rekao ali o kome? O sebi ili njima?

   • Tajoviću, i ti sabiraš kao Kozak. Sve sam se nadao da nemaš taj matematički dar, da ne pripadaš družini koju tretiram, kako si primijetio “posprdnim nadimcima”. Ali… avaj. Tvoj Lado nema etičkih dilema.

    U mojoj retorici, koju skrivajući se iza Andrićeve mudrosti pokušavaš da omalovažiš, upravo se otkriva jasan stav (kao što se tvoj nije mogao ni naslutiti iz “poetike” kojom si zatrpavao ovaj prostor).

    Da pojasnim: Koga omalovažavam? Pobjednike Milove tranzicije? Antiratne profitere koji su deceniju na tuđoj grbači žarili i palili na medijima otvaranim za potrebe Prve /i još jedne/ familije? Da, posprdavanjem na konto lažova, prevaranata, ulizica, režimskih slugu itd itd govorim o sebi?! Naravno. Baš kao što ti najbolje otkrivaš svoj identitet kada staješ u odbranu ovih kerbera. Isijavaš osjećanjem ugroženosti kad god se neko primakne stražarima feuda. I uvijek ti u tim situacijama, ritam održava refren o “kukavnom – ugašenom”. Zato uporno nišaniš Perfektnog? Zato verglaš izraubovane teze finasijera CKL-a? Od čega te je strah? Da ti “kukavno-ugašeno” ne sjebe tvoje domobrane-profitere?

   • pukovnik Lado Tajović says:

    au contraire, au contraire my friend…

    Čemu sve te dvometrice, rankovice, posprdice… šta dobijaš sa time? Hoćeš da iskažeš stav. Stav koji treba da bude prihvaćen? Kad ga obojiš sa ovim on se ne čuje, ne vidi… i ne može biti pročitan.

    Uf, ‘zatrpao ovaj prostor’ nemoj mi molim te tu prefektovu odbranu i drugi su probali pored njega pa im nije išlo jer matematika koju spominješ je egzaktna nauka i rezultat može da te iznenadi.

    btw. perfektnog ne ‘nišanim’ već mi je zadovoljstvo gledati kad sam sebe ‘nišani’ a to radi redovno i on zna da je to muzika za moje uši pa me uvijek obraduje tako što išamara sam sebe povremeno.

    Nego gdje ja to ‘verglam izraubovane teze finansijera CKL-a’? Koje su to teze? Projektuješ Neone pa time i promašuješ. Ja sam dosta prije govorio o CKL i kvalifikovao ga a isto tako i njegov pandan IN4S koji još uvijek jaše. CKL- a nema više ovaj drugi se još uvijek čita.

   • Tajoviću, da ne mlatimo u prazno kritikujući jedan drugom stil, i trošeći prostor na poruke edukativnog sadržaja. Zbog kolega komentatora, da zanemarimo, zatrpavanje prostora, dvometrice, rankovice i bojenje od kojeg se nečuje… In medias res:

    Ekipu koju sam pomenuo posrpdnim imenima, pažljivo sam odabrao jer su reprezenti grupe koja se profesionalno bavi onemogućavanjem potencialne simbioze dvije dominantne opozciono orijentisane grupacije – one koju mori Kosovo i jezik, i one koju mori Valdanos i Beranselo (da se poslužim kozačkim definicijama). Mogućnost takve simbioze noćna je mora za njih, zato što bi mogla da ih ostavi bez bijelog leba. Kako? Tako što i oni koje primarno mori Kosovo, kao i oni koje primarno boli Valdanos i Prva banka, ne bi dozvolili da se od građana uzima da bi se vraćali nečiji privatni dugovi. Ne bi, takođe, dozvolili da državne firme plaćaju reklamu medijima koji još nisu stekli publiku, zato da bi se tih pozicija u jednom trenuku vršila ovakva ili onakva propagandna kampanja (za interese onih koji kontrolišu džavne firme, jasno). Kada sa takve adrese, potom, počnu da se plasiraju lažne informacije zarad interesa onih koji su usmjerili marketing investicije EPCG ka adekvatnim adresama, da se emituje mržnja prema građanima koji nisu konzumenti tranzicionih plodova Prve familije, onda je opravdano tu adresu nazvati analnom. Dakle, nije to posprdica, već metafora.
    Zašto sam pomenuo ovu ekipu u datom kontekstu? Zato što se komentator Kozak našao, kako se to stručno kaže „na istoj talasnoj dužini“ sa Burzdovanom, urednikom analne i ostalim profesionanim domobranima zamjerajući Perfektu na, zamisli – mogućnosti da ga više mori Kosovo, nego Valdanos! I to pod tekstom koji traži odgovor, poziva na jedinstvo onih koje mori ovaj užas u kojem živimo.
    Tu zastavniče uskačeš ti, nadahnut Andrićem i brigom za moj stav… Neposredno nakon što je M.V.Janković Kuč održao lekciju perfektnom da je zakasnio sa pozivima na poštovanje ljudskih prava i demokratiju jer, zamisli, nije na vrijeme upozorio Miloševića na ovu temu! 

    – Verglanje izraubovanih teza finansijera CKL-a su horor obrade „kukavnog-ugašenog“, Vukovog poseljačivanja jezika etc.
    – Ne projektujem Tajoviću, nego pucam iz trka. Kad bih počeo da nišanim, zajebao bih i Džona Vejna sa spektaklom.
    – Ne znam ko, i da li je neko uopšte finansira IN4S. Ali znam ko je plaćao štampanje CKL-a, obezbjeđivao „donacije“ za honorare. I od čijih para, i kako, i zašto. Ne samo CKL. Zato i pominjem CKL. Tetka mi je bila računovođa u MDLF-u.
    – CKL ne jaše više zato što Jevrem i družina nisu uspjeli da ubijede ni baba seru sa željezničke da nisu zadrigli šovinisti, a dobijali su lovu od tipova koji su, Tamo Gdje Treba, tvrdili da se bave razvojem građanskog društva. Naravno, kapalo je tu i od Udbe.

    Jevrem B. je, uglavnom, mjera građanskog koncepta onih koji su, nekako hronično, ispod tvog radara, kritičaru Tajoviću. Onih koji su veliki pobjednici Milove tranzicije. Ali zato šibaš nemilice po onima koji za „Dž“ galame, nekad valjano a nekad besmisleno, jer im je dosta prevara, nepravdi, diskriminacije…

   • “ne čuje”

  • mislim da je komentar djukanovica oko ucesca srba u vlasti svjesna manipulacija i skretanje na temu podjela, kao i komentar o tome kao crmogorski srbi treba da nauce sta moze da se desi iz primjera krajiskih srba. u zdravijem drustvu takvi komentari bi bili dovoljan razlog da se neko vise nikada ne bavi javnim poslovima, ili u najboljem slucaju da ostane na marginama politike i razvoja. u crnoj gori je to mo.
   jezik- sve dok se ne prmijeni sistem po kojem jaci kaci, ja bi bio zadovoljan da se prica o jeziku svede na ‘juznoslovenski jezici’ kao sluzbenu formulu (ili cak i da se pobroje, srpsko-hrvatski, srpski, hrvatski, crnogorski, bosnjacki, da bi se izbjegao slovenacki, bugarski i makedosnki), ili u sluzbenoj upotrebi, kao i na dvojezicnost u albanskim sredinama. pitanje jezika je pitanje politike isto koliko i nauke. trenutne petljavine i podjele oko jezika su odlican pokazatelj bolesti crnogorskog drustva i spremnosti rezima da jase na podjelama i da koristi svaku priliku da stvori nove i produbi stare podjele. ocigledna je njihova briga za obrazovanje djece, koja su im uvijek na prvom mjestu. u najgorem slucaju, ustavna ravnoravnost jezika je nesto na cemu se mora insistirati.

 18. NEVJEROVATNO!!!!

 19. Hajde da budem “destruktivan”.

  Kako mislite da provedemo program
  (a) evolutivno
  (b) Revolutivno

  Ako mislite evolutivno ko je taj koji to treba provesti
  (a) Postojece politicke partije
  (b) Nova partija
  (c) Drugi djelovi postojeceg sistema (npr. sudstvo i ostali)
  (d) Tinjajuce nezadovoljstvo i programsko djelovanje po pojedinim pitanjima na raznim tackama otpora (citaj VVoda itd)
  ————————————————

  Volio bih na ovaj upit da mi odgovore laufer i Milovan.

  • nije to do mene, nego do tebe da promislis i da predlozis, dosta si odmarao!
   sto se mene tice, da iskoristite dio ovog sajta za neki sajber parmalent i da ideje, predloge i nedoumice ispresijecate na kosntruktivan nacin i konkretan rezultat predlozite kao alternativu sistemskim rjesenjima je dosta za pocetak. predlazite bolje ideje, bolja rjesenja i alternative, skupljajte se i diskutujte bez straha, koristite dobra i losa iskustva vladinog i antivladinog nvo sektora, skupljajte se i porzavajte zdrave akcije protiv rezima, raskrinkavajte kriminal i pljacku, kako trenutnu, tako i onu koju rezim smatra zavrsenom pricom. vi koji zivite u crnoj gori znate vise detalja i lokalnih informacija, sto je neophodno za bilo kakvu konkretnu akciju ili predlog.

 20. Druga tema odje je mnostvo tema koje je laufer naceo. Mnogo stavki. O svakoj bi se moglo raspravljati a zbirno predstavljaju
  (a) program politicke partije
  (b) program nvo
  (c) teme debatnog kluba
  (d) revolucionarni manifesto
  (e) program za nedaj boze

  Mozda je bolje da se napravi jedna stavka dje bi se o buducnosti CG raspravljalo po stavkama
  – ekonomijja
  – pravo i pravna drzava
  – simboli!?
  – drzavno uredjenje
  itd pa bi se izbjeglo pisanje maratonskih postova.
  ———————————–

  • Ovo je koliko sam ja shvatio trenutno debata koju je zapoceo laufer, a mi dajemo predloge koja mu tacka valja koja ne valja i razradjujemo dalje te sto valjaju, i doprinosimo pronalazenju novih koje su bitne. Vecina nas ovo komentarise kao laici i on je dosta dobro otvorio pojedine teme da mogu svi da daju doprinos cak je razradu pojedini zapoceo.

