“Fiesta” u dvije korupcije (Update)

Pošto se u aferi korupcije „Mađar telekom“ pominje i firma „FIESTA“, dostavljam vam (paralelno ,uz ovaj komentar) na vašu e-mail adresu dokumenta koja pokazuju da je PRIVATNA firma „FIESTA INVENSTMENTS LTD, LUGANO ŠVAJCARSKA“ (prema Osnovnom Državnom Tužilaštvu A NA OSNOVU INICIJATIVE NOVOG SINDIKATA RTCG) bila uključena u posredovanje satelitskog emitvanja programa RTCG od 1999 do kraja 2006 po trostrukoj cijeni od ponude Radiodifuznog Centra (koji je u 100% vlasništvu vlade CG!). Počev od 2007 god. Novi Sindikat nije uspio da iskamči odgovor ko i po kojoj cijeni posreduje u emitovanju satelitskog programa RTCG!?

Novi Sindikat nije ni detaljnom pretragom švajcarskih privrednih registra uspio pronaći „FIESTA INVENSTMENTS LTD, LUGANO ŠVAJCARSKA“ (kako se tvrdi u izvještaju Tužilaštva)

Dostavljam najvažnija dokumenta u posjedu Novog Sindikata i izvještavanje „ANTENE M“ o toj FANTOMSKOJ FIRMI!

Pitanje,da li su „FIESTA“ iz satelitske afere RTCG-VLADA CG i ona iz korupcije „Mađar telekom“ ISTE FIESTE“ NIJE NEBITNO!

Dragan Janjić,

Predstavnik Novog Sindikata RTCG za odnose sa javnošću

Ministarstvo Finansija o plaćanju satelitskog programa RTCG SLIKA5 (Update)

Dokument RDC o satelitu (Update)

*** ***

Uprava za antikorupcijsku inicijativu

Poslovodstvu RTCG za sat. prenos – bez odgovora

Osn. Dr_. Tu_. odbacuje Krivi_nu prijavu protiv R.Miljani_a str.3

Osn. Dr_. Tu_. odbacuje Krivi_nu prijavu protiv R.Miljani_a str.2

Osn. Dr_. Tu_. odbacuje Krivi_nu prijavu protiv R.Miljani_a str.1

Odgovor Vlade za pla_anje sat. 2

Ministarstvo Finansija o pla_anju satelitskog programa RTCG SLIKA5

FIESTA – ANTENA M DOKUMENT BR. 6

Comments

 1. Dragan Janjić says:

  Na sljedećoj adresi možete preuzeti tonski snimak (MP3) izvještaja radija „Slobodna Evropa“ od 24.04.2007.

  https://sites.google.com/site/rtcgnovisindikat/Home/tonska-arhiva

  o satelitskoj aferi i firmi „FIESTA“ i kontradiktornu izjavu tadašnje direktorke Zajdničkih Tehničko-Tehnoloških i Opštih poslova RTCG, Ljiljane Bracanović da je (UMJESTO RTCG) VLADA CRNE GORE PLAĆALA SATELITSKI PRENOS RTCG (to bi značilo oko MILION I PO EURA PRIVATNOJ FIRMI „FIESTA“, umjesto 400.000€ SVOM Radidifuznom Centru)!

  IZ GORE PRILOŽENOG DOKUMENTA „Odgovor Vlade za pla_anje sat. 2“, VLADA CRNE GORE TVRDI DA JE SAMO JEDNOKRATNO PODMIRILA DUG RTCG (NE SVOJ) ZA SATELITSKI PRNOS PROGRAMA!

  JASNO JE DA JE NEKO LAGAO: VLADA CRNE GORE ILI LJILJANA BRACANOVIĆ!?

  NEOBJAVLJENO OTVORENO PISMO RANKI ČARAPIĆ IZ 2008:

  SATELITSKA KORUPCIJA: RTCG – VLADA CRNE GORE (iz čijeg džepa i učiji džep godišnje – od 1999 – tajno ide preko milion eura?)

