Put kroz vrijeme…Predizborna kampanja u Crnoj Gori 1996.

Strategija izborne kampanje DPS-a zamisljena je u stilu “red politike, red muzike”. Za ovu svecarsku predizbornu priliku na politickoj pozornici DPS-a, sirom Crne Gore od Pluzina do Bara, obrele su se brojne zvijezde jugoestrade. Vodjeno je racuna da se zadovolje ukusi sirih narodnih masa. Za muzicki rafiniranije depeesovce angazovana je Jadranka Jovanovic, prvakinja Beogradske opere. Mladje narastaje uveseljavaju poznate beogradske grupe “Piloti”, “Tap 011″, “Divlji kesten”, “K2″, dok srednjovjecne generacije razgaljuju umilni glasovi Merime Njegomir, Lepe Lukic i Slavka Banjca. Sve se to izvodi uz muzicku pratnju Simfonijskog orkestra Radio televizije Crne Gore.

izvor: aimpress, 22. Oktobar 1996., autor: Draško Đuranović

Ovo jos nije vidjeno: Klaudiji Sifer pridruzili su se Klinton, Savicevic, Kotunjo, Jadranka Jovanovic… a zbog mira u kuci policija prisluskuje opoziciju

Kazu da je u predizbornoj kampanji sve dozvoljeno, cak i ono sto je u redovnim politickim prilikama zabranjeno. Politicke partije koje se kandiduju u Crnoj Gori za republicke i savezne izbore pridrzavaju se ovog nepisanog pravila vrlo dosljedno: raznorodni politicki karavani valjaju se vec pedesetak dana Crnom Gorom u akciji prikupljanja glasova, ne birajuci pri tom sredstva za politicki odstrjel glavnih konkurenata.

U predizbornu kampanju vladajuca Demokratska partija socijalista usla je sa dvadesetak dana kasnjenja. Naravno, nije rijec o propustu. “Nama je dovoljno 45 dana izborne kampanje da biracima dokazemo da smo najjaca i najozbiljnija politicka partija u Crnoj Gori”, porucio je svojevremeno, na pocetku izborne kampanje Predrag Bulatovic, sef poslanickog kluba vladajuce partije u crnogorskom parlamentu. Dalekovidost ove najave postala je jasnija tek ovih dana. Naime, ocekivalo se da ce kampanja vladajuce Demokratske partije socijalista, pod radnim naslovom “Sigurno – izbori '96”, biti najskuplja i najbolje organizovana. Medjutim, velika DPS predstava prevazisla je sva ocekivanja: takav glamur u Crnoj Gori nije vidjen.

Strategija izborne kampanje DPS-a zamisljena je u stilu “red politike, red muzike”. Za ovu svecarsku predizbornu priliku na politickoj pozornici DPS-a, sirom Crne Gore od Pluzina do Bara, obrele su se brojne zvijezde jugoestrade. Vodjeno je racuna da se zadovolje ukusi sirih narodnih masa. Za muzicki rafiniranije depeesovce angazovana je Jadranka Jovanovic, prvakinja Beogradske opere. Mladje narastaje uveseljavaju poznate beogradske grupe “Piloti”, “Tap 011”, “Divlji kesten”, “K2”, dok srednjovjecne generacije razgaljuju umilni glasovi Merime Njegomir, Lepe Lukic i Slavka Banjca. Sve se to izvodi uz muzicku pratnju Simfonijskog orkestra Radio televizije Crne Gore, dok brojni glumci jugoslovenskog teatra evociraju dramaticne momente iz istorije srpskog i crnogorskog naroda. Ovaj poetsko-muzicki politicki hepening propracen je i tehnickim inovacijama uz lasersko osvjetljenje, tu je i fascinantni “video-zid”, sacinjen od desetina TV ekrana kompjuterski povezanih u jedan veliki ekran. Dobro upuceni tvrde da je vladajuca partija potrosila pola miliona maraka samo za kupovinu “video-zida”.

Crnogorska vlast ocito nije cicijasila u izbornoj kampanji. Svi ugledni gosti placeni su devizama, obezbijedjen im je tokom kampanje svjestaj u najluksuznijim hotelima sirom Crne Gore. Procjenjuje se da ce DPS za odrzavanje prilike, fantasticnih tri miliona maraka. Za ilustraciju, njihov najjaci politicki oponent – Narodna sloga – nakon visemjesecne agitacije skupila je svega 300 hiljada maraka za izbornu kampanju.

