Koča Pavlović:”Balkanski ratnici”, Nikolaidis: “Opet bih sve isto napisao”

Književnik i savjetnik predsjednika Skupštine Andrej Nikolaidis rekao je da ni i nakon burnih reakcija ne bi ništa promijenio u odnosu na ono što je napisao u tekstu “Šta je ostalo od velike Srbije”.

“Bio bih mrtav kao pisac onog momenta kada bih se slomio pod ovim pritiscima, a to je gore nego da budem istinski mrtav”, rekao je Nikolaidis “Vijestima”.

On je ocijenio da je riječ o iznimnom, možda nikada zapamćenom pritisku: “Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Po informacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana “Mimesis” koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija.

Kako gledate na demarš Srbije?

Da sam od strane nekoga dugo praćen i da je ovo vrlo brižljivo pripremljeno. Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore.

Na koga mislite?

Na Koču Pavlovića.

Šta mislite da je njihov cilj?

Ne bih ulazio u to šta je njima ovo trebalo, znam šta ovo znači za moj život. Kada se ovako završe stvari onda se podsjetim razlike između mene i njih. U “Glasu Srpske” njihova novinarka poručuje da sa mnom treba postupiti kao sa Bin Ladenom, da me treba locirati i amputirati. Što je razlika između mene i njih? To što ću se ja do zadnjega daha boriti za pravo te novinarke da piše šta god hoće o meni, pa makar to bilo ovako neprijatno po mene.

izvor: vijesti.me 

*** ***

Koča Pavlović, saopštenje, 18. januar 2011.

Balkanski ratnici

Đukanovićevo suvereno pravo bilo je da od Crne Gore napravi sigurnu kriminalnu kuću, da preko nje slobodno transportuje drogu i da u njoj nesmetano pere Šarićeve pare, jer je to njegovo pravo bilo tekovina naše nezavisnosti i potvrda samostalnosti cnogorske politike. To su, koliko juče, tvrdili režimski branioci. Zato je po njima afera Balkanski ratnik predstavljala četničko-američki udar na crnogorsku nezavisnost i suverenost.

Hiljadu eura, koje mjesečno prima političar-savjetnik Andrej Nikoalidis (iako ne dolazi na posao), predstavljaju antifašističku tekovinu i potvrdu Andrejevog prava na povremeni poetski fašizam. To tvrde njegovi režimski branioci. Zato oni tvrde da zahtjev da se savjetnik Nikolaidis s razlogom ukloni iz Skupštine CG, i da se ovom Krivokapićevom trbuhozborcu uskrati masna mjesečna apanaža – predstavlja četnički udar na tekovine crnogorskog antifašizma.

Ove dvije strategije su očito identične. Šarić i Nikolaidis su dva lica ovog režima – njegova kriminalna i njegova antisrpska obrazina. Ono kriminalno je već u bjekstvu, ovo antisrpsko još uvijek odolijeva. Zahtjev za uklanjanjem Andreja Nikolaidisa iz Skupštine CG predstavlja pokušaj skidanja antisrpske obrazine sa lica crnogorskog parlamenta.

To što su neki ugledni srpski pisci, u ovom pokušaju odbrane dostojanstva crnogorskog parlamenta, prepoznali četnički udar na crnogorske antifašiste, tužno je ali ne iznenađuje. Jer nije prošlo mnogo vremena od afere Balkanski ratnik, kada su neki ugledni srpski političari i javni poslenici naivno prihvatili da i u toj aferi prepoznaju četnički udar na državu Crnu Goru!

Oba ova slučaja govore koliko je finansijski i medijski moćan uticaj Đukanovićevog kriminalnog klana, koliko su perfidni i dobro maskirani njegovi agenti, kako oni u Srbiji, tako i oni u Bosni i u čitavom regionu.

Deprivatizovanje ove privatne Crne Gore, i njeno otimanje iz ruku Mila Đukanovića – to je drugo ime za demokratizaciju i evropeizaciju Crne Gore. Taj proces, po logici stvari, mora pratiti i deprivatizovanje Skupštine CG, kojom kao privatnim posjedom još uvijek upravlja Ranko Krivokapić, najodaniji Đukanovićev saradnik. Uklanjanje Andreja Nikolaidisa iz Skupštine CG, na čemu insistira PZP, je korak ka evropeizaciji našeg Parlamenta.

Nikolaidisova smjena je oslobađajuća, i za Parlament i za njega samoga. Ona otklanja šizofrenost i konflikt identiteta u kome se političar-pisac trenutno nalazi. Jer nakon što prestane da bude političar, pisac Nikolaidis će moći da se slobodno i suvereno posveti publikovanju svojih poetsko- fašističkih pamfleta. Pa ko voli – nek’ izvoli!

        Koča PAVLOVIĆ, poslanik PZP u Skupštini CG

*** ***

Koča Pavlović, saopštenje, 15. januar 2011.

Savjetnikov poetski fašizam

Krivokapićev savjetnik za slobodne medije, Andrej Nikolaidis, ozbiljno se prepao da će izgubiti savjetničku sinekuru. A pošto su njemu sinekure jedino važne – on je stao da svoju fotelju brani izvrćući moje stavove i imputirajući mi ono što ja nijesam niti rekao niti pomislio.

PRVO – Ja nijesam rekao da je Nikolaidis srpski Šešelj, četnik i borac za Veliku Srbiju i za paradržavu RS. To je mjesto već popunio Andrejev ideološki otac, Vojislav, haški pritvorenik.

Ja sam rekao da je Andrej Nikolaidis crnogorski Šešelj, jer je pokazao da je zastupnik šešeljevske logike – da se bombama može oslobađati teritorija od „necivilizovanih“ stanovnika, i da se ubijanjem neistomišljenika može napraviti, kako reče, „civilizacijski iskorak“. Srpski je Šešelj u Hagu, a ovaj crnogorski Šešelj je savjetnik u Skupštini, i ja mislim da je to velika bruka za crnogorski parlamentarizam. Na tome sam ja insistirao.

Poznato je da se srpski, hrvatski, albanski i bošnjački šešelji međusobno ne razlikuju ni po čemu, osim po nacionalnosti njihovih žrtava. Zbog toga ti naši balkanski šešelji postaju veliki prijatelji u Ševeningenu, postaju braća. Pametna država takve likove zatvori prije nego što izazovu krvoproliće. Crna Gora ih zapošljava za savjetnike, u Skupštini CG!

DRUGO – Ja se niti jednom riječju nijesam bavio Republikom Srpskom, a na nju Nikolaidis prebacuje priču. RS je paradržava koja je nastala na etnički očišćenim teritorijama, i to niko normalan ne spori niti se to može osporiti. Tome se zločinačkom temelju sudi u Hagu, a o ideološkim temeljima i hronologiji nastanka te paradržave svoj sud će dati profesionalni istoričari i relevantne međunarodne pravne instititucije.

Ali, kao što rekoh, ja se time nijesam bavio. Bavio sam se ovom „potkovanom žabom“ čiji je maneken Andrej Nikolaidis – bavio sam se crnogorskim šešeljizmom koji on demonstrira. Jer je moja briga usmjerena isključivo na Crnu Goru, a ne na RS.  Ne interesuju me sarajevske, zagrebačke ili prištinske sinekure, koje se mogu steći pljuvanjem srpskih fašista. To ostavljam Andreju.

TREĆE – Ja gajim duboki, iskreni i neskriveni prezir prema onima koji su ideolozi pokolja, a koji u te pokolje stalno pućkaju druge. Pa kad zagusti, ti ideolozi odmah pobjegnu. Andrej Nikolaidis je prototip takvog lika, i kao čuvoguz i kao pobjegulja. I ovo njegovo zadnje pućkanje, ovo krvomućenje za račun Mila i režima, završiće se na isti način. A kakav nos za bježaniju ima – računam da će Andrej zdimiti makar jedan dan prije Mila.

Zato ne sumnjam da bi i ove moje zahtjeve za njegovom odgovornošću Nikolaidis mogao iskoristiti da se još jednom u okruženju prikaže kao disident i progonjena jedinka. Što bi, potom, moglo poslužiti kao uvertira u novu seobu ovog profesionalnog mrzitelja. Koji odobrava čak i bombaše-samoubice, samo ako su daleko od njegove g…ce.

Na kraju – Da budem potpuno jasan: ja sam političar i ne pada mi na pamet da se u saopštenjima bavim književnim likom Andreja Nikolaidisa, niti kvazi problematizacijama poetske slobode i njenih granica. Naglašavam, bavim se isključivo javnim nastupom savjetnika predsjednika Parlamenta Crne Gore. Ipak, ne mogu a da ne pitam: nakon onakvih pjesnika-političara i nakon svih pjesničkih krvoprolića koja su počinili Karadžić i razni Koljevići, ko ima obraza da na Balkanu zagovara pravo na poetsku slobodu u promociji bombaških rješenja i političkog ekstremizma? I zar među nama ima naivnih da to „popuše“?!

    *** ***

Koča Pavlović, saopštenje, 14. januar 2011.

Prvi list šovinističkog tipa sa crnogorskim predznakom osnovan 2001. Rok sramne upotrebe istekao 2006. godine (javniservis.me)

Prvi list šovinističkog tipa sa crnogorskim predznakom osnovan 2001. Rok sramne upotrebe istekao 2006. godine (javniservis.me)

Nikolaidis kao crnogorski ŠEŠELJ

Nikolaidisovo pozivanje na terorizam predstavlja javno istupanje koje je zabranjeno crnogorskim Ustavom. Zato je predsjednik Skupštine CG Ranko Krivokapić dužan da se odmah javno odredi prema ovom kriminalnom istupu njegovog savjetnika za kulturu i slobodnu javnost.

Andrej Nikolaidis je ovakvim istupom sebe demaskirao i učinio se nedostojnim za posao savjetnika u crnogorskom parlamentu. Zato će PZP, na prvoj narednoj sjednici Kolegijuma zahtijevati njegovo uklanjanje sa tog mjesta.

Nikolaidisov antisrpski šovinizam i njegov estradni anarhizam su vjerovatno prihvatljivi i poželjni unutar SDP-a, ali su potpuno neprihvatljivi za dužnosnika Skupštine CG. Tačnije, oni predstavljaju javnu bruku za crnogorski parlament i za naš parlamentarizam. Zato je najbolje da ga g.Krivokapić odmah ukloni iz Kabineta predsjednika Skupštine, i da svog štićenika preseli u svoje partijske strukture.

Nikolaidisova ocjena – da bi pokolj u Banja Luci bio “civilizacijski iskorak” – po svojoj suštini je identična sa sličnim ocjenama i otvorenim pozivima na linč koje su nekada iznosili i upućivali Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Na isti način na koji su Karadžić, Mladić i Šešelj nekad oslobađali Sarajevo, Krivokapićev savjetnik za slobodnu javnost Andrej Nikolaidis bi da danas oslobodi Republiku Srpsku i čitav srpski narod.

Ta njegova vjera da se pomoću bombi mogu postići „civilizacijski iskoraci“ deklariše ovog Krivokapićevog savjetnika kao ozbiljno oboljelog fundamentalistu i istinskog Šešeljevog sljedbenika.

Ja Nikolaidisovu izjavu baš tako i posmatram – kao dijagnozu, kao manifestaciju njegove patološke mržnje. Doduše, kod njega je ta mržnja impotentna, pa se zato ona ne pretvara u konkretnu akciju već se izliva u terorističke fantazije poput ove poslednje, koja je sadržana u njegovom autorskom tekstu na Portalu Analitika.

Nikolaidisova izjava predstavlja kraj jedne sramotne travestije, u kojoj je nekadašnje udarno pero CKL-a ustoličeno za skupštinskog savjetnika za kulturu i slobodnu javnost. Zar može biti većeg licemjerja?!

Comments

 1. Bambara, CKL strikes again.

 2. Aferim Koca…
  Andrej Nikolaidis kv kuvar, vkv mrzitelj ,vss poltron…

 3. Ovo je dobro primjeceno da u vladajucem miljeu vaskrsava rjecnik blazeno upokojenom CLK-a.

 4. Pljuc na tog drkadžiju običnog.

 5. Netačno. Nikolaidis , iako nikako nije u mojoj milosti, smatram da je na mnogo načina ofucao svoje neke poteze odranije, nije ovog puta napravio ama baš ništa suštinski loše, najmanje je pozivao na terorizam. Koristio se malo slobodnijim stilom , koji su samo papci poput Pavlovića mogli apsorbovati kao poticanje na terorizam. Bez čitanja teksta, i meni nampadaju iste polucije glede Republike Šumske. Ako kažem da bih želio da se raspadnu u četiri lijepe P.M. , ne mislim da nekom nevinom u tom fašističkom entitetu bude nešto loše. Ja samo mislim da je to govno od zajednice stvoreno na genocidu i etničko četničkom čišćenju i da zbog toga nije trpjela adekvatne posljedice. Svi koji ga sada napadate, pa i drkson od Pavlovića, zaboravljate da su svi njeni glavni kreatori od strane civilizovanog svijeta karakterisani kao ratni zločinci ili podstrekači. Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Ratko Mladić…dal ih se neko odrekao ?

  Pavlović je ovim htio pokupiti tzv srpske glasove i sebe predstaviti kao demokratu i humanistu. To je legitimno, ali mi se živo j… za pavlovićevo jeftino svetosavsko politikantstvo. Neka loži badnjake, to je bar lako, što se mene tiče; to je isto tako legitimno ako nije legalno zbog sječe hrastove šume.

  Tupavim pravoslavnim spinerima, i pastvi koja sve to treba da uspinuje, sada Nikolidis dođe kao puj spas, jer im nije odgovaralo to što je osumnjičenik po nacionalnosti Srbin, pa je izostalo novogodišnje bačanje kletve na vehabije, balije i mrske ustaše, koji bjehu poželjni sumnjivci po svom nacionalnom identitetu.

  Neke anomalije mogu trajati koliko i sam vijek, da prežive svašta. Anomalija zvana Republika Šumska traje već dosta godina. Oće li je “dić u zrak” , ili demokratski poslat u te tri, četiri lijepe P.M. svejedno.

  • A sto bi smo rekli onda za Amfilohija vezano za kletve, kojim stilom se koristio u odnosu na Nikolaidisa koji poziva na bombaske napade? Ja bih rekao da je u odnosu na Andreja Nikolaidisa – Crnogorskog Brejvika, Amfilohije koristio “leptir stil”, sto ti mislis?

   • Složio bih se. Većina komentatora, primitivno se trudi da bude ‘politički korektna’ prema nekim komentatorima koji su se ođe pozicionirali kao Srbi, a sve to ide nauštrb suštine i istine.

    Istina je, a ona nije samo moja, i mnogo puta su je ponovili oni ispravni među Srbima, dakle istina je da su REPUBLIKU ŠUMSKU stvorili RAŠA KARADŽIĆ, MOMČILO KRAJIŠNIK, BILJANA PLAVŠIĆ, RATKO MLADIĆ…i ostali ekskluzivni srpski primjerci, i da su SVI, ama baš SVI, optuženi i osuđeni za RATNI ZLOČIN.

    I kada kažem da njihovo čedo, napravljeno tokom njihovog umobolja, treba raznijeti na sitne parčiće, vođstvo koje ih i danas pljačka pohapsiti, ja ne činim ništa loše. U ovoj prilici ne čini ništa loše ni Nikolaidis, kome se, inače, može štošta prigovoriti. On koristi proznu figuru, i poziva Srbe da se sami razračunaju sa onima koji ih lažno predstavljaju.

    A Ristove kletve…one su za njih blagoslov, kao i sam Risto. E , našao si mjeru, ali odgovor valjan nećeš dobiti…

 6. Vi bi Kozak vjerovatno voljeli da Srba u Republici Srpskoj nema uopšte. Inicirani ste propagandom, antisrpskom, a da imate čojstva potpisali bi se punim imenom i prezimenom. Žalosno je da ste kao bivši pripadnik srpskog naroda tako fašistički nastrojeni prema svojem bivšem narodu.Ali nije ni čudo,u Jasenovcu su najveći koljači bili pokatoličeni Srbi. Valjda se Srbi nijesu smjeli braniti, vama bi lakše bilo, da su kao i 1941-1945 vođeni kao ovce na zaklanje.
  U današnjoj Crnoj Gori mogu uspjeti samo oni koji se sližu sa režimom. Očajan pisac Andrej Nikolaidis, na sebe, ne može privući pažnju knjigama, već samo izjavama,koje su već godinama uperene protiv srpskog naroda.

  • Vojislave, evo pružam vam zadovoljstvo, pa imate moj identitet kojeg inače. pogodili ste, skrivam već godinama od javnosti.

   Kad nisam Kozak zovem se Veselin Ostrog Karadžić, i dalji sam rođak Raadovanov, dragi Vojislave. Eto, sudbina je tako htela da ja i Raša budemo na suprotnim stranama.

   Vojislave, pametno momče, volio bih da nema Šumske i da nikad nije bilo rođaka Radovana i svih Srba koji su mu ‘davali ruke’ u pravljenju Šumske. Dobrih Srba, antišumljana, na nesreću nema premnogo, i njih volim kao brata svoga Dragoljuba Dražu Karadžića i ne bih volio da im dlaka padne s tjemena.