  U ovom otvorenom pismu od 16. avgusta 2008. god. gospođi Ranki Čarapić, Vrhovnom Državnom Tužiocu Crne Gore postavljena su brojna pitanja (kao sumnja i nedoumica) zbog lošeg i tajno “obavljenog ” posla Policije i Vrhovnog i Osnovnog (u Podgorici) Tužilaštva u vezi krivične prijave Novog Sindikata RTCG protiv generalnog direktora RTCG,Radovana Miljanića direktoru Uprave Policije i načelniku Ekspoziture za borbu protiv privrednog kriminala u 2007 god. Pošto su zbog otkrića SATELITSKE AFERE iz RTCG prognani rukovodioci Novog Sindikata (njih četvoro) i pošto je poslovodstvo RTCG iz istog razloga ucjenjivanjem i prijetnjama zamrzlo rad Novog Sindikata u zgradi RTCG čime je POGAZILO OSNOVNA LJUDSKA I SINDIKALNA PRAVA uz podršku i po nalogu vlasti (jer samo nema nikakvog ljudskog i profesionalnog kapaciteta da samoinicijativno primjenjuje takve metode a o svemu tome Novi Sindikat i redovno šalje izvejštaje brojnim medjunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama kako bi ukazao da je ovdašnja vlast ne samo predaleko od svake “Aplikacije” nego da je režimski mnogo bliža azijskim diktaturama nego Evropi), smatramo da javnost u Crnoj Gori mora biti upoznata sa sadržajem ovog pisma!

  From: Novi Sindikat RTCG

  Date: 16.08.2008. 02.53

  Subject: Vrhovnom Državnom Tužiocu: PRIKRIVANJE KORUPCIJE?

  To: vdt@pris.mn.yu

  Ranka Čarapić, vrhovni državni tužilac

  OTVORENO PISMO

  Gospodjo Čarapić,

  Pošto je Novi Sindikat RTCG savim SLUČAJNO ovih dana avgusta 2008 (nakon obraćanja ministru Kalamperoviću) DOŠAO DO SAZNANJA DA JE IKO IŠTA OD NADLEŽNIH DRŽAVNIH ORGANA PREDUZEO PA ČAK I PRESUDIO u slučaju krivične prijave Policiji i Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala od strane Novog Sindikata RTCG protiv generalnog direktora RTCG,Radovana J. Miljanića i da je sve istraženo i presudjeno još 12 februara 2008 (iako smo još u aprilu 2007 prijavu podnijeli direktoru Veljoviću) i pošto u dobijenom Rješenju zamjenice osnovnog državnog tužioca iz Podgorice nema pravne pouke u slučaju žalbe i da je proteklo pola godine OD SVRŠENOG ČINA zbog čega svega navedenog nemam načina da se obratim onome koji je i donio Rješenje a pronašavši samo e-mail adresu VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA ja se VAMA OBRAĆAM JER JE,UOSTALOM, ČITAV PREDMET PRVO BIO U VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU!

  U ovom mom (drugom) obraćanju vama povodom Rješenja zamjenice snovnog državnog tužioca u Podgorici,Sanje Jovićević kojim je odbacila krivičnu prijavu Novog Sindikata RTCG protiv generalnog direktora RTCG Radovana J. Miljanića zbog neraspisivanja najavljenog tendera 2006 godine za najboljeg ponudjača u posredništvu satelitskog emitovanja programa RTCG i, usput ga tim njenim Rješenjem oslobodila od “zloupotreba službenog položaja” i još utvrdila da “u njegovim radnjama nema ni DRUGOG krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, ja vam skrećem pažnju sada

  1) na jedan sumnjiv citat Zakona o Javnim nabavkama kojim zamjenica Jovićević oslobađa odgovornosti generalnog direktora RTCG zbog neraspisivanja gorepomenutog TENDERA i drugih eventualnih krivičnih djela! Naime, ona navodi da je “propisano” da RTCG “kao firma koja ima specifičnu djelatnost jednim dijelom izuzeta iz ovog zakona (o javnim nabavkama – moja napomena) i to za tačno navedene usluge i servise i to (priloženi dokument – slika 1- moja nap.) :

  ” – za obezbjedjenje odredjenih programskih sadržaja kao što su filmovi i serije,

  – za kupovinu sportskih i drugih prava,

  – za sticanje produkcijskih prava,

  – za satelitske usluge i dodijele frekvencija radio televizijskog emitovanja…”

  (ovaj citat se može pročitati na drugoj strani pomenutog oslobadjajućeg Rješenja priloženog kao dokument u attachmentu ovog maila – slika broj 2).