  • eto visid da mozes, samo ako hoces. ;) sva poenta moje price je da se tipovi kao ti aktiviraju i svojim znanjem dovedu do konkretnijih akcija. ekonomija, drzavna pljacka i pljacka drzave, korupcija, uredjenje, kriminal, pljacka, korupcija, kriminal, korupcija, ekonomija, uredjenje, simboli.

 21. Ovo je vec koliko vidim drugi krug, ja predlazem da se vratimo na lauferove predloge da ih pocnemo po malo konkretnije razradjivat kako bi ljudima koji imaju zelje i volje da nesto mijenjaju koliko toliko pomogli. prvih sest tacaka bih preskocio jer su mi vise nekako tehnicke prirode i dogovora, i to se sa normalnim ljudima da lagano dogovorit isto kao i ova muka sa identitetskim i nacionalnim pitanjima. identitetska i nacionalna pitanja su najveca glopost kojima ne treba pridavat znacaj, ako ce neko oko boja i kapa da unosi nesporazume onda bolje da prekinemo ovu pricu, mi hocemo demokratsku i slobodnu zemlju. Glupo je trosit zivce oko toga zasto je ko srbin a zasto ko crnogorac nijedna ni druga rijec nisu standardi iza kojih se krije postena, pravicna, vrijedna, dobra, solidarna, blaga, mirna.. osoba. Ako se mi ne nadjemo na neke istinske vrijednosti koje su iznad tih prefiksa i oko njih ne ujedinimo nema nama pomoci. A mi imamo tu mogucnost da sagledamo zablude i njiove pogubne posledice jer evo duzi period smo u tezim zabludama i imamo zahvaljujuci njima poslednjih 20 god, i stanje u kojem smo danas.

  dakle ja bih poceo od tacke 7

  7.plan za ekonomsku regionalizaciju i revitalizaciju privrede

  Privreda je dakle u stanju kakvom jeste tj. katasrofalnom totalno ne efikasna i neprofitabilna, kupovna moc jadna to dalje drzavi proizvadi dva opasna deficita: spoljno trgovinski i proracunski(budzetski)
  spoljno trgovinski je katastrofalno visok tako da prvi zamasi u razvoju privrede trebaju biti usmjereni u pravcu peglanja ovih deficitita a istovremeno voditi racuna da se razvijaju svi djelovi crne gore, sto znaci da moramo vidjeti sta je to sto mozemo izvesti ili sta je to cime mozemo dovuci novac sa strane u zemlju a da to ne bude tako sto cemo prodati neki nas resurs ili neko vec razvijeno trziste kod nas.
  Crna Gora bi u tom pravcu mogla da ubrza iskoriscavanje svoga elektro energetskog potencijala, unapredje turizma odnosno izvlacenje maksimuma -jedno opste stimulisanje stanovnistva da izmisljaju svakakve moguce ponude u ljetnjem -zimskom-jesenjem-proljecnom turizmu i maximalno potpomaganje svega sto se ucini kreativnim uspjesnim i ostvarivim, tome naravno mora prethoditi administracija bez barijera i opstrukcija. Administracija nece biti kvalitetna i efikasna ukoliko nema odgovornosti njenih clanova. Ovo su samo neke od osnovnih crta ima tu jos puno toga sto CG moze da znacajno iskoristi, ali da ne pisem ogromne postove, valjda cemo se svi ukljucit.

 22. perfect stranger,

  naravno da nećemo zajedno.

  Zašto ?

  1. Ja nikad nisam bio u stroju sa onima koji su na bilo koji način negirali Srbima pravo da svoju naciju nazovu tako, jer iz toga prava proizilazi i pravo Crnogoraca na sopstveno ime i nisam imao dilemu oko pitanja “mog” jezika koji je srpskohrvatski. Ako ga neko nazove srpski ili crnogorski, neću praviti problem.

  2. Tražiti političku saradnju u Crnoj Gori a imati rezervi prema državnosti je druga stavka koja te diskvalificira kao saradnika . Ako ti nije dovoljno biti Srbinom a živjeti u Crnoj Gori i raditi za dobrobit zajednice,tvoja diskvalifikacija je hronična kazna , bojim se. Sam si sebe marginalizirao.

  Sve ostalo proizilazi iz tačaka 1. i 2. Iz tih činjenica proizilazi i moja tvrdnja da su svi koji još uvijek na taj način misle, pa čak insistiraju na afirmaciji tih ‘vrednota’ u okviru budućeg djelovanja, jednostavno ‘nemogući’ za ozbiljnu priču.

  Na ostale budalaštine neću odgovarati. Da proizvođač ne pomisli da ima dobar proizvod.

 23. perfect stranger says:

  1) Нико те није ни питао да ли негираш нечије право да назове своју нацију како хоће, нити како називаш свој језик. Друга питања су ти постављена. Ти не само да се не изјашњаваш по питањима дискриминације, нити предлажеш инструменте за њено превазилажење – ти негираш људима уживање људских права, тј. правдаш кршење људских права у овој држави некаквим “државотворним” разлозима, као што је однос према државним симболима, гласање на референдуму, и сл. То си недавно написао. Да се подсјетимо твог коментара?

  2) Да ли сам ја икада написао да не признајем Црну Гору као независну државу? Независна ЦГ је фактицитет. Осим мене, колико ми је познато, признају је и Норвешка, Бразил, Канада, и још доста држава, као и УН.

  Понављам, демократизација ЦГ тебе и друштванце неће увеселити, јер ће се она остварити на потпуно другим основама од оних које сте замишљали.

  • Glup, gluplji, perfect stranger,neon…

   podsjeti me mojih komentara, evo baš bih volio da ih pretresemo, u kojima sam odstupio od jednakopravnosti građanstva. Da li sam onaj koji ne dozvoljava i brani nekima da budu RAVNOPRAVNIJI od drugih, e to baš jesam. Neki koji misle da su njihovi đedovi sjekli Turke, pa imaju veća prava od potomaka tih Turaka, u okviru našeg društva. Pošto si odgajan na lažima, lažeš i da sam referendumsko glasanje spomenuo kao relevantno kod udruživanja. Ja sam samo, i sad ću, ponovio da je 21.06.2006. sudija svirao kraj. Ko je kako glasao, ne zanima me i ne smatram prednošću.

   referendum je završena priča…21.06.2006. gotovo. Kakogod neko tamo glasao. Heroji referenduma koji su izašli iz njega su postali ‘heroji’ i zato što još uvijek postoje nedoumice , a iz tih nedoumica i ‘nadanja’ nekih koji su sebi prigrabili licencu branjenja srpskih interesa. Ti ‘heroji’ nam sad prave , uostalom i prije su pravili, ogromne probleme na putu uspostavljanja pravednog društva.

   Kad ih se, ‘heroje’ satjera u ćošak, sjete se starog saradnika , pukovnika u mantiji Kradovića, i drugog oficira Dedejića, za koje neki još misle da su stvarno od boga dani i postavljeni. Izvade Labudovića, danilovića, vojvodu mandu i javnost onda sluša pretkosovski ciklus dok sve ne prođe.

   Sluša traktate o istorijskom jeziku, istorijskom narodu ili narodima, istorijskoj crkvi, istorijskim simbolima…kuratz na bicikleti

   Radi ostalih najprije, ponavljam da podržavam grubo predložene lauferove predloge , uz molbu da se u toku izrade , pitanja etnosa ne spominju ( da se o njima ne raspravlja) . Jedinke koje to zanima kao spiritus movens političkog djelovanja imaju već stranke i udruge koje to promovišu.

   1. Crna Gora je svih građana koji u njoj žive i priznaju je kao svoj društveni okvir u kom žele djelovati kao jednakopravne jedinke zajednice.

   2. Svi oni koji razumiju tiraniju kvazikomunističkih bastarda kao kjljučni problem u formiranju pravednog, jednakopravnog društva su dobrodošli da se uključe .

   3. Ne bi smjela biti dozvoljena saradnja niti kompromis sa restlovima te i takve vlasti.

   • perfect stranger says:

    Ево како је лако ухватити дете с рукама у пекмезу:

    “Nepotreban uskopopulistički lament nad sudbinom ‘svog’ naroda : ooo sudbe klete kako je moguće da samo 5% Srba radi u državnim ustanovama?!&%$

    Dobro ti je poznato, ali je zaista preočio da to izbjegavaš napisati : da su predstavnici tog dijela stanovništva koje sebe smatra Srbima konstantno u opoziciji; pritom godinama oficijelno protivnici nezavisnosti CG, jasno određeni protiv državnih simbola, i sl…” – Козак

    Па си онда слагао ово:

    “Nemoj TI da brkaš državne institucije ( u kojima ima dosta Srba ) i Vladu ili upravu…” – иако је 5% Срба у ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА званичан податак.

    Па си затим слагао ово:

    “Proporcionalno zastupljivanje u organima vlasti NIJE nešto što je bilo čija obaveza, ni zakonom ni ustavom određeno…” – иако је пропорционална заступљеност народа у државним институцијама УСТАВНА ОБАВЕЗА

    Имало би ту још доста твојих лажи и бесмислица да се наведе, али се нема времена нити воље за тим.

    Каква ли је тек ово бесмислица, из ког дијела мозга може да изађе нешто овако (можда си ти, заправо, неки генијални пајтоновац:)):

    “Kad ih se, ‘heroje’ satjera u ćošak, sjete se starog saradnika , pukovnika u mantiji Kradovića, i drugog oficira Dedejića, za koje neki još misle da su stvarno od boga dani i postavljeni. Izvade Labudovića, danilovića, vojvodu mandu i javnost onda sluša pretkosovski ciklus dok sve ne prođe.”

    ???