   ZBOG OSTALIH UČESNIKA U RASPRAVI, MOLIO BIH CIJENJENO UREDNIŠTVO DA KOPIRA I UOKVIRI KOMENTAR NAŠEG VOJISLAVA MISTOVIĆA. TO JE PRIMJER PRAVOG KOMENTARA U DUHU STARIH DOBRIH VREMENA STVARANJA PREVELIKE SRBIJE. NA JEDNOM MJESTU IMATE JASENOVAC, POKATOLIČENE SRBE, ANTISRPSKU PROPAGANDU, OVCE ZA KLANJE…

   hehehehe

   Sklopih taman krhki mir sa Strancem i Neonom, pa mi mrsko da ih priupitam što misle o ovim pitanjima, i o našem Vojislavu, da ga ne narušim…

   p.s. Voki, pali Indijanac !

 7. SDPu nikako ne odgovara slom režima, jer ruku na srce pola njih je zrelo za Spuž. Nikolaidis ne iznenađuje. Naprotiv, kada ne upali, kao što neće, ova anti-srpska retorika će jednostavno postati ani-bošnjačka. Zar iko normalan može Nikolaidisa uzimati za ozbiljno. Piončić, skromnih intelektualnih dometa, beskrupulozan…

 8. Da je Nikolaidis i dalje samo pisac moga bi da lupeta ka svi mi što god hoće ali sa pozicije savjetnika to ne može tako tj. može ali uz posljedice.

 9. O kakvoj antisrpskoj retorici vi govorite ? Čovjek je napisao, slobodnijim stilom, ono što treba stajati u udžbenicima poznavanja prirode i društva za djecu u Srbiji : lekcija 1. Odmah ukinuti Republiku Šumsku, entitet zasnovan na (č)etničkom čišćenju, kako bi sprali ljagu sa srpskog imena i postali uljudljeni dio svijeta.. Sve ostale lekcije idu poslije ove.

  Da li je to ‘antisrpska retorika’ i ‘antisrpsko djelovanje’ poput ovog koji se desio dan prije ‘terorističkog napada’ Nikolaidisa na temelje demokratske Republike Šumske ? I Anđe mrzi Srbe, jel da ? U Novostima … :

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:361859-Andjelina-mrzi-Srbe

 10. Na stranu da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ali na stranu to da je gore nareceni sinekurac rekao parafraziram “da bi civilizacijski iskorak bio da je Bora upotrijebio puske dinamit i ostale dzidza midze”. Iz teksta slijedi da se ove naprave ne bi trebale koristiti za senlucenje i ne znam novogodisnjo bozicno slavsko svadbarske aktivnosti vec da se sa njima komunicira sa prisutnim celnicima to je najblaze receno poziv na ubistvo. E ako je ubistvo bez sudjenja civilizacijski iskorak ja sam tulipan. Prosto ako je ubistvo cak i Bin Ladena civilizacijski iskorak i ako ce doprinijeti cilju (u ovom slucaju pojma nemam ukidaju Rep. Srpske kako veli Kozak) onda je ponekad bolje biti necivilizovan. Postavlja se pitanje sto bi se u BiH desilo da je Bora upotrijebio alat i prirucna sredstva i uostalom sto bi se dalje dogodilo na prostoru bivse Yu. Ovo opet ne govori o mom stavu o kic tvorevini zvanoj kako se zove unutar banane koja se zove kako se zove a na prostoru indijanskih rezervata koji se nekad nazivase esfeerjot.

 11. Sve je to samo skretanje paznje sa ogromnih afera i jos veceg siromastva na teren nacije, vjere i ostalog. A namjerno se uzimaju likovi koji su po prirodi antipaticni da krenu u to spinovanje – Ajven Nikolaidis, Misko Masonicic Vukovic, Krivi, Stevo Karapandza Vucinic, Dasha SuPkovic, Zaksa Tomas & Frends Franovic, Miso Dugousko Stanisic, Djolje Malo Sam Robijao Pinjatic… Jer oni su prirodno odvratni, a i dodatno su instruisani da budu takvi…
  Jer sta god ekstremno bi mogli reci , recimo Zeljko Sturanovic ili Zoran Jelic, to ne djeluje ni u desetu iritantno, kao kada bilo ko od gore navedenih kaze samo i dobar dan…

 12. perfect stranger says:

  Питаш ме шта мислим о овим питањима? Па ја сам покренуо ово питање још прекјуче, када сам коментарисао писанију млађаног списатеља, привилегованог режимског “стваралоца” али и једног од главних промотера мржње и рата на овим просторима, лица и наличја монтенегринске шовинистичке и мафијашке режимске аждаје, лика за кога би терористички акт у Бањалуци био “цивилизацијски искорак” и који би “био почаствован ако би његов рад био инспиративан за било коју фундаменталистичку групу, било исламску или протестантску”:

  https://javniservis.me/razrada-2/comment-page-10/#comment-25966

  Николаидисову апологију тероризма у овој прилици и његов отворени позив на тероризам у једној претходној не препознају само острашћени људи и екстремисти попут тебе. Уосталом, ја сам већ у једној прилици написао да си у свом анти-српству и анти-православљу екстремнији од самог Николаидиса, што заиста није лако постићи и показује степен шизофрености друштва у коме живимо, јер се овдје изгледа сваки рекорд у шовинистичкој реторици свакодневно обара. Ту своју “племениту” црту си и овдје демонстрирао, срамне су твоје ријечи и изливи мржње. Николаидиса сам јуче у једном комантару назвао Госпођом Мржњом, ти би могао бити некаква његова Тетка Мржња; не искључујем да је инспирацију могао налазити и у неким твојим писанијама, јер сте, понављам, јако сродни, а ти си старији и искуснији у свом занату. Прегледајући разне портале често ми се деси да наиђем на примјере различитог екстремистичког смећа, али се не сјећам да сам на “другим странама”, рецимо српској, наилазио на систематичне и дугачке шовинистичке писаније у виду коментара, као што су твоје. А гледам да будем у највећој могућој мјери објективан по тим питањима.

  И у овој прилици си оборио неколика рекорда; установио си, ето, да је већина припадника омраженог ти народа лоша, да је мало оних “добрих”, који размишљају као ти. Дакле, само они који посједују твој ментални склоп, који размишљају као ти о православљу, о околним државним ентитетима, о самима себи – за тебе су добри. За њих “не би волио да им падне длака с тјемена”. Ко зна, можда ћеш се некад у будућности и заложити да ти “добри” буду извучени из неког концентрационог логора, јер, ето, и тих 5-6 момака мрзи православље и саме себе. За преостале би “лако”, претпостављам… И, наравно, своју мржњу као и обично на крају зачиниш тривијалним, офуцаним додатком о свом нераздвојном другару и Србину. То је слично оној карактеристичној ситуацији када највећи мрзитељи хомосексуалаца, како би одагнали сумње, изјаве како имају једног доброг пријатеља геја.

  Рекоше ми јутрос како је могуће покретање судског поступка против Николаидиса за овај најновији “случај”. Мислим да неће бити ништа од тога, имајући у виду да су укључене домаће судске институције, које су, поновићемо по хиљадити пут, саставни дио режима. А можда и буде, ако режим процијени да је корисно жртвовати ситну рибу Николаидиса, зарад некаквог шминкања диктатуре. Видјећемо… Свакако, добра је вијест да овакве примјере примјећују и износе у јавност они који припадају “другом” националном, вјерском, културолошком, итд. – бекграунду. Увијек сам истицао да су пожељне овакве ситуације у циљу проналажења најмањих заједничких садржалаца хетерогених анти-режимских ентитета у оквиру стратегије за свргавање диктаторске власти. Зато је Павловићева интервенција драгоцјена, и надајмо се да ће се слична понашања дешавати и на “другој страни” уколико се појави таква неопходност.

  Теби, пријатељу, не прижељкујем никакав судски епилог за све ове изливе мржње које периодично демонстрираш. Само ти савјетујем да се лијечиш.

  • Stranger,

   zato si šaban. Ne kapiraš da nije antisrpstvo željeti slom i nestajanje Republike Šumske. To je jedini ispravan i civilizacijski iskorak koji se mora desiti, prije ili kasnije i hoće. Entitet koji je stvoren na genocidu braniti načinom kako je to pokušao pavlović je svojevrsno dokazivanje da nikada ne treba prestati sa represivnim metodama spram svih onih koji na Šumskoj žele graditi karijerističke poene.

   Povelik je spisak ‘Anti Srba ‘ rođenih u Srbiji : Biljana Srbljanović, Petar Luković, Dubravka Stojanović, Latinka Perovič. Borka Pavićević, Nenad Čanak… koji misle da Šumska treba nestati kao entitet a uspostaviti BiH kao jedinstvenu državu.

   Niko od vas , oponenata, ne ‘dira’ u temelj razloga potrebe rušenja i slamanja Šumske. Raša, Biljana, Ratko, Momčilo su njeni TVORCI, i svi su u HAGU, osuđeni ili osumnjičeni za ratni zločin.

   Zato je Nikolaidis, slažem se sa Nabukom da je sinekurac, ovom prilikom u pravu. Šumsku treba rasparčati na komade, i djeci u školi objašnjavati koliko je to bilo potrebno sa stanovišta civilizacijskog napretka. Da bi sve bilo lakše i pravednije, Nikolaidis, sinekurac koji je ovog puta u pravu, poziva da to simbolički uradi Srbin, jer bi to bilo od posebnog značaja. Tek kad Srbi shvate koliko su oni koji su u njihovo ime praviuli ovakve grozomorne stvari i tvorevine, NIŠTAVNI I NIKAKVI, tek onda možemo razgovarati na jedan ravnopravan način o načinu kako upodobiti društvo da bude što bolje za veliku većinu građana. Do tada, oni koji su na strani Šumljana su Šumljani fašisti, bez prava na ravnopravan glas, a svi oni, poput mene i onih koji su bili protiv Šumljana imaju pravo tražiti od tog brata Srbina da , simbolički, raznese u paramparčad tu bradatu bagru.

   Thats all folks…

 13. Ovaj Kozak zbog ovakve doze mržnje treba da se liječi pod hitno. Naše argumentovane kriitke takvima ne koroste. Za početak neka bar pročita nanoviju Slobodnu Bosnu o 20. godšnjici Republike Srpske. Isato važi i za onog Nikolaidisa koji eblja od mržnje prema svakome ko ne misli kao on. On ovako piše od kada je stigao u Crnu Goru – o Njegošu, Herceg Novom, pisao je tako i u Brkovićevom fašističkom CKL-u, o Kusturici, o Hercegovcima, o liberalima… Nasljednici Emila Labudovića, Milijane Baletić, Vaska Radusonovića i ostale novinarske bulimente iz devedesetih sada su Nikolaidis, Drasko Djuranović, Šuković, Kusovac, Radončić, Marko Vešović. Ljudi moji, to je fašizam šta rade, samo što je ovo danas opasnije – pored svih krvoprilića zar neko danbas može da javno istupa sa ovakvim šivinističkim stavovima? I da tužilaštvo ne reagauje na ovo što radi ta družima frustruiramnih Milovih poltrončina

 14. Kozak,
  kad je Amerima dosadio rat u Bosni,zakljucali su:Milosevica,Tudjmana i Izetbegovica u jednu kancelariju(Dejton) i drzali ih tamo zakljucane,sve dok nisu podpisali FBiH i RS.
  I ti bi sad da se to ukine?!To moze da ukine NATO, dok kazes keks,ali ovih godina nece
  to da rade.Sto nece?!Ja ne znam.Mozda ti znas,a neces da kazes?!
  A sto se tice linka iz tvog zadnjeg posta,svidja mi se komentar:
  “Holivud je to , bice verzija za svaku zemlju ponaosob . Za Srbiju ce da naprave srecan kraj . Zaljubljeni par ce da izbegne u Srbiju , kupice stan u Beogradu i napravice privatni biznis sa zemljacima . U tamnom vilajetu zvanom Bosna je i onako ostao samo ko mora , bio on Srbin , Hrvat ili Bosnjak.”
  Ja bih jos dodala:Nije ostao samo onaj ko mora nego su ostali i oni koji moraju da im isisaju krv.Do poslednje kapi!
  Tvoj “napad” bi bio smijesan da nije na tako mizernom nivou.Kad,vec,nemas-sta-da-radis,nemoj to ovdje da radis.Postalo je degutantno.
  P.S.Kad ,vec, nemas sta-da-radis pogledaj film “Zavet”.Tamo je na jedan pravi,nas nacin,prikazana ljubav izmedu “neprijatelja”.Mozda ti pomogne da se uzdignes iznad
  te ofucanosti!

 15. Pardon,nisam se podpisala iznad:Bilja Koprivica
  Djavolji WordPress prebacuje naziv mog sajta u izradi.Bice,nisam se odjavila.

 16. Gospoda u gornjim komentarima su Vam odlično odgovorili g-dine Veseline Karadžiću, tako da neću kvariti utisak, samo ću dodati da sa istim žarom tražite ukidanje i Republike Hrvatske jer se tamo,zaista, odigrao genocid.
  Drago mi je što ste priznali da ste se odrekli svojeg srpskog identiteta, a vjerovatno znate šta se dešava, kada se grana odsiječe od drveta. I drugo, nemate Vi nikakve veze sa Ostrogom moj dragi Veseline. Takvi kao što ste Vi, Nikolaidis, Balša Brković (citiram Balšine riječi: ”Neću se smiriti dok posljednji Srbin ne bude mrtav”- inače, konvertit u katolicizam) bi spalili na lomači i Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.
  Zanimljiv je taj fenomen, da su najveći antisrbi bili upravo konvertiti kao vi- Sekula Drljević,Andrija Artuković, Maks Luburić…da ne nabrajam.
  Andrej Nikolaidis je sramota, prije svega, za crnogorsku državu, koja se pošto poto trudi, da svoj identitet zasnuje na antisrpstvu. Zašto je to tako, odgovor će dati u budućnosti sociologija, istorija i psihijatrija.

 17. Samo za mrzitelje:
  д прелази у т испред ф, х, к, п (гладак – глатка)

 18. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kad godj pukne neka AFERA,
  koja uzdrma rezim,
  uvijek se EMOCIJE NAMECU I RAZPLAMTE,
  da se UM&RAZUM UTULJI,
  covjek je covjeku PASCE, a ne laje sebe radi,
  nego je ljudskije od GAZDE, i vjernije, jer je PASCE covjekov pravi prijatelj,
  za razliku od LJUDI.

 19. Andrej kasnis 15 godina , tako si napadao iMilosevica 5 godina poslije njegovog pada .Ako zelis da napadas genocidne nacije i da da to bude u trendu . imas priliku da osudis NATO i amerikance za zlocine koje upravo rade u Avganistani gdje su pobili na desetine hiljada civila ili u Iraku gdje cifra prelazo mlion ubijenih civila vecinom zene i djeca.Citavi svijet pise o genocidu u Avganistani a ti cutis , zbog cega , da li je to sto je i nasa vojska tamo ili ces nam pisati o tome za 15 godina.
  Smetaju mi ovdje pojedini komentari jer zaista pisu nerealno . ako hocemo da osudimo genocid na nasim prostorima mora se prvo poceti od Hrvatske i Jasenovca pa\ i zavrsiti sa Hrvatkom jer su pobili ili procerali petinu svog stanovnistva,Volio bih cijenjene citaoce da procitaju knjige iz polovine 19 vijeka od stranih autora sto se kaze o poulaciju na teritoriji YU, pa kada budu savladali tu materiju mogu slati ovdje komentare na tu temu.

 20. perfect stranger says:

  У контексту приближавања разнородних анти-режимских субјеката које сам поменуо у посљедњем коментару, а које је од суштинске важности за ушвршћивање демократске коалиције, преносим коментар Медојевића који се бави потоњим Николаидисовим шовинистичким “излетом”:

  “Ovaj rezimski profesionalni Srbomrzac, je medju prvima pobjegao iz sarajeva, prije nego sto je jedna puska zapucala. A onda je sa bezbjedne udaljenosti poceo da “brani” sarajevo od cetnika i Srba..Nikada se nije ususdio da postavi pitanje odgovornosti za ratne zlocine valsti kojoj sramno sluzi i to za velike pare. Koca Pavlovic je samo reagovao na cinjenicu da je ovaj fasista i srbofob svajetnik Predsjendika parlamenta. Smatramo velikom sramotom za Parlament i Crnu Goru da ovakav patoloski fasista predstvlja nas Parlament. istina on ne dolazi na svoj posao za koji prima znacajnu zaradu, ali ima funkciju koja ga obavezuje da postuje Ustav Crne Gore i nas emedjunarodne obaveze u odnosima prema drugim drzavama i njihovim liderima. Ovaj poslednji borac protiv cetnika , nikako da se pomiri sa cinjenicom da se rat u BIh zavrsio odavno, da sledece godine prestaje sa radom u Haski tribunal, da Milsoevic , Tudjam i izetbegovic odvano niejsu emdju zivima…Na njegovu zalost, nema rata ni cetnika ..pa nema potrebe za njegovim skupo placenim narucenim pamfletima protiv srpskog naroda..I ako je od ovog fasiste, mnogo je..Neka ga Ranko zaposli u SDP i onda neka u ime partije iznsi partijsku politiku ove starnke o Srbima i srpkom narodu..”

