Belgija dobila vladu

Belgija je u ponedjeljak navečer konačno dobila vladu nakon 540 dana od parlamentarnih izbora, što je dosad najdulja politička kriza u povijesti te zemlje. Belgijski kralj Albert IIimenovao je socijalista Elija di Rupa premijerom, koji je tako postao prvi frankofoni premijer nakon više od tri desetljeća.

Dosadašnji ministar financija Didier Reynders postao je ministar vanjskih poslova, a njegov prethodnik na tom mjestu Steven Vanackere dobio je resor financija. Nova vlada ima 13 ministara i državnih tajnika, dok je prethodna vlada Yvesa Leterma imala 15 ministara i sedam državnih tajnika.

Osamnaest mjeseci od pada vlade Yvesa Leterma i 540 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 13. lipnja 2010. Belgija je napokon dobila vladu. Osnovni uzrok krize je nesuglasica oko budućeg uređenja zemlje između većinskih Flamanaca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijanaca koji žive u južnoj pokrajini Valoniji i koji su većina u glavnom gradu Bruxellesu. Bogatija Flandrija želi više samostalnosti, dok frankofoni Belgijanci žele očuvati jedinstvenu zemlju.

Nova vlada obećava najdublje reforme u državi posljednjih destljeća i obvezuje se oporaviti financijsko stanje države. Vlada mora zadovoljiti zahtjeve Flamanaca za daljnim ustupanjem ovlasti belgijskim regijama, a možda će morati prepraviti proračun za koji ekonomisti tvrde da se temelji na previše optimističnim predviđanjima gospodarskog rasta. Dogovor o proračunu je postignut tek nakon što je agencija za kreditini rejting Standard & Poor's snizila belgijski rejting na AA s AA+.

Premijer i članovi vlade prisegnut će u utorak popodne.

izvor: hrt.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.