Osim toga, vladajuca partija se u jeku kampanje dodatno pojacala zvijezdama medjunarodnog kalibra. Nedavno je u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori boravila megazvijezda manakenskih pista, gospodjica Klaudija Sifer, unaprijedjena – usred zime, a pred izbore – u prometera crnogorskog turizma. U cast gospodjice Sifer crnogorski premijer organizovao je gala-banket u ekskluzivnom hotelu “Milocer”, kojem je prisustvovao kompletan ministarski kor, sve sa suprugama. Trodnevno gostovanje Klaudije Sifer, koja je sa sobom dovela brojnu ekipu svojih saradnika, kostao je, procjenjuje se, oko pola miliona maraka. Istovremeno, spotove DPS-a, koji se na drzavnoj televiziji emituju petnaest minuta u udarnom terminu pred glavni TV dnevnik, svojim prisustvom uvelicali su likovi Dejana Savicevica, Bila Klintona (slika rukovanja sa premijerom Djukanovicem), Tota Kotunja i drugih poznatih licnosti, koje je DPS prisvojila kao svoje simpatizere.

Narodna sloga, glavni takmac vladajucoj partiji, odlucila se da predizbornu kampanju sprovede pokusavajuci da na trgovima crnogorskih gradova ostvari neposredan kontakt sa birackom bazom. Drugog izbora nijesu ni imali: u Niksicu je opstinska vlada za iznajmljivanje sale trazila cak 15 hiljada maraka. Slicna situacija ponovila se i u drugim gradovima. Glavni slogani kampanje upereni su, naravno, protiv lidera DPS-a: “Vratite pare”, “Tacku na pljacku”, “Bolje narodna sloga nego droga”, “Idite na Kipar” i slicno. Uz to, Novak Kilibarda i Slavko Perovic svaki miting pocinju i zavrsavaju uzdizuci sinhronizovano dva i tri prsta, simbole jedinstva “crnogorstva” i “srpstva” u Crnoj Gori. Lider narodnjaka Novak Kilibarda smatra, bez obzira na rezultate izbora, da politicki savez Liberalnog saveza i Narodne stranke znaci “istorijski iskorak” za Crnu Goru. “Prvi put dvije autohtone politicke partije u Crnoj Gori, suprotstavljene jos od 1916. godine, udruzile su se u zajednickom interesu naroda u Crnoj Gori”, zakljucuje profesor Kilibarda.

O udruzivanju liberala i narodnjaka drugacije misle lideri DPS-a, koji gro svoje kampanje posvecuju napadima na koaliciju Narodne sloge, iako tvrde da taj savez nece osvojiti znacajan broj glasova. U tim atacima najbucniji je, vec po tradiciji, crnogorski premijer Milo Djukanovic. “Sta hoce ti velikosrpski antisrbi, pravoslavni katolici, jugoslovenski antijugosloveni, samozvani eksperti, neumorni kopaci po proslosti i osvjedoceni gubitnici?”, zapitao se Djukanovic na promociji DPS-a u Podgorici.

Osim napada na koaliciju Narodna sloga, lideri vladajuce partije pazljivo su odabrali strategiju nastupa po gradovima sirom Crne Gore. Samo na osnovu analize govora Svetozara Marovica, predsjednika Skupstine Crne Gore i potpredsjednika DPS-a, moze se zakljuciti da vladajuca partija ima razlicito intoniranu politicku pricu, zavisno od sredine kojoj se obracaju. Tako Marovic u Baru porucuje da taj grad predstavlja “crnogorska vrata za Evropu”, a u Beranama velica zajednistvo Srbije i Crne Gore: “Bice porazena svaka politika koja hoce da odvoji Crnu Goru od Srbije”. U principu, neprijatna proslost se ne pominje u kampanji Demokratske partije socijalista: rata, zrtava, sankcija i slicnih nepogoda kao da nije bilo. Medjutim, kada zatreba i na odgovarajucim mjestima, lideri DPS-a pozvace se na slavne dane “rata za mir”. Tako, recimo, Svetozar Marovic u svom rodnom Grblju (nedaleko od Budve), na promociji vlastite stranke, zakljucio je slavodobitno da je “Grbalj u potonjem ratu dao vise dobrovoljaca nego citav Beograd”.