  • perfect stranger says:

   Свакако, слажем се с онима који сматрају да је индикативан тајминг отварања ове нове шовинистичке Николаидисове афере: корупционашки скандал Телекома већ пријети да “покрене” неке ствари и логичан је покушај клептократа да то некако заташкају. Довољно је прочитати националистичка препуцавања на “Аналитици”, која су покренута патолошким екстремизмом савјетника предсједника црногорског Парламента, да бисмо се увјерили у озбиљност тога покушаја. Ипак, њихов задатак није лак: слиједи отварање нових корупционашких скандала. Видјећемо…

   • “слиједи отварање нових корупционашких скандала”.

    Imate li neke detaljnije informacije?

   • perfect stranger says:

    Имам, али не бих могао за сада опширније, јер је у току прикупљање материјала. Ради се о Електропривреди и још неким аферама.

 21. Nadam se da je nešto bolje od afere Pejanović.

  Podsjetimo se ‘afere’ Pejanović.

  Policiot Bulatović u po bijela dana pred svjedocima i kamerama ubije Pejanovića a pametni razotkrivači afera , iz Beograda da ne bi bilo zajebancije, razotkriju kako se tu radi o namještaljci.

  takve su vam sve afere, i takve su rezultate polučile. Bolje da ih ne spominjete…

 22. Nikolaidis je jedno smeće udbaško i samo ga kao takvog treba i tretirati. Isto bi napisao i za crnogorce, bošnjake, albance, ama bilo koga, jer Andrej Nikolaidis je PLAĆENIK!!!
  Dok god se uplićemo u ovakve rasprave, mi u stvari nasijedamo na njihove jeftine trikove. Svjedoci smo da su cijele familije uvučene u organizovani kriminal. Jer, kada su u stanju da uvuku svoju djecu, majke, sestre u trgovinu drogom, korupciju, organizovani kriminal, zašto ne bi uvukli narod u sukobe zasnovane na vjerskoj i nacionalnoj mržnji. Ovo potonje je samo INSTRUMENT kojim obavljaju hirurške poteze evo punih 20 godina, i zarađuju na hirurškim pothvatima čiji je ishod SMRT.
  Da je Nikolaidisu stalo do jedne nedužne civilne žrtve on ne bi bio u partiji kaja je zaštitnik i saučesnik u masakrima koji su se desili na teritoriji Crne Gore. Naglašavam saučesnik, jer upravo je SDP partija ta koja prikriva krvave tragove. To je partija koja je sve, ali ne i pro-crnogorska. To je kriminalna organizacija koja je maskirana u laži, prevare, manipulacije, krađe itd,itd…
  I na kraju, nije Crnoj Gori naudio niti Tadić niti Dodik niti Nikolić i garda, već Milo Đukanović kojeg ovaj narod bira evo 20 godina. Narod crnogorski Milu Đukanoviću i ostaloj bagri daje razriješene ruke, legitimet da radi što oće i kako oće, pa bilo to i ubijanje nedužnih ljudi, što je isti i uradio.

 23. Entite, Bilja, DStranger i Mace malo sve su rekli. Pokusajte ovo objaviti na Djuranovicevoj Proliv litici jer meni nece nista da objavi ni priblizno slicno

  • Portal analitika ne poznaje lijepu riječ. portal analitika ne poznaje pravdu, ljudskost i pravičnost. portal analitika je kopija hitlerove politike. ponavljam, instrument kojim se vrše hirurški zahvati čiji je ishod smrt. Sve dok intelektualci misle da riječju i dokazima mogu da se izbore za svoja prava, oni će biti samo gori i agresivniji. Ludog čovjeka ne možeš niti urazumiti niti dozvati u pamet. A, ovo što radi Milo Đukanović u laboratoriji zla je ravno ludaštvu! Ne mislite valjda da su Hitler, Himler i Gebels bili normalni?! Milo Đukanović i laboranti ne poznaju vjeru i naciju, za njih ne postoje dobro i zlo, za njih ne postoji narod, ljubav, prosperitet, milosrđe. To su monstrumi koji su prvo svoje najbliže, a onda sve nas survali niz liticu. Koji bi brat u čistu svijest uvodio sestru, koja je ujedno majka dvoje đece u kriminalne radnje za koje je predviđena višedecenijska zatvorska kazna?! Zato Sokrate ja i ne čitam analitiku, a kamo li da ostavljam komentare. Ja sam sve sabrao i oduzeo i shvatio da Crnoj Gori treba arapsko proljeće. Oni se neće bez muke micat, čak štaviše u grču u kakvom jesu mogu samo gori da budu. A, imajući u vidu da drže u šaci svaku instituciju u državi, možemo da očekujemo još veća šikaniranja, napade, namete…

 24. Kozak,
  Ma znam ja sto ti pricas, ali poznavajuci narode koji obitavaju po Bosni, ne mislim da bi Srbima bilo prelijepo u unitarnoj Bosni u kojoj bi im uvjek na vlasti bili Muslimani. To je krucijalna stvar koja je dovela do tog nesretnog rata tamo. Taj maleni jezicak na vagi koji je uvjek brojcano isao u korit Muslimana nikad ne bi stvorio mogucnost da i Srbi dodju na vlast, a to znaci da bi bili tlaceni. O demokratskim okolnostima u kojima bi bila nekakva multikonfesionalna vlast, tada nije bilo govora, a mislim da je tako i danas, cak jos i zesce. Zatim, sve prilike koje su se tada obnasale isle su u prilog cinjenici, da bi Srbi bili tlaceni, jer im se nije mislilo nista lijepo, i tu nije trabala nikakva srpska propaganda da bi taj narod pomamila, to se jednostavno znalo. Ovakve pausalne price nakon svega sto se desilo, rezultat su nepoznavanja tamosnjih prilika. Rat u Bosni, kako god da okrenes bio je neminovan, te je tako i fizicko razdvajanje je bilo neminovno, a sve je uslovljeno inercijom II sv.rata koja je bila amortizavana tokom komunisticke vladavine koja je bacila mrak na religiozna kretanja. Naravno nakon skidanja tog mraka, “kretanja” iz II sv.rata samo su se nastavila i desilo se sto se desilo…Gasenje RS, je svakako, povratak na stanje pred rat u BIH. Zasto je to nekome potrebno??
  Dalje, Andrej Nikolaidis, moze da koristi ocigledni govor mrznje, i to je u redu…jer je koristio “slobdni still”, a kad se bilo gdje, primijeti da bilo koji Srbin poziva na prava Srba, to je odmah velikosrpska hegemonija, i krece pljuvacina na sto nacina…Licemjerno i odvratno!
  Cinjenoca da je prije 100 god. Srba i Engleza bio slican broj govori o tome da danas zbog raznoraznih ratnih zbivanja i velikih zlocina, na vise nacina na zemlji hvali ogroman broj Zivih Srba. Ogroman broj! Znas li sto je dovelo do toga? Patoloska komsijska mrznja, primitivizam, ruralna svijest, egomanijacno promisljanje o “velicini” beznacajnih “nacija”, odnosno prokletstvo balkanskog prostora koje je najbolje opisano u Andricevoj “Prokletoj Avliji”. Nema demokratije na balkanu, niti ce je biti. Ovdje se “igra posteno” pa ko koga zajebe, tako je bilo i bice…

 25. Редакција, можете ли наслов текста господина Павловића измјенити и умјесто црногорски Шешељ ставити црногорски Шепељ? Али да ово црногорски буде бордирано са једном кучицом изнад ц у облику слова У.

  Андреј Николаидис можда јесте луд али није глуп, бар не толико. Писање текста на нивоу размаженог десетогодишњака, којем мајка одбија да намаже мазу пекмеза, њему ће са више аспеката донијети корист. Прво, због веома грубих квалификација, текст ће пренијети скоро сви регионални медији. Николаидис ће окретати канале, читати портале, давати изјаве за медије, гајити илузију о властитој битности. Мислим да је очигледно да се ради о човјеку који има такве потребе а не може их остварити на неки достојанственији начин. Друго, таква медијска промоција ће му такође подићи цијену у њему блиским “либералним круговима” из региона чији је гуру за перо талентовани и духовно надасве уравнотежени Петар Луковић, којег иначе Андреј упорно имитира. Треће, популарност у ентитету Федерација БиХ ће му расти што ће му бити корисно, посебно у случају одласка Ђукановића са власти. Мислим да након таквог евентуалног сценарија Николаидис нема шта да тражи у Црној Гори. Популарност у Федерацији му не шкоди чак и да Ђукановић остане на власти. Не треба ваљда подсјећати како је својевремено ишао да проси по Сарајеву кад је осуђен по тужби редитеља Емира Кустурице.
  Желим рећи да сам тужан што је оволико пажње изазвао Андрејев текст. Ради се о класичном ефекту “гажења у балегу” и не знам зашто јавност увијек насједне на овакве ствари. Чак и коментатори на овоме порталу расправљају о тричаријама из текста а не о његовој суштини и намјери са којом је написан.

 26. Što bi Srbi bilo đe, zato što su Srbi, došli na vlast ?
  Što bi Crnogorci, Hrvati, Rusi, imali tu privilegiju ekscesom rođenja u nekoj od tih projektovanih ‘zajednica’, imali to pravo ?

  Kada se raspadala moja domovina Jugoslavija, bosanski kadar od onih koji su zagovarali neku drugu reorganizaciju od one koje je tražila SANU i SLOBODAN MILOŠEVIĆ, bješe I BOGIĆ BOGIĆEVIĆ, po nacionalnosti Srbin, član predsjedništva SFRJ, koji je glasao protiv Slobine volje. Mnogo je Srba ostalo da dijeli sudbinu svojih sugrađana u gradovima, mnogi su u ludilu rata stradali jer su bili Srbi.

  Volio bih čuti baš argumente tih Srba koji i dalje žive u BiH, na koji način bi oni uredili odnose sa ostalim dijelom BiH. Građani Šumske, i njihova elita, zbog učšća u ratu bi to trebali prihvatiti kao činjenicu.

  Nikolaidis ne upotrebljava jezik mržnje kada govori o Karadžiću, šumskoj, Dodiku, Kačavendi…jer onda bi se tako nešto trebalo pripisati i svima onima koji tako govore o Hitleru, Čiča Draži, Paveliću, Kim il Sungu…
  Svi oni koji se identificiraju sa gorepomunutima, nisu zaslužili ama baš nikakvo poštovanje , kao građani ni kao ličnosti.

  • Srbi ne treba da nidje da dodju na vlast zato jer su Srbi, nego zato sto su ljudi ali ne moraju ni prihvatiti da vjecito budu potlaceni. To je ono sto im je Alijina Bosna nudila. Mislim da si i ti iz istog razloga glasao za nezavisnu CG, jer si se plasio stalnog uticaja Srbije na CG i eventualnog tlacenja, jer je bila manja od Srbije. Nemoj da se pravis Englez. Znas tacno o cemu govorim, nego ceras svoje, odnosno tudje otkud znam…Zato je nastala RS i zato se nece nikad vise rasforimrati, jer znam da ce prije svi izginuti neko dopustiti da im se zemlja pretvori u proislamsku tvorevinu, sto bi u konacnici dovelo do gubljenja sopstvenog identiteta. Lomnjenj kopaalja i teznje raznih sila nikada na Blakanu nisu prestale niti. Naivan je svako ko misli suprotno. Pogledajte krajnje granice EU sada sa Hrvatskom, zar ta situacija ne podsjeca geografsko stanje pred prvi svjetski rat, kada su Srbija I CG okruzene Austrougarskom a iza njih je tamni vilajet??

 27. perfect stranger says:

  Ево још интервенција Небојше Медојевића поводом случаја нацисте Николаидиса:

  “Nikolaidisu fasisto, da neces i Djokovica da likvidiras..smradu… Mrzim fasiste i fasizam…tako sam vaspitavam u porodici..a posebno mrzim kada je neko iz mog naroda fasista…Evo ..u ime moje i svih postenih Crnogoraca, izvinajavam se svim ucesnicima psroslave u hali Borik u Banja Luci, zbog bolesnih prijetnji ovog placenika… pomijemo ga jer je funkcioner drzave Crne Gore..koga placaju i Crnogorski Srbi…”

 28. Eine frage:

  Je li to sto se slavilo u “Boriku” nastalo na ovome:

  i na ovome:

  Da ili ne?

  Da se samo malo otrijeznite od zgrazavanja…

  Благодарим.

  • U NDH je tokom Drugog svjetskog rata pobijeno svakog mjeseca 100 puta više nevinih ljudi nego u BiH tokom rata 92-94. Kakav bi zaključak, analogno ovom koji ti namećeš, trebalo da izvedemo – da Hrvatska ne treba da postoji jer je genocidna tvorevina?
   Milorad Dokik i Boris Tadić nisu bili akteri zločina u BiH. Naprotiv, bili su na strani koja je zagovarala mir i koja je bila protiv onih koje ti, Nikolaidis i sl. doživljavate kao tvorce RS. Ali, sticajem okolnosti, baš njih dvojica bili su mete bombe koja je, po tebi, Nikolaidisu i sličnima, trebalo da donese “poetsku pravdu”. Da vic bude veći, bombu su podmetnuli oni koji tuguju što je Mladić u Hagu. Mladićevi saborci tako su dobili podršku od svojih prirodnih saveznika – šovinista, kameleona liberala, kvaziurbanih i kvazianacionalnih pervertida.

   • Hrvatska ne slijedi tekovine NDH. Zvanično su se svi ogradili od Pavelića i njegove politike. Hrvatska je obnovila svoju državnost kroz SFRJ ; ono što je bilo u drugom ratu je sramotna epizoda i moglo ih je koštati gubitka bilo kakve šanse za državnošću. Partizanski pokret ih je spasio. Kao i Srbiju, uostalom, pa i Crnu Goru, koje su sve imale kvislinške vlade.

    U Jasenovcu svake godine PREDSJEDNIK i Premijer Hrvatske učestvuju u pomenu posvećenom žrtvama tog zloglasnog sudilišta. Lično sam slušao kakvim je imenima Mesić nazivao one koji su upravljali logorom i one koji su ga osmislili.

    Naravno, odmah da ti kažem, žestok sam kritičar , isti ovakav kakav sam prema savremenom četničkom fašizmu, svih proustaških ekscesa – koji nisu bezazleni i sporadični – u Hrvatskoj. Kao veliki Hajdukovac, apsolutno sam zamrznuo navijanje za taj klub jer je okosnica navijača, onaj ultras dio, napaljen na ustašku ikonografiju. A klub ćuti… Obožavam tekstove Vedrane Rudan, Ivančića, Dežulovića, Heni Erceg, Anta Tomića, Drage Hedla, koji su svi apsolutno antiustaški.

    Hrvatska je EU. Šumska neće nikad biti…

    Mislim da smo se razumjeli…

   • Ni RS ne slijedi ideale Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nisam fan Milorada Dodika ali tip je bio glavni oponent politike koju je vodio R.K.u RS i to je činjenica. Bomba mu je bila nemijenjena i zbog toga što je podržao Plavšićku dok je drukala R.K. i R.M. Nije sporno da je istorija nastanka RS problematična, ali nije sporno ni da se BiH može tretirati samo kao provizorijum. To se vidi iz aviona. Samo iz te perspektive može se posmatrati proslavljanje godišnjice nastanka RS uz prisustvo druge mete bombe čiju je skploziju Nikolaidis nazvao poetskom pravdom – Borisa Tadića (koji je posjećivao svoj rodni grad i u toku bombardovanja, u okviru igmanske inicijative).
    Drago mi je što je Hrvatska EU ako će Hrvatima od tog statusa biti bolje. Sumnjam, međutim, da je tako. Iz ovoga je jasno i da se radujem što RS neće biti dio EU. Nadam se da neće ni Srbija a uz malo dobre sreće ni CG. EU je imala perspektivu do onog časa kada je izašla iz granica Franačkog carstva.

 29. Nastalo je na tome, Anguse…

  Od prvog do zadnjeg STVORITELJA republike Šumske, imaš solidne pritvorenike Sheveningena.

  Izašla je teta Bilja jer ih je sve otkucala…

 30. Ангус Јанг, нема државе на свијету према којој такве паралеле не би могли повући.

  На чему је настала Црна Гора ако не на геноциду над Бошњацима почетком 18 вијека? На убијању и протјеривању Бошњака са Цетиња и рушењу свих муслиманских богомоља у том крају.

  На чему је настала Хрватска ако не на геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима? Да заобиђемо масовна убијања Италијана 1945 од стране Хрвата преобучених у партизанске униформе?

  Цивилизацијски искорак би био, да је комендант сребреничких муслимана Насер Орић, попут генерала Младића, одвео на сигурно српску дјецу, старце и жене из Братунца. Али није, ни дјеца у колијевци нису била поштеђена. Појам геноцида је јасан, а у Сребреници га није било. Ратни злочин је једно, геноцид сасвим друго.

 31. Vrijeme stvaranja drzava po nacionalnom konceptu kao i odredjenje modela drzave poslije Berlinskog kongresa, i uredjenje odnosa medju drzavama poslije Drugog svjetskog rata i stvaranja Organizacije Ujedinjenih nacija su stvari koje se tesko mogu porediti, Sekula.