    Али не брини друшкане, бич сам Божји ја сплетен за вас, научићу вас демократији и поштовању људских права, кад-тад. Ево пеницилина којим сам вас опскрбио, када сте, ти и компанија, износили будалаштине и горе-описане примјере шовинизма:

    Ovako drugari. Nemam trenutno volje ni inspiracije za neku pisaniju, ali sam pronasao 10 minuta slobodnog vremena pa cu pokusati da iznesem par stvari za kojе smatram da su bitne.

    Prije svega, mislim da za bilo koju zajednicku anti-rezimsku akciju, sta god neko pod tim podrazumijevao, moramo poci od cinjenice da je nase drustvo duboko podijeljeno, a ta podjela je prije svega nacionalnog karaktera. Ne vjerujem da je bilo ko od nas zadovoljan takvom situacijom, ali to je cinjenica, to je realno stanje stvari i pred takvim podjelama ne treba da zatvaramo oci, ili da mislimo da ce nihovo ignorisanje s nase strane prouzrokovati njihovo nestajanje. Za te podjele, po mom misljenju, najodgovorniji je rezim, i kao sto sam u vise navrata isticao, upravo su one osnovni instrument za opstajanje rezima u proteklih 20 godina.

    Rezim je proteklih godina “dobro” obavio posao u tom smislu i prevazilazenje tih podjela, ako uopste do njega dodje, ce biti mukotrpan posao kojim ce se baviti naredne generacije u, nadam se, demokratizovanom drustvu. To je, ponavljam, realno stanje stvari i koliko god ono mnogima od nas bilo neprihvatljivo ili mucno, od nega se ne moze pobjeci. Samim tim, mogucnosti zajednickog opozicionog djelovanja u ovoj drzavi su ogranicene, kao sto je primijetio jedan od komentatora. Ne treba da se zamajavamo mislju da je ovo neka druga zemlja u kojoj je jednostavno odrediti neke osnovne koordinate antirezimskog djelovanja. Medjutim, to ne znaci da i u tako skucenom prostoru kod nas nije moguce traziti neke osnovne zajednicke sadrzaoce. Recimo, kriminal i kradja rezimskog porijekla koji su doveli do prosjackog stapa ili do nezavidnog ekonomskog polozaja vecinu gradjana ujedinjuju u osudi, u ogorcenju, veliki broj pojedinaca, bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje.

    Drugi osnovni sadrzalac treba svakako da bude krsenje ljudskih prava, a mnoga od tih krsenja su usko povezana za ekonomsku situaciju gradjana. E sad, tu se vec javljaju problemi, prouzrokovani upravo onim podjelama o kojima sam govorio. Veliki dio opoziciono orijentisanih gradjana ta krsenja ljudskih prava jednostavno ignorise, opravdava ili negira. Upravo ispod ovog teksta bili smo svjedoci jednog svojevrsnog eksperimenta: na isticanje jednog primjera evidentnog krsenja ljudskih prava dobijani su raznorodni odgovori i komentari, od raznih komentatora. Jedni ta krsenja nijesu negirali, vec su ih potjenjivali i “pravdali” odnosom odredjene vjerske zajednice prema drzavnosti, simbolima, itd. Drugi ih jednostavno negiraju, i pred isticanjem ustavom propisane obaveze i iznosenjem zvanicnih podataka, jednostavno kazu: “ja mislim da to nije istina”. Treci podsjecaju na neke primjere iz proslosti kada krsenje ljudskih prava nije osudjivano od vecine naroda, kao da bi to trebalo da predstavlja alibi za sadasnje ignorisanje problema. Cetvrti izrazavaju sumnju u iskrenost, recimo, zaposlenih u drzavnim institucijama prilikom nacionalnog izjasnjavanja, previdjajuci pritom cinjenicu da bi upravo lazno nacionalno predstavljanje, tj strah od iskrenog izjasnjavanja, predstavljalo krunskih dokaz za postojanje nacionalne diskriminacije – corpus delicti.

    Upravo su rezultati ovog malog eksperimenta indikativni, pokazuju da se od istine ne moze pobjeci. I da hiljadu puta ponovljena laz ne postaje istina.

    Postovanje ljudskih prava ne moze da bude stvar dogovora ili kompromisa. To su univerzalna prava, prava covjeka. Oko svega drugog se mogu traziti kompromisi, ali oko toga ne. “Prelomite u glavi” – da li se tako kaze? Pomirite se s cinjenicom da ce diskurs o postovanju ljudskih prava biti jedan od lajt-motiva zajednicke antirezimske akcije, ako uopste takve akcije bude, bez obzira da li ce u njoj glavnu ulogu imati politicke partije ili neki drugi cinioci. Isticite slucajeve krsenja ljudskih prava i predlazite elemente za prevazilazenje nacionalne diskriminacije. Time ce se stvoriti preduslovi za rast povjerenja izmedju zainteresovanih strana, a glavesine diktatorskog rezima ce imati razloga da budu zabrinute.

 24. OK. Idem na tacku 1. Hocu da biram svoje pretstavnike u parlament. Na koji nacin proporcionalno ili vecinski moze oboje. Pola vecinski po disktriktima (da zznam koga da vucem za rukav) i pola proporcionalno sa partijskim listama. Ogranicio bih da se dva puta zaredom neko bira sa proporcionalne liste.

  • Nije mu tacka jedan toliko losa ideja, ovak izbor bi dozvolio da isplivaju uglavnom oni ljudi koji su cijenjeni u svome kraju. Da gradjanin zna za koga glasa a ne da glasa za nekoga o kome samo gleda neke spotove i neku farsu.

   • Jbg ovi sada su delegati jer ih delegiraju partije. Poslanike je poslao neko odnosno narod. Recimo ovo je jedna od moci nasih kafanskih partija jer se glasa za liste a da se glasa za ljude bilo bi povuci potegni da se u vasojevice nadje neki cojek koji bi ih predstavljao. Brzo bi se razbila partijska disciplina jer bi ponekad neki poslanici mislili cak i svojom glavom.

    Da li ovo moze da promjeni sadasnja politicka elita?
    ———————

    Postoje mnogi modaliteti da se izbjegne zafrkancija da neko sa 40% zato sto dobija po izbornim jedinicama dobije 90% mandata. Ali kada bi se do htjelo izmjeniti nasao bi se dosta dobar model.

  • to je to. mozda i pola pola, za pocetak, ali decentralizacija i onemugucavanje partijske diktature je jedan od boljih nacina da se stvari mijenjaju na bolje za gradjanina, grupu gradjana i lokalne zajednice. to bi vise zainteresovalo ljude da ucestvuju u politickom zovotu, da nagrade ili kaznjavaju predstavnike po ucinku, a ne po poartijskim vezama. od 30% hronicnih apstinenata, pola bi se na neki nacin ukljucilo u politiku, sto bi u najvecem broju slucajeva poboljsalo politicki ambijent. decentralizacija!

 25. Stav 2. Bas me briga koga ce parlamentarci da predstavljaju. Da bi se izbjegla vlast partije nad njima poslanicima izabranim vecinskim listama treba otvoriti kancelariju u postojbini i dati mala sredstva da moze da obavlja svoju duznost. Partija ne moze da ga smijeni jer on ima mandat od gradjana.

  • Nabuko,

   treba organizovati partiju iznutra na način da bude efikasna i da kroz tu efikasnost proiziđe nemogućnost izvrdavanja programa i ciljeva koje smo samo u iskricama načeli – za koji bi se složili da bude na dobrobit šire zajednice.

   ako unutar organizacije ne stvoriš takav model, nema šanse da delegirani predstravnik neće biti izmanipulisan kad DPS to zaželi. ma ko mu dao mandat ; partija ili građani.

   • Zbunjen sam. Sto to znaci da treba praviti partiju iznutra ko ce to da uradi, koju partiju, itd. Konfuzno.

    Ja odje pisem o idealizovanoj situaciji odnosno diskutujem sa lauferom i ostalima oko njegovih tacaka zaboralvjajuci ono sto sam pitao a kako doci do toga.

    Kada bi postojao modalitet evolutivno/revolutivni da se stvari promjene treba postaviti pravila igre takva da poslanik je poslanik a da li ce jedan ili 71 da koristi tu mogucnost ja to ne znam. Znaci pravila na jednu stranu pa ako je utakmica fer oni koji su za*ebali pucinu bas mnogo sljedeci put ce dobiti nogu u sjedalo.

    Ovo je teorijska rasprava.

    Hajd sad zdravo pa se vrcem na laufera sjutra popodne.

  • ponedjeljak do cetvrtka rad parlamenta u podgorici, petak primanje stranaka u izbornom okrugu. cijeli dan.
   finansiranje poslanika iz lokalnog budzeta.

 26. @- izborno-teritorijalna podjela na opštine i gradove bazirana na popisu, a ne na partijskim preferencama; maksimum od sedamdeset i jednog narodnog poslanika iz cijele Crne Gore; formiranje opština Tuzi, Golubovci, Sutomore i Petnjica. Definiciju crnogorske nacije i etničkih grupa koje je čine, kao i plan o garanciji građanskih prava bez obzira na etničku pripadnost

  —————-

  Odje je svasta nadrobljeno. Jedna “postena” NGO bi od ovoga ljeb uzimala deset godina.

  Ja sam strasno nepovjerljiv prema opstinama. Nije bitno koliko opstina vec sto je ingerencija opstina. Opstine imaju malo vlasti nad parama a jos manje imaju kapaciteta. Upoznao sam samo dva gradonacelnika koji nije bandit i/ili blesav. Jedan (opozicioni) od njih nije imao od drzave ni cvonjka pa je dugovao crno iza nokata i jedva je sacekao da izgubi a ovaj drugi (iz vlasti) gospoce nije mogao da donese i sprovede nijednu odluku.

  Bojim se da nemaju opstine kadovskih potencijala a gladnih usta ima koliko oces pa zine sjedalo da fotelje i na pare. Meni bi opstine bile salteri da gradjani mogu da dodju do nekih papira a zapravo bih pravio srezove ili nesto slicno.

