Obračun bivših drugova i kolega

izvor: vijesti.me, piše: Željko Ivanović

I veliki vođa je digao ruke od omiljenog mu papagaja. Uoči kongresa svi smo očekivali njegov svečarski monolog u istini živoj, kad evo njega na “Bastilji”. Da nas obraduje kako ostaje na čelu Partije a možda se jednog dana vrati i u državu. Nikada ne reci nikad ili Lukšiću pazi kako se ponašaš. I moram priznati da mu je nastup bio vrlo učinkovit – aktuelni premijer svojim najnovijim izjavama sve više podsjeća na bivšeg, a s druge strane, novi izliv ljubav M.Đ. spram “nekih medijskih centara” koji siju metež po voljenom nam DPS-u, bio je najava nove potrage. Papagaji su dobro shvatili posao i hajka je krenula.

Dakle, zahvaljujući odbijanju eks premijera da se pojavi u kavezu omiljenog papagaja, prostor se (da li slučajno) otvorio za VD tužiteljku. I odmah se mora reći, eks premijer zadovoljno trlja ruke. Nema ga u istragama, ni njega ni njegovih (ako izuzmemo Šariće), a kritičarima se loše piše.

Papagaj je naravno preskočio da je pita bilo šta vezano za Prvu familiju. Ni riječi o Prvoj banci, Željezari, KAP-u! Guverner Centralne banke koji je svjedočio o rušenju finansijskog sistema i zloupotrebama oko vraćanja kredita njihove banke – jednostavno nije pouzdan, ni za papagaja ni za VDT. Kako bi bio kada ima vinograd i traktor?! Još manje je papigu zanimalo da zamoli Tužiteljku da, poput Marovićeve, istraži mrežu Đukanovićeve porodice i prijatelja, firme, povezana lica, pranje novca… Skoro je “Monitor” nacrtao šemu, objasnio, ali VDT priznaje ne čita ništa sem “Pogrebu”?! Posebno ne žutu štampu!

Bilo bi zaista nedžentlmenski, čak i za jednog papagaja, pitati VD tužiteljku kako je premijerov drug i partner V. Barović iznio desetine miliona eura iz svog fonda samo u nekoliko posljednjih mjeseci ili kako je kupio pa ugasio Solanu, a njeno zemljište iz poljoprivrednog preveo u turističko?!

Ne bi zaista imalo smisla, uoči Dana državnosti, upitati tužiteljku da li je bracika oca nacije došao do nekretnina u Boki na uštrb opštinskog budžeta i javnog interesa. Ili, kako je na berzi stekao više od trećine Rudnika uglja u Pljevljima?

Pitati je za Zavalu, to jest ulogu direktora Partije Gvozdenovića bilo bi suvišno jer ih već toliko puno imamo uhapšenih istim povodom. Dosta je više!

Papagaj je taman zaustio da pita za slučaj glavnog urednika “Vijesti” Jovovića, čak da iskaže zgražavanje nad skandaloznom optužnicom koju je njena služba podigla protiv nedužne žrtve – ali, iz režije su mu javili da je vrijeme za reklame. Kasnije se ohladio i u svom stilu, briljantno, dakle, pretrčao preko te vruće teme. Kada je VDT krenula nešto da kaže, on je zamahao krilima i zavrištao kako nema potrebe ulaziti u detalje. Tako smo ostali bez odgovora na pitanje kako je tužiteljka nakon svih nalaza domaćih i stranih eksperata podigla optužnicu protiv glavnog urednika “Vijesti”?

Izostalo je, naravno, ključno pitanje tužiteljki kako je moguće na osnovu nalaza podgoričkog vještaka podići optužnicu za tešku tjelesnu povredu, a onda nakon istovjetnog nalaza iz Beograda, optužiti Jovovića za lakšu tjelesnu povredu? Papagaj zna da je VDT prvo tvrdila kako vezirov sužanj ima potres mozga, a sada samo ogrebotine, ali ga to nije navelo na pitanje kako je to moguće?

