Put kroz vrijeme…Žirinovski u Podgorici

izvor: aimpress, 03. februar 1994.

Pozvan kao gost “srpskih zemalja”, Vladimir Žirinovski se danas našao i u posjeti Crnoj Gori gdje je, za par sati, preko razgovora sa ovdašnjim političkim liderima, konferencije za štampu i “svenarodnog mitinga”, promovisao svoje već poznate političke stavove.

Na kraćoj konferenciji za štampu u Podgorici, Žirinovski je ponovio stav da će njegova partija ubrzo zatražiti ukidanje sankcija prema Jugoslaviji, a što se tiče mogućnosti bombardovanja položaja bosanskih Srba on je ocijenio nerealnom. U slucaju da dodje do toga Rusi ce podrzati Srbe, rekao je Žirinovski, detaljno navodeci arsenal savremenog ruskog naoruzanja koji bi mogao biti stavljen na raspolaganje Karadžiću. Na pitanje, zasto ga niko nije primio od zvanicnika u Srbiji, on je kratko odgovrio da takav susret nije bio predviđen programom organizatora, drustva srpsko-ruskog prijateljstva. Komentarisuci neke svoje ranije izjave vezane za Makedoniju, kao da je treba podijeliti izmedju Grcke i Bugarske, Zirinovski se ovoga puta uzdrzao od tako radikalnih stavova, isticuci da je njegov cilj ocuvanje pravoslavlja na Balkanu, “a kako ce se teritorija podijeliti i zvati Vase je unutrasnje pitanje”.

Crnogorska vlast je formalno ostala po strani, ali njen lider Svetozar Marovic, iako to nije najavio na jucerasnjoj konferenciji za stampu, prvi se sreo sa Žirinovskim. Iz opozicije su odmah stigle optuzbe da se radi o manipulaciji sa tradicionalno “proruskim” opredjeljenjem gradjana Crne Gore kako bi se i ovim putem stekao stranacki sicar.

Marović je, kako je saopsteno, upoznao “visokog gosta” sa naporima za rjesenje problema na prostoru bivse Jugoslavije i posebno je izrazio postovanje njegove stranke za rjesenje tog problema. Žirinovski je, prema saopstenju DPS-a, visoko ocijenio programska opredjeljenja i doprinos DPS-a rjesavanju krize na prostorima bivse Jugoslavije, rekavsi da je politika njegove stranke “politika podrske slovenstvu”. Takodje je, istakao da ce ruski liberali imati aktivniju ulogu u rjesavanju jugoslovenske krize.

Na kraju programa, Žirinovski je govorio na mitingu u centru Podgorice pred vise hiljada ljudi, gdje je objelodanio da ce pocetkom aprila sazvati u Moskvi savez politickih partija slovenskih drzava koje bi se deklarisale za osnivanje Istocno-evropske zajednice. Takav savez bio bi, po njegovim rijecima, pandan Evropskoj zajednici i “ekonomski i duhovno jaci od njega”. I na ovom mitingu, Žirinovski je istakao da bi eventualno bombardovanje Srba u Bosni znacilo objavu rata Rusiji, a za poratno vrijeme je obecao da ce “Rusi dati Srbima sve sto im bude trebalo”. Uz to, Žirinovski je naglasio zbacaj “velike istorijske misije u ocuvanju pravoslavnog slovenstva”, dodajuci da “Rusi i Srbi imaju dva protivnika – katolicizam i muslimanstvo”.

Žirinovski je ocijenio da ruska armija treba da bude spremna kako bi se u svakom momentu mogla naci na Balkanu. “U Njemackoj se sada nalazi 300 hiljada ruskih vojnika, pa ako su Njemci izgubili volju za rat, povuci cemo ih na Balkan i pomoci cemo Srbima”, zakljucio je Zirinovski.

Advertisements

Comments

 1. Hvala javnom servisu na ovome! Sjajno!

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ovog Ruskog Sheshelja trebalo je dochekat jajima i trulim paradazom, a veceg neprijatelja od PRAVOSLAVLJA narodnog veselja, nemaju narodi od Bara do Vladi-Vo-Stoka.

  Polozaj GRADJANA i njihova prava i standard,
  najbolje ilstruju slugastvo PRAVOSLAVLJA, CARU&CESARU i jebanja nishtih u zdravi mozak od DUHOVNIH&SVETOVNIH VODJA.

  Ovo je GLAVNI IZVOZNIK RUSKE MAGLE,
  koja je ugushila i ojadila Ruskog hazjaina, sve za OLIGARHE I TAJKUNE bivshe KGBeovce.

  • tako je gospodine Milovane ovo je bilo i ostalo najvece ljudsko smece/TRASH/koje su nasi politicari ugostili u nadi da ih “SPASI”

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Prsla Crnogorska vreca sa prasadima koji nas unishtishe MORALNO&MATERIJALNO trazi Rusku ZAKRPU ali se smarad i dalje shiri, zaludu krpe vrecu, mnoge shtipa za ochi i mozda se narod probudi iz naZijonalistichke HIPNOZE zatrovane PRAVOSAVLJEM NARODNIM VESELJEM I PANSLAVIZMOM KOJI JE MRTAV DVA VIJEKA.

    Volite RUSE, veliki Ruski narod i njihove pisce i stvaraoce,
    ali na DISTANCI OD KUSIH I REPATIH KGB AGENATA koji su OJADILI SVOJ SOPSTVENI NAROD.

   • Ako sam dobro razumio, Milovan i drugari su za samoupravnu formu pravoslavlja?

