Julske didaskalije o moralu

Draško Đuranović & co. o opasnostima YouTube-a, o principu “prava javnosti da zna” i drugim opasnim elementima u našoj Crnoj Gori

izvor: cafemontenegro.com, naslov originala: Novinari i urednici moraju biti oprezni

Svaka profesija u sebi nosi i moralnu odgovornost. Jedna od najrizičnijih profesija savremenog doba, kada je u pitanju moral, je svakako i novinarstvo.

Trka za novcem i senzacionalističkim temama dovela je do toga da se i ugled same novinarske profesije mijenja.

“Pravo javnosti da zna ne može biti opravdanje za senzacionalističko izvještavanje. Stoga, novinari ne smiju iskrivljivati informacije pretjerivanjem, neadekvatnim naglašavanjem jednog aspekta priče ili jednostranim izvještavanjem”, piše u Kodeksu novinara Crne Gore.

Prošle nedjelje je na YouTube postavljen audio zapis na kome je prenesen dio razgovora koji je predsjednik Savjeta Javnog servisa Radio televizije Crne Gore RTCG Dušan Simonović vodio sa predstavnicima Novog sindikata RTCGRadomirom Pajovićem i Mirjanom Popović.

Simonović je tokom razgovora izrekao niz uvreda na račun čelnih ljudi Javnog servisa RTCG-a.

Postavlja se pitanje da li je objavljivanje ovakvih informicija od javnog interesa za građane.

“Princip “pravo javnosti da zna” je veoma široko postavljen medijski postulat i ponekad zloupotrijebljen u medijima“, rekao je CdM-u glavni i odgovorni urednik portala Analitika Draško Đuranović.

Prema njegovim riječima u konkretnom slučaju, riječ je o vrlo zanimljivim informacijama o dvostrukom moralu i standardima čovjeka koji je na čelu jedne važne javne institucije i postoji interes javnosti.

“Ipak, smatram da mediji ne bi trebalo da objavljuju ono što je nastalo kao proizvod zakonski kažnjivog djela-tajnog i neovlašćenog prisluškivanja jer se, u slučaju prenošenja ad literam, na taj način-saučestvuje u krivičnom djelu“, ocijenio je Đuranović.

Comments

  1. A treba li onda objavljivati reagovanja na takve tekstove koje bi vi zabranjivali… aaa rezervisto na dubrovacko ratiste???!

  2. To se zove istraživačkim novinarstvom Cdma,

  3. Da ima imalo ljudskog i profesionalnog morala Đuranović bi morao da čuti i da se više ne predstavlja ni kao novinar, ni kao glavni urednik bilo čega, a i da napusti Savjet RTCG. Neka radi u nekom kisoku svoje žene čije je miloonske dugove sanirala Vlada. Ali, on mora i dalje da služi vlaasti i da brani svog starog prijatelja, za kojeg je gospodin Simonović rekao isitnu. Javnost, naravno, treba da zna ko je Vojičić, jer njegovu za crnogorske prilike astronomsku platu finansiramo mi poreski obveznici. Raspitajte se samo za jedan detalj iz Vojičičeve prošlosti – šta je tražio u parku preko puta Hotela Crna Gora prije desetak godina i zašto je pao u Ribnicu, pa se liječio u Beogradu.

  4. Sunce ti kalaisano! Urednik Rektalnog portala priča o dvostrukom moralu i zloupotrebi medija!!!

  5. Trebalo je da Analiticar Djuranovic bude umjesto Zizeka u panelu sa Assangeom, ocigledno je covjek kompetentan za ove leakove.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.