  Kao sto su postajale norme mjenjanja granica medju drzavama u srednjem vijeku,recimo nekakvim spajanjem knezevina ili slicno, na osnovu dogovora dvije vlastelinske porodice, te iste NORME nijesu mogle biti primjenjene u 19 vijeku kad je uspostavljen novi odnos ideje nacionalizma i pojma NACIJA u okviru drzave.

  Stvaranje modernih drzava podrazumjeva IZBORE, glasanje i REFERENDUME, a ne koncept krvi, oruzja, tla, nasilno preseljenje stanovnistva, masovni zlocini, genocidi i slicno.

  Crna Gora nije nastala na genocidu nad Bosnjacima i nije bilo medjunarodno-pravnog akta tad koji bi to definisao tako. Progon Bosnjaka je proizvod lukave Turske politike , koja je spasavajuci posrnulo carstvo, podmetnula Bosnjake da ponesu teret osvete okupiranih i porobljenih balkanskih naroda. Ali, to je duga prica i druga tema za sad…

  Hrvatska nije nastala na genocidu , takodje. Zlocin NDH, koja je bila saveznik nacisticke Njemacke, je procesuiran i medjunarodno okarakterisan kao zlocinacki. Hrvatska NIJE NASTAVILA SUBJEKTIVITET NDH, vec je usla u sastav SFRJ kao socijalisticka rebublika koju su uspostavili komunisti.Danas , ako izuzmemo ekstremisticke ustaski pokret, Hrvatska politika daje odlucan i ostar otklon od NDH. Samo da pomenem da je Hrvatska bila drzava i prije NDH, i postojanje Hrvatske nikako ne determinise stravicni zlocini nad Srbima , Jevrejima i Romima koju je ustaska vlast pocinila u II sv. ratu.

  Da vidimo sta je sa Srbijom…

  Osim perioda komunizma poslije drugog svjetskog rata do Titove smrti ,nema drugog perioda koji se moze nazvati otklonom Srbije od velikosrpske politike. Danas cemo vidjeti da su izjednaceni u vrijednosnom sistemu partizanski pokret, koji je bio totalitaran ali bar ANTIFASISTICKI, sa cetnickim pokretom koji je , osim od pocetka svog stvaranja 1903 do Prvog svjetskog rata imao oslobodilacki karakter, uvijek bio zlocinacki a u Drugom svjetskom ratu totalno FASISTICKI.

  Sa tom hipotekom cetnistva iz istorije Srbija danas zivi i pokusava falsifikovati fakte koji taj pokret u svjetskoj istoriji jasno definise.

  Cetnistvo, kao instrument stogodisnjeg plana o velikoj Srbiji, je odigralo ulogu i u krvavoj agresiji Srbije na BiH. Posto je referendumom i medjunarodnim aktima priznata BiH svom silom se srucila na nju bivsa JNA, koja se transformisala u VRS , kao i ogroman broj paravojnih formacija koje su u BIH uradile stravican progon i ubijanje nesrpskog stanovnistva.

  To nije bio gradjanski rat.To je bio RAT ZA TERITORIJE, propracen stravicnom pljackom i otimacinom. U tom osvajanju su zvanicno ucestvovale Crna Gora i Srbija kao clanice zajednicke drzave.

  BiH je Dejtonom ozvanicena da je razbijena. Danas nema vise BiH, ma kako neko tvrdio…Postoje samo RS i FBIH.

  FBiH je ostatak nekadasnje BiH stvorena dogovorom Bosnjaka i Hrvata pod pritiskom medjunarodne zajednice.

  RS je tvorevina nastala na stravicnom zlocinu i progonu nesrpskog stanovnistva, iako je po medjunarodnom pravu ta tvorevina morala biti nistavna odmah po svom proglasenju.

  Kreatori svjetske politike su precutno odobrili legitimitet zlocinacke tvorevine RS i to je realnost. Dodik samo slijedi politiku koja je trasirana od velikih sila.

  Ovo sa Naserom Oricem i Ratkom Mladicem kao civilizacijskim iskorakom nijesam razumio, Sekula. Nema tu nista civilizacijsko, jer su u pitanju dva ratna zlocinca i nekim slucajem je samo Mladic u Hagu , dok se ovaj slobodan opet poceo sepuriti…Da se nadamo u ovozemaljsku pravdu, pa da se konacno i Oric uhapsi i odvede u Hag gdje ce dobiti konacno kaznu za zlocine koje je naredio i ucinio.

  • A FBIH nije ociscena od Srba, ma samo prodjes kroz Sarajevo i ne mozes proci od Srba, milina jedna koliko su Muslimani u FBIH jedne dobrice dobre, pa su stvorile drzavu u kojoj ima mjesta za sve, a RS bezovbrazna je sve druge nacije ocistila. Ne seri molim te! Nema uveta srpskoga ni FBIH ni u Hrvatskoj, sve ste pocistili kao metlom, a ovamo se trazi poetska univerzalna pravda od Srba. Dobice te je, ali malo morgen!

 32. perfect stranger says:

  Можда је диктаторски режим мислио да ће скретањем пажње с корупционашких скандала и лоповлука помоћу Никлондруидисових шовинистичких егзибиција постићи уобичајени ефекат, као што смо најављивали, али се можда и прерачунао. Ситуација није баш тако једноставна и лака за читање. Рецимо, досадашње ћутање шефа монтенегринских националсоцијалиста и предсједника Парламента, тј. одсуство реакције на екстремистички излет свог савјетника је индикативно. Оно свакако значи подршку савјетнику, другим ријечима одобравање терористичких метода против неистомишљеника које предлаже и прижељкује Никлондруидис. То би значило да би се након очекиване пасивности домаћег тужилаштва послије извјесног времена институцијама и режиму “насмијешио” Суд у Стразбуру. А многе демократе чекају као запете пушке да се стекну услови за представљање оваквих случајева европским институцијама, за указивање на шовинистичку и криминалну природу монтенегринског режима, свих његових сегмената.

  С друге стране, евентуална реакција Кривокапића у смислу благог прекора свог савјетника (свакако лажна, јер је општепознато да шеф националсоцијалиста дијели мишљење Никлондруидиса по овом питању) свакако неће бити довољна. У сваком случају, мислим да ће клептократе овим шовинистичким егзибицијама претрпјети одређену штету, тј, да ће ефекат бити супротан ономе који су прижељкивали.

  • perfect stranger says:

   Ово моје примјећивање ме је подстакло да пошаљем уреднику “Аналитике” поруку сљедеће садржине:

   “Мислим да сте забили аутогол овим излетом Николаидиса, иако вам је намјера била да се скрене пажња са корупционашких скандала. Овим случајем ће се позабавити Суд у Стразбуру, а за вас креће ускоро још једна корупционашка афера.

   Поздрави.”

   Није одговорио, иако има обичај одмах да одговори. Мислим да је режим у проблемима.

 33. Ангус Јанг, опширно али ништа од овога што сам рекао није побијено. Више ми личи на тражење длаке у јајету која ће прикрити суштину.

  Република Српска је злочиначка творевина настала на етничком чишћењу а Црна Гора није злочиначка творевина јер у међународном праву није било одговарајуће норме која би квалификовала тадашњи злочин над Бошњацима? Ово је питање форме и суштине а када су злочини у питању оно је неумјесно.

  Република Хрватска није злочиначка јер је континуитет социјалистичке Хрватске а не НДХ? Морамо признати да се у тој социјалистичкој држави знатно смањило учешће националних мањина. Томе су значајно допринијели “хрватски социјалисти” стријељајући 1945 на десетине хиљада италијанских цивила у Истри и Далмацији. Друго питање је гдје су били хрватски социјалисти у периоду 1941/1945. Како год, ако бих ја користио сличну логику, онда ни Република Српска није континуитет Радованове РС већ социјалистичка република којом влада СДП Милорада Додика. Да је свијет познавао овакву логику, Њемцима не би наметао ратне репарације између два рата и тиме практично изазвао други.

  Око четничког покрета је прича сложенија. Баш они који су га основали и учествовали у ослобођењу у првом рату, у другом су постали колаборанти Њемаца. Међутим, немогуће је повући паралелу између њих и остатака регуларне Краљеве војске који су касније прозвани четницима а који се ни у ком смислу не могу повезати са фашизмом. Додуше, не знам како си успио да повежеш четништво и рат у Босни. Предводници Срба у Босни су били бивши комунисти а и бивша ЈНА чији је генерал Младић био кадар била је екстремна комунистичка институција. Гледао сам чак и неки документарац на којем Младић псује војника који је на главу ставио кокарду.

 34. Beogradske “e-novine” su portal koji ce vas nasmijati do suza svojom istinom koja se duhovito preliva iz recenica sjajnih momaka koji uredjuju taj portal.
  I dok brisem suze od smijeha, molim Boga da ovaj portal bude vjecno aktivan, posto ima nekakvih problema sa finansiranjem.

  A cemu se smijem? Nacinu kako inteligentni momci iz e-novina realno opisuju ovu histeriju oko Nikolaidisovog teksta, gdje mozete vidjeti sav jad i bijedu povampirenog sovinizma.

  Redakciji javniservis.me se duboko izvinjavam, ali morao sam prenijeti ovaj tekst iz E-Novina.
  :-) :-)
  ” Uhapsite Nikolaidisa!

  (slika sa naslovne stranice Dan)
  Nikolaidis mrzi Srbe, a i mandarine su jeftine: Naslovnica Dana

  Regionalnoj protivterorističkoj akciji koja je ovih dana efikasno otkrila Boleta i hiljadu iranskih atentatora, uz već poznatu nepreglednu kolonu petokolonaša, upravo se priključio i podgorički list Dan koji u subotnjem izdanju poziva na neodložno hapšenje Andreja Nikolaidisa zbog teksta objavljenog na e-Novinama, a koji su preneli mnogi portali u regionu

  Šalu na stranu, Andrej Nikolaidis je zbog ovog teksta u međuvremenu počeo da dobija i ozbiljne pretnje srboidnih sugrađana

  Uz skandalizovano upozorenje da “Rankov savjetnik poziva na masovna ubistva!” na naslovnoj strani, ćirilični Дан citira navode iz teksta Andreja Nikolaidisa, Šta je ostalo od velike Srbije, koji je, kako tvrdi tamošnji izveštač, “naišao na oštru osudu dijela javnosti”.

  Ostacima nenaoštrenog dela javnosti pozabavio se novinar Данa koji je u svojoj slobodnoj interpretaciji Nikolaidisovog stava našao poziv na masovna ubistva. Novinar se svojski potrudio da iznudi Nikolaidisovo priznanje, no autor “sporne rečenice” i ostalih spornih pasusa iz e-Novina nije se dao iznenaditi. “Sve što sam mi­slio da kažem imate u tekstu i nikakav dodatni komentar nemam”, kratko je odgovorio Nikolaidis i time posredno otkrio svoje prave antisrpske namere.

  Opasnost da mu izveštaj o skandaloznom tekstu ostane prekratak, vešti novinar Данa sprečio je obraćajući se na pravu adresu – predstavniku Demokratske srpske stranke koji je izrazio uverenje da je Nikolaidisov tekst zreo i za sud. “Na žalost, za režimske medije, ovakav Nikolaidis je utemeljenje mnogih duhovnih vrijednosti, prostije rečeno, pisac od najvećeg ugleda, a u suštini radi se samo o jednom opisu društvenog zla koje je vezano za manju članicu vladajuće koalicije, koja na svaki način prozvodi i sprovodi mržnju prema Srbima”, izjavio je stranački predstavnik.

  Konačno, potpisnik teksta se okrenuo izvesnom kolegi novinaru Budi koji je, kao glas razuma, upozorio javnost da je Nikolaidis gori čak i od Bin Ladena.

  Podgorički Дан dao je, tako, nemerljiv doprinos svesrpskoj antiterorističkoj akciji regionalnog karaktera pokrenutoj kada se pre neki dan banjalučkoj policiji javio Bole, radnik sportskog centra Borik, koji je na svom radnom mestu krio stanovitu količinu oružja. E pa neće moći, brale, to u Republici Srpskoj, a posebno u vreme proslave njenog rođendana naprosto nije moguće bez pomoći hiljadu iranskih terorista te zasad neutvrđenog broja federalnih mudžahedina. Kako istraga odmiče, stručnjacima postaje jasno i da nema te sile u svetu koja može nauditi nebeskom srpstvu bez pomoći pete kolone, tih običnih, naizgled mirnih građana i humanista, koji samo čekaju pravi trenutak da zadaju smrtonosni udarac.

  U Crnoj Gori je Boletov pomagač i inspirator otkriven isledničkom preciznošću srboljubnog Данa. Očekujemo izveštaj iz Makedonije.”

  • Nisam fan lista Dan ali me interesuje zašto je važno istaći da je ćiriličan? Jedan sarajevski reditelj je ovakve slučajeve objasnio dijagnozom: “Ispod građanskih šešira vire im turbani”.
   Fenomen eksjugoslovenskih prostora je da najokoreliji šovinisti (da parafraziram R.Kneževića: oni sa dna Miloševićeve, Tuđmanove ili Izetbegovićeve kace”), danas najglasnije dijele lekcije o civilnom društvu, lijepe etikete neprijatelja multietničkog društva, mudruju o slobodnoj i građanskoj državi. Nikolaidis je školski primjer takvog oboljenja. S obzirom na ovo isticanje činjenice da je Dan ćiriličan, čini mi se da i ovaj A.J. može u Andrejov tabor.
   Usput, znate li koliko je love Nikolaidis dobio od države u poslednjih pet godina preko svoje (ili očeve) NVO ? To je tek vic godine.

 35. Војин Николајевич says:

  Kozak kaže:
  15. Januar 2012. – 15:57 u 3:57 pm

  Ne kapiraš da nije antisrpstvo željeti slom i nestajanje Republike Šumske. To je jedini ispravan i civilizacijski iskorak koji se mora desiti, prije ili kasnije i hoće.

  Ха, ха, ха… Па ви сте универзални шаљивџија!

  О Републици Српској су се на овом форуму подијелила мишљења, тренутно не бих у тој причи учествовао због једног важног разлога. Неиме, осим РС постоји и друга конфедерална јединица која се зове Федерација БиХ. Можете замислити, у називу тог ентитета постоји префикс федерација. Па, каква је та федерација, господине Козак, похвалите је?!

  Господине Козак,

  а да ли је Ф БиХ “шумска федерација”, те ако није- зашто није? Такорекућ, изван банализама и етикета, да ли можете доказати да је та ФБиХ примјер свим државама у Европи како требају да функционишу, укључући и другу конфедералну једницу те државе која се зове РС. Резимирам, да ли можете навести разлоге што се тиче ФБиХ и односа грађана и народа у њој, који вам могу дати за право давања позитивног примјера?

  Или је то за вас толико “лоша тема” да је боље њу заобићи, моментално побјећи, одлећети “на метли”, а све да би ваш вергл могао да вергла своје једносмјерне тонове? :))

 36. Колико глупости је испостовано од интернет атракције ‘перфектни и никови’, зачињено са урадцима једног писменог политичара који је одавно у потрази за компасом и који је поручивао студентима да се спале и још низ бестијалности. Наравно, циркус ‘перфектни и никови’ испрате и разни ликови који сопствене недостатке за иоле озбиљном критиком испрате појачаним радом пљувачних жлијезда, без обзира што и не знају о чему се ради као у овој прилици. Ангажованост циркуске братије је невјероватна у задње вријеме. Кренуо посао, плануле карте, шта ли већ? Но, док је овакав циркус у нашему граду неки други не морају да брину.

  Јесте да је да представа гледана толико пута, са познатим додавањима признатих београдских медија, јесте да многи мисле да су теорије завјере изашле из моде, јесте да и други изводе сличне манифестације али нико као они толико вјеродостојно. Апсолутни прометеј глупости. Сад јесте да и други имају очигледне излете у ‘фашизам’, не мора се тражити између редова, јесте да спортске екипе из Црне Горе доживљавају отворено шиканирање на гостовањима, не мора се лагати као они, јесте да неки пишу отворено пароле и под благословом, не мора писати неко други као они и још много тога али није то то, перфектни и никови су поставили стандарде недостижне за многе. То не једе, то не пије, иде кроз вријеме, присутан је на сва мјеста и очигледно је да се цио дао томе и да му је то посао. Зато ја подржавам малог Дандалиона. Мислите да је то лако!? Бранити фашизам страхом од фашизма? Пробајте, то може само Дандалион уз пар трансормација и једно кречење дневно и уз рецитал његовој опсесији првој задњици Црне Горе и Брда, да вам сад не постирем неке фројдовске анализе, као и факте, схватићете сами…., а и било би глупо открити све до краја када је овако занимљивије…

 37. perfect stranger says:

  Само сам чекао да се јави ова будалетина, мој званични прирепак и посилни, није га било пар дана :) Ево питају ме људи упорно: је ли могуће да је то створење толико болесно упорно, ето игноришеш га мјесецима, а он не одустаје од улоге Перфектовог прирепка? Сваки пут кад прочитам коментар те будалетине заболи ме стомак од смијања, не могу се чуду начудити откуд толика опсесија :) Но добро, мени то не смета, нека чељаде ради свој посао: сада ће да се хвали и да се наслађује јер сам га поменуо послије дуже времена… Ево обећавам му: можда га опет узгредно поменем за пар мјесеци, хахахахаха…

  • Од данас и званично, перфектни је понио титулу Првог Маслачка Црне Горе и Брда. Награда му је већ уручена а он ће се одужити са још бољим перформансима…

   Знаш ти добро шта ја причам…

 38. Војин Николајевич says:

  Колико сам могао примјетити,

  два човјека у Црној Гори су позивала на тероризам, то су Јеврем Брковић преко ЦКЛ гдје је пријетио са тзв. имагинарним Ловћенским стражама, и Андреј Николаидис који то ради већ други пут.