  • Ja ovu tacku nisam bas razumio pogotovo ovu prvu recenicu.
   izborno-teritorijalna podjela na opštine i gradove bazirana na popisu,
   ako su ovo neki distrikti tacka mi se nimalo ne svidja

  • razdrobi, pa jedno po jedno. ja sam pisao zbrda-zdola, pokusavao ova i slivcna pitanja da postavim i na drugim forumima i da pitam druge neke ljude, do sada se niko nije zainteresovao da o ovim temamam prica. opici slobodno, ka da nijesmo rod, nista od ovoga sto ja pitam nije zacementirano i nedodirljivo.

 27. broj poslanika iz opstine ili izbornog kruga se bazira na popisu- borju gradjana, kao i na lokalnim specificnostima. ako je broj gradjana koji dobija poslanika negdje oko 10 hiljada, u slucaju andrijevice, gusinja, petnjice, mojkovca, savnika, sutomora, tuzi, i slicnih malih zajdenica mora se uvaziti lokalna specificnost i te zajednice, opstine ili sta vec dobijaju jednog direktno izabranog poslanika u republickom parlamentu. plav, rozaje, kolasin, danilovgrad, tivat, ulcin po dva, pljavlja, berane, herceg-novi, kotor po tri, bar cetiri, niksic pet, podgorica deset, tako nekako. nemam podatke o pravom brojnom stanju, predstojeci popis bi bio polazna tacka.

 28. perfect tupson,

  sve to što si ‘pronašao’ oko moje aktivističko, opet bih napisao i opet mi niko normalan neće zamjeriti niti naći ništa u tome što liči na NEpoštovanje ljudskih ili građanskih prava.

  Srba ima 5% u državnim institucijama . Moglo ih je biti i 90 %, ja im ne bih brojao krvna zrnca, niti sam ikad to radio. U tako postavljenim stvarima , kako se radilo u CG, taj procenat proizilazi iz činjenice da su predstavnici srpskog naroda u konstantnoj manjini zadnjih desetak godina. Ako Crnogoraca ima 50, 60, 70 % , mene se to ne tiče, niti bih ikad dozvolio da se moja grupa time bavi .

  Srbin koji Crnu Goru gleda kao svoju državu, kao član zajednice koji bi pomogao cilju da društvo bude bolje, jednakopravnije, pravednije,meni je prihvatljiviji, ako je stručan i pelcovan na korupciju, od bilo kog Crnogorca koji bi konkurisao za isto mjesto na osnovu nacionalnog predznaka. Albanac, Hrvat takođe.

  Na lauferovim predlozima treba počivati pokušaj dogovora.

  Moje obraćanje tebi je bilo jer si odmah krenuo u petljanje oko jezika i etničkog zapošljavanja ( pritom njikako da postiraš tu Milovu izjavu- LINK) da bih ti odmah skrenuo pažnju kako sa takvim stavom nisi dobrodošao ; i napisao sam što se mene tiče. Ako se ostali misle udruživati, a to nisam tako shvatio, a baviti se tim temama, onda se ja povlačim iz te priče.

  • perfect stranger says:

   Seljoberu, povlaci se ti koliko god hoces, ne fermam ja tebe 5 %, ti si samo za mene pogodno sredstvo za iznosenje nekih teza o demokratizaciji drustva. Bataljujem pricu s tobom.

 29. @Laufer,

  “pokusavao ova i slicna pitanja da postavim i na drugim forumima i da pitam druge neke ljude, do sada se niko nije zainteresovao da o ovim temama prica”.

  probaj ostavit neko pitanje vezano za crkvu, jezik ili religiju i neces moc procitat broj komentara koliko ce ih se nakotit. imamo dvije opcije, prihvatit da zivimo u drustvu koje ne moze da se odmakne makar na pet minuta od ovih identitetskih pitanja pa u tom ambijentu pokusat trazit rjesenja ali cisto sumnjam da je to moguce. drugo je pokusat skupit to malo ljudi kojima identitetska pitanja ne predstavljaju prioritet ili im uopste nista ne predstavljaju, ignorisat sve ostale, i u tom “ozracju” pokusat doci do neke platforme koja ima glavu i rep i koja se onda moze ponuditi siroj publici. ja sam licno za drugu opciju i to ne znaci da ni na koji nacin omalovazavam ili ne cijenim ljude koji dozivljavaju identitetska pitanja kao sustinska, samo nam se razlikuju putevi do, vrlo je moguce, slicnog cilja.

  nedavno je neko u jednoj kolumni napisao da je problem pokreta u arapskim zemljama (a naveo je i primjer petooktobarskih prevrata u Srbiji) u tome sto svi znaju protiv cega su (diktatura, pljacka i tako dalje), ali ne znaju zasto su. mislim da i mi znamo, manje vise, protiv cega smo, ali istovremeno imamo mnogo verzija zasto smo.

  mislim da bi se morali fokusirati na pronalazenje toga zasto smo i zbog toga mislim da tvoj post, kao jedan od rijetkih koji gleda u buducnost a ne u proslost, izuzetno koristan i da ovakve rijetke prilike kada se ukljuci ovolik broj komentatora koji ucestvuju sa konstruktivnim predlozima ne smijemo pretvoriti u jos jednu identitetsku pucacinu, jer takvih ima vise nego dovoljno.

 30. Dragi ljudi,

  Sve je ovo što pišete lijepo, idealistički, ali koliko je svima nama to danas od koristi? Skoro 100 komentara, koje nimalo nije lako pročitati, a kamoli povezati nit. Ne želim ikoga da uvrijedim, mnogo puta sam pokazao da sve dobre ideje podržavam i da ću uvijek podržavati.

  Ali… Moje skromno mišljenje da od priče i pisanije ove vrste slabe vajde ima, pa i kad ona krene u nekom dobrom pravcu uvijek se nađe neka spica da pokida nit. Nama trebaju konkretne akcije, kao što je bio vaterpolo u Beranama. Nama trebaju komune, trebaju stvarni a ne virtuelni kružoci. Još na DNMN sam pozivao da se nađemo u podgoričkom restoranu Kristal (što smo jednom nas nekolicina i uradili), da se nađemo u Kotoru, u Beranama. Mnogo je lakše, ljepše, hrabrije, kad se ljudi nađu oči u oči, kad podijele hrabrost i samim tim je dupliraju!

  Nama treba jedna čisto politička NVO sa brdom akcija, nama treba OTPOR, nama treba zdrava i prava i hrabra Liberalno-socijalistička stranka koja će provocirati svakog i imati petlju da svakom saspe ono što misli, nama treba dnevni list, nešto što će stići do svake babe i svakog đeda u Cuce… Sve te organizacije moraju da imaju osnivačke Skupštine, Upravni odbor…a tu ima mjesta za sve vas koji pišete na ovim stranicama i tu treba iznositi ove ideje.

  Ovako se bojim da će sve ostati na binarnom kodu.

  Opet se svima unaprijed izvinjavam ako se iko nađe uvrijeđenim, ali sve molim za malo više hrabrosti!

  A da bih bio konkretan, evo opet pozivam – Subota 15h restoran Kristal! Ili predložite nešto drugo.

  • Nije bas najbolje da se ova prica zbog velikog broja postova zavrsi, nego da se ulkjuci sto vise drugih, nebi li se iskristalisala neka nova resenja koja ce neko od pametnih znati sloziti u neku jednostavnu verziju necega novog. Vec se je culo dosta interesantnog novog i primjenjivog, jos pojedini da prejasu neku ultra brigu o Crnoj Gori i Srbiji, bice to onda jos bolje. Mozda predlozit administratoru da makne dosadasnje komentare sa posta ko je procitao procitao, dako se vratimo temi. Mogao bi malo kenkretno da ukljucis, nije dosad puno toga konkretnog receno koliko ti god obimno komentarisano izgleda.

  • brko,

   068-559-306 je moj telefon. možemo se čuti. Ja sam spreman doći.

  • Saglasan sam da bi ljudi koji žele temeljne promjene u društvu, od kojih se jedan dio njih javlja i ovdje, trebalo negdje naći, porazgovarati o svemu, možda formirati neku NVO-čisto fomre radi,i krenuti u konkretne akcije.

  • Djakomo Galanda says:

   Brko,

   upravo sam ovo potencirao u ranijem postu. Ovo je sustina, ovo je poenta cijele stvari.

   Ovo je presudni momenat, kadgod se on desio – subota u 15h ili neki drugi dan. Ako ne bude nista od okupljanja i razgovora oci u oci, onda je uzaludno vise bilo sta pisati, komentarisati, uzoludno je posjecivati bilo kakve forume i sl.

   Kao sto rekoh, treba prelomiti i konacno vidjeti ima li hrabrosti i volje.

   Ja sam za i ja cu cekati.

 31. Milovan Vukov Jankovic says:

  Sloboda, jednakost, ravnopravnost, humanost i solidarnost.
  Frthof Nannsen pochetkom proshlog vijeka, nije izmishljao TOPLU VODU, nego birao PRAVAC, od 360 stepeni ako odaberete pokreshan, svi ojdosmo u chetiri lijepe materine.

  Danci glasaju za partiju, ali zaokruze osobu sa liste, zadnja sa 50 mjesta ako osvoji najvishe personalnih glasova ulijece prva u PARLAMENT,
  nije TOPLA VODA ali je POZITIVNA REGRUTACIJA I SHKOPLJENJE LIDERA KAPITALACA DA NE BUDU DIKTATORI,
  to je NEPOSREDNA DEMOKRATIJA GRADJANI REGRUTUJU I DISKVALIFIKUJU.

  TOLIKO O IZBORIMA I PARTISKIM LISTAMA I LIDERSKIM STRANKAMA KOJI PRIJE ILI KASNIJE IZLUDE OD MOCI;
  POSTANU INPERATORI I DIKTATORI VEC VIDJENO KOD PARTIJA I POKRETA.