  Ja vas molim da Novom Sindikatu RTCG i javnosti Crne Gore, koju smo bezbroj puta upozoravali na neobuzdanu korupciju u RTCG a u konkretnom slučaju NA RELACIJI RTCG- VLADA CRNE GORE, samo POKAŽETE GDJE SU CITIRANA NEVEDENA IZUZEĆA U ZAKONU O JAVNIM NABAVKAMA (osim satlitskih usluga koje su izuzete iz pojma USLUGA u smislu ovog Zakona)?

  Ja sam na zvaničnom sajtu Vlade RCG u odijelu: KOMISIJA ZA KONTROLU POSTUPKA JAVNIH NABAVKI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA 21.07.2006. (Dokument br. 3 u attachmentu) pronašao “Zakon o javnim nabavkama” u kome piše da se zakon ne primjenuje (tačka “a”,stav3 član 3) na nabavke “sticanja, razvoja, produkcije ili koprodukcije programskog materijala, namijenjenog radio-televizijskom emitovanju i ugovore za dodjelu frekfencija radio-televizijskog emitovanja” (marginalno: nije “frekfencija”,kao što piše u Zakonu nego “frekvencija”).

  Nije valjda da je zamjenica Jovićević “NABAVKU produkcije ili koprodukcije PROGRAMSKOG MATERIJALA” izjednačila sa pojmovima (koje ona navodi) “KUPOVINOM sportskih i drugih PRAVA …i produkcijskih PRAVA? Navedite mi molim vas članove i stavove zakona o javnim nabavkama sa pojmovima koje navodi zamjenica Jovićević!

  2) Navedite mi,molim vas, one stavove i članove Zakona o Javnim nabavkama gdje je u smislu izuzeća od tenderske obaveze izrekom citirana “Radio i Televizija Crne Gore” (RTCG) koju inače navodi zamjenica Jovićević (…”propisano” da RTCG “kao firma koja ima specifičnu djelatnost jednim dijelom izuzeta iz ovog zakona…)?

  3) Na osnovu čega je zamjenica Jovićević utvrdila da je plaćanje usluge prenosa satelitskog signala RTCG vršila Vlada RCG (slika broj 2 u attachmentu) i to u periodu od 1.01.1999 do 31.12.2006??? Ovo stoga što se u priloženoj dokumentaciji uz ovo pismo (slike 4 i 5) može pročitati i dokument Vlade Crne Gore dostavljen Novom Sindikatu u kome VLADA NEGIRA BILO KAKVO SVOJE UČEŠĆE U TOME I IZRIČITO NAVODI (BAR NA DVA MJESTA) DA JE U PITANJU DUG RTCG (A NE NJEN) I DA JE SAMO JEDNOKRATNO 2006 GOD. (I TO NA ZAHTJEV RTCG) PREUZELA DUG RTCG U IZNOSU 1.145.805,00 EURA (ŠTO JE SAMO JEDNOGODIŠNJI IZNOS ZA USLUGU SATELITSKOG PRANOSA)!!!

  4) Pošto zamjenica Jovićević navodi da je ugovor za posredništvo u satelitskom prenosu sa firmom ” Fiesta” važio od januara 1999 do 1. januara 2006 god. KO JE PRENOSIO I KO PLAĆAO,KOLIKO I KOME POSREDNIŠTVO U PRENOSU SATELITSKOG SIGNALA RTCG ČITAVE 2006, ČITAVE 2007 I,EVO, OSAM MJESECI 2008 GOD.??? A ako se to ne zna na osnovu čega je zamjenica Jovićević utvrdila da “u radnjama Radovana Miljanića nema elemenata bića prijavljenog NITI DRUGOG KRIVIČNOG DJELA…..”???

  5) Zašto zamjenici Jovićević u istrazi nije bilo sumnjivo gdje je stvarno registrovana i čija je firma “FIESTA”,čime se u stvari bavi,da nije u pitanju “pranje novca” i korupcija kada se ne mogu pronaći ni ekonomska i pravna objašnjenja razloga za sklapanje tog ugovora baš sa tom firmom ? Ovo zato što ona navodi da u ugovoru koji se nalazi u RTCG piše da je “Fiesta investments ltd” iz LUGANA U ŠVAJCARSKOJ a u izvještaju radija “ANTENA M” i iz razgovora sa zvaničnicima RTCG proizilazi da je “Fiesta” iz Beograda a potom da je nema ni u privrednom registru Srbije (Word dokumenat broj 6 u attachmentu – transkripcija radijskog izvještaja iz 20.04.2007)???