  Ипак, први у овј причи, Јеврем Брковић, је сам био жртва тероризма. Оног истог тероризма који је призивао. Терориста на Јеврема Брковића је дошао не са друге обале смисла, већ из његовог табора. Погинуо је човјек који га је покушао заштитити, и то бесмислено, штитећи особу која је била недостојна да се побрине о изласку починилаца на суд. Просто, човјек који је хушкао на тероризам, тај Јеврем Брковић, није био достојан да у држави свог крајњег домета којег је желио да достигне у животу, дакако независној, открије починиоце злочина у којем је страдао не он, већ неко други. То је прича о карактеру људи који позивају на тероризам, у које спада и сам Николаидис. Просто, Николаидис жели динамит негдје тамо(!?), па нека се опаше тим истим и дигне себе и “непожељне” у ваздух, те докаже принципјелност!

  Или би желио да погине неко попут несрећног телохранитеља Брковића, неко други? Дакако, овдје је ријеч је о психопатологији умишљених идеолога.

 39. Војин Николајевич says:

  Koča Pavlović – Saopštenje: “Ja Nikolaidisovu izjavu baš tako i posmatram – kao dijagnozu, kao manifestaciju njegove patološke mržnje. Doduše, kod njega je ta mržnja impotentna, pa se zato ona ne pretvara u konkretnu akciju već se izliva u terorističke fantazije poput ove poslednje, koja je sadržana u njegovom autorskom tekstu na Portalu Analitika.”

  Управо је овај дио изјаве Павловића био добар. Импотенција мржње, која Николаидиса не тјера на конкретну акцију. Дакле, Николаидису, не тјерај друге да остварују твоје идеје, оствари их сам! Остави несретне “Војичиће”, који на несрећној служби губе главу, изгуби је сам!

 40. Bojim se da se paznja skrece sa osnovne premise koju Pavlovic kritikuje a to je da li bi bilo bolje da je Bole upotrijebio dinamit i revolvere kako veli sinekurica. Kako ja mislim da ne bi bilo bolje na Angusu, Kozako i Ladu je da mi objasne zasto bi bilo bolje da je Bole opalio koju? Ni za jedan zlocin ili pokusaj istoga valjda nema opravdanja.

  • А како би било да ти прочиташ шта је човјек рекао и како су то пренијели БГ штампа и ово интернет спадало које ординира по ЦГ сајтовима па онда да критикујеш. Иначе ме боле и за Бола и за Николаидиса и остале и то без остатка. Иначе човјек све да је рекао у оној форми које се представља то није ни грам оног шта је изјављивала она друга братија са човјеком који се представља као Амфилохије и остали антифашисти. Тако брате, са твојим већ познатим јефтиним цинизмом у покушају неђе друго јер ти то замјењивање теза није никад успјевало…

  • Nabuko,

   Pavlović kritikuje , radi kritikovanja, jer mu ništa u njegovom opozicionom poslu ne polazi za rukom. On skuplja srpske glasove; najjeftiniji su i lako ih je pokupiti.

   Nikolaidis je u spornom dijelu teksta apsolutno tačno naznačio ono što bi se trebalo u Šumskoj dogoditi kako bi ona , eventualno, dobila mogućnost da se postavi kao uslovno kazano ‘normalan’ entitet, zajednica, društvo…

   Oni moraju ‘dići u zrak’ te koji su sjedeli u prvim redovima na proslavi, jer oni su ti koji su obojili crvenom krvllju nevinih žrtava stvaranje tog entiteta. Oni, crkva, akademici, ratni komandanti, političari su ih poveli u rat u kojem su osramotili obraz i praunuka, kamoli sopstveni.

   Kao što će i Crnogorci morati učiniti sve da u udžbenicima jasno stoji da je tadašnje republičko vođstvo u ratu 1991 -96 bilo jasno na strani onih koji su bili jači i bestijalniji u užasima građanskog rata. I da je većina građanstva stojala iza toga. Tjerala mučene muslimane, napadala Dubrovnik, palila,pljačkala. Zavedena ili ne, stojala je iza Bulatovića i Đukanovića, Miloševića i Karadžića. I svi su etnički Crnogorci.

   • Војин Николајевич says:

    Господине Козак,

    нешто сте ми заобишли претходни коментар. Да ли је страх у питању, да се не прекрати тај безвезни вергл? Покажите” ‘normalan’ entitet, zajednica, društvo…”, у Федерацији БиХ!

    Уједно, ако сте на страни Николаидиса, а све у складу са “da je tadašnje republičko vođstvo u ratu 1991 -96 bilo jasno na strani onih koji su bili jači i bestijalniji u užasima građanskog rata”, позовите га да динамит стави у праг тадашњег републичког вођства ЦГ!?!
    Опростите, да ли сте и Ви за тероризам?! Реците, чега се плашите?!

 41. Ranko kumuje brodovima koje kupuje tudjim novcem a njegov savjetnik evo gle cuda oce da bude opet u centru paznje…Ranko i njegov savjetnik opet na istom zadatku prosipanja magle i prasine…Razlika je jedino koliko ce se ko okoristiti.Andrej radi za sitnu paru a za Ranka se to nebi moglo reci…Andreju treba samo da malo izmigolji iz anonimnosti a Ranko je vec druga prica u svakom slucaju.Ako ovaj dvojac u ovom periodu bude imao makar deset posto medijskog prostora u CG za njih je to pun pogodak…Za preostalih devedeset pobrinuce se neki drugi.Nazalost narod se ni ovaj put nece probuditi.

 42. perfect stranger says:

  Иначе, ја сам овој режимској крпи од Увцета прије пар дана преко ФБ поручио да му се приближавам, полако… Моја обавјештајна служба – “Дуга Црна Рука Перфект Стренџера” ми је дала додатне информације о идентитету режиског дупелисца. Сада сам у Подгорици… Као и обично, није смио да ми одговори, маслачак :) Да има грама достојанства у себи, прихватио би сусрет, па макар попио који шамар и шклемпу. Овако, биће кудикамо болније када наступи наплата рачуна и нећу водити много рачуна о његовим годинама. Поновиће ми у очи све лажи, подметања и гадости које свакодневно већ годинама шири на мој рачун. Ја нијесам насилан тип, има на десетине тих “прирепака” које игноришем и којима нећу ништа урадити, али Увце ће представљати изузетак, из одређених разлога… Чекај, чекај ме, чекај ме ја ћу доћи…:)

 43. Војин Николајевич says:

  Đukanović: Žele mi sudbinu Gadafija 11. Decembar 2011. – 18:04
  “Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović optužio je nevladine organizacije, opoziciju i pojedine medije da od njega prave metu, pokušavajući da ga satanizuju i predstave kao glavnog krivca za sve što je u Crnoj Gori loše, piše podgorički “Dan”.

  Đukanović je kazao da je „zlatno završiti kao Sanader, pri tome što pojedinci u Crnoj Gori žele da doživim sudbinu Gadafija”.

  “Pogledajte samo dnevne novine „Dan” ili „Vijesti”, i šta sve opozicija govori o meni i kakve uvrede i kvalifkacije oni meni upućuju. Ne mislim da sam preterao, posebno ne da sam bio preoštar u odnosu na one koji saopštavaju neke najgnusnije optužbe na moj račun”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju.

  On je posle sednice Saveta DPS-a novinarima priznao da su njegove izjave oštre, ali da su zasnovane na činjenicama, kao i da će ih ublažiti ukoliko prestanu oni koji saopštavaju “gnusne optužbe” na njegov račun.”

  Елем, ево изјаве г. Ђукановића, која је, када је ријеч о његовој, далеко било, политичкој судбини врло јасна! Већ сам рекао да сам против таквог развоја ситуације, и то ћу увијек понављати. То не смије бити!

  На другој страни, постоји изјава савјетника предсједника Скупштине Црне Горе која подстиче на масовни политички тероризам. Искрено говорећи, не видим разлог зашто је Николаидис одвојио судбине г. Ђукановића од судбина оних којима је желио да стави динамит под ноге у РС. Ово тим прије што је политички дискурс функционера РС довољно удаљен од дискурса прошлих времена, којима припада Ђукановић, те се све у политичким концепцијама РС своди на просту перцепцију разумијевања не простих, тачније лоших, односа у Федерацији БиХ која је далеко од од идалног. Из тога се извлаче прецизни закључци.

  Ипак, можда би желио Николаидис да уновчи од РС своје екстремно мишљење као што уновчава то исто од врха власти у ЦГ? Да га неко новцем пацификује?

  Превише просто, и превише лоше, такорекућ, глупо!

 44. Kontaminiranost prevelikosrpskog medijskog prostora je dostigla nivo iz nekih veoma tužnih godina.

  Uz ovaj simfonijski napad na Nikolaidisov tekst u posljednjih mjesec dana sam , uz more klasičnog trasha koje je svakodnevica srpske medijske scene, i nekoliko ‘kapitalaca’ kojim potkrepljujem opravdanost moje odbrane Andreja Nikolaidisa, u ovom slučaju.

  1. Halabuka u režiji Novosti oko knjige Žarka Lauševića i korištenje njegove lične nesreće kako bi nokdaunirani Tadić, Novosti i milosrdna Srbija ispali “zlatna deca” balkanskih prostora.

  2. Nakon 70 godina Srbija je uspjela da izbije Jova Kapu. prebiše momka od 93 godine. Srbija medijska, liše Peščanika i E -novina, ili neutralno prenosi crtice napada, ili likuje (Kurir, Press, Novosti)

  3. Nikolaidis napada integritet i teritorijalni suverenitet plemenskog društva Šumske, stvorene od strane takvih humanista kakvi su : Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić, Biljana Teta Bilja Plavšić, Duško Kornjača, Đogo, Nogo, Guzina, Vučurević…SVI U ZATVORIMA ! Čude se Novosti, Blic , Press i ostali kako je to smio reći taj Dukljanski fanatik.

  4. ISTOG DANA, postavio sam link u jednom od prvih odgovora, NOVOSTI puštaju tekst, a slične sam čitao i na ostalim medijima, kako , zipa sad : ANĐELINA DŽOLI MRZI SRBE ! Razlog je taj jer je u njenom filmu glavni lik, Srbin, ujedno i ratni zločinac – što je potpuno nekarakteristično i antipravoslavno za Srbe iz devedesetih koji su abitavali u Šumskoj.

  Javni servis, ovaj naš, obično izbjegava postavljati tekstove ovoga tipa, iz mislim opravdanih razloga. Zbog čega se postavlja Pavlovićevo diletantsko saopštenje , bez prava na odgovor, i zašto se moj osvrt na Pavlovićevo saopštenje ne postavlja na blog, volio bih saznati ?

  • Војин Николајевич says:

   Господине Козак,

   ви сте гори од Николаидиса. А истовремено глумите демократу. Појашите својега диносауруса, и пуштите проповијед коју нико неће три одсто зарезивати. А вићете сматрати да сте велики…

 45. Neone,

  Bi H je provozorijum zato što postoje Šumska i Federacija, oba entiteta na uštrb države BIH. Oba tumori. Druge bi se pjesme pjevale, i pjevaće se , kad jednog dana ukinu institucionalni okvir koji drži poziciju oba entiteta.

  • Војин Николајевич says:

   Ви немате појма, господине Козак! Ви сте тај тумор.

  • Šanse da BiH preživi nauštrb FBIH i RS su deset puta manje od onih koje je imala SCG. NE kažem to zato što navijam za jednu ili drugu opciju, već zato što sam se na “terenu”, 15 godina nakon rata, uvjerio da su BiH dani odbrojani. Ta činjenica ne podrazumijeva neko buduće uvećanje Srbije. Naprotiv. Interes Beograda je da BiH opstane.

   • Nisam baš uvjeren Neone u ‘interes’ Beograda, pa ćemo morati sačekati, naravno i za moju i tvoju prognozu.

    Moja, da budem jasniji, ide u pravcu toga da će se u dogledno vrijeme Zapad sjetiti da ukine oba entiteta, a to će biti sigurno kada Srbija bude punopravni kandidat za članstvo u EU, i tražiće za to saglasnost i Srbije i Hrvatske. Nestaće u dva dana.

    Podjela ne dolazi u obzir. Vidio si kako su reagovali prije neki dan, kad ih je stisao Zapad, kako su izabrali predsjedništvo, pa kako su proljetos nakon one bruke sredili situaciju oko fudbalskog saveza.

    Proći će kriza, za 3-4 godine, pa se nađemo onda da komentarišemo umijeće ‘prognostičarsko’.

   • Ako će to donijeti boljitak građanima te “države”, nemam ništa protiv. Za Beograd je to, uostalom, jedina opcija da izbjegne status pašaluka. Nakon bankrota Španije i Italije, bojim se, imaćemo nešto drugačiju situaciju u Evropi. Jednostavno, nema love za opstanak internacionale. Vraćamo se u feude.

  • Војин Николајевич says:

   Господине Козак,

   ја не желим да полемишем о опскурним темама које изности неко другеи, јер ви нисте дотични господин. Ви се плашите полемике са мојом маленкошћу? Да ли је панични кукавичлук у питању? Наравно да јесте, јер ваша дволичност и троличност то не може прикрити. Па добро, узмите све помоћнике и одговарајте на моју просту мисао. Она је, однос у ФБиХ! Гдје ћете се испроваљивати, јер сте недостојни коментатор, који се базира на технологији плеј-бека! :))

   Што вам се десило са концепијом, негдје је пукла?!

 46. Da zaključim svoje učešće pod Kočinim saopštenjem:
  Kritike Nikolaidisa doživljavam kao oštrenje kurca na mrtvu hijenu. Odbrane Nikolaidisovog potonjeg debiluka mi liče na pokušaj reanimacije dehidriranog tvora.

  Znam da sam bio vulgaran, ali šta drugo da kažem kada imamo situaciju da jedna udbaška sinekurčina pokušaj atentata na Borisa Tadića naziva poetskom pravdom. Tadić je, za one koji nisu upućeni, bio na drugoj strani od onoga koji je obećavao da će Crnom Gorom pored Zete uskoro poteći i Neretva. Čovjek je 90-ih bio na svim antiratnim mitinzima, javno zalagao protiv bombardovanja Sarajeva, Vukovara i Dubrovnika… A Nikolaidisi su dobili od Milove privatne države samo jedne godine preko 70.000 evra. Za “lijepe oči”, naravno.

 47. Војин Николајевич says:

  Господине Козак,
  ви сте незрели, инфатилни и на нивоу бајковитих прича у простору који је давно сазрео у смислу бруталости а ви, тако смијешно брутални, мислите да сте “попили сву памет свијета”.

  Знате, трагови су многи до пећине,…

 48. Војин Николајевич says:

  Господине Козак,

  причајте нам мало о љепотама ентитета Федерације БиХ. О тој љубави и сагласности, толеранцији и миру, недостатку етничких чишћења, да вас демантујем, одмах!

  Или сте изгубили језик, свезали га у чвор, а ипак, нешто се дешава, а то је лијепо?! Или не?

 49. Војин Николајевич says:

  Kozak kaže: 15. Januar 2012. – 23:31 u 11:31 pm
  “Kao što će i Crnogorci morati učiniti sve da u udžbenicima jasno stoji da je…”

  … у сплитској Лори вршено брутално убијање црногорских резервиста заробљених у БиХ!

  Да ли сте на то мислили, или само на своје пројекције, господине…?

  • Glup, gluplji, Vojin…

   U Lori je napravljen zločin, kao i u Ahmićima, Kninu, po osvajanju Masleničkog mosta, Medačkom džepu…koji će morati stajati u hrvatskim knjigama da hrvatska đeca uče kakvi su zločini činjeni u ime Hrvatske. Ako ne stave, nikad neće naučiti lekciju iz života.

   Pritom, ako i ne stave Hrvati i Srbi, ja ću opet insistirati da u crnogorskim knjigama stoji dio o crnogorskim ‘boleštinama’ .

   Nemoj misliti da je ovako glupo postavljeno pitanje zasluživalo odgovor. Odgovor je dat kako bi ostali učesnici u raspravi vidjeli zbog kojih šabana napadaju Nikolaidisa, koji je ovog puta apsolutno pogodio suštinu.

   Zaboravljaju pritom da je Nikolaidis bio žrtva rata, da je bio žrtva sistema koji je kroz sudske presude u korist našeg vrlog umetnika Emira Nemanje radio sve da se kritika o događanjima u Šumskoj ne čuje. On ima svako pravo govoriti o njima jer je zbog njih morao ići iz rodnog mjesta. Da ne bi završio u zatvoru i da ga ne bi čupali za uši strangeri i vojini, postao je savjetnik. Mogao je i drugačije, ali nije imao više hrabrosti.