 32. Milovan Vukov Jankovic says:

  DakleM,

  PRAVI PRAVAC ne izmishljati toplu vodu,
  AMBIJENT za privredu, Danski, Shvedski,
  za zdrastvo Holandski ili Britanski ili Danski,
  za BANKARSTVO Shvajcarski,
  za VLASNICHKE odnose Danski ili Slovenski,
  za POLJOPRIVREDU Austriski ili Shvajcrski.
  TURIZAM MALTA, KIPAR ili Portugal, Grchka.
  SOCIJALNA POLITIKA DANSKI MODEL,
  CRNOGORSKO-SRPSKO PITANJE kao FINCI SA SHVEDSKOM MANJINOM.
  ENERGETSKO PITANJE ; OBNOVLJIVI IZVORI BAR 80%, dar od BOGA , HIDRO, VJETRO I SOLARNA.
  RIBARSTVO NORVESHKA.
  POMORSTVO DANSKI MODEL.

 33. Milovan Vukov Jankovic says:

  Drazava i ako mala,
  ne moze biti reformisana od AMATERA,
  svaka GRANA GORE POBROJENA je veoma zahtjevna i samo veliki UMOVI domaci i strani, mogu naci prava reshenja, na bazi nasheg geografskog polozaja, mentaliteta radno angazovani i njihovim kvalifikacijama.

  ZNANJE JE IMANJE I DRUSHTVENE ZAJEDNICE, koje koriste NAUKU I NAUCHNIKE, imaju uspjeha na svim poljima i srecne i zadovoljne GRADJANE.

 34. Milovan Vukov Jankovic says:

  RAK RANE CRNOGORSKOG ORGANIZMA,
  KATASTAR, totalni JAVASHLUK i ucjene gradjana, ljubljenje BIROKRATSKIH SHALTERA umjesto klika sa MISHEM.

  JAVNE NABAVKE , TOTALNI LOPOVLUK NA SVIM NIVOIMA.

  REVIZIJA, TRAGICHNA KOMEDIJA,
  NA KRAJU GINU GRADJANI, A POLITICHARI ODGOVARAJU ZA PREKRSHAJ A UKRADU MILIONE.

  PORESKE UPRAVE DRZAVNE I OPSHTINSKE, JAVASHLUK, na rad POREZ NA SHPEKULACIJE REDUKCIJE.
  PAUSHALNOST I UCJENE UMJESTO RUTINSKE OBRADE PODATAKA.

  ZDRASTVO TOTALNO PONIZAVANJE MLADIH TALENATA OD STARIH KRETENA KOJI DRZE MONOPOL NA NEZNANJE I OGRANICHENOST.

  • Sve su ovo problemi institucija u CG, i najbolje se resavaju uvodjenjem mjera efikasnog nadzora i kontrole ali nista bez brzih sankcija(otkaz, smjena, smjena i po dzepu, tvorza i dr) Eee ali kako kaznit clana parije kad uz pojedine ide i preko 10 glasova.

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Ivane,

    Oni su skroili zakone i uredbe,
    da mogu SLOBODNO DA KRADU I SABOTIRAJU,
    a da bude KOLEKTIVNA ODGOVORNOST,
    shto znachi NICHIJA,
    to treba SISTEMSKIM ZAKONIMA LIJECHIT SVAKU RAK RANU,
    i zakunut malo ZDRAVOGA DHJE IMA TRULEZI.

 35. Milovan Vukov Jankovic says:

  RAK RANE NASTAVAK.

  AMBIJENT ZA PREDUZETNIKE I BIROKRATSKE PREPONE, loshi i neodredjeni carinski , poreski i PDVoski propisi.

  KOLEKTIVNI UGOVOR,
  PONIZAVANJE RADNIKA I SLUZBENIKA.

  PENZIONERSKI HAOS I JAVASHLUK 112 000,
  polovina penzionera bi KOBILI REP IZKUBLI,
  TRANZICIJA JE UNISHTILA I NAS I OJADILA NJIH.

  mogao bih do shjutra nabrajat RAK RANE na CRNOGORSKOM ORGANIZMU.

  DA NAM DARUJU CRNU GORU;
  NEBI JE TREBALI UZET IZ NJIHOVIH RUKU;
  ONI SU NAS UVALILI U TUSHKI NUZNIK;
  NEKA NAS IZVUKU.

 36. Da dodam:
  Zbog ove teme, posebno mogućnosti(makar ono za sad bila veoma mala) da se preko site pokrene nešto konkrektno, svi učesnici rasprave i redakcija treba da znaju da će biti pod pojačanom pažnjom “bezbjedonosnih struktura”, te da ja bar očekujem, sve više opstrukcija i ubačenih komentara/tora na site-u.

  • Zipp,
   Pa bas zbog toga, dobro rece “brko”, treba se sastati i upoznati i popricati o svemu pod pravim imenom, inace sve vam je ovo smijesna rabota i djeciji snovi. A sto se tice bezbjedonosnih struktura, sve dok ovo samo mastate on-line, isto je kao i onaj protest 21.marta, mrtvo slovo na portalu, toliko neinteresantno, da vas evo, niko ni od medija ne uzima za ozbiljno, a kamoli neka sluzba. Sakriveni iza nikova, dragi nikovi, vi nikome ne smetate, kao sto nikome ne smeta ni vase zabavljanje u stvaranju
   on-line novog crnogorskog sistema. I jos nesto, ima nekoliko interesantnih predloga koje ste dali i ja vjerujem da ce ih vec postojece NVO malo obraditi i primjeniti konkretno, a mozda i Igor nesto za sebe odabere za FB.
   Ponavljam, sve dok se ne pogledate u oci i u obraz, ovo vam je samo prazna prica i slab vjetar za prevrnuti Milovanov jedrenjak.

   • Olja,
    što se mene lično tiče, moje puno ime i prezime znaju skoro svi koji treba da ga znaju i svi oni koji ne trebaju. Nekoliko puta sam ga, na prozivke da se krijem iza pseudonima, objavljivao na internetu. Te prozivke su većinom bile onda, kada oponentima-većinom režimskim trabantima-kao onom “novinaru”, poneste argumentacije, pa im ne presotaje ništa drugo osim da me prozovu da se krijem iza pseudonima. Pisati pod pseudonimom je inače uobičajna praksa, ne samo kod nas nego i u svijetu.
    Što se tiče konkretnih akcija, ne samo da sam učestvovao u mnogim takvim, već sam lično inicirao neke. Jedna od njih je bila više nego uspješna a mogla je biti veoma neprijatna po mene lično. Sve to sam radio kao pojedinac, nepovezan sa nijednom NVO, političkom partijom, interesnom grupom.
    Ja sam već u poznim srednjim godinama. Možda je vrijeme da malo mladji krenu i pokrenu konkretne akcije. Svaku za koju smatram da je OK ću podržati.

   • Olja,

    Ja ne komentarishem chesto ali zato redovno citam komentare drugih komentatora, bilo pod nickom ili pod pravim imenom, bez razlike. Mislim da za dobru ideju nije presudno da li dolazi od nekoga pod nickom ili pod pravim imenom. U svakom slucaju je odlicno sto niko ne “primjecuje” ovu raspravu od medija jer ne vidim da je ovim nasim FB protestantima bilo sto dobroga donijela nerealno velika medijska paznja. Cak su neki od organizatora vec poceli jedni drugima da prisivaju cinove i dijele ordenje a da krajnji domet njihovih predloga za sada su neke ideje o ogranicavanju plata ministrima i poslanicima. Kao sto sam vec jednom ranije rekao, iskreno im zelim uspjeh jer je njihov neuspjeh uspjeh vlasti ali ne vidim da se krecu pravim putanjama. Smatram da prvo treba formulisati neke ciljeve pa onda krenuti ka tim ciljevima i u tom smislu ova je rasprava daleko konstruktivnija od svih prepucavanja koje sam do sada imao prilike da procitam. sto se tice upoznavanja mislim da se vec dosta komentatora na ovom mjestu medjusobno poznaje a ja na licnom primjeru mogu posvjedocit da sam se sa nekim ljudima upoznao nakon prvobitnog upoznavanja na ovo mjestu pod nickovima.

  • Pa i treba da budemo pod pojacanom paznjom, neka vide neke normalne ideje, da ovdje nije neko slucajno predlagao nesto lose za CG da nije neko propagirao nasilje i destabilizaciju, ako je ne sto od ovoga ovdje bezbjednosno interesantno onda su ti ljudi neprijatelji svoga naroda.

 37. Milovan Vukov Jankovic says:

  Mirko PAZI UDBA,
  HVALA SLAVKO, spasio si mi ZIVOT.

  Vishe se UDBASHI boje od NAS,
  nego mi koji nijesmo chopljili DRZAVU CGu,
  sad ce CRNO ZLATO od PDV,
  da otkrije LANAC PLJACHKASHA,
  KLADIM SE NA CARINIKE; UDBASHE I PARTITOKRATE,
  da ce ako ima BOGA I PRAVDE ZAVRSHIT U SPUZ, DA ZIP POCHINE.

 38. perfect stranger says:

  Другари, иако сам економиста по струци, овдје и на неким другим мјестима ћу углавном инсистирати на дискурсу о поштовању људских права и дискриминацији на националној основи – бићу упоран до досаде (колико ми вријеме и енергије буду дозвољавали) – све док се то питање коначно не отвори и не буде третирано на одговарајући начин. Када се то коначно деси, позабавићу се економским проблематикама везаним за демократизацију ЦГ и пост-режимскр перспективе.

