Disciplina, profesionalizam i poštovanje

“Ove su fotografije čista suprotnost disciplini, profesionalizmu i poštovanju koji karakterišu našu vojsku tokom deset godina operacija u Afganistanu”, poručila je američka vojska.

izvor: index.hr

NJEMAČKI tjednik Der Spiegel objavio je šokantne fotografije američkih vojnika koji su pozirali s tijelima ubijenih civila u Afganistanu. Nakon što je Der Spiegel objavio fotografije, iz američke vojske izdana je isprika. Ipak NATO strahuje da bi reakcije iz Afganistana mogle biti nasilne.
Na fotografijama se nalazi američki vojnici koji su već osumnjičeni za nekoliko stravičnih ubojstava civila u Afganistanu i kojima bi uskoro trebalo početi suđenje.

***

Jedan od naših čitalaca nam je proslijedio mail u kojem je dobio “poslovnu ponudu” za prodaju placa od 400m2. Pismo je prevedeno pomoću Google Translate-a.

Pozdrav,

Želim vas obavijestiti da sam jako zainteresovan za vašu imovinu i imam poslovni predlog za vas.
Ja sam kapetan trupa Ujedinjenih nacija u Iraku, u ratu protiv terorizma. Na osnovu
zakonodavne i izvršne odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju trupa iz Iraka ove godine, razmješten sam u vašu zemlju. Naša misija je pomoći državama kojima prijete teroristički napadi, prije svega Sjedinjenim Državama i Europskoj Uniji. Trebaće mi imovina za sebe, i zato vas kontaktiram.

S druge strane, želim vas obavijestiti da imam u svom posjedu ukupno 6,5 miliona USD, koje sam stekao u jednom od naših napada na teroriste ovdje u Iraku, koji su najveći dio novca držali kod kuće za zlonamjerne aktivnosti, a taj novac su inače dobili kroz ilegalne ponude sirove nafte.

Pošto svakodnevno preživaljavam patnju ovdje, kolega i ja smo odlučili da uzmemo taj novac kao naknadu za sav stres koji preživljavamo u zloj zemlji punoj bombaša samoubica.

Ja ne mogu premjestiti taj novac u Sjedinjene Američke Države, jer ću biti u Evropi još oko tri godine i planiram ulagati tamo sa svojom ženom, koji će se preseliti, pa mi treba neko kome mogu vjerovati.

Ako prihvatite, prenijeću novac na vaš račun. Ja sam američki obavještajni vojnik i mogu izvršiti prenos novca putem diplomatskih kurirskih službi. Sve što mi je potrebno je vaš pristanak.

Ako ste zainteresovani za ovu transakciju, daću vam potpune detalje koji su vam potrebni da bi transakcija bila uspješna. Odlučio sam pronaći nekoga ko je stvaran, a ne imaginaran i to je razlog zašto sam otišao na sajt za prodaju nekretnina. Komuniciraćemo putem mail-a, zato što naše pozive mogu pratiti.

Ako ste zainteresovani, molim vas pošaljite mi vaš broj mobilnog tako da vas mogu pozvati za dalje dogovore, kada budem van vojne mreže. Pišem sa novootvorenog naloga e-pošte tako da, ako vas ne zanima, ne odgovarajte na ovu poruku i molim vas da je izbišete. Ako nema odgovora nakon tri dana, potražiću nekog drugog.

Iako igram na povjerenje, budite uvjereni da kao obučeni američki obaveštajac uvijek igram na sigurno, u slučaju da želite da me prevarite. 6.5 miliona USD je mnogo novcai to je san svakoga. Čekam vaše podatke za kontakt kako bismo mogli ići dalje. Za manje od sedam dana novac bi trebao biti u vašem posjedu i ja ću doći za svoj novac. Daću vama 30% iznosa, a 70% je za mene. Nadam se da je to pošteno.

S poštovanjem,

Cpt. Douglas Anthony, United States Marine Corps.

IRAQ

Advertisements

Comments

  1. Kod nas bi ih nasao stotinu….

  2. Ne mora da znači da je ovo stvarna ponuda. Ovo može da bude jedna od prevara tzv Nigerijska šema.
    http://www.prevara.info/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=7

  3. Ovaj naslov je odličan za Vlada Nedovića. Vjerovatno se štrecnuo ko da je Azezela vidio ako ga je pročitao ;)

  4. Ne kapiram kakve veze ima prvi dio teksta sa drugim?? Zašto je to jedna vijest…

  5. Ovo je definitivno Nigerijska shema…I samo bi neko potpuno naivan i neobavijesten mogao da veze ove dvije stvsri.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.