Kompjuterski priručnik za početnike: Računar

piše: Brancode

Računar ili kompjuter je elektronski uređaj koji se najčešće koristi za obradu podataka prema strogo određenoj proceduri. Jedna od njegovih najvećih prednosti je mogućnost da se programira tj. opremi nizom izvršnih instrukcija bez potrebe za fizičko-konstruktivnim izmjenama.

U crnogorskoj lokalnoj mreži postoji oko 600 hiljada računara, od kojih je većina u konstantnom „sleep“ ili „hibernate“ modu. Nije zanemarljiv ni broj onih računara koji svoje resurse iskorišćava u pogrešne svrhe (tzv. Idle procesi), što sveukupno rezultira sporošću i nepouzdanošću mreže.

U narednim pasusima priča će najviše biti usredsređena na računare iz crnogorske lokalne mreže.

Opis i karakteristike

Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultuje sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Procesor je središnji dio računara koji izvodi osnovne radnje nad podacima, a takođe upravlja i svim ostalim djelovima računara. U velikom broju slučajeva procesor računara se ne mijenja od njegovog uvođenja u upotrebu, pa sve do rashodovanja.

Matična ploča može da na sebe preuzme više funkcija ostalih djelova računara, što ima za posledicu da se sve više srijećemo sa integrisanim zvučnim i grafičkim karticama. Takvi računari (sa integrisanim komponentama) imaju tačno definisanu listu multimedija koje mogu biti pokrenuti na tom računaru, a svaki pokušaj pokretanja nekog drugog sadržaja najčešće završava neuspjehom.

Memorija računara se dijeli na kratkoročnu (keš) memoriju i trajnu memoriju (koja se čuva na hard diskovima). Poslednjih 20-ak godina crnogorskom lokalnom mrežom hara virus sa nazivom UDBA (Unique Database Administrator) koji briše i mijenja podatke sa hard diska. Svi pokušaji otklanjivanja ovog virusa su, do sada, bili neuspješni, a samo rijetki računari imaju kvalitetan backup podataka.

Podjela

Računari se dijele na dvije velike podgrupe:

– Personalni računari

– Moćni računari

Personalni računari čine oko 95% ukupnog broja računara u mreži, ali njihova brojnost ne odgovara količini resursa kojima oni zajedno raspolažu.

Dva najzastupljenija modela personalnih računara su „EVIVA2005″ i „CCCC1389″, između kojih se vodi konstantna borba za crnogorsko tržište, što ima za posledicu da se, ionako mala količina resursa, konstantno rasipa. Ostale kompanije su nekonkurentne, čak i uprkos boljem kvalitetu modela.

Modeli personalnog računara EVIVA2005

Moćni računari troše največi dio resursa u mreži, iako im je brojnost mnogo manja nego kod običnih, personalnih računara. Ovi računari najčešće imaju funkciju servera tj. poslužitelja (što će biti detaljno objašnjeno u nekom od narednih poglavlja). Međutim, poznato je da se u crnogorskoj lokalnoj mreži pojam servera tretira u nešto širem smislu i najšešća situacija je da server sam sebe opslužuje ili opslužuje neki drugi („bratski“) server.

Moćni računari se, osim standardnih komponenti kao kod personalnih računara, u velikom broju slučajeva sastoje i od dodatnih specijalizovanih i skupocjenih komponenti kao što su posebna mjesta za prebivalište (rek ormari), zatim posebni uređaji za hlađenje itd.

Trenutno najpopularniji modeli su „Proxy de Lux PGCG003″  (o ovom tipu servera će biti još priče u nekom od narednih poglavlja) i „Montenegro Duke 2m“.

Dva najpopularnija servera u Crnoj Gori

Istorija

Do sredine osamdesetih godina računari su najčešće bili analogni, kada dolazi do pojave prvih digitalnih računara. Iako se tehnologija izrade računara značajno izmijenila od vremena prvih elektronskih modela, još uvijek je većina današnjih rješenja zasnovana na već definisanoj arhitekturi, čija je najveća prednost lako programiranje.

Analogni računari s kraja četrdesetih godina XX vijeka

Advertisements

Comments

 1. Lado Tajović says:

  Odličan tekst. Svaka čast. Ja sam odavno na mom pritisnuo ESC.

 2. Djakomo Galanda says:

  Brancode,

  sjajno!!!! Perfektno!!!

  “Dva najzastupljenija modela personalnih računara su „EVIVA2005″ i „CCCC1389″, između kojih se vodi konstantna borba za crnogorsko tržište, što ima za posledicu da se, ionako mala količina resursa, konstantno rasipa. Ostale kompanije su nekonkurentne, čak i uprkos boljem kvalitetu modela.”

  Genijalno!!!

 3. super tekst!
  evo ga preporucih na citanje pocetnicima diljem lijepe nase Boke i spontano se nametnu pitanje pocetnika: ovaj racunar “proxy de Lux PG CG 003”, je li toliko mocan da prevari i Brisel?

 4. bilja koprivica says:

  Kako da prevari Brisel?!Je li u fazonu:MI hocemo u UE,a u stvari:NECEMO!

 5. Poštovani gospodine Brancode,

  Iskreno, oduševljen sam tekstom! Upućujem sve pohvale!

  Ovo je, vjerujem, najoriginalniji tekst o općepoznatoj društvenoj zbilji u Crnoj Gori!

 6. Unique Database Administrator!

  Brancode, ovo je odlicno, hvala vam!

 7. Brano Koćalo says:

  EVIVA2005 kompjuteri su se, u stvari, odvojili od majke-firme CCCC1389, ali uopste ne pokazuju drugacije performanse, valjda jer im je procesor isti, stari….

 8. Very nice

 9. Bravo, brancode!

 10. To je to, priručnik da se printa u 600 000 primjeraka.

 11. bravo za ideju, legendarno!!!

 12. tek sad procitah ovaj tekst..!

  Mnogo dobro predstavljena situacija!!

 13. Unique Database Administrator – sjajno!

 14. Ironicno i vrlo simpaticno napisano! Neka vrsta prirucnuka tipa: Uvod u crnogorski (cyber) space – opste napomene i istorijski osvrt.

 15. Da li neko zna pojavljuje li se jos uvijek jedan legendarni komentator sa nekadasnjeg DNMN sa nadimkom “Dubok uvid u nas same”??

  Hvala

 16. Pojavljuje, upravo je ostavio komentar.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s