  Ево коментара који сам малоприје оставио на ФБ-зиду групе која припрема анти-режимске демонстрације:

  Мислим да не би требало површно да схватате интервенције оних коментатора који сматрају да је питање поштовање људских права суштинско за било коју форму општег, свеобухватног, масовног анти-режимског протеста у ЦГ. Третирање те материје не треба да буде схваћено као отварање тзв идентитетских питања која иду наруку режиму и која изазивају додатне подјеле. Напротив, мишљења сам да би управо реално, објективно сагледавање ових ствари утицало на зближавање анти-режимски оријентисаних грађана, на грађење повјерења. Истина је да су сви анти-режимски оријентисани грађани дискриминисани, али та дискриминација није увијек истог предзнака и не одражава се на живот људи увијек на исти начин. Неко је дискриминисан зато што једноставно није члан партија на власти, неко због разних опредјељења, а постоји и дискриминација на националној основи. Она је доказана, постоје званични подаци о њој, и пред њом нико нема права да затвара очи нити да је игнорише. Апсолутни је приоритет за све демократски оријентисане грађане, било које провенијенције, да се изјасне о тој врсти дискриминације, као и да предложе инструменте за њено превазилажење након пада режима. Није прихватљиво, с етичке тачке гледишта, савјетовати људе да се засад не изјашњавају о својим проблемима, о мукама које преживљавају, јер, наводно, та прича тренутно одговара режиму. Понављам, управо је обратно: режиму би најмање одговарало када би дискурс о поштовању људских права био општеприхваћен у цјелокупном опозиционом амбијенту. Треба имати у виду да је ова тема уско повезана с економским темама, којима свакако треба дати приоритет: многи људи су сиромашнији управо јер их погађа баш та врста дискриминације. Имајте у виду да ће масовност, односно свеобухватност протеста умногоме зависити од отварања и исправног третирања ових тема.

  • Ajde perfecte predloži modus pa da diskutujemo, da vidimo koja je to vizija Crne Gore u postrežimskoj eri. Dakle interesuje me tvoja vizija koju ćeš iznijet glede (de)diskriminacije po nacionalnoj osnovi, Da izneseš te mehanizme koji će štititi manjine ne treba da zavisi od toga što vaskoliki interenet misli o njima. Uvijek cebiti oprečnih stavova. Mene lično interesuje stav, srpska nacionalna zajednica u Croj Gori.

   • kad kažem srpska nacionalna zajednica mislim na integraciju istih u društvu.
    Ako je bitno, ja ne pripadam nijednoj od ovih vodećih nacionalnih skupina u crnoj gori.

   • perfect stranger says:

    Ја нијесам српска национална заједница, могу само да говорим у своје име. Не мислим да је та заједница национална мањина у ЦГ, али ни то питање, тј. да ли је или није, не сматрам нарочито битним. Међутим, мислим да је јако битно да сви хетерогени анти-режимски чиниоци уоче тај проблем, да би то била основа за предлагање неких решења.

    Изнијећу вам нека моја мишљења о овоме што сте ме питали када уграбим мало времена.

  • perfecte,

   otvorite posebnu temu, pa da pricamo i o postovanju ljudskih prava. Ali neka to ne podrazumijeva samo nacionalne, nego i sve druge manjine (zene, gej populaciju…), pa onda da vidimo i kako ce nasi prijatelji na in4s prihvatiti tu nasu viziju.

   • Slazem se Vladimire. Upravo to je pravi problem… … Bojim se da, kada perfect i slicni govore na temu “ljudskih prava”, često (ili u većini) podrazumijevaju samo poboljšanje položaja sopstvene etničke zajednice.

    Ključni problem, koji se mora ukljuciti i u program svih buducnih akcije jeste: SOLIDARNOST! Podjele se moraju prevazici, i nacionalne pozicije nikako ne smiju biti polazna osnova nekog novog pokreta…

   • perfect stranger says:

    Слажем се Владимире. Нажалост, немам сада времена за отварање посебне теме, нити за одговор једном другом коментатору. Треба причати о кршењу права свих мањина и угрожених категорија, а ја сам то, вјероватно знате, чинио у многим коментарима. О дискриминацији геј популације, рецимо, у више наврата сам писао, на разним медијима. Као и о дискриминацији особа са инвалидитеом. Као и о дискриминацији Рома. Као и о дискриминацији жена. Ниједну дискриминацију не потцјењујем; напротив, мислим да сваку треба једнако осудити. Највише сам се у својим коментарима концентрисао на националну дискриминацију, јер мислим да је та проблематика круцијална за будућност и очување мира на овим просторима.

  • poluludi Detlić says:

   nadam se da je ovo što si napisao zajebancija

 39. perfect stranger says:

  Тамо сам оставио и сљедећи коментар:

  Осим тога, ако пођемо од претпоставке да су режим и мафија у симбиози (сами назив ваше групе је индикативан), тј. да се ради о једној ствари (или можда једна од двије ствари контролише другу), да институције у ЦГ нијесу слободне и независне, већ су под тоталном контролом режима – мислим да би било логично да позовете све опозиционе партије да изађу из институција система. Иако је ваш протестнестраначки, мислим да би такав апел био исправан и природан. Тада би режим имао аргумент мање да ову симулацију демократије на Западу представља оним што није.

 40. Nametanje diskursa o poštovanju dijela ljudskih prava koji se tiču etnosa svakog pojedinca, kao uvoda za “dalju razradu” potaknute priče, jasno govori da je taj dio dogovora ključna tema na kojoj bi insistirali ljudi koje ta tema boli tako duboko da je nameću kao osnov za početak dijaloga o udruživanju protiv vlasti.

  Ako im nije dovoljno to što bi se u jednoj rečenici izjednačili svi građani Crne Gore, meni daje za pravo misliti da bi oni ipak iskoristili etničku pripadnost za neko buduće udruživanje, što bi sigurno naštetilo antietničkom, eventualnom, karakteru pokreta.

  Simbole treba pustiti da odrade probu vremena . Nakon deset, dvadeset godina u raspravi koja bi se vodila u društvu koje nije opterećeno mitomanskom istorijom, to pitanje bi se moglo riješiti na jedan kvalitetan način koji bi garantovao dugovječnost istima. Ako bi se sada nametnuli, opet bi došli u situaciju da akteri najvećeg fukarluka u bližoj povijesti, odlučuju, ili makar predlažu, sopstvena rješenja nastala iz kompleksa izgubljenih bitaka.

  1. All persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State wherein they reside. No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws.

  Iz ove tačke američkog ustava polaze sva prava i slobode građanina USA. Takav princip treba uvesti i za CG. To bi trebalo odgovarati svima koje teže JEDNAKOPRAVNOSTI svih njenih građana.

  Oni koji bi da budu ‘jednakiji’ od ostalih, na osnovu nekih mutnih povijesnih činjenica pročitanih u autentično poetskoj istorijskoj čitanci Gorskom Vijencu, zaljubljenici u himničnu “Onamo namo”, nemaju što tražiti u ovoj priči. Pokvariće je na prvu. Razlika između njih i ‘Heroja’ referenduma koji sada svojim napadnim crnogorstvom terorišu ostatak građanstva je samo u zamijeni uloga podijeljenih krajem osamdesetih. Suština je ista. Hoće veća prava da bi ostvarili nečasne namjere.

 41. Ucrnoj gori samo treba zabranit ekstremni nacionalizam i sovinisticke ispade, svako djelovanje koje ima za cilj nacionalnu ili regisku diskriminaciju i nacionalana udruzenja koja podgrijavaju podijeljenost.
  Ici dakle ka gradjanskom drustvu,
  prezirati te vrijednosti i ukazivati na pogubnost tih ideja kao generatora mrznje.
  I mi sami da prestanemo vise da navijamo za neke strane, cinjenica je da CG drzava svaka ideja u kojoj se traze neka prava a koja unose nemir i destabilizaciju drzave nije dobrodosla.
  Dati najkopetentnijim i najsposobnijim da vode drzavu, uvesti odgovornost za nedostizanje planiraniranog i obecanog, i traziti smjene cim se nesto sto su uradili neda jednostavno izmjeriti.

  • Pogledaj te politicku scenu u Crnoj gori pokret i dps su gotovo jedine partije koje lice na gradjanske, pogotovo pokret. A ime jednog od boljih evropskih pokreta Socijaldemokratija ugrabila je jedna totalno ekstremna druzina nacionalista. Dje vlada socijaldemokratija tesko da ima gladnih.

   • Darko Pavićević says:

    Čovječe gdje vi živite, ovo je Crna Gora, jpš smo u pretpolitičkom dobu, mafija je na sceni, a vi pričate o uređenjima socijalnim, ovim, onim..DPS liči, da i tu treba staviti akcenta da, mafija liči na građansku partiju, u pravu ste!

   • “pokret i dps su gotovo jedine partije koje lice na gradjanske, pogotovo pokret”

    Wtf!? Je li to neki norveski DPS ili vi nosite jaaaaako ruzicaste naocare?

   • Zaboravili ste gosp. Pavicevicu i SDP, koja je najgradjanskija partija u CG.

   • Oh, pardon, gosp. Pavicevicu, pogresno vas prozvah. Komentar sam uputila “nepoznatom”. Dakle druze nepoznati, zaboravio si DPS, kao najgradjanskiju i najdemokratskiju partiju u CG.

   • Molim moderatora da skine komentare kojke ja nijesam pisala. Ovi se moji pripravnici poceli igrati na mom kompjuteru. Hvala lepo.

  • Ja sam mislio na prividnu formu

 42. dje je taj restoran kristal, ja bih dosla?

  • To sam se i ja pitao, ali sam se sada sjetio, da sam kada me nije bilo volja ići do menze u studentskom išao sam do kristala, ako mislim na isti. To je na pobrežje, preko puta doma zdravlja, ja neću biti u prilcii da budem u subotu u Pg, ali sam siguran da ćemo se vidjeti, brzijeh dana.

 43. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ljudska prava ,
  prekrstit uz BLAGOSLOV SPC,
  u SRPSKA prava,
  a CPC i Crnogrce prinudit da gledaju novu FRESKU SVETOGA SAVA U MANASTIR CETINJSKI,
  eno su dokazali da je Fidel Kastro Srbin,
  po KASTRACIJI I KASHTRENJU GRANA KAD BERU LISTOVE da prezime zivo,
  narod star 27000 godina,
  njima treba SPECIJALNI STATUS POZITIVNE DISKRIMINACIJE, PO JEDAN RADIO SVETIGORA U SVAJU OPSHTINU;
  I CRKVENA ZNONA DA JECHE PRILIKOM IZLASKA I ZALASKA SUNCA,
  dako i njima SVANE U CGu.

  • Milovane,

   nemojte vi biti taj koji ce raspravu na ovoj temi odvuci u nepozeljnom smjeru. Dobro je krenulo o konkretnim stvarima, nastavimo na istom kursu.

