Cijela CG privreda prodata za 725 miliona

izvor: dan.co.me

Od početka privatizacije prodali smo 195 preduzeća za ukupno 725 135 624 eura. To je cijena crnogorske privrede, koja je 1998. godine bila procijenjena na 4,5 milijarde tadašnjih dolara. Samo tri godine kasnije, dolar je u odnosu na novorođeni euro mijenjan u odnosu 1:1. Do početka novog milenijuma naše pri(h)vatizacione vlasti prodale su 141 kompaniju za 139.782 469 eura, uglavnom zaposlenima, direktorima i nekolicini tadašnjih viđenijih biznismena. Od 2001. do kraja 2009, kad je prodaja naglo stala zbog krizom ugroženih investitora, prodali smo 54 kompanije za 585. 353 154 eura. Najplodonosnija bila je 2009., kad je vlada prodala udio u Elektroprivredi italijanskoj kompaniji A2A. Te godine se, uz EPCG, prodalo još Lovćen osiguranje i barska Marina, a u dugoročni zakup dati milioni kvadrata poluostrva Luštica, za ukupno 211.348 303 eura. Samo milion i po manje prihodovano je 2005. godine, zahvaljujući prodaji Telekoma, KAP-a, Rudnika boksita, barskih Korala, Pljevaljske banke, vila Oliva, Jadran Perasta, Podgoričke banke, Centrojadrana, nikšićke Livnice i hotela Avala.

Na spisku je te godine bio i Montenegro modern šus sa Cetinja, kojeg je Mileta Brajković kupio za euro. Iako su naše pri(h)vatizacione vlasti tvrdile da zapravo ne prodaju preduzeća nego traže kvalitetnog strateškog partnera i u prvi plan isticale ugovorene investicije, one su bile manje od privatizacionog prihoda i iznosile su ukupno 634. 674 693 eura. To ne bi bilo tako loše da se barem dio ugovorenih investicija i realizovao. Tako je npr. ruski tajkun Oleg Deripaska trebao da investira u KAP svih 75 miliona, a uložio je nepunih 13. Dragan Brković je trebao da u HTP Boku uloži 64 miliona, a nije uložio ni centa, kao i vlasnik Imobilije Branko Ćupić koji je trebao da u Jadran Perast uloži svih 10 miliona, a uložio je 300 hiljada. Svi dosadašnji ministri turizma ljute se na vlasnika beogradske Irve Đorđija Nicovića, koji je HTP Mimozu kupio za 400 hiljada eura, a trebalo je da investira još 2,5 miliona. Mimoza trenutno nema nijednu zvjezdicu. Bilo je i svijetlih primjera, jer je slovenački Hit nadmašio ugovorenu investiciju od 7,2 miliona eura, a bilo je i katastrofalnih primjera kao što je bijeg slovačke kompanije Gradeks iz beranskog Rudnika uglja, u koji su trebali da investiraju 9,78 miliona. Bježali su i vlasnici Željezare, i to u više navrata, a vlasnik MNSS, koji je trebalo da investira 117,9 miliona je pod stečajem. Radnici Željezare protestuju skoro dvije godine. Sve ove privatizacije realizovala je vlada premijera Mila Đukanovića, jer njegov nasljednik Igor Lukšić zasad nije uspio da proda nijednu firmu. Naprotiv, Lukšić je podržavao Fabriku elektroda Plužine za 64 hiljade eura. Đukanović je investicije počeo ugovarati tek u novom milenijumu. U starom su ugovorene samo za nikšićku Trebjesu, u iznosu od 7, 7 miliona eura.

Merkur šampion

U periodu od 1995. do 2000. radnici su kupili preduzeća poput Puta Bar, zadruge Naprijed iz Podgorice, Crnagoradrvo, Videotrejd, Unifarm, Map, Oprema, Sanitas sa Cetinja, dok su direktori pazarili firme kao što su Kodre iz Ulcinja, Šavnik i podgorička Zaštita, koja nije primila platu od te privatizacije. Barsku Primorku je tadašnji direktor Velimir Vlahović platio 12,26 miliona, što je ujedno i najskuplje plaćena kompanija do 2000. godine. U to vrijeme najviše kompanija kupovala je firma Merkur, vlasništvo Milana Mrvaljevića, koji je za Centrojadran platio 4,1 milion, Inturs 2,36 miliona, tivatsku Račicu tri miliona, podgorički Velepromet četiri miliona i Žitopromet Spuž 4,3 miliona. Tada je kompanije pazario i Eksal, vlasništvo Dragana Vuletića, koji je za 268 hiljada kupio Margomarket, za 1,48 miliona Inpek, a Savjet za privatizaciju nije naveo koliko je dao za Mljekaru. U to vrijeme je za 17 miliona prodata trećina Instituta Simo Milošević ICN Farmasjutikalsu, vlasništvo Milana Panića, da bi taj udio prešao u ruke države Srbije.

April 2011.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.