No, i pored glamurozne kampanje, iako se hvale da ce ovog puta “do nogu potuci opoziciju”, vladajuca DPS pokazuje u posljednje vrijeme znake nervoze koji nijesu karakteristicni za partiju sigurnu u izborni uspjeh. Naime, ovih dana u Podgorici, Nisicu, Baru i drugim crnogorskim gradovima postale su vrlo popularne pjesme grupe “Mozak eliminator” u kojima se govori o svercu, kriminalu, drogi, barikadama, o etnickom propadanju Crne Gore. Rijec je o obradi “Makarene” (refren: “Dobar dan, cika Slobo, je li kuci mali Momo”), kao i obradi hita “Gansta's paradise” (refren: “U, mama, da li znas, on je pravi mafijas/u, mama, kada znas, zasto ga glasas”). Rezim, odnosno celnici vladajuce partije, ocito su se prepoznali u pomenutim hitovima pa je ubrzo uslijedila policijska akcija. Sredinom prosle nedjelje policija je privela na “informativni razgovor” Miska Djukica, voditelja nezavisnog radija “Antena M”. Inspektore MUP-a je zanimalo, tvrdi Djukic, da li je on autor slogana “Tacku na pljacku” koji se istice na mitinzima Narodne sloge, kao i “nezgodnih” hitova grupe “Mozak eliminator” ciji je Djukic clan.

Osim toga, celnici Narodne sloge otvoreno su optuzili crnogorsku policiju da intenzivno djela u korist vladajuce partije, snimajuci opozicione skupove. Tezu opozicije nije negirao ministar policije Filip Vujanovic, ali je naznacio da policija sve to radi u korist opozicije. “Tacno je da sluzbenici Ministarstva unutrasnjih poslova snimaju promocije stranaka, ali ova aktivnost je u funkciji obezbjedjivanja javnog reda i mira”, lakonski je odgovorio ministar policije.

Inace, prema zvanicnoj verziji, svi ucesnici u izbornoj kampanji apsolutno su ravnopravni.

Advertisements

Comments

 1. Kako je samo Djuranovic vazda objektivan…

  Samo je sad malo ocorio na jedno “objektivno” oko. Sad mu ova Miskova pjesma vise ne dopire do usiju, sad mu Pameline sise ne smetaju, Stefan Savic i Denis Sefik mu ne zapadaju za oko kao clanovi Glavnog odbora, privodjenje Vanje Calovic koje je identicno tom Miskovom mu takodje ne bode objektivno oko coravo….

  Preletac, ponosni vlasnik najsponzorisanijeg portala na vaskolikom internetu.

 2. Michael Myers says:

  Tu lozu Đuranovića odlikuje sposobnost da se udvori svim stranama. Bivši predsjednik predsjedništva SFRJ Veselin je bio dvije godine u četnicima, pa dvije u partizanima. Onu godinu kad se lomio rat je mirovao. Sin mu evo prođe sve strane. Bio je na duborvačkom ratištu da ratuje za mir, pa je bio simpatuizer Narodne sloge i LSCG, pa se vrnuo u stare redove.

 3. nikola nikolic says:

  Drasko je tipicno Crnogorsko ogledalo,Stotinu ce promijeniti vjera
  samo Milo da mu bude dobro
  A proda se za sitne pare.

 4. I tu je nekoliko mjeseci kasnije i prelomio u glavu. Mаšan ili masan kako vi volja. A i Miško je neđe prelomio kada mu je Mikaš pomogao sa nekim vlasničkim udjelima i migovima. Kasnije je Miško prelomio drugačije.

 5. nocno kupanje , a masu topla voda ,
  pa tuto kompleto kod Vejsa u stan onda ,
  nagari se rbcina i zalemi se stotka ,
  tih godina , tih dana pila se djus-votka ,
  dok je nisam ispegl`o i ne pijem je otad ,
  poslije samo Rizling i kisela voda ,
  a kvalitet se pusio kad donesu s broda ,
  svratimo do shopa da krademo hip-hopa ,
  na kasete original ko bugarska roba ,
  Dina kolor sprejevi , isarana soba ,
  jer nije imala Montana u doba Sloba ,
  nekad subotom doma kad me moji kazne ,
  sto nisam im`o para , pa sam mor`o da maznem ,
  flomaster , kasete i jos stvari razne ,
  pa bjezimo od gazde dok nam psuje mater ,
  a po ure kasnije gruva geto blaster ,
  idemo u park jer je zakazano na fer ,
  kad dobijem batine mala mi stavlja flaster ,
  ali poslije i oni dobiju batina bate …

  EJ , KAD SE SJETIM KO DA JE BILO JUCE , KAKO VRIJEME LETI

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.