   • Војин Николајевич says:

    Kozak kaže:”… koji će morati stajati u hrvatskim knjigama da hrvatska đeca uče kakvi su zločini činjeni u ime Hrvatske. Ako ne stave, nikad neće naučiti lekciju iz života…Zaboravljaju pritom da je Nikolaidis bio žrtva rata, ”

    Лекцију из живота? Каква демагогија. То се никада неће учити у хрватскимј уџбеницима, тако да можете и даље да медитирате на ту тему.

    Николаидис није био жртва рата, већ његови суграђани у БиХ од којих је отишао на сигурну територију да проповједа идеје тероризма, а њих оставио да гину и постају инвалиди у .једном прљавом и бесмисленом рату гдје нити једна страна конфликта није остала чиста.

   • “On ima svako pravo govoriti o njima jer je zbog njih morao ići iz rodnog mjesta…”

    Mislim da ste o tome svemu trebali misliti prije nego sto ste ubili srpske svatove u Sarajevu, a danima prije toga prodavali Srbima cist hrvatski i muslimanski zrak upakovan u one limenke, stavljajuci, kroz sisteme vlasti Srbima, veoma jasno do znanja da ce biti uvjek i uvjek biti preglasani u vezi svega sto im bude trebalo… “E, pa nece da moze”…Republiku Srpsku nije stvorio nikakav genocid, stvorili ste je vi i likovi poput Nikolaidisa takvim svojim odnosom prema Srbima i vi ste najbolja garancija da ce ona vjecno trajati, ili makar dok god je takvih kao sto ste vi.
    Namjerno se obracam ovako, jer citajuci tvoje komentare jasno je da si pripadnik tog naroda, koji je opet kazem trebao ranije misliti o posljedicama, a ne prijetiti i plasiti Srbe u Bosni, buduci da se zna, da su kao “cvijece hrvatskog naroda” zapalili i zaklali sve srpsko sto im je doslo bilo pod noz i zato sto se po nacinu u kojem freneticno branis Nikolaidisa da zakljuciti da si ti Nikolaidis licno

 50. Ако би на тренутак озбиљно схватио лице које се између осталог потписује као перфектни Дандалион, који спава на фејсбуку, пејстује коментаре на свим порталима, шаље писма уредницима и пријетеће поруке неистомишљеницима, дало би се примјетити штогод. Рецимо, третирати Николаидисов текст као завјера и покушај да се скрене пажња са афера!? Николаидис за кога не зна ко је 95% Црне Горе а њега никада није прочитало 99,9% Црногораца спинује. Па колико треба бити ограничен па устврдити ово. Опет ако и то озбиљно схватимо, спиновање, завјере и сл. су ствари које се раде у двоје, нема ту случајног. Дакле подребна је риба да загризе а Дандалион гризе по нету годинама, као и сада. Сада што је неке ствари прогризао па треба поправка, трансформација и кречење је друга ствар.

  Црни Дандалионе, немаш ти десетине прирепака већ си таква појава да људи не могу да одоле а да се не спрдају са тобом, као што се спрда и господин ‘Дуга Црна Рука'…, а баш му је дуга и право си му име дао. Искрено мени је понекад жао што те ‘млатим’ овако те ти дајем повода за толико ‘смијеха’ и остало и сад замисли како би то било уживо!? па иди бре дошло би то до Стазбура. И то оног антисрпског стразбура кога опра због одбијене тужбе никшићких професора, а који си прије тога уздизао као песницу ђе ће да се сломи овај режим и сад опет идеш до Стразбура!? хахахахах… а тај исти дан ћеш пити кафу у Лондону са обавештајцима, демонстрирати Подгорицом против режима, прикупљати информације по Београду, завршавати послове у Италији и одржати предавање на неком скандинавском универзитету? Легендо! Ниси џабе ти Први Маслачак Црне Горе…. аух, црни Ладо, што те нађе, што те нађе….

 51. Republika Srpska je tvorevina nastala na etničkom čišćenju a planiranom(ne spontanom) zločinu, nezamislivom za kraj XX vijeka u tobože savremenoj i uredjenoj Evropi. Punu podršku: vojnu, ekonomsku, propagandnu stvaranju Republike Srpske kroz etničko čišćenje, davala je tadašnja Srbija i Crna Gora. Večina visokopozicioniranih sadašnjih funkcionera DPS-a je politički podržavalo i aktivno učestvovalo u stvaranju Republike Srpske, najtješnje saradjivalo sa ratnim rukovodstvom Republike Srpske, kasnije procesuiranim u Hagu: Karadžićem, Mladićem, Krajišnikom, Plavšićkom. Djukanović i M.Bulatović, posebno.
  Andrej Nikolaidis je tipičan režimski “umjetnik”(to sam doista kasno shvatio). On radi sve ono što je dopadljivo i treba režimu: živi, egzistira i “slavan” je zbog toga. Kako režim u poslednje vrijeme opstaje na antisrpskoj politici i kampanjama(isto kao što je nekada na antihrvatskoj, antialbanskoj, antimuslimanskoj, antislovenačkoj…), tako se Nikolaidis “uklapa u savremena režimska kretanja”. Kao takav, nije se libio da svojevremeno bude redovni kolumnista fašističkog CKL-a, i da piše ovakve i slične tekstove. Sjutra bi, vjerovatno, ako bi bilo potrebno režimu, pisao slične anticrnogorske ili antibošnjačke tekstove.
  Cilj ovih i ovakvih tekstova je da podignu nacionalne tenzije, homogenišu i suprostave nacionalne zajednice u CG, skrećuči pažnju sa totalnog raspada sistema; ekonomske i moralne propasti društva, očigledne i opšte korupcije, i neskrivinih veza političke “elite” sa kriminalom. Da se zaboravi na razne “Telkom”-e, Željezaru Nikšić, KAP, Eloktrodistribuciju…, nezaposlenost, mizerne plate-bolje reći nadnice, robovski radni položaj ono malo naroda koji ima sreću da je zaposlen i primaj kakvu-takvu platu.
  Žalosno je što to još proilazi kod nas. Na sreću manje – čini mi se, nego do skoro. Onda kada se ne budemo “palili” na ovakva sranja, bit će možda nade za nas.

  • Sve se svodi na natezanje ko je napravio veći zločin. OK, u ratovim krajem 20. vijeka najveće zločine na Balkanu napravili su Srbi. Sredinom 20 vijeka najveći koljači bili su Hrvati. Prethodno, teritoriju i vlast su klanjem najviše obezbjeđivali oni koji se danas nazivaju Bošnjacima. I tako se vrtimo u krug. To je ta spirala zločina koja davi Balkan. Prvo je Naser pobio 800 u Srebrenici, pa mu je Ratko vratio za nulu više… Ej! Prekinite više sa svim glupostima. Srpska je nastala na etniškom čišćenju. Ok. A na čemu je nastala Bosna? Na istorijskoj pravdi i logičnoj raspodjeli teritorija? Na građanskim principima? Ma daj, takve budalaštine ne prosipa više ni reis Cerić, Keljmendijev tutor.

   • Nastala je, ovakva u ovim granicama, nakon veličanstvene pobjede partizanske vojske u ratu 1941 – 1945.
    Bila je sastavni dio SFRJ, i kao jedna od šest republika imala je isto pravo na samostalnost nakon raspada kao i Hrvatska, Slovenija ili Crna Gora. Badinterova komisija koja nije bila sastavljena od ‘eksperata’ iz Večernjih Novosti, Blica i Pobjede, je svakoj od republika nakon disolucije priznala pravo na samoopredjeljenje.

    BIH je država. Šumska je smetnja kompletiranju funkcionalnoj državnosti BIH.

   • Војин Николајевич says:

    Kozak kaže: BIH je država. Šumska je smetnja kompletiranju funkcionalnoj državnosti BIH.

    Ха, ха, ха… Вергл је поново прорадио, не?

    Комлетирање функционалне државности!

    Функционална државност :))

    Ви сте Козак смијешан човјек. Упорно избјегавате да мало одсликате ФБиХ јер је то катастрофа и смијурија од конфедералне јединице, потпуни распад система и у економском и у националном смислу. У Ф БиХ Срба има занемарљив број тако да сметњи љубави остала два народа нема препрека. Ипак, нешто не штима, а шта?? Е то што не смијете рећи управо је разлог распада система. Да вам објасним, етничка чишћења која су између себе спроводиле хрватска и бошњачка војска у БиХ је сметња тој љубави, а и разлог ваших страхова да проширите мало опсег свога интересовања и постанете објективнији.

 52. Džošua nova Gvineja says:

  Republiku Srpsku treba ukinuti!
  Nju treba potpuno integrisati u politički sistem kakva je Federacija BiH.
  Dakle od RS treba napraviti bar 8 kantona (pošto ih Federacija ima 10) i napraviti Funkcionalnu Republiku Bosnu i Hercegovinu (FRBiH) od 18 kantona + distrikt Brčko.

  Tako FRBiH će nastaviti svoje funkcionisanje na principima demokratije potvrđenim u Mostaru i Federaciji BiH.

  Neka su bila i 4 genocida i neka muslimani i Hrvati nisu ubili ni jednog Srbina, koja je alternativa Republici Srpskoj?
  Federacija koja je nefunkcionalna jer nema dogovora DVA naroda?
  Ili će to biti Mostar koji nema gradonačelnika iz istog razloga?

  Međuetnička podjela BiH je bila na stolu i prije formiranja RBiH i RS. Ko se sjeća 1991, zna da se samo tražio model i odgovarajuća mapa.
  Republike Srpske bi bilo i bez rata i to je fakat.

 53. Džošua nova Gvineja says:

  Dakle svaki put kad hoćete da ukinete Republiku Srpsku, recite to megafonom u centru Mostara, tamo na liniji razdvajanja

 54. Džošua nova Gvineja says:

  I da upotrijebim omiljenu depesovsku poštapalicu iz protekle petoljetke: “Odakle pravo Nikolaidisu da se miješa u unutrašnje stvari drugih država”. Kad onaj Tadićev savjetnik popije čašu Vranca, ore se Dnevnici, pišu se saopštenja, šalju se demarši.

  Andrej, napravi civilizacijski iskorak i prestani da pišeš i pojavljuješ se u javnosti

 55. Tužiteljka Podgorice najavljuje ispitivanje Nikolaidisa, a zašto ne i urednika Analtike Draska Djuranovica? Juce sam tek saznao da je Djuranovic bio na dubrovackom ratistu, ali on to krije kao zmija noge. Bio je izvidjac!

  • Draško Đuranović je bio aktivni učesnik na dubrovačkom ratištu,po naređenju tadašnjeg i sadašnjeg duhovnog vođe Mila Đukanovića. Treba pitat Mila o čemu se tu radi, jer od Momira Bulatovića smo dobili korektan i konkretan odgovor, a koji glasi- državna greška. Ooooops, I did it again!
   A, što se tužilaštva tiče, to je već priča za sebe. Ima ih koji bi pitali, i to dostina, ali ne smiju. Ne još. Do kada? E, to zavisi od naroda Crne Gore.

 56. Čitanje onoga što misli/piše/prenosi Nikolaidis Andrej u bilo kom kontekstu jako šteti mentalnoj higijeni normalnog čovjeka. Unosite više voća i povrća u organizam, a manje viršli i salame. Čuvajte se nesoja, naročito kad se trude da budu “objektivni”…

 57. Džošua nova Gvineja says:

  Ovi su izgubili sve kompase. Vrijeđaju bez ikakvog osjećaja. Pošto Nikolaidis nije digao dovoljnu frku, misle daće sa ovakvim tekstovima napraviti nešto.

  Oj žaLOSNA Crna Goro

  http://www.pobjeda.me/2012/01/14/dockana-%E2%80%9Enova-godina%E2%80%9C-po-nevazecem-kalendaru-de-se-dedose-nekadasnji-slavljenici/

 58. Djakomo Galanda says:

  Volt Dizni je bio veliki postovalac kokaina. Konzumirao ga je uz viski do kraja svog zivota. Otuda, kako je i on sam isticao, sva njegova kreativnost i genijalnost.
  Volt mu se oduzio stvarajuci dugometrazni crtani film “Snezana i 7 patuljaka” !!!
  I zaista mu se valjano oduzio. “Snezana” mu je podarila jos mnoge poznate junake.

  A “7 patuljaka” takodje imaju znacenje, ali vas to ne zanima. Vi niste narkomani. Vi ste “cisti”. Vi cete radije prosipati mrznju, pljuvati po drugima, svadjati se, dokazivati koliko smo ogavni i primitivni, ogovarati, bukati se, plivati u sopstvenom neznanju, a sve to uz pozivanje na obraz.

 59. Uredništvo je iz njima znanih, legitimnih, razloga postavilo saopštenje Koče Pavlovića u kome Pavlović napada Nikolaidisa zbog toga što Pavlović, pa ni svi ostali koji misle što i Pavlović, nisu ukapirali Nikolaidisevu poantu , i naravno, zato što i Pavloviću i sljedbenicima odgovara da ispadnu ‘široki’ pa da napadajući omrznutog savjetnika izvježbaju opozicionu kondiciju ; sve dopadajući se legendarnom prosrbijanskom biračkom tijelu.

  Za pojedine prijatelje i učesnike bloga, Šumska jeste stvorena na zločinu, jesu svi kreatori u Hagu, niko mi ne spori tvrdnju da i sada nije puno odmakla u demokratskim slobodama i pravima građanina, ali…Nikolaidis je udbaš i nema se pravo tako nerazumljivo izražavati o licima koji se izjašnjavaju kao Srbi, između ostalog.

  Neki prijatelji bloga se čude zašto se vodi ovakva rasprava, a ne čude se zbog čega je postavljeno Pavlovićevo saopštenje, ili možda vrli ekumenisti misle da se trebalo lajkovati Pavlovićevo tupavo i histerično Saopštenje, bez riječi sopstvenog mišljenja jer, zaboga , to je napisao Pavlović

  Da je Krleža, ne bi mu odćutao, a ne ovom izdrndanom opozicionaru.

  Nikolaidis, loš savjetnik i dobar pisac, nije zaslužio da ga se napada po pitanju Šumske i riječi upućenih kreatorima te antilogičke tvorevine. Toliko je drugih pitanja zbog kojih bi se mogao kritikovati savjetnik, i sinekurac, Nikolaidis, a napad je uslijedio na ono đe je najjači: opis gusarko četničko krivolovačkog društva Šumska !

  A što ne udriste po Anđelini? Dobar komad, a?

 60. perfect stranger says:

  Хахахаха, ево свратих до портала “Аналитика”; Ђурановић је озбиљно схватио моје “појашњење” о аутоголу, па је пола портала посветио одбрани Никлондруидиса. Ангажовани су готово сви “интелектуалци” у служби Фамилије: Вешовић, Радончић, Поповић… Шоу :)

  Коме није до сада било јасно, ваљда сада јесте…

  • Коме није до сада било јасно, ваљда сада јесте… :-) Ево, ја само да се сложим са Дандалионом. Ко прочита текст и ко испрати све око текста, е ако му није јасно о чему се ради не треба појашњавати. Јел’ бачен мамац па риба загризла или риба гризе и кад мамца нема питање је сад… Ја мислим да је ово друго у питању али…

   Углавном, ако су људи овако доживјели текст и ако им цијела медијска харанга успјела то продати онда није чудо што ови владају двадесет година, није ни чудо што се убијало по Босни, што се атаковало на Дубровник, што је Мило мрзио шах а Амфилохије благосиљао извршиоце геноцида, нити је чудо што данас сви то перу и комично покушавају подвалити једни другима јер онда се овдје може продати буквално све…

 61. Sunce ti jebem sta se radi na Đuranovićevoj Avaz Analitici! Sto Stranger kaze mobilisani svi intelektulaci evropskog formata – Popović, Smradončić, Vešović, Luković, kakoseonozvaše jedan iz Hrvatske… Valjda ih nećče izdati Šuković, Kusovac, Bešić, Ćirovićka, Rade Vojvodić… Prevnruće Republiku Srpsku i zapečatiti Aferu Telekom, a o onoj Listing da i ne govorimo. Budali treba samo dati priliku da nesmetano pokaže sve što zna i umije – i to je to, odnosno to je ovo što sada rade Đukanovićeve patriote na Đuranovićevom Portalu. A ko ovo reče da je i ona oslobađao Dubrovnik? I šta bi sa onom njegovom aferom oko Bega press?

 62. Milovan Vukov Jankovic says:

  E oci povadili lise POTOMAKA,
  sto napraviste od javnogservisa.me

 63. Случај Николаидис је више занимљив због других ствари. Рецимо, ја не вјерујем да већина као интелигентни људи нису разумјели текст али има у њему нешто шта мами за неким назови поентирањем иако је то поентирање контрапродуктивно, иако је то ‘поентирање’ управо што желе одређени људи. Зачуђујућа је та досљедност у недосљедности и непрестана воља за контрапродуктувношћу. Ипак не раде то случајно јер је контрапродуктивност у укупном продуктивност у појединачном у њиховом случају и то је нит коју они желе да провуку кроз сваку иницијативу и ништа их друго не занима ма колико се кречили.

