Uhapšeni hakeri koji su branili WikiLeaks

Među uhićenim hakerima nalazi se 14 Anonymousa za koje se sumnja da su napali stranice PayPala.

izvor: dnevnik.hr

Počela su uhićenja članova Anonymousa i LulzSeca koji su se do sada istakli brojnim akcijama hakiranja, no osim jednog ‘višeg’ člana LulzSeca, čini se da su ostali glavni sudionici hakerskih napada ostali nedirnuti.

Tako su iz američkog Department of Justicea (DOJ) objavili da je u SAD-u uhićeno 16 ljudi koji se povezuju s Anonymous grupom, četiri su uhićena u Nizozemskoj, a jedan u Velikoj Britaniji.

Prema trenutno poznatim informacijama, 14 njih osumnjičeno je za napad na PayPay prošlog prosinca u operaciji Avenge Assange kada je ova kompanija blokirala donacije WikiLeaksu, jedno se uhićenje dovodi u vezu s napadom na internetsku stranicu InfraGard Tampa Bay, inače partnera FBI-a, dok je jedan uhićeni navodno ukrao povjerljive informacije iz AT&T-a koje su LulzSec objavili u lipnju.

Od 14 uhićenih zbog napada na PayPal jedanaest je hakera i dvije hakerice starih između 20 i 42 godine, dok za jednu osobu identitet nije objavljen. Ako ih sud proglasi krivima čeka ih do deset godina zatvora i novčana kazna u iznosu do 250 tisuća dolara.

Istovremeno, u Londonu je uhićen član LulzSeca – britanski mediji kažu da je riječ o Tflowu za kojeg se tvrdi da je jedan od viših članova u hijerarhiji te organizacije, a zanimljivo je da je riječ o 16-godišnjaku.

Anonymousi svoje napade usmjeravaju na ciljeve za koje smatraju da ugrožavaju slobodu pojedinaca, provode internetsku cenzuru ili su korumpirani pa su tako, osim PayPala, Vise i MasterCarda u posljednje vrijeme napali i kompaniju Monsanto, policiju u Arizoni te državne stranice u Egiptu, Tunisu i Turskoj.

Ekipa iz LulzSeca prvotno je hakirala iz ‘zafrkancije’, no i njihovo je djelovanje s vremenom postalo sve ozbiljnije i politički motivirano. Najbolji primjer za to jest hakiranje britanskog tabloida The Sun koji je dio Murdochova medijskog carstva i na čijim su internetskim stranicama objavili da je Murdoch nađen mrtav u svom stanu.

Navodno su se dokopali i mailova ekipe iz redakcije Suna koje će navodno objaviti već danas, a pitanje je spremaju li neku odmazdu na ova uhićenja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.