Kineski tajkun kupuje dio Islanda

izvor: bankamagazine.hr

Bogataš i bivši vladin službenik Huang Nubo za 100 mil. dolara planira kupiti 300 kvadratnih kilometara Islanda. Mnogi se pitaju krije li se u pozadini geopolitički interes Kine

Prema Forbesovoj listi 161. najbogatiji Kinez, Huang Nubo, s privatnim vlasnicima je sklopio dogovor o kupovini ogromne površine zemljišta koje se nalazi u islandskoj divljini, piše u utorak Financial Times.

Kineski investitor koji je u prošlosti radio u centralnom uredu za propagandu i kineskom ministarstvu graditeljstva, želi kupiti ukupno 300 kvadratnih kilometara zemlje, odnosno 0,3% ukupne površine Islanda gdje bi gradio turistički eko kompleks i golf igrališta.

Prema procjenama projekt bi trebao biti vrijedan oko 100 milijuna dolara.
Iako je dogovor s privatnim vlasnicima već postignut vlada kao vlasnik dijela površine koju Nubo želi kupiti mora taj dogovor potvrditi.

Krije li se u pozadini nešto drugo osim turizma?

Protivnici prodaje pitaju se zašto je potrebna toliko velika površina da bi se izgradio hotel i golf igrališta, te želju za kupovinom zemlje na Islandu vide kao geostrateški potez Kine koji bi joj pružio određeno uporište na Sjevernom Atlantiku.

Sa samo 320 000 stanovnika, Island zauzima strateški važan položaj između Europe i Sjeverne Amerike, a s obzirom na procjene da će trgovački brodovi biti u mogućnosti do 2035. ploviti sjevernim putem i tako smanjiti troškove prijevoza, područje Islanda veoma je zanimljivo za azijske brodarske kompanije.

Vlasti pristupaju s oprezom

Island na različite načine pokušava privući strane investicije kako bi se oporavio od bankovne krize iz 2008. , te je u skladu s time iz islandskog ministarstva vanjskih poslova pozdravljaju potez kineskog investitora, ali i naglašavaju nužnosti temeljitih analiza prije nego što projekt bude odobren.

Islandski ministar Ögmundur Jónasson, koji je zadužen za konačnu odluku o odobravanja projekta istaknuo je zabrinutost i naglasio u intervjuu za Financial Times kako je Kina u posljednje vrijeme vrlo aktivno kupovala zemljišta diljem svijeta te je potrebno biti svjestan i međunarodnih posljedica konačne odluke.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.