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Ja sam u dva komentara dotakao inedetiteska pitanja, od vishe stotina komentara, vecina mojih komentara se bave ekonomijom i AMBIJENTOM za RAD&RED, ali se od Strengera i njegove IRACIONALNOSTI I OSJECAJA UGROZENOSTI, deseto milionskog naroda , od shake jada koja broji par stotina hiljada ne moze zivjet,

    PUKNE MI FILM, moram izdushit, inache bi puka na rebra.

  • Kakav je ovo izliv ljubavi i nacionalne tolernacije bio mamma mia! Ovaj je garant da će demonstracije da budu masovne, ko Novak Adžić da ga je crtao.
   Milovane ako oćeš da se nađemo ispred muzeja madam Tiso, da ti pokažem tvog idola brka, i Evu Braun ćeš da vidiš
   Brale redovno te slušam na Anteni. Samo nastavi brale
   Pozdravi doma

 44. Sta bi gjde se izgubiste, nismo covjeku pomogli ni oko jednog predloga. Od 142 komentara nije bilo 10-20% onih koji se ticu neke buduce vizije crne gore, a konkretno za predloge koje iznio covjek nije bilo preko 5% komentara. Samo biste da promijenite nekako na brzinu vlast a neznate sta tacno hocete kad je promijenite, ili okocega ste vi to konkretno objedinjeni, samo li vam neko izbaci pitanje nacije, jezika, simbola, nastace veci haos od ovoga sad. Puno pozdrava, komentatori ovoga sajta zaista puno odskacu od komentatora vijesti, analitike, tamosnji komentari su najbolji pokazatelj koliko su neka fantazira moguca u crnoj gori kroz slabi demokratski proces. Bez jake i jasne ideje nema se kud.

  • ja pozvah drustvo da se vidimo i upoznamo i da gledajuci se u oci porazgovaramo o svemu, a poslije toga nastade tisina i tako ostade samo 21. mart i dalje aktuelan, ako nas ne omete kisa.

   • Imam previše porodičnih obaveza, tako da nijesam siguran da ću moći doći u subotu u 15h valjda, u “Kristal”-u(mada je i ova informacija “slabo vidljiva”)
    Milsim da je najbolji način da, normalno ako redakcija prihvata, e-mail adrese onih koji zele uspostoviti kontak proslijedjuje, a ovi se mogu dogovoriti dje i kada da se vide.
    Ovlašćujem redakciju da moj e-mail proslijedi nicku “Olja”, zasad.

   • Ja sam vam malo podaleko, mogu ovako samo da predlazem neke ideje, u svakom slucaju srecno i samo mirno.

   • zipp,
    Ja ne zelim da imam nikakav kontakt sa vama preko moga e-maila, jer me privatni dogovori ne interesuju. Samo oci u oci. Tako ili nikako.

   • Kristal (restoran na Pobrežju, preko puta Doma zdravlja) i termin u subotu u 15h sam predložio “iz prve”. Potvrdno su odgovorili Olja, Kozak, Djakomo i nick Insomnia, da su radi da dođu……dakle ne bi mogli ni ekipu za mali fudbal sastaviti.

    Ovaj ZIPPov predlog možda daje malo više prostora za neki bolji i konkretniji dogovor, ukoliko većina ne može tog dana u to vrijeme doći. Ja takođe dajem “odriješene” ruke administratorima da moju e-mail adresu proslijede svima koji bi možda došli ili organizovali neki novi sastanak.

    Takođe, mislim da bi sami administratori, koji su se itekako dokazali kao istrajni i vrijedni borci za istinu i čast javne riječi, mogli i sami organizovati neki “sastanak” i poslati svima poruku putem mail-a o tačnom mjestu i terminu.

    Sve ovo govorim i potenciram iz razloga što mislim da je bolje ako se upoznamo, pa čak i kad bi došli i Kozak i Perfect i Neon, mislim da bi njihove riječi koje upućuju jedni drugima bile mnogo blaže i siguran sam da bi našli zajednički jezik. Da se okupimo oko ideje, da se predstavimo, da vidimo đe bi svako od nas mogao dati svoj doprinos (ja ne mogu da pričam o energetici i izbornom sistemu jer o tome nemam pojma), da se iz toga možda i rodi jedan pokret pa bio on formalan ili ne to za sad nije bitno. Toliko koliko nas bude, ali da sastavimo poziv koji bi ponovo bio upućen svima koji nisu došli i svima za koje mislimo da mogu da daju svoj doprinos.

    Ja sam mnogo angažovaniji bio svojim komentarima na DNMN, ali sam vremenom izgubio i volju, kad vidim da od samog pisanja slabe vajde ima. Ponavljam više je valjao vaterpolo u Beranama nego svih ovih 145 komentara na ovu temu. Pa veći uticaj danas u Crnoj Gori ima Grupa za Valdanos, CGO, CRNVO, MANS, bilo koja peticija iza koje stoje ljudi sa svojim imenima i prezimenima, Forum 2010, čak i svaka neparlamentarna stranka….a ja, prateći rad svih njih i sa druge strane čitajući textove nezavisnih, politički neopredijeljenih komentatora i blogera ovog i drugih sajtova ne mogu da vjerujem da su sve te grupe, za jednu zeru pametniji i sposobniji od Male Sirene, ZIPPa, Perfecta, Neona, Duška K, Stefana Popovića, Marka Petrovića…. „Partija” i UDBA mogu pojedinačno da zastraše sve ove navedene ljude, ali kad bi ti ljudi stali ispred jedne kamere, kao Miško Đukić nekad, ili kao Ivan Pernar sada u Hrvatskoj, debelo bi se zamislile sve te famozne i tajne agencije i njihovi „slušači”.

    Ovako, ja mogu da odem na sajt Liberalne partije iz Velike Britanije, iskopiram njihov program ovdje i prevedem ga, i eto, to su vam smjernice, a ja sam najpametniji odmah! Nema od toga ništa.

    Konkretna akcija je da mi organizujemo tribinu „Dometi 20-o godišnje tranzicije u CG”, pa da pozovemo par istaknutih ljudi, sindikalaca, analitičara, ministara…

    Konkretna akcija je da mi svi uzmemo kamere u ruke pa da snimimo propale fabrike crnogorske i napravimo dokumentarac.

    Konkretna akcija je da mi svi uzmemo kamere u ruke pa da snimimo seoske i mjesne zajednice po Crnoj Gori i okačene slike bivšeg premijera!!

    Konkretna akcija je da mi svi, kad več država neće da očisti smeće na Vasovim vodama, se poskidamo i lijepo zaplivamo u tom istom smeću, pa da taj snimak pošaljemo ambasadama i da on ode u Englesku, Švedsku, Njemačku…..

    Konkretna akcija je da mi svi sve ove tekstove i analize sa ovog sajta odštampamo i podijelimo po univerzitetu i fakultetima, i to svaki dan da radimo!!

    Konkretna akcija je da mi svi po svim gradovima napravimo socijalne kuhinje ispred svojih kuća tj od svojih para i nahranimo gladne, kad ovu zemlju boli peta za njih.

    Za to treba samo hrabrost i entuzijazam i pomalo ludosti.
    A ako toga u CG danas nema, onda nam je pukla pogibija i odmah svi možemo „pod onu ploču”, što bi rekao Popaj.

   • Bravo Brko

   • brko,
    u subotu su ZADUSNICE i ja taj dan imam deset grobova za posjetiti, jer ja i prema mrtvima imam obavezu…

   • Olja,

    krenuli ste malo djonom. Naravno da je ideja da se preko ovog sajta i fizicki povezu ljudi koji imaju ideje i ambicije za konkretnim akcijama (uostalom, i vaterpolo utakmica u Beranselu je u velikoj mjeri ovdje formulisana). To je, koliko ja znam, u toku na razne nacine, a i Brkov poziv je na tom fonu. Neki od nas nisu u mogucnosti fizicki da budu prisutni, ali su spremni da pomognu na razne druge nacine. Ako ste otvoreni za ‘saradnju’, bicete vjerovatno kontaktirani. Ili mozete kontaktirati nekog i sami.

   • perfect stranger says:

    Brko, bilo bi mi zadovoljstvo i cast da te upoznam, kao i druge komentatore, da se ispricamo, iznesemo neke ideje, itd. Tvoje intervencije su konstruktivne, anti-rezimske i u duhu kompromisa. Cijenim te kao komentatora, sto ne znaci da necemo polemisati i da necemo imati oprecne stavove u vezi nekih pitanja. Najvaznije je razgovarati. Nazalost, mislim da necu biti u situaciji da narednih dana dodjem na taj sastanak. Ako to ipak bude moguce, na vrijeme cu javiti.

    Pozdravi.

   • Vladimire Nedovicu, ja pozvah drustvo da se vidimo,ali ne odredih datum, a posto ja ZADUSNICE vidim kao mnogo vecu obavezu nego poznanstvo sa vama preko oglasa, ne vidim tu nikakv djon… Uostalom, ja sam za proteste, a vi nijeste, pa cu se radje pridruziti Ljubici, Mirjani, Ani, Bojani i ostalim zenama, ako vec treba da pijem kafu u Podgorici.

  • Brko, potpuno si u pravu.

   • Brko,
    Svaka cast!.Da sam blize,bio bi sa vama…

   • i ja kazem svaka cast. i doci cu iz berana kad god se odlucite da je vrijeme da se sastanemo. u medjuvremenu radimo domaci zadatak – foto dokumentacija! mada je mi ovamo imamo dosta, i objavljujemo je stalno na fb grupama ‘hocemo luku berane’ i ‘opstina berane’

 45. Milovan Vukov Jankovic says:

  SVAKA DRUSHTVENA ZAJEDNICA,
  koja nije ugradila FILTERE,
  da odvoji RAD od NERADA,
  MORAL od NEMORALA,
  SPOSOBNE OD NESPOSOBNIH,
  POSHTENE OD NEPOSHTENIH,
  GRADJANE OD MAFIJE,
  BIZNISMENE OD SHPEKULANATA,
  AKCIONARE OD PREVARANATA,
  JAVNE SLUZBE KOJE SLUZE GRADJANE; OD ONIH KOJI CHOPLJU GRADJANE,
  TRGOVINU I TRZISHE OD MONOPOLA,
  VOZACHE OD KAMIKAZA ZA VOLANOM,
  GRADJANE OD SMETLISHTA,
  KANCELARIJE OD INSPEKTORA KRVOPIJA MALE PRIVREDE,
  KATASTAR OD UCJENJIVACHA,

  i josh stotinak tradicionalnih RAK RANA CGorskog drushtva,
  mi koraka napretka prema normalnim civilizovanim drushtvenim zajednicama ne mozemo KROCHIT,
  jer imamo TEGOVE OD OLOVA na obadvije noge.