Posebno je čudna izjava tužiteljke da bi najbolje bilo da su obije strane sporazumno riješile slučaj, priznanjem obostrane krivice! Vjerovatno bi onda i ona odustala od gonjenja po službenoj dužnosti! Sve u svemu, ispada, ako sam dobro shvatio VDT i papagaja, da kada vezirov sin mora na robiju zbog istinskog nasilja i torture – onda neko mora da plati za to! Makar bio poptuno nedužan! Strašno, zar ne?!

Papagaju svakako nije palo na pamet da upita tužiteljku šta je sa optužbama opozicije na račun podgoričkog vezira. Ni riječ o slučaju “Carine”, kojima se prodavalo po nabavnoj cijeni, pa onda vraćalo kada je konstatovana krađa opštinskog budžeta, zbog čega je MANS podnio krivičnu prijavu. Istu onu kao za Zavalu. I umjesto da pita VDT da li je to primjer dijeljenja selektivne pravde, papagaj je ćutao. Ili šta je sa još težim sumnjama koje na račun vezira iznosi koalicioni partner – otkuda mu 103 stana ili nešto manje od 10 kuća?!

Sam Veljović po kuloarima je znao, ne tako davno, da pripovijeda kako ima ormar dokaza protiv vezira, ali problem je očito slaba komunikacija šefa policije i VDT?! Zar nam se tužiteljka nije već žalila tim povodom?!

Dobro je što papagaj nije zavirio u fasciklu tužiteljke po pitanju pronevjera i bankrotstva u čuvenoj firmi velikog brata papagaja “Bega pres”, koja je po priznanju samih vlasnika napravila fantastičan rezultat – između jedan i deset miliona duga! Medojević je čak podnio krivičnu prijavu tim povodom, ali ko je Medo spram našeg vezira!

Međutim, nije da se nije pominjao vezir podgorički. Papagaj je zalepršao krilima kada mu se na stolici, umjesto VD tužiteljke, ukazao baš on! Naime, tu gdje je sjedjela ona te noći, koju godinu ranije, meškoljio se lično vezir PG. A papagaj mahao repom. Dok je vezir punih sat i po pripovijedao o zločinačkom udruženju iz “Vijesti” (kakvi Đukanovići, Marovići ili Šarići) koje drma bankarskim sektorom, berzom i medijima. I čije je vlasništvo oteto. Tužiteljka je vrlo profesionalno i po sopstvenom priznanju jedva dočekala to pitanje. Izgledalo je da je papagaj pravio intervju samo zbog toga. Požalila mu se kako joj to pitanje rijetko postavljaju?! A toliko toga ima da kaže! VDT je tako ispala jedina adresa u Crnoj Gori koja dosad nije shvatila da je slučaj sumnjivih “Vijesti” isfabrikovan u “užem kabinetu smrti”. Svi ostali, shvatili su operaciju. I zato je niko normalan ne pita za to!

I gle čuda! Većina optužbi koje je iznio vezir, papagaj oduševljeno prigrlio, već je pala. Neke su zastarjele. Ništa od redefinicije vlasnika – kakav udarac za bivšeg premijera. Moraće da trpi duševne boli ovakvih “Vijesti”. I dalje! Što se bankarskog sektora tiče, o čemu je vezir naveliko trućao, pominjući milione, avione i kamione – ni tu VDT ne pronađe ništa sporno. To je bilo iznenađenje večeri. Priznanje tužiteljke da slučaj četvorice suvlasnika “Vijesti” koji su uzeli kredit od CKB i uredno ga vratili – da to u papagajskoj CG nije sumnjivo?! I nije kriminal. O čemu nam je “Glas Čepuraka” vrlo dokumentovano pisao u nastavcima. Kakav šok?!

Ostala je još, kaže VDT, berza! Tu je čeka lista svjedoka kojim će se posvetiti odmah nakon Šarićevih i Marovićevih. Vjerovatno su na toj listi Đukanović mlađi, Barović, savjetnik premijera Petar Ivanović i slični berzanski majstori. Ako su oni provukli stotine miliona eura preko berze, valjda su najupućeniji da objasne kako se to radi. I da pomognu VD tužiteljki da spozna sve dimenzije našeg učinka na tom planu, jer se prvi put suočava sa tom problematikom. Strašno, zar ne?!

