Đuzepe Šelzi odlazi sa funkcije

Specijalni tužilac za borbu protiv mafije iz tužilaštva u Bariju Đuzepe Šelzi, koji je vodio dugogodišnju istragu o švercu ci­gareta iz Crne Gore, a koja je svo­jevremeno dovela i do upisivanja bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića u registar osoba pod istragom, povući će se sa svoje fun­kcije, objavili su italijanski mediji.

Šelzi je na poziciji specijalnog tužioca bio preko 20 godina, a osim šverca cigareta, vodio je brojne slučajeve koji se tiču mafijaško-kamorističkih klanova koji su djelovali na području Barija.

*** ***

15. januar 2011.

Tužilac italijanske Direkcije za borbu protiv mafije Đuzepe Šelzi tvrdi da je to tužilaštvo odlučno da postupak vezan za međunarodni šverc cigareta dovede do kraja, a da je u slučaju Mila Đukanovića “sve neizvesno”, prenose podgorički mediji.Šelzi da će o arhiviranim optužbama protiv bivšeg premijera i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista Đukanovića, koji je podnošenjem ostavke na tu funkciju ostao bez imuniteta, odlučiti italijanski pravosudni organi.”Problem u ovakvim slučajevima je što dolazi do zastarevanja, jer je prošlo dosta vremena od izvršenja dela. Imali smo i izmene zakonskog okvira, tako da sada treba sagledati celi slučaj i videti šta je moguće”, rekao je Šelzi listu Dan.Podgoričke

Vijesti pišu da je Šelzi rekao “da je sve neizvesno”. Šelzi je, piše list, objasnio i da mu profesionalni razlozi ne dozvoljavaju da iznosi detalje u vezi sa planovima oko optužbi protiv Đukanovića. Đukanovićev branilac u predmetu krijumčarenja cigareta Enriko Tućilo, međutim, tvrdi da je ta priča završena.”Ne znam više na koji način da objasnim da je priča sa Đukanovićem gotova i da nema šanse da taj slučaj više bude otvoren”, kazao je Tućilo Vijestima. Tućilo tvrdi da su lažne informacije da je 2003. godine zahtev tužilaštva u Napulju za hapšenje Đukanovića odbijen zbog postojanja diplomatskog imuniteta.

*** ***

izvor: nacional.hr, 22. maj 2009.

Sud u talijanskom gradu Bariju odlučio je privremeno odustati od kaznenog procesuiranja crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog sumnji u mafijaško udruživanje radi šverca cigareta, objavila je u četvrtak talijanska agencija Ansa.

Sud je poslušao zahtjev odvjetništva koje je tražilo arhiviranje tog slučaja u onom dijelu koji se tiče Đukanovića i to s obrazloženjem da Milu Đukanovića štiti diplomatski imunitet

Nacional.hr je iz upućenih talijanskih krugova doznao da to nipošto ne znači da se Đukanović trajno riješio pravnih problema u Italiji. On tih problema neće imati sve dok bude obnašao političke funkcije koje mu donose diplomatski imunitet. Isti talijanski izvori tvrde da će se slučaj protiv Đukanovića pokrenuti istog trenutka kada on jednom napusti politiku, ili bar funkcije koje mu donose diplomatski imunitet.

Đukanovića je talijansko pravosuđe osumnjičilo da je švicarskom državljaninu Francu Della Torreu dopustio uvoz tisuću tona cigareta na mjesec koje su prolazile Crnom Gorom prije nego su dopremane u Italiju krijumčarskim mrežama.

Događaji potječu iz razdoblja između 1994. i 2002., kad je Đukanović bio predsjednik Crne Gore koja je sa Srbijom u to doba tvorila zajedničku državu. On je uvijek odbacivao sve optužbe tvrdeći da su to bili zakoniti poslovi. Ono što je za njega bilo legalan posao, za talijanske istražitelje je mafijaško udruživanje radi šverca cigareta.

Tijekom godina međunarodnih sankcija protiv bivše Jugoslavije, između 1992. i 1999., Crna Gora je gospodarski preživljavala djelomično zahvaljujući krijumčarenju cigareta u razne zemlje EU-a, piše Ansa.

Advertisements

Comments

  1. ????? I sta sad ??? A ??? Ne cujem vas !!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.