Najbolji univerziteti na svijetu

Američki Univerziteti su najbolji na svijetu. Na listi 20 najboljih čak 13 univerziteta je u SAD, zatim slijede britanski. Njemački Univerziteti su se poboljšali, prije svega zbog ciljanog finansiranja.

izvor: dw-world.de

„Ko želi da bede uspešan, mora da uči“ – očigledno da se sve više ljudi ponaša u skladu sa tim motom. Taj zaključak nameće se pri pogledu na rang-listu najboljih univerziteta na svetu koju je i za 2011. sačinila britanske konsultantska firma „Kuakareli Simonds“ (Quacquarelli Symonds, QS). Ta firma jednom godišnje pravi takvu listu, a ovo sada je osmi put, da QS upoređuje 26 predmeta na 600 univerziteta u svetu. Među top 300 su Univerziteti iz 38 zemalja.

Američko-britanski solo nastup

Drugu godinu zaredom Univerzitet u Kembridžu je na čelu prestižne rang liste, zatim sledi Harvard. Među 10 najboljih su posle njih: Masačusetski institut za tehnologiju (Massachussetts Institute of Technology, MIT), Jejl (Yale), Oksford (Oxford), Londonski kraljevski koledž (Imperial College London), Londonski univerzitetski koledž (University College London), Univerzitet u Čikagu (University of Chicago), Pensilvanijski univerzitet (University of Pennsylvania) i Kolumbija univerzitet u Njujorku (New Yorku Columbia University).

Među top 20 se našlo 13 univerziteta iz SAD i pet iz Velike Britanije. Mnogo američkih i britanskih univerziteta zastupljeni su na drugim mestima na lestvici. Sa univerzitetom Mekgil (McGill), među dvadeset najboljih na svetu našla se i Kanada. Ne 18. mestu je i jedina kontinentalna evropska zemlja – Švajcarska, sa Visokom tehničkom školom (ETH Zürich, Eindgenössische Techische Hochschule).

Uprkos američkoj i britanskoj prevlasti, na listi se svake godine nalazi sve više i više zemalja, uključujući i Nemačku. Ukupno 24 nemačkih univerziteta su se našli među 300 najboljih na svetu, četiri od njih su čak među 100 najboljih: Univerzitet Rupreht Karl u Hajdelbergu ( Ruprecht Karls-Universität Heidelberg), Tehnički Univerzitet u Minhenu (Technische Universität München), Ludvig Maksimilijan Univerzitet,
(Ludwig-Maximilians-Universität) i Slobodni Univerzitet u Berlinu (Freie Universität Berlin).

Džon Oliri, član savetodavnog tela firme Kuakareli Simonds, kaže da činjenica da se prvih 200 univerziteta nalazi u 32 zemlje, dokazuje da je obrazovanje globalno postalo bolje i važnije.

Dug put do uspeha

Rangiranje je prvi put izvršeno 2004, i ubrzo je postalo svetski poznato poređenje najboljih Univerziteta. Na tu listu nije lako dospeti. U obzir se uzimaju u prvom redu „čvrsti podaci“ i vrednovanje univerziteta od strane poslodavaca i akademske zajednice. Ove godine u vrednovanju je učestvovao veliki broj ljudi, nekih 34.000 poslodavaca i 17.000 akademskih građana. Ove godine prvi put su upoređene i školarine. S obzirom na nagli porast školarina, kao na primer u Velikoj Britaniji, detaljne informacije o tome, posebno su važne.

Rang lista najboljih svetskih univerziteta jasno pokazuje odnos između ulaganja i rezultata u visokom obrazovanju, kaže Džon Oliri. Tipičan primer je Kina. U poslednjih nekoliko decenija ova država je programima investicija snažno podržavala visoko obrazovanje. Rezultat: samo ove godine, na listi su se odjednom našli su skoro svi kineski univerziteti. Nemačka je na sličan način poboljšala položaj na listi. Sasvim suprotan primer pružaju SAD: smanjenja budžeta na nekim univerzitetima rezultiralo je padom na ovoj poznatoj rang listi najboljih univerziteta.

Comments

  1. Ova poredjenja nemaju mnogo smisla, jer se mnogi univerziteti uglavnom koncentrisu na pojedine oblasti umjesto na sve discipline, pa tako ranija rangiranja za koja ja znam dijele institucije po oblastima: informatika, pravo, medicina, itd.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.