Ali, pustimo VDT na miru. Ona je na pravi način pobrojala prioritet. Marovići, Šarići, pa “Vijesti”. Glavnog urednika je već spremila za zatvor, sada još samo da isto učini i sa vlasnicima. I odmah da se prizna: ako Mihailo Jovović može biti batinaš onda smo mi gori i sumnjiviji od Šarića. I od Đukanovića. To je pravna država Crna Gora i njeno nezavisno pravosuđe. Ipak, i u tragikomedijama se dešavaju hepiendi. Kada završi ove glavne procese u borbi protiv organizovanog kriminala, onda će VDT valjda naći načina da se okrene onima koji ni muvu nijesu zgazili, a kamo li naručili neku likvidaciju ili sačekušu, ili ne daj bože kao glavni urednik “Vijesti” direktno nekoga pretukli!

Tada će VDT imati dovoljno vremena da se pozabavi i onima koji na berzi ni 100 miliona nijesu obrnuli (nego više) jer će joj biti lako da to spozna nakon što istraži kako smo mi, znate već, preko naručenih tekstova, obarali cijene firmi, onda ih budzašto kupovali, potom ih afirmativnim tekstovima dizali u nebo i prodavali, a razliku trpali u džep?! I tako ukrug! Laže i paralaže!

Jer njihovi tvorci znaju da “dok laž obiđe svijet, istina tek obuva cipele”. Tako je pisao Bernard Šo. Cilj je jasan – držati što duže i po svaku cijenu laži i falsifikate u igri kako bi se onima koji svakog dana pišu o kriminalu i mafiji začepila usta. I izvadile oči. U zemlji gdje mafija ima moral, sasvim je prirodno da su oni koji pišu o njoj – nemoralni! I tu je VDT potpuno u pravu. Ali, samo tu!

Ipak, jednog dana koliko god on iz ove perspektive izgledao daleko – svemu dođe kraj. Takođe, i ovim i ovakvim istragama, papagajima i njihovim hajkama. Rasplet nas tek očekuje!

U zemlji gdje mafija ima moral, sasvim je prirodno da su oni koji pišu o njoj – nemoralni.

Advertisements

Comments

 1. Juče sam napisao i predvidjeo odgovor papagaja svom dojučerašnjem drugu i kolegi:
  http://www.pcnen.com/detail.php?module=16&news_id=480&blog_id=27
  A “papagajev” odgovor je uslijedio jutros, u 10h; glasio je otprilike:
  “Taj kućni ljubimac Pitera Platea koji sada traži novog gazdu… On laje na zvijezde, straha svoga radi, poznajem ga ja dobro(vjerujem da ga poznaje dobro). Što očekivati od tipa koji potkrada svoje prijatelje i kolege…”- i još niz sličnih, gadljivih čašćavanja.
  Ovo je samo prva runda obračuna, sjutra veče veče slijedi druga.
  Zanimljivo u svemu tome je i to, što kada sam prije 6-7 godina kritikovao “Vijesti” i njihovu uredjivačku politiku, “papagaj” ih je branio svom dušom i srcem, mene kvalifikujući svakojako da bi odbranio njih. Ta kritika je bila u granicama pristojnosti. Ovakve kvalifikacije(i jednih i drugih) su pravi odraz njihove “odgovornosti za javnu riječ”, koju svako malo spočitavaju drugim, čak običnim komentatorima, pogotovu “papagaj”.