  Иначе запитајте Медојевића ако је по његовим стандардима Николаидис фашиста да ли је то и Амфилохије, ако смије да искрено одговори или то није опортуно у овом тренутку? Српски медији и цијела екипа вонаби интелектуалаца су управо одиграли како су и очекивали, клап – клап… Одбили сте још десетине људи, шта мари…

 64. Успут, Николаидис је у 22:20 на РТЦГ1…

 65. Dizanje u vazduh hale , zajedno sa Laktašenkom i njegovim gostima , ili kad bi zgrada crnogorskog parlamenta odlećela u vazduh , zajedno sa svim poslanicima , šefom parlamenta i njegovim savjetnikom Nikolaidisom , komplet vladom i predsjednikom države , bilo bi nešto kao kad bačite dinamit u septičku jamu.

 66. Ето, видите ли незналице, јесте ли чули Николаидиса на ртцг? Његов текст је био побуна против сиромаштва, против социјалних раслојавања, против тајкуна. Сад, што су метафоре биле мало непрецизне, није разлог да манипулишете текстом.

  Иначе, зна ли неко зашто Николаидис увијек кад се појави на ТВ-у по четрдесет пута понови – Ја сам писац. Па знамо Андреје човјече, како не би знали, прочитали смо сав твој опус. Твој опус и опус неког Поповића са Цетиња, угледног црногорског књижевника са завршеним боксерским курсом.

 67. Neko je dobio 7 miliona da zajebe građane za 69 miliona. RTCG nije imala specijalnu ni redovnu emisiju o tom zločinu, ali je zato Krivokapićeva sinekurčina dobila 30 minuta na servisu režima da pojasni zašto Boletov eksploziv (namijenjen Borisu Tadiću) sadrži u sebi poetsku pravdu.
  Ponavljam, Boletov eksploziv u Boriku je bio namijenjen Borisu Tadiću. Nikolaidisova “poetska pravda” ima izgleda istog roditelja kojeg i Cane i njegov politički tim. Cane i Nikolaidis su na istoj strani. Jer, Boletov eksploziv nije trebao da ubije Srpsku, već Borisa Tadića, demokratski izabranog predsjednika Srbije i čovjeka koji 90-ih nije, kao Canetovi saveznici, huškao na bombardovanje Sarajeva, Vukovara i Dubrovnika, i nije sprovodio tok Neretve ka Crnoj Gori. Canetovi saveznici su zemili 7 miliona da Mađar telekom ne bi uplatio CG 69 miliona. Canetovi saveznici zbog toga moraju da brane državu od Borisa Tadića i njegovog načertanija, jer nema druge tehnike kojom bi se mogla izbjeći odgovornost za to što onih 69 miliona nisu završili tamo gdje su trebali, a onih sedam jesu tamo gdje nisu smjeli.
  Ovo je nepoznata jednačine koja je otvorena ispod Kočinog saopštenja. Iza znaka jednakosti stoji: sinekurčina radi za one koji su odgovorni za etnička čišćenja i megalopovluke.

 68. Aha. A, je li mislio na siromašne iz Republike Srpske ili siromašne iz Crne Gore, ne uključujući Srbe? I protiv kojih tajkuna je pričao? Nije da ti je nida jaki bog pominja Fahrudina i Mila? Da nije natuknuo štogođ o Vujici Pedi i đaoljem optičkom kablu? Ili računčićima za struju, đe je jopet Peda zabada nos?
  Ili su raslojavanja nastala usled tektonskih poremećaja u regionu?
  Ili je, pak, bio u grozničavom transu, onom rijetkom momentu prosvjetljenja koji spopadne pisca jednom u 100 godina, iz kog se rodi ideja koju će slijediti generacije i generacije, a koja je otjelotvorena u liku i djelu svevišnjeg Mila, mesije na putu za Vitlejem?
  Objasni Sekula podrobnije, duše ti!

 69. Danasnja crnogorska knjizevna estrada nije mnogo bolja od turbo folka. Pera se dofaca ko god ima zelju da Srbima opali sklempicu, tu dobija i sansu da ga proglase cak i velikim piscem, a otvara mu se i put ka neslucenim politickim visinama. Istovremeno, tuzna je istina da se nakon Lalica, Kisa, Ratkovica, Ivanovica i jos nekolicine u CG ne pojavi niko ko bi im mogao praviti drustvo. SVe i da se neko pojavi, ekipica koja drzi monopol nad perom, bi sve uradila da se o njemu sve najgore cuje ili ne cije nista. Takva je, na zalost, stvar sa knjizevnoscu u CG.

  • Tako je, imaju i ovi “original” Crnogorci svoje (m)Noge, Đoge, Vojvodiće i ine. S tim što ovi oriđinali glume urbane face, projevropske. Ali u istom se balkanskom kaležu sve to odnjihalo. Obrni-okreni, i jedne i druge spaja samo ljubav prema kešu i neograničena privrženost guzi gospodara…

 70. Džošua Nova Gvineja says:

  Nikolaidis je najbolji pisac na Balkanu. Jedna njegova kolumna u Crnoj Gori vrijedi više od 7,5 miliona €

 71. Неоне,

  карту за емисију му је купила београдска спин екипа што је и теби вјерујем јасно а рабиће је и даље, то је већ извјесно, само што ће то бити серијал гдје ће свако поглавље бити прича за себе а једно је било ово.. Наравно ови нису могли да одбију такав поклон а неки други којима је главни интерес да кроз све провуку нешто што нема везе са оним за шта се декларативно залажу. Са овим тривијама и са овим намјерним несхватањима о чему је ријеч банализујете цијелу ствар и правите услугу онима против којих се борите. С друге стране да не говорим да неки критизери би ладно потписали Николаидисов текст али…, да неки критизери имају и још ‘горе’ ставове али… и да се оволико коментара пише испод саопштења странке чији је предсједник одвалио у задње вријеме на стотине глупости и бестијалности а који вам неће одговорити на питање ако је Николаидис фашиста да ли је то Амфилохије јер није опортуно…

  Успут, кад се преименова ово саопштење!? Црногорски Шешељ није опортуно, шта ли!?, како већ воле рећи…

  То је све скупа једно лицемјерје и политиканство у најгорем облику и ово је оно што одузима и снагу и вољу и жељу нормалном народу. Прича о Николаидису није прича о његовом тексту и шта је писац хтио да каже, већ је за сваког ко са стране погледа, прича о једној цијелој машинерији који систематски заглупљује овај народ.

  Одбијате људе који ће само добијати порив да одговоре јер се прећуткују неке ствари само да се не би водиле битке око идентитетских питања или како неки воле несувисло рећи спиновање. Жалосно изгледа када се неко као неки са те друге стране јави са балваном у оку и шкандализује око Николаидиса. Немојте да ја заиграм као Дандалион по порталима и то за џабе, па још подострем сазнања од моје обавјештајне службе ‘Кратка Бијела Рука Лада Тајовића'… хохохохохо… Дандалионе, Дандалионе…

  • “Успут, кад се преименова ово саопштење!? Црногорски Шешељ није опортуно, шта ли!?, како већ воле рећи…”

   А да, извињавам се, Коча опет писао, нисам видио…

  • Lado,
   kao što vidiš ja sam izbjegao polemiku o RS, antisrpstvu Nikolaidisa i genocidnosti Srpske i Srbije. Izveo sam nekoliko premisa koje sadrže koncentraciju istine koju oni protiv kojih se ja borim ne mogu da svare pa je trivijalizacija tehnika kojom oni pokušavaju da se izvuku iz igre u kojoj ostaju goli. Toliko o mom “namjernom neshvatanju o čemu je riječ”.
   Medo i Dr Radović su iz taktičkih razloga nepoželjni likovi u igri koju pokušavam da nametnem, i ako sam zbog toga zaslužio etiketu oportuniste, podnijeću je bez ljutnje i griže savjesti. Baš kao što je, uostalom, i tvoj poslodavac u odgovoru Slavku Peroviću (saopštivši da je između srpske i crnogorkse mafije u kritičnom momentu patriotski odabrao crnogorsku. Pošto volim tipove koji se ne foliraju, od tog trenutka mi je postao simpatičan ). Moj zločin je u tome što sam između dvije BG ekipe spinera, prihvatio logistiku podršku VIS Idola, jer Spektru doživljavam kao servisnu agenciju onih koje želim da vidim u penziji.
   Uvjeren sam da nije ispravna tvoja primjedba da činim uslugu onima protiv kojih se ja borim. Nikako ne uspijevam da shvatim logiku koja te vodi do takvih zaključaka?

   • I da, zaboravih – Repetitio est mater studiorum: Boletovi snajperi i bomba u Boriku bili su alatke za slanje Borisa Tadića u vječna lovišta. Nikolaidisovu “poetsku pravdu” priželjkivali su oni koji su huškali na bombardovanje Vukovara, Sarajeva i Dubrovnika (zbog toga što su “priučeni partizanski kartografi iscrtavali mape SFRJ”); njihovi srbijanski patriotski saveznici s početka 90-ih i druge decenije 21. vijeka, vlasnici špediterske firme koja je optužena za tranziciju bar tri tone kokaina iz Urugvaja, Cane, Beba i ostali primjerci ove egzotične faune.
    Tačno je – zbilja nije važno šta je Nikolaidis htio da kaže. Bitno je šta mu se to otelo dok se bavio radnjom za koju mu Bog nije dao talenta (promišljanjem). Tip je centrirao pred svojim golom. Oni koji su ga prozvali piscem neka sada trpe.
    U ime VIS Idola, upućujem zahvalnicu Nikolaidisu. Samo ti piši majstore, i savjetuj. Čir je apscesna pojava a to znači da je pucanje neminovno.

 72. Не могу да вјерујем да је ово Коча Павловић написао!? Суздржаћу се од коментара овај пут. Страшно, страшно због других ствари… Значи дотле дошло… Ово је смијешно…

 73. Sjajan tekst Koča! Lado jadan kako ti nije dosadilo da ”prd.s” po ovim portalima..uzimaš neku crkavicu na onom PCNEN, zbot toga moraš biti tu, zaražen si netom i onda sve komentarišeš, sve negiraš, prosipaš i šupljeg u prazno..hajde jadan malo se smiri..igraj preferans s nekim, pročitaj neku dobru knjigu, slušaj neku muziku…

  • хахахахахахахахаххаха… па опет хахахахахаааххаа…. и тако… :-)

   Страшно је из неког другог разлога али не би о томе и страшно је мени јер ја баштиним неке друге вриједности које су вама непознаница…

   Успут поздравите Дугу Црну Руку, реците му да му маше Кратка Бијела Рука Лада Тајовића… Какви ликови… Ја тако, ето мало у хипи фазону а ви пријетите, па стварно нема смисла… Црни Ладо… ццц…

 74. perfect stranger says:

  Ма шта све наприча ова будалетина неопјевана, ислужена крпа режисмка :)? Баштини оно неке друге вриједности, маслачак распали; па да, шампион је у “Царском пољупцу” :)

  Ја бих ипак да апелујем на надлежне да ми се, бар за извјесно вријеме, додијели неки други званични прирепак: Увце ми нешто није у форми, а и превелика је будала, брате! Може онај Санчо с Аналитике, онај увијек понавља исте ствари, исто је помало ограничен, али мање од ове старе будалетине с ПЦНЕНа :) Дајте ми Санча, бар на извјесно вријеме, па Увце ставите на пол позишн за пар мјесеци; нека тренира мало, вози бицикл (треба се изборити за мјесто Прирепка) :) С оним његовим комбинезоном кад ми се утегне старо магаре, хахахахаха!
  ———————————————————————————–
  Ах да, страшан вам је овај писац из Будве, стар Аналитике. Ено вели да је ова Никлондруидисова егзибиција за предизборну кампању у Србији. А “домаће вехабије” из ЦГ – они које би синекурчина срце медено – у ваздух – “морају да оправдају средства која добијају из Београда”. Тако ви прича оније ваш фаворит… То вам је, чини ми се онај кога сте интервјуисали прије годину дана, да вам нешто прича о демократизацији :) Хахахахахаха! Како сам се исмијао, сваки пут се изненадим, не знам због чега, када видим како било које чељаде промијени ћуд, политичка увјерења, идеологију, снагом постојаних “аргумената” славног нам “режима”. Требало би да поставите онај интервју “бескомпромисног опозиционара” и ову данашњу егзибицију с “Аналитике”, достојну просјечног учесника “Тајне вечере”.

  • Немојте да ове ‘тренутке смијеха’ првог маслачка црногорског интернета да бришете као више пута раније.

   Дандалион ми је посебно драг због његове склоности ка самоповређивању. Човјек се ладно исшамара понеки пут и онда куми и моли да се ти тренутци радости бришу :-), али то уопште није у складу са канонима копимистичке цркве којој је он митрополит.

   Знате како кажу, ‘завидим параноидним људима; они заправо осјећају да им људи поклањају пажњу’, тако да и ја завидим фејсбук љубавнику.

   Дандалионе поздрави ми господина Црног Дугоруког и подијели са нама више она сазнања о случају торта и је ли била укусна и је ли Карла као што је била или се веле опет подмладила…. хахахаха… О мајн гуте…

   “Дајте ми Санча, бар на извјесно вријеме, па Увце ставите на пол позишн за пар мјесеци; нека тренира мало, вози бицикл (треба се изборити за мјесто Прирепка) :) С оним његовим комбинезоном кад ми се утегне старо магаре, хахахахаха!”

   • perfect stranger says:

    “Исшамара”?

    “Тренутци”?

    Нешто ми заказује та школа писмености у оквиру Двометричине дупелизачке секције :). Иди сад, боди те “перфект” вуду луткице :) Архивираћу те једно мјесец дана :) Дајте ми Санча сад. Ћао њежни створе…

  • perfect stranger says:

   Уствари, нијесам сигуран да ли је Јавни сервис интервјуисао овог писца Радуловића, или бивши ДНМН. Свакако, ово што је изашло данас на Аналитици је срамно, иако очекивано.

 75. “Andrej Nikolaidis je napisao tekst na temu rođendana primitivnog entiteta koji se zove Republika Šumska . Hrvatska je država i nastala je za vrijeme NOR-a…tako što su komunisti zbrisali ustaške i fašističke snage koje su stvorile NDH. Dakle, loše poređenje. Neznanje…”

  E jebi ga Kozak. Pun si razumijevanja za Hrvatsku. Te partizanska tvorevina, te raskrstili sa mračnom prošlošću, a ovako kad treba kritikovati Srbe, iz svih oružja. Ti i Pera Luković ste ostali u ‘95 kada je Milošević izjednačen sa Srbijom. Od tada se ta priča ne mijenja. Majku mu jebem, kako to da Srbi ni za šta nisu bili u pravu poslednjih 20 godina?

  Kako je svaki srpski argument četničko proseravanje, a svaka bošnjačka bajka je argument čvrst ko čelik?

  Stanite malo ljudi

 76. UkiniteRepubliku Srpsku! I šta onda?

  • Hrvatska i Bosna su partizanske tvorevine. I Crna Gora, naravno.
   U ovim granicama.
   Hrvatska nije raskrstila sa mračnom prošlošću, bar ne ogromna većina. Nije ni Srbija. Bosna pogotovo.
   Pokušavaju. Pokušavaju potrijeti poguban uticaj katoličke crkve, što nije lagan posao. Protivnik je prejak. Svijesti i pameti premalo.

   Šumljani, naprotiv, pokušavaju sve zataškati i nastaviti uživati na etnički ‘čistom’ zraku. Kod mene ne prolazi.

   Sada ću te citirati : ” Majku mu jebem, kako to da Srbi ni za šta nisu bili u pravu poslednjih 20 godina? ”

   Mnogo Srba je za ovih 20 godina bilo po mnogim osnovama razrade političke situacije u pravu. Pobrojimo neke : Bogić Bogićević, Jovan Divjak, Bogdan Bogdanović, Čedomir Jovanović, Biljana Srbljanović, Latinka Perović, Nenad Čanak, Dubravka Stojanović, Petar Luković, Radimir Konstantinović, Milan Mladenović, Vesna Pešić…

   To što ih jedan veliki broj Srba ne sluša i mrzi , vraća se samoj Srbiji na štetu, a ja baš te nevoljene i neslušane Srbe jako volim i cijenim.

   A da pratim sabrana nedjela Miloševića, Ćosića, Šešelja, Karadžića, Mladića i ostalih…u 44-oj , pri ovoj pameti, nemam namjeru.

   BILO BI KOREKTNO KADA BI UREDNIŠTVO BLOGA VRATILO PODNASLOV “NIKOLAIDIS KAO ŠEŠELJ” , JER JE TO BIO JEDAN OD RAZLOGA MOG OVOLIKOG UKLJUČENJA U OVU DISKUSIJU. BAŠ TO POREĐENJE, TAKO NEODGOVARAJUĆE I TAKO POGREŠNO. U PROTIVNOM, ČINE SE ISTE LOŠE STVARI KOJE SU SE OPRAVDANO PRIPISIVALE PRAKSOM REŽIMSKIH GLASILA.

 77. Šta ovo bulazni ovaj Tajović? Čovjek će postati maslačak trošeći svoju energiju na arheološka istraživanja sopstvenog kompkeksa više vrijednosti. Spasimo ga. A onaj AN uz sve laže da je osuđen po tužbi velikog režisera E. Kusturice. Osuđen je Monitor u kojem je An objavio svoj tekst. Toliko za istoruju.