  REVOLUCIJA BEZ sjechenja KNEZOVA,
  i serviranja njihovih GLAVA(ne fizichki) na sreberni posluzaonik, ne moze uspjet,
  pa da sve MOZGOVE I SOFTVER KOJI TUCHE KASPAROVA UGRADIMO U SIVU MASU.

  • gvožđen nezjaš says:

   Milovane,
   ja lično ovdje tvoje prisustvo doživljavam kao igra ciga sa mečkom i frulom u sred bolničke sobe gdje se nekolicina ljudi grčevito bore za život ranjenika.

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Evo Cigo se povlachi,
    da Vam ne smetam , sa frulom i mechkom,
    zelim VAM puno uspjeha,
    da i ja dozivim pravu DEMOKRATIJU U CGi,
    prije nego istegnem papke.

    Sa distance svaka upaljena SHTERIKA budi nadu u novi izlazak SUNCA,
    dok se ugasi od malog povjetarca,
    moze to biti Mishko Perovic , Slavko, Ranko, Medo, Igor ili forum 2010,
    ali za VAS to djeluje NAIVNO I IZDAJNICHKI, na chemu VAM ne zamjeram.

    Za mene shto boravim u tudjini od 1969, sve to izgleda kao mali pomaci u pravom pravcu kojima se iskreno radijem, to VI tretirate kao IZDAJU, SABOTAZU I ODMAGANJE, u chemu ne zelim da uchestvujem.

    Zahvaljujem REDAKCIJI na FER ODNOSU ,UVAZAVANJU I POSHTOVANJU moje malenkosti,
    ali vidim da unosim NEMIR I RAZDOR HOMOGENE GRUPE, koja troshi energiju na moj LIK&DJELO, sad kad je VAMA sva energija potrebna da SRUSHITE MAFIJASHKI REZIM,
    zato ja BJEZIM,
    i sve pozdravljam do ZAVRSHETKA MITINGA, da VAM ne razvodnim koncetraciju i zamaglim CILJ.

    Srdachan pozdrav,
    i hvala REDAKCIJI na toleranciji mojeg chobansko-ulicharskog brskutskog nachina komunikacije.

 46. gvožđen nezjaš says:

  Pravo govoris Brko. U potpunosti podrzavam “akcioni plan”.
  Suština svega je da svako od nas da i potakne onoga do sebe da i on da svoj manji ili veći doprinos. Npr. 50 digitalnih aparata u rukama svjesnih ljudi u Crnoj Gori sa platformom na kojoj mogu učiniti dostupnim svakom građaninu zabilježeno, diljem CG može da učini veći pomak od svega do sad viđenog i podigne svijest čak i onima koji u ovom trenutku dok mi mislimo, nerviramo se, borimo se, tugujemo što je sve ovako kakvo je, a ne onako kako bi moralo biti, koji se “ušmrkavaju” serviranom Potemkinovsko -Rasputinovske proksi realnošću isključivo usmjerene na zaštitu interesa prve i druge familije te njihovih bezbroj manjih i većih satelita.

  Štampanje tih fotografija, analiza, zapažanja, zapisa, zamagljenih FAKATA koji se ne vide iako su vidljiviji od sunca, ambasadama, drugim ljudima, mora donijeti nešto. Razultat mora biti nekakav, nemoguće je da na kraju ne bude ništa.

  Samo želim da opomenem da se mora biti oprezan pred ” relativizatorima”, a to su ljudi koji uvjek nalaze manu, uvjek pokreću polemiku prije nego se i pokušalo dobiti bilo kakav rezultat. Oni su ti koji danas vole sebe, sutra Medojevica, prekosutra Luksica, naksutra opet Medojevica, da bi i pored svega ipak zatapsali koji put i Krivokapicu i u svoj truleži u kojoj živimo vječito tražili neko “zdravo tkivo” a suštinski samo zmajavali one koji zaista žele raditi i nešto preduzeti kako bi vrijeme dok se oni nećkaju, proticalo u korist gubljenja volje….

 47. gvožđen nezjaš says:

  Pravo govoris Brko. U potpunosti podrzavam “akcioni plan”.
  Suština svega je da svako od nas svojim djelovanjem potakne onoga do sebe da i on pruži taj svoj manji ili veći doprinos. Npr. 50 digitalnih aparata u rukama svjesnih ljudi u Crnoj Gori sa platformom na kojoj mogu učiniti dostupnim svakom građaninu zabilježeno može da učini veći pomak od svega do sad viđenog i podigne svijest čak i onima koji u ovom trenutku dok mi mislimo, nerviramo se, borimo se, tugujemo što je sve ovako kakvo je, a ne onako kako bi moralo biti, se “ušmrkavaju” serviranom Potemkinovsko -Rasputinovskom proksi realnošću isključivo usmjerenom na zaštitu interesa prve i druge familije te njihovih bezbroj manjih i većih satelita.

  Štampanje tih fotografija, analiza, zapažanja, zapisa, zamagljenih FAKATA koji se ne vide iako su vidljiviji od sunca, te njihovo dostavljanje ambasadama, grupama sličnih ciljeva u svijetu, univerzitatima, intelektualcima, običnim građanima, mora donijeti nešto. Razultat mora biti nekakav, nemoguće je da na kraju ne bude ništa. DAKLE NEMOGUĆE.

  Samo želim da opomenem da se mora biti oprezan pred ” relativizatorima”, a to su ljudi koji uvjek nalaze manu, uvjek pokreću polemiku prije nego se i pokušalo dobiti bilo kakav rezultat. Oni su ti koji danas vole sebe, sutra Medojevica, prekosutra Luksica, naksutra opet Medojevica, da bi i pored svega ipak zatapsali koji put i Krivokapicu i u svoj truleži u kojoj živimo vječito tražili neko “zdravo tkivo” a suštinski samo zmajavali one koji zaista žele raditi i nešto preduzeti kako bi vrijeme dok se oni nećkaju, proticalo u korist gubljenja volje….

  • Milovan Vukov Jankovic says:

   Samo želim da opomenem da se mora biti oprezan pred ” relativizatorima”, a to su ljudi koji uvjek nalaze manu, uvjek pokreću polemiku prije nego se i pokušalo dobiti bilo kakav rezultat. Oni su ti koji danas vole sebe, sutra Medojevica, prekosutra Luksica, naksutra opet Medojevica, da bi i pored svega ipak zatapsali koji put i Krivokapicu i u svoj truleži u kojoj živimo vječito tražili neko “zdravo tkivo” a suštinski samo zmajavali one koji zaista žele raditi i nešto preduzeti kako bi vrijeme dok se oni nećkaju, proticalo u korist gubljenja volje….

   &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

   Necu vishe,

   pozdrav dok se miting ne zavrshi,
   fino CRTATE MOJ LIK.

   Dali ste nekad pomislili da grijeshite i crtate pogreshnu sliku,
   ili VAM je savjest chista ????+??

 48. ocigledno je da su identitetske podjele i razlike preovladavajuce u odnosu na zelje i ideje da se ovaj sistem smijeni i zamijeni boljim, te da se nesto konkretnije radi po tom pitanju. zao mi je da je tako, ali tako je kako je. pozdravi i najbolje zelje svima koji su konstruktivno odgovarali na moja pitanje i nedoumice!

 49. laufer,

  NISU. Kod nekih postoji potreba za pokretanjem te priče kao kamen temeljca budućeg udruživanja. KOD MNOGIH NEEEE POSTOJI, čak ni kao tema za 18- u tačku dnevnog reda. Svakome je ostalo da kući bude što hoće, da slavi svoj etnos na za to predviđenim mjestima i prilikama.

  Zaštita životne sredine, pokušaj pravljenja strategije za smjenu vlasti, borba protiv kolektivne amnezije su stvari koje nas mogu okupiti a da nemamo problema sa usaglašavanjem oko A i B…

  sepelj@t-com.me…javi se kad god želiš i možeš. …pričamo

 50. Nazalost, kod nas se narod brzo potrosi, i sto je najgore, uglavnom u praznoj prici. Gornji pokusaj okupljanja u Kristalu je, cujem, propao, a ja se nadam da ce neko ipak pokusati da to nanovo pokrene, da se iskoristi momenat (i u vremenskom i u mehanickom smislu).
  Ja bih volio da je ova tema ostala ‘sticky’ bez obzira koliko aktuelna ili ne ona bila (jer ja je smatram jako bitnom i mislim da cemo morati da se vracamo na nju), kao i da urednistvo portala sluzi kao ‘centrala’ za eventualno buduce organizovanje okupljanja/druzenja. Ja sam tu virtuelno kad god bude potrebno, a i fizicki kad mi daju odmor ;)

  Pozdrav!

 51. SVAKO ZLO MORA BITI KAŽNJAVANO I JA SAM OVDJE DA VAM REĆI SVE ŠTO JE S CHRISOM
  MOŽETE POVRATITI SVOJ IZGUBLJENI NOVAC, BEZ PLAĆANJA DENAR JEDNOSTAVNO TRETIRATI SVOJ
  PITANJE, AKO JE ONO ŠTO ON MOŽE POMOĆI, ONDA ĆETE SE SLOŽITI NA SVOJE VRIJEME I SVOJ NOVAC
  ĆU BITI S VAMA . NOMADCHRISCONTACT@GMAIL.COM

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.