  6) Na osnovu čega zamjenica Jovićević zaključuje da ” u radnjama Radovana Miljanića nema elemenata bića prijavljenog NITI DRUGOG KRIVIČNOG DJELA…..” kada se iz pomenutog radijskog izvještaja može čuti od zvaničnika RTCG (pročitajte dobro dokument – slika 6) da se 2006 pojavio još jedan privatni posrednik, da je “Fiesta” prepolovila sumu za koju bi posredovala u satlitskom prenosu…???

  7) Kako to da nikome u Tužilaštvu (Vrhovnom i Osnovnom) a na osnovu prijave Novog Sindikata RTCG Ekspozituri za borbu protiv privrednog kriminala 26.12.2007 god. nije palo na pamet da preispita ulogu Vlade Crne Gore,odnosno pojedinaca u njoj u čitavoj SATELITSKOJ AFERI jer smo priložili dokumenta sa kontradikcijama koje bodu oči i jasno upućuju da NEKO LAŽE U ČITAVOJ AFERI?! U RTCG i ondašnji direktor Radidifuznog Centra tvrde da je Vlada na sebe preuzela plaćanje satelitskih usluga i da firmi “Fiesta” plaća preko milion eura godišnje (umjesto 400.000 RDC-u) a Vlada,u dokumentu koji sam već naveo i priložio uz ovo pismo tvrdi da je RTCG od nje tražila da joj namiri satelitski dug i da je to upravo dug RTCG!?

  Gospodjo Čarapić,

  SVE OVO NEIZBJEŽNO UPUĆUJE ZDRAV RAZUM DA JE U PITANJU VEOMA OZBILJNA KORUPCIJA NA LINIJI: RTCG-VLADA RCG I NA VEOMA NEOZBILJNU ISTRAGU I TIŽILAŠTVA I POLICIJE JER POKRETAČA TUŽBE I INCIJATIVE ZA UTVRDJIVANJE ISTINE OKO SATELITSKE AFERE (NOVI SINDIKAT RTCG) NIKO OD NADLEŽNIH DRŽAVNIH ORGANA (POLICIJA I TUŽILAŠTVO) NIJE KONTAKTIRAO ZA BLIŽE INFORMACIJE KOJE SMO IMALI I IMAMO NITI NAS JE UOPŠTE OBAVJEŠTAVAO DA JE IŠTA PREDUZETO I DA JE IŠTA PRESUDJENO. JEDINO “OBJAŠNJENJE” KOJE JE PONUDJENO KOLEGINICI IZ IZVRŠNOG ODBORA RTCG,MIRJANI POPOVIĆ KOJA JE PRIJE NEKOLIKO DANA SAZNALA I PREUZELA RJEŠENJE ZAMJENICE JOVIĆEVIĆ U OSNOVNOM TUŽILAŠTVU PODGORICE BILO JE: MI SMO 27 MARTA 2008 NA ADRESU NOVOG SINDIKATA U RTCG POKUŠALI DA GA DOSTAVIMO ALI TAMO VIŠE NIJE BILO SINDIKALNIH RUKOVODILACA (JER SU BILI ISTJERANI) A POŠTO NIKO U RTCG NIJE HTIO PREUZETI RJEŠENJE I NIJE ZNAO ADRESU PREDSJEDNIKA SINDIKATA (HA,HA,HA…) ONO JE OSTALO U ARHIVI OSNOVNOG TUŽILAŠTVA”!!!???

  ZAR NIJE ISTOVREMENO I SMIJEŠAN I ŽALOSTAN ĆITAV VAŠ POSTUPAK KAO I POSTUPAK POLICIJE I EKSPOZITURE ZA SUZBIJANJE PRIVREDNOG KRIMINALA?

  ZAMISLITE ŠTO SE DOGADJA U OVOJ DRŽAVI AKO SE SVE ISTRAGE OVAKO SPROVODE – AMATERSKI, DA NIJE U PITANJU NEŠTO MNOGO MALIGNIJE…!

  Dragan Janjić,

  predsjednik Nadzornog Odbora Novog Sindikata RTCG (u prinudnom izgnanstvu)
  tada pod otkazom zbog sindikalne aktivnosti i otkrivne korupcije RTCG- VLADA C

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.