“Budva, bagra i blud”

ĐURO Radosavović odlučio je da zbog sebe i svojih „kolega“ – sezonskih radnika, „ozvaniči“ život tokom leta u Budvi. Njegov prvenac, „Budva, bagra i blud“, objavljen nedavno u beogradskoj „Čarobnoj knjizi“, nije ni socijalni, ni politički, već zabavni i duhoviti roman. Sam autor kaže da je to zapravo knjiga koju je želeo da pročita.

– Svake sezone sam, kao svaki Podgoričanin, radio u Budvi da bih bio bliže moru – kaže Radosavović, u razgovoru, za „Novosti“. – Bio sam di-džej, prodavao karte, delio letke… To mi je omogućilo da potpuno sagledam situaciju u gradu koji postaje evropski Las Vegas. Hteo sam da opišem haos koji vlada u špicu sezone: večito upoznavanje, lažno predstavljanje, nove ljubavi, poznanstva… I sve traje samo sedam dana, koliko i prosečno letovanje – tu je i poenta mog romana.

A zašto je, kao što piše u romanu, u Budvi sve krenulo nizbrdo, odgovara:

– Grad je prepun kontradiktornosti. Postoji Stari grad u kome je Grad teatar, šetalište na kome nauljene polunage igračice mame ljude u kafiće, bagra koja vara na sitno i na krupno koga kako stigne… Brdo Spasa iznad Budve bilo je borova šuma, ali je svakodnevno kidaju i prave hotele. Šume više gotovo da nema, kao što nema ni spasa građanima koji samo čekaju leto i tako im prolazi život.

Roman je, ipak, objavio u Srbiji, a ne u Crnoj Gori, jer je, kako kaže, na to „bio srećno primoran“.

– U Crnoj Gori mladi pisci imaju pedesetak godina – objašnjava. – Oni drže monopol i ne daju šansu mladim ljudima. Da bih objavio knjigu u Podgorici, morao sam da platim trista evra ili da mi sestra bude šefica izdavačke kuće. Meni sestra nije šefica izdavačke kuće, a nisam imao ni trista evra. Ovo je pun pogodak, ušao sam na mnogo veće tržište. Jezik mi, naravno, nije bio problem. Upleo sam razne govore.

Na pitanje kojim on jezikom govori, nudi duhovito objašnjenje:

– Možete da napišete da je autor, kada ste ga to upitali, isplazio jezik i rekao – ovim. Muka mi je od svih tih priča, smatram da pričam podgoričkim književnim jezikom – znam da se ponašam u prodavnici, isto tako znam i da opsujem sa onim otegnutim akcentom na zadnjem slogu. Sve te priče o jeziku su političke manipulacije. Moju knjigu razumeju oni koji imaju mozga.

POEZIJA IZ INATA

IAKO još studira (engleski i francuski jezik), Radosavović je već dobio nagradu za kratkometražni film Francuskog kulturnog centra i učestvovao na Kanskom festivalu 2008. Objavljivao je kratke priče, poeziju nikad. Ali, kako kaže, iz inata kupuje samo pesničke knjige – voli poeziju i smatra da su pesnici sa naših prostora sjajni.

izvor: novosti.rs

Comments

 1. bravo za mlade pisce, al stvsarno mlade. dolje monopolci na dobru i zdravu pisanu rijec!!

 2. Prica je dobra ali je iritirajuce ako ne mozemo naci tu knjigu u CG knjizarama , ovo je poziv na kolace kojih nema ,Da bi se pisalo o nekoj knjizi mora se obezbijediti i informacija o kupovini te knjige, pa bi smo m i sami presudili o kvalitetu te knjige a takodje i o rjecitosti pisca, Ovakve informacije su proslost i ubuduce se morate potruditi da nam dostavite informaciju gdje mozemo kupiti ovu knjigu.

 3. Svaka čast za Radosavovića što je probio blokadu umjetničkih lobija udbaškog šljama Brkovića, Nikolaidisa &co!

  No ne bi volio da sad kad treba održavat promociju u Podgoricu opet potpadne pod taj lobi, tj da mu organizuju promociju.

  Znači, za sad želim sve najbolje s knjigom, a kakav je kvalitet – će da vidimo pobro, misliim, će da se čita.

 4. Mislim da je Djuro Radosavljevic vec u naslovu nazvao sve pravim imenom koji je zapravo jedna rijec , tj. odvratnost prema turistickom mulju na primorju Crne Gore.

  Korupcija je ono kome je prepustena citava Crna Gora i Djuro Radosavljevic sasvim normalno i pragmaticno rjesava svoj problem.

  Kad bi mene neko pitao tako kojim jezikom pisem, umjesto plazenja jezika ja bih mu pokazao SREDNJI PRST, jer je u svakom smislu postala degutantna prica o jeziku.

 5. Plannco Wallach S. says:

  pesnik? kao i svaki Podgorichanin. ma nemoj!?
  nego … zna li neko zashto crnogorski reis zbori ekavski? ma, Ziva istina, danas sam slush'o.

 6. Plannco Wallach S. says:

  next time…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.