 2. Mislim da Ivanović duže od 6-7 godina nije frend sa Rektulovićem, ako su ikada i bili u prijateljskim odnosima.
  I opet ću se poslužiti tehnikom “krivo sjedi, pravo zbori”: Ako imam dobre informacije, a vjerujem da imam, Željko je oduvijek bio jasno antirežimski opredijeljen. Milo je imao rezervisano mjesto za lični i marketing režima na naslovnici i 3. strani Vijesti zahvaljujući nekim drugim asovima Druge familije, prije svih ambasadora Erakoviću kojem SSS stručno zvanje nije smetalo da meteorski brzo avanzovao i u medijskom i u bezbjednosnom i u diplomatskom bizmisu.
  Bilo je tu, naravno, još zaslužnih za razvoj neovisnog crnogorskog supozitorij-novinarstva.
  Danas je Ivanovićev antirežimski angažman, međutim, veoma društveno korisna pojava. Podrazumijeva se, za one koji stvarno žele da se Prva familija isključi iz javnog, političkog i ekonomskog života Crne Gore. Bez takvog “dešavanja naroda” doživotno ćemo se igrati na ovom, početničkom, nivou, obeznađeni, obespravljeni, opljačkani, obezvrijeđeni…
  Zato je potrebno malo više koncetracije, lukavosti i oportunizma. U front ka Prvoj treba uključiti ne samo Drugu, već i odbačene prvofamilijarce.
  Na Drugom nivou igre ćemo imati priliku da rješavamo neraščišćene račune. U ovom času, saveznici su nam, i u Moskvi, i u Vašingtonu, i u Teheranu i u Beogradu. Kada govorim u Prvom licu množine, mislim na one koji žele da dočekaju trenutak u kojem će, recimo, Papagaji iz Ivanovićeve basne da objasne svoje djelo pred nekim strukovnim sudom časti, usput pojašnjavajući i porijeklo imovine. Ima tu super zanimljivih detalja. O trošenju državnog (zajedničkog) novca pa do gađanja stanovima i “bespovratnim kreditima” (kakav socrealistički oksimoron!).
  Iz ove vizure, momka željnog prelaska na drugi nivo igre, Željko Ivanović je vrhunski golgeter tima koji treba da dobije utakmicu na ovom stadijumu.

 3. ErakovićA (brzokucačke omaške)…Izvinjavam se!

 4. Ок, ‘ајмо овако: пошто сам ја до 2007. године ипак донекле вјеровао у ове људе, и писао им и понеки е-маил, правила налажу да се прво суочим са својом заблудом (а у међувремену сам прилично научио) прије него што ћу поповати у наставку.

  “Jer njihovi tvorci znaju da “dok laž obiđe svijet, istina tek obuva cipele”. Tako je pisao Bernard Šo.”

  Исте ове ријечи наводио је Ивановић када је, пишући блог на Б92, ескивирао истину у дискусији са Интет Глемтом и Хиперборејцем, и када је изрекао ријечи са слике.

  У одговору Неону, чији ме посљедњи коментар доста зачудио, парафразирао бих једну од лауфер-ових реченица у којој каже како бити антирежимски орјентисан није само по себи довољно. Поготово не након отворене подршке Лукшићу у Вијестима од прије пар дана. С обзиром на демократске капацитете Црногораца, то је опасна замка у коју су упали и Либерали и други искрени грађани. Само у случају кад смо сигурни да је маневарски простор разних фолираната до краја сужен, можемо размишљати о некаквим диловима, али и тада искључиво под професионалним и јасним уговором.

 5. da, odgovor je lak, i napisa ne vidjenu budalastinu, da je morao da bira izmedju dvije mafije pa je izabrao svoju mafiju, pa zar je morao??

 6. Neon biranim riječima opisa sebe!

  Kakva gnjida

 7. Plannco Wallach S. says:

  kad sam bijo u Crnu goru prije nekolikih godina chuo sam ovu poslovicu: u hair je i od krmka dlaka. shto bi reklo kad dodje “voda do poda” svaka i najmanja pomoc pomoc s bilo koje strane je pozeljna.
  u medjuveremenu sam nauchio da biti protiv Mila i DPS ne znachi moralni i etichki superiotet u odnosu na pomenute nego to kaze da u bari punoj krokodila ostaju samo krokodili. ostali su pojedeni odavno. izbor znachi nije veliki – izbor je izmedju krokodila na valsti i krokodila koji ce na vlast. kuj chesh sh’ njima?
  s kim se i dje nalazi pravno i ekonomski stabilna gradjanska republika ravnopravnih gradjana, Crna gora?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.