 3. predobro

 4. krkoljub diramirovski says:

  Pa da budemo normalni poslije gledanja ovakvih spodoba dvades i kusur godina, e ne može.

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ja sam za Mugijevu DEPONIJU, svih duhovnih VODJA koji su PODANICI svjetovne VLASTI,
  dushu ne lijeche materijalizmom zatrovane dushe iz LANDROVERA, koji nemaju veze sa nishtima i ugrozenima,
  nego LJUBE RUKE CARU I CESARU.

  BOG je velik i sve vidi, svi ce oni izpashtat za svoje grijehove, prije ili kasnije, mene nije potreban promonte, m-tel ili t-com, ili pop Risto, ja sam na direktnoj liniji, imam crveni telefon sa nebesima.

  A onima koji se ne plashe BOGA&NARODA,
  nego rade shto znaju a ne znaju shto chine, neka koriste provjerene kanale, preko patrijaha, pape i drugih SAMOZVANIH BOZIJIH IZASLANIKA NA ZEMLJI, BOG prepoznaje prave vjernike, oni koji ne bajrache sa VJEROM U BOGA, jer je to NAJVECI GRIJEH.

  I jedni i drugi su unijeli RASKOL medju HRISHCANE, i pocijepali aljine sina HRISTA u unijeli Crnoga Djavola u njihove dushe, da sije mrznju i klanje po kucama zbog malih razlika, bog cheka na NEBO, na REVIZORSKI IZVJESHTAJ MINULOG RADA TIH GRESHNIKA i prema njima nece biti MILOSTI.

  • …… jedni i drugi su unijeli RASKOL medju HRISHCANE…

   dijelim brigu sa tobom milovane jer poznajemo nasu istiriju iznamo sto su nam podjele donosile ,
   zato ove moje LIBERTARIJANSKE ideje ako se budu prihvacale samo mogu biti na dobrobit crnogoraca i svih koji zive u crnoj gori nikako na mrznju podjele i slicno,

   zato ovim momcima te se tresu na rijec LIBERETARIJANIZAM rade to sa pravom jer im se nece dati prostora da im se krila razvijaju i sire ,
   jer ako su protiv libertarijanske ideologije onda su za neke druge ideologije opcije u koje ja ne vidim ,
   ni nadu ni spas ni bezbriznost za buducnost,a ponajmanje ekonomski prosperitet
   ——————————————————————————–
   jedno pitanje toj gospodi.

   -mozete li ukonuti zabraniti crnogorsku crkvu i crnogorski jezik u crnoj gori?
   -mozete li ukloniti zabraniti srpsku crkvu i isrpski jezik u crnoj gori?
   ostale konfesije sada necu pominjati naravno i na njih se odnosi.
   moramo znati da uvijek postoji dio stanovnistva dje nije razvijeno pimanje prihvacanja tolerancije i razlike ,a prihvatanje ideje libertarijanizma dobro ce im doci da sve ove razlike razumno prihvate .
   pa da se ne ljute ni na trobojku zastavu ni na oj svijetla majska zoro ,pa zaboga sve je to nase,
   mene licno ne smeta , mada kad je vise zastava moze samo malo doci kada se stavljaju za praznike do nezporazuma kao ovo da vas podsjetim nista strasno meni je samo komicno i nista vise od toga :

  • Milovane,

   pazi NJEGOSEVIH stihova,

   prijed 100 i kusur godina:

   istorija, petar II petrović njegoš, pisma i govori

   Tu nastade komešanje i velika graja. Kadija Mustaj reče:
   Što zborite? Jeste li pri sebi?
   Trn u zdravu nogu zabadate!
   On pokuša da im objasni da muslimani neće napustiti „pravu vjeru“ i da su se Crnogorci “prećerano opjanili” Obilićem. Vuk Mićunović pozva na krvoproliće:
   Krst i topuz neka se udare,
   kome prsne čelo, kuku njemu!
   Knez Janko ga podrža i odbrusi da neće više „slušat odže u Ćekliće“! Nadalje su crnogorski muslimani uglavnom istrajavali na miru a vladičini ljudi na sukobu. Skender-aga odmerenim rečima pokuša da umiri narod, podsećajući na etničko bratstvo, zajednički život i zajedničke bitke:
   Što je ovo braćo Crnogorci?
   Ko je ovaj plamen raspalio?
   Otkud dođe ta nesrećna misa
   o prevjeri našoj da se zbori?
   Nijesmo li braća i bez toga,
   u bojeve jesmo li zajedno?
   Zlo i dobro bratski dijelimo.
   ———————————————————————

   ove stihove danas prvenstveno treba uputiti crnogorcima sto pisu srpskim jezikomi crnogorcima sto pisu crnogorskim jezikom kao i crnogorcima srbima sto pisu srbskim jezikom naravno koji se tako osjecaju i misle da treba ja svaku njihovu pripadnost postujem

   poslusajmo mudrog njegosa sto zbori kroz usta skender-age………….
   ………”Što je ovo braćo Crnogorci?
   Ko je ovaj plamen raspalio?
   Otkud dođe ta nesrećna misa
   o prevjeri našoj da se zbori?
   Nijesmo li braća i bez toga,
   u bojeve jesmo li zajedno?
   Zlo i dobro bratski dijelimo.”

 6. Plannco Wallach S. says:

  zmurinovski.

 7. Sjajno!
  Pošto ovaj sajt prati većina cg medija (štampani i internet), a to se po nekim prenošenjima tekstova jasno i vidi, pozivam ih da prenesu i ovaj “zlatni vez” i njime okite ćutljivog budvanskog mudraca i ostale džemperaše…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.