Međunarodna informatička olimpijada (IOI)

izvor: vijesti.me / index.hr / 021.rs / skole.hr

U tajlandskom gradu Pattaya City, od 22. do 29. jula 2011. godine, održala se 23. Međunarodna informatička olimpijada – IOI 2011. Prema propozicijama IOI-a, natjecanje se sastojalo od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux.

Našoj reprezentaciji falilo koncentracije

Bez medalja, ali zadovoljni postignutim, vraćaju se crnogorski takmičari sa 23. Međunarodne informatičke olimpijade (IOI) održane u tajlandskom gradu Pataja.

Na nadmetanju u znanju iz programiranja u kojem je učestvovalo 78 zemalja, sa preko 300 takmičara, učenici iz Crne Gore, za koje je ovo prvo učešće na IOI, nisu ušli u prvih 100.

Najbolji rezultat u četvoročlanoj ekipi postigao je Vuk Pejović, koji je sa 53 osvojena poena zauzeo 266. poziciju.

Učenici su se 3 godine priremali kroz na ljetnjim školama programiranja u organizaciji kompanije Domen, Ispitnog centra i PMF-a Lazar Radinović i Luka Bulatović su osvojili 47, odnosno 44 poena, što im je obezbijedilo 271. i 272. mjesto.

Najmanje bodova među takmičarima iz Crne Gore osvojio je Kosta Pavlović, koji je sa 19 poena završio na 284. poziciji.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Šuković, koji je sa Vericom Sekulić-Ivanović, vodio crnogorski tim i pripremao učenike za međunarodnu, te dvije olimpijade za Balkan, kaže da je relativno zadovoljan rezultatom, jer su mladići uradili više nego na Balkanskoj olimpijadi (BOI) u Rumuniji završenoj prije tri sedmice.

“Mislim da su mogli još bolje, samo da su se malo više koncentrisali“, kaže Šuković.

Takmičenje na Tajlandu je, prema njegovim riječima, ipak jedno veliko iskustvo za godine koje slijede, posebno za Luku, kao najmlađeg člana tima.

Kako to rade Rusija, Kina, USA, Tajland, Hrvatska…

Zadaci su bili, kažu, teški, pa je i izuzetno nadaren takmičar Genadij Korotkin iz Bjelorusije, prvog dana takmičenja, tek za 90 minuta potpuno tačno uradio dva zadatka, što je vođe timova koji su uživo on-line pratili rezultate iznenadilo.

On je, međutim, drugog dana već za 15 minuta osvojio 100 bodova. Korotkin je sa 600 osvojenih poena bio najbolji na ovogodišnjoj IOI.

„Takmičenje pokazuje koliko je bitan rad sa talentovanom djecom. Sve zemlje koje imaju intenzivne kampove obuke i široku selekciju kandidata pokazuju odlične rezultate na IOI. Primjeri takvog rada su Rusija, Kina, USA, Tajland, Tajvan i Hrvatska”, kazao je Šuković.

Mladi Hrvati drugi na svijetu, prvi u Evropi

HRVATSKA reprezentacija mladih informatičara osvojila je tri zlatne i jednu brončanu medalju na 23. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Pattayi na Tajlandu, izvijestili su danas iz Hrvatskog saveza informatičara (HSIN). Hrvatska reprezentacija pritom je ekipno prva u Europi i druga u svijetu.

Boje Hrvatske uspješno su branili Ivica Kičić (V. gimnazija Zagreb), Ivan Katanić (Gimnazija Požega) i Gustav Matula (XV. gimnazija Zagreb) koji su osvojili zlatne medalje, te Matija Milišić (XV. gimnazija Zagreb) koji je osvojio broncu. Reprezentaciju su vodili Krešimir Malnar i Davor Prugovečki.

Na informatičkoj olimpijadi u Pattayi natjecalo se 308 učenika iz 79 država svijeta, a svaku zemlju je zastupao tim od četiri učenika. Ovogodišnji izvrstan rezultat samo je potvrda dugogodišnjeg napornog rada i pokazatelj da je Hrvatska i dalje velesila kada je riječ o mladim informatičarima. Naime, hrvatski su srednjoškolci na informatičkim olimpijadama od 1993. godine osvojili 62 olimpijske medalje: 10 zlatnih, 23 srebrne i 29 brončanih.

Medalje i za srpsku reprezentaciju

Sa Informatičke olimpijade na Tajlandu, učenik trećeg razreda novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Boris Grubić (na slici prvi zdesna) vratio se ovenčan srebrnom medaljom. Pored novosadskog učenika, istakao se i mladi Nišlija Dušan Zdravković (treći zdesna), koji je osvojio bronzanu medalju u konkurenciji od 318 učenika iz 78 država.

Grubić je do sada tri puta učestvovao na Olimpijadi, a na prethodne dve osvajao je treće mesto.

Takmičenje je trajalo dva dana, tokom kojih su učenici imali zadatak da reše po tri algoritamska zadatka čiji je tip prilagođen onome što u svom poslovanju zahtevaju velike softverske kompanije.

Ministarstva prosvete i nauke nisu htela da finansiraju put mladim genijalcima, tako da su oni, nakon što su našli sponzore i otputovali, poslali ministrima razglednice sa Tajlanda u kojima su ih pozdravili i poručili da se nadaju da će država sledeće godine imati više razumevanja za njih.

Online nadmetanje

Za vrijeme IOI natjecanja, održano je i IOI online natjecanje na kojem se putem Interneta natjecalo još oko 500 zainteresiranih osoba iz cijelog svijeta, rješavajući iste zadatke u isto vrijeme kada i natjecatelji u Pattaya City-u.

Zadatke možete naći na linku: http://www.ioi2011.or.th/tasks

Rezultate takmičenja možete vidjeti na linku: http://sc1.ioi2011.net/contest/

Comments

  1. Branko Dujovic says:

    Imao sam prilike da pricam sa nekim profesorima koji su spremali nase ucenike za olimpijadu. Posto sam i ja iz ove oblasti, mogu se samo sloziti da su zadaci nevjerovatno teski, jer se obicno provale sve fore i algoritmi sa prethodnih takmicenja, pa organizatori moraju da smisljaju nesto novo. Sada se zadaci svode na to da prvo morate isprogramirati odredjene simulatore kojima cete zadavati ulazne parametre, pa tek onda resavati zadatak. Zadatke sa olimpijade 1994. bih rijesio za 15-30 minuta (po zadatku), dok recimo sa ove olimpijade ne bih ni za dan (pitanje je da li bi uopste i rijesio).

    Rezultati nasih ucenika uopste nisu losi. Hrvatska je jedna od najozbiljnijih drzava u Evropi i godinama unazada pravi odlicne rezultate. Treba izdvojiti jos i Poljsku, i zemlje bivseg SSSR-a. Kinezi su neprikosnoveni na svjetskom nivou, imaju ogromnu selekciju i dobre uslove. Zamislite kroz sta su prosla ova 4 Kineza da bi predstavljali svoju drzavu :) ali zato svi po zlato!

    Citao sam i o ovom Bjelorusu Korotkinu. Roditelji su mu programeri, a prve programe je pisao sa 7 godina. kazu da je nevjerovatan talenat. Obratite paznju na recenicu:
    “Prvog dana takmičenja, tek za 90 minuta potpuno tačno uradio dva zadatka, što je vođe timova koji su uživo on-line pratili rezultate iznenadil”. A ima 5 sati :)

  2. Nije ti realna ta pricha…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.