 78. Ех, шта да се ради. Заказао пресловљач слова. Немам ја кад да ти посветим пажњу коју ти захтијеваш Дандалионе.

  Иначе Дандалион је заврбован од господина Дуга Црна Рука као и још пар ликова с тиме што је Дандалион узнапредовао у служби па је чашћен од Дугог интервјуом у новини чија је власничка структура дискутабилна. Тако интернет опсјенар запљускује обале по црногорским веб просторима између осталог и по напутцима поменутог господина. Толико о оним удбашима црногорским којих нема, али појединци свјесни своје улоге траже оправдање па макар било и имагинарно. Проклизавања знају бити честа услед тога али шта мари. Поса’ је поса'… Све то иде у рок службе.

  Са поменутима комуникација зна да буде жива јер њихове слободарске идеје прате живописне пријетње свакаквих садржаја а посебно су инспиративни када је у питању особа коју су вјерујем сви препознали. Углавном то иде на мејл и ли негдје друго само Дандалион тешко подноси интезитет душевних болова па некад отвори душу и објави и овако јавно. Стресан је то посао. Даноноћно блејати у монитор и излијепити све интернет адресе није лако. Зато је и узео био краћу одмор јер као што су сви примјетили више није знао гдје шта лијепи. Посветио се тиховању у оквиру своје копимистчке цркве.

  Уопште не марим разумије ли ко или не, нити желим да ударам пропаганду, ја само њима јавно одговарам што они јасно разумију, нити икада откривам које све ми глупости напишу на мејл. Али када о срамоти прича Дандалион, као потпарол службе господина Дуга Црна Рука онда је то тотални оксиМорон. Што ли има у том потпаролству те му сви нагињу!? Црни Ладо… ццц… а могао си остати у Завичај… еее…

  • “Дајте ми Санча, бар на извјесно вријеме, па Увце ставите на пол позишн за пар мјесеци; нека тренира мало, вози бицикл (треба се изборити за мјесто Прирепка) :) С оним његовим комбинезоном кад ми се утегне старо магаре, хахахахаха!”

   • Црни Дандалионе како се спрда са тобом господин Дуги још ти није јасно… хехехехехе…

    Али има овдје још, него не би било занимљиво да одједном откривам све.

 79. @Kozak:
  …Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS… Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda.

  Ја те јуначе са Дона памтим само по добру, и сматрам поштеним. Ово је цитат савјетника предсједника Скупштине Црне Горе. Ти ово браниш?!
  Реци ми, поштено, како ти увијек говориш, да ли би имао исти став да је ово изрекао савјетник предсједника Скупштине Србије(који уз то може бити и трећеразредни писац, али и не мора) а да је рецимо говорио о неким другим главарима, духовницима и замисли умјетницима?

  • Gledni,

   Apsolutno bih potpisao svaku riječ iz dijela teksta kog si ti citirao, kao što bih potpisao da, recimo, Vedrana Rudan predloži , svojim specifičnim stilom, crnogorskim radnicima i studentima , kako je potrebno jednom za svagda “otrovati” ” zbrisati” “pokidati” one u vlasti, oko nje, akademike, crkvene velikodostojnike, lažne opozicionare, da bi počeli normalno funkcionisati…

   To će se , na kraju, perom ili puškom , morati desiti. Pisac ima pravo na svoj specifičan način to izraziti, posebno ako je pisac morao zbog tih aveti bježati iz svog rodnog grada.

   Milost ne bih, budi uvjeren , tražio za nijednog crnogorskog komandanta, duhovnog i svetovnog, koji je raspirivao rat ili koji je bestidno pljačkao državu i građane. Kao što ne bih, tako i nisam nikada ranije tražio milost za crnogorske heroje rata za mir, heroje privatizacije i heroje referenduma. A kad ne bi ‘mojima’ ne bih sigurno ni Šumljanima.

   To, izgleda, mali broj dragih kolega shvata jer je navijanje prilično zasljepljujuće.

 80. Procedura kojom se vodimo prilikom objavljivanja saopštenja:
  -Saopštenja i naslove istih prenosimo integralno, a svoj stav o temi, ako nađemo za shodno izrazimo opremom teksta ili u ovom slučaju i izdvajanjem komentara.
  Džošua Nova Gvineja:
  “Nikolaidis je najbolji pisac na Balkanu. Jedna njegova kolumna u Crnoj Gori vrijedi više od 7,5 miliona €”

  Ažuriranje konkretnog posta:
  -Dok je bilo samo jedno saopštenje naslov je bio: “Koča Pavlović – Saopštenje”, a podnaslov: “Nikolaidis kao crnogorski ŠEŠELJ”.
  Nakon prijema drugog saopštenja, da ne bismo razdvajali diskusiju, ažurirali smo isti post sa dopunom naslova, dok je stari podnaslov ostao.

  P.S.
  Izvinjavamo se, ako smo prilikom ovog komentara zazvučali kao savjetovani Ranko.

 81. Andrej Nikolaidis je tipičan režimski “umjetnik”(to sam doista kasno shvatio).

  @Zipp:

  Zajebano je to bilo shvatit, pravi si analiticar dogadjaja.

 82. Eto, odgledah sa ‘distance’ od dva dana UTISAK NEDELJE u kom su spomenuli i Nikolaidisov slučaj.

  Đorđe Vukadinović, bljutava splačina koju je Basara onako pijan razglavio od zajebavanja, je naravno apostrofirao Nikolaidisa kao poseban slučaj. Normalnom dovoljno da zaključi kako je Nikolaidis prav ko strijela.

  Usput, uhvatio sam detalj kada Basara kaže kako je on Bosanac a Vukadinović Srbijanac , a Splačina ga ispravlja i kaže : “Ja sam Bačvanin, a DALEKO porijeklo mi je iz Crne Gore” .

  Skotu se Đed odselio iz Zagarča.

  Udruženje književnika Srbije podržalo Nikolaidisa. I oni bi da muuuuudre Šumske vođe lete po vaskolikom Kosmosu. Dukljanizam…čisti…

 83. Неоне, знаш ли како каже пјесма? “Не вјеруј у идоле…”

  Наравно када посматраш шта је за тебе опортуно и прагматично не желиш примјетити оно што је суштинско и објективно. Ја понављам још једном да ја овај блог не доживљавам на тај начин да би на том нивоу разговарао. Не мислим да наше овдје расправе имају и један промил утицаја, док већина мисли да имају и то онај суштински па већ су им и службе на трагу. Зато углавном сви и поступају као политичари у потрази за јефтиним поенима. Бар је једно јасно, Ладо Тајовић не игра за рају.

  Ја сам се само осврнуо, уважавајући донекле и легитимност тих неких радњи балканских медија, да је овај спин најбаналнији и најглупљи од свих и показује колика је заглупљеност народа да се и то може продати.

  Сада би нешто оквирно, оно што је урадио Ђукановић у економском смислу Црној Гори и све са тиме у вези то исто је урадио и Амфилохије у духовном смислу. Њих двојица се не могу раздвајати када се посматра Црна Гора од 1990 до 2010, као што се не може раздвојити писмо од главе једне кованице. Иста су монета. Ако су по најновијим стандардима, које ја не примјењујем, одређени људи фашисти да ли су то Амфилохије и братија? Ако су 2+2=4, ако су двије крушке и двије крушке четири крушке, да ли и двије јабуке плус двије јабуке дају четири јабуке или нам балканска математика даје неке друге збирове.

  Зато је све смијешно ко хоће да погледа са стране, зато је смијешна свака балканска ујдурма у задње вријеме, зато су смијешни београдски таблоиди који треба да Тадићу дају стереоиде за изборе. Смијешно је што људи себе продају правдајући се вишим циљевима, смијешан је и господин Дуга Рука коме је сан да дође на мјесто Најдуже Руке, смијешни су и Курте и Мурте у својим бестидним лажима, вјечити продавци магле… Све је то за сваког са стране ко погледа смијешно а вјероватно и тужно што у сушини јесте, а народу који то преживљава није смијешно него је слуђен и изгубљен од свих, зато је свака јефтина побједа, једних против других, пораз свију јер побједа може бити само свих.

  П. С. Да, и смијешан је овај домаћи задатак;
  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/crna_gora/story/198444/Savjetnik+za+mržnju.html
  Дал’ је овај момак написао неки чланак на слободну тему? Пошто му ове не иду од руке нека проба. Још само фали да и Поповић и Ковачевић напишу један или да се упишу па да сага о Николаидису доживи тотални апсурд. Мени је јасно, вама је јасно можемо само да се лажемо гледе тога. Као што сам убијеђен да је Неону јасно како је настао овај чланак.

  И на крају, што се тиче чињења услуге зависи шта твојим залагањем желиш постићи. У једном дијелу им дајеш оно што су они жељели у другом доприноси ономе што је твој циљ а у суштинском не доприноси најбитнијем.

  • Lado,
   i FB profil može da bude uticajan medijum. Jedan CG portal, recimo, manje čitan od ovog blog-portala, dobiija 200 evra dnevno za obavljanje svoje “patriotske misije” od raznih državnih i paradržavnih institucija i firmi. Ne bih zato potcjenjivao “uticaj naših rasprava” :) Mada, nadam se da je očigledno i da ja ovdje ne skupljam nikakve poene. Taj biznis sam prepustio bivšim drugarima. Moj lični (materijalni) interes je da ovaj režim opstane još dugo-dugo. Zato se moje poruke nikako ne mogu tretirati kao subjektivne.
   Što se tiče strategije u, ajde da je nazovim virtuelnom sparingu sa ekipom u kojoj po tebi nastupaju i Lomi i Dr Radović, zar je logično da se igra flaster na centarhalfa (Amfilohije)? Ako se ne varam, tvoja najozbiljnija zamjerka kritičarima režima na ovom blogu je upravo to što se ne igra podjednako flaster i na centarfora i na libera?:)

   Što se tiče Nikolaidisa, on jeste bio u pravu kada je rekao da se nije on našao na strelištu, već njegov šef. Njegovog poslodavca danas strijeljaju prije svega zato što zauzima poziciju na kojoj mnogo spin ekipa želi da poruti drugoga jer je jasno da na tronu do daljnjeg ostaje isti gospodin. Nije to nikakava balkanska ujdurma, to je igranka kakve se organizuju i u onim najzapadnijim krajevima civilizacije. Balkanci su čak maštovitiji na tom planu, jer se više od onih sa Zapada trude da svoje spin ujdurme predstave kao akcije preduzete iz visoko moralnih pobuda. Sve to, naravno, ne mijenja činjenicu da je A.N. korisna budala koja vjeruje da je savjetnik i književnik.

   Naravno da ne vjerujem u Idole. Ali moja meta je Spektra. Kad kažem “meta” mislim na povremeni višak slobodnog vremena i zluradosti koji izbacujem iz sebe na ovakvim internet žurkama.

   Vjerovatno nisi primijetio, ranije sam ti se na JS javno izvinio zbog izrečenog na debati oko “žustrog podgoričkog pera Presa” (eto dokaza da se ipak držim maksime Orsona Velsa da je “ortodokslje groblje inteligencije” :)

 84. Pročitajte još jednom komentar mjeseca, a onda nastavite komentarisati ovu temu ako mislite da je svrsishodno.

  • Portal “Analitika”, Antena M”, “Pobjeda”, “In4s” – udarne vijesti su im o Nikolaidisu, njegovoj kolumni, “odjecima i reagovanjima”. Zanimljivo!
   Javni servis i njegovi komentari treba da se potrude da nemaju ništa zajedničko sa gore navedenim medijima.

   • iako sam se dosad uzdržavao od komentarisanja na ovu temu, moram da podržim tvoj stav. Od ovoliko vitriola se čovjeku vrti u glavi, naročito ako je smatrao da javniservis nastanjuju komentatori koji su u stanju da sačuvaju hladnu glavu kad krene masovna histerija. Čitava ova vijest je trebala da ide pod “tekuće bahanalije”, ali su se mnogi radosno (ili revnosno) uključili u orgiju. Poslije će vuk (ogrnuvši sako jer postaje prohladno i nemarno klimnuvši glavom Duhu Devedesetih koji sjedi za recepcijom) u svojoj hotelskoj sobi u miru izjesti magarca, a oni koji su tri sprata niže u kazinu stavili žeton na Povratak Zdravog Razuma umorno otići od stola.

    Zato predlažem redakciji da tekst i komentare stavi pod navedenu oznaku, a da prije teksta ide upozorenje – “WARNING! NO-BRAINER ALERT!”

 85. Prećutkuje se pogibija Srba u oblasti Srebrenice od muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića. Konačni spisak srpskih žrtava sadrži 3.262 imena, od kojih je 880 stradalih bilo iz redova vojske i policije, dok su 2.382 žrtve bili civili. Spiskovi nijesu konačni…Evo linka gore, gdje je spisak srpskih žrtava.
  Dokazano je da su preko 4000 imena muslimana sa spiska tzv ”genocida”- živi ljudi. I da su ubijeni u Srebrenici poginuli u borbama, o tome svjedoče knjige muslimana H.Mustafića (koji je brutalno pretučen) ,norveški istražitelji, Alexandar Dorin, švajcarac koji je 14 godina proučavao tzv. genocid u Srebrenici, te i sama obdukcija i još mnogo dokaza… Ako nijeste lijeni, sve ovo možete pronaći na internetu. Zločina je bilo, to niko ne spori, sa sve tri strane, ali hajde da o tome pričamo hladne glave i sa činjenicama.
  Nije istina da se Hrvatska odrekla NDH-azije, vrše se ”mise” za Pavelića ”diljem” lijepe njihove, a broj žrtava genocida nad Srbima se umanjuju. Do sada je vašingtonski institut ”Jasenovac” objavio spisak od preko 630.000 hiljada ubijenih Srba.

  • Mistoviću, niko normalan ne spori da su i srbi stradali u potonjem ratu,ali tim pitanjem treba da se pozabavi srpsko tužilaštvo. Naser Orić jeste ratni zločinac. Ali vidi, Crna Gora mora prvo počistiti svoje dvorište od ratnih zločinaca i ratnih huškača, zar ne misliš i ti tako? Andrej Nikolaidis je crnogorski državljanin, a potom i savjetnik Ranka Krivokapića, a služi se ratnohuškačkom retorikom. Onda kada počistimo svoje dvorište bićemo u stanju da pomognemo u rasvjetljavanju zločina koji su se desili van Crne Gore.
   Misliš li da bi zvanična Podgorica potegla pitanje srba koji su stradali? Hah, smiješno. Zar nije Bosna ne tako davno dodijelila bivšem premijeru nagradu za mir? Razmisli malo o strukturama koje vladaju i dalje na ovim prostorima.

 86. perfect stranger says:

  Морамо примијетити да се од времена када није било реакција на Николаидисов шовинизам и србофобију са стране тзв. суверенистичког амбијента штошта промијенило. Храбре и исправне реакције представника ПЗП-а и многих грађанских сегмената који се свакако не могу подвести под српски идентитетски корпус уливају наду у могућност заједничког анти-режимског дјеловања. Оно што се никако не смије чинити јесте подвођење овог Николаидисовог излета под неке идентитетске размирице. Фашизам се мора осудити, с било које стране долазио, а очитијег примјера фашизма и политичког екстремизма од овога који демонстрира савјетник Парламента тешко можемо игдје наћи. Он се не може сакрити никаквом причом о пјесничкој слободи, о метафорама, итд. То је смијешно. Те ријечи стоје написане, свако их може прочитати, оне подстичу на тероризам и националну нетрпељивост и вријеђају српски народ. Ствар је превише озбиљна јер нескривени фашизам долази са стране државног службеника ЦГ (а то је, рецимо, и основни мотив оштрог демарша Владе Србије). Морамо да схватимо да општа осуда Николаидисовог фашизма, а нарочито с оне стране која припада бившем суверенистичком корпусу, јача демократски фронт, солидарност међу људима који вјерују у слободу и, коначно, приближава пад диктаторског режима. Е сад, друга је прича што је режим овом причом желио постићи супротне резултате, као што сам изнио у првом коментару.

  И зашто не рећи отворено: одсуство реакције предсједника црногорског Парламента на ријечи свог савјетника може значити само једно – подршку савјетнику. Другим ријечима, предсједник Парламента подржава терористичке методе против неистомишљеника. Истина, о екстремизму шефа црногорских националсоцијалиста смо и до сада довољно знали и доста тога “искусили”, али овај екстремистички излет поменутог двојца (један експлицитан, други имплицитан) представља и драгоцјен политички капитал које анти-режимске снаге морају искористити. Морају бити обавијештене многе међународне адресе да се с врха фундаменталне црногорске институције позива на тероризам, да имамо талибане на власти! Режим треба уздрмати са свих страна, указивати на његове шовинистичке компоненте истовремено са корупционашким скандалима. Не треба мислити да истицање првог ублажава оштрицу критике другог. Скретање пажње јесте била интенција режима, али то више не пролази. Ово су њихови посљедњи дани, демократе морају да искористе прилику и да дјелују на одговарајући начин.

 87. Beogradski advokat Božo Prelević smatra da iako Ugričić ima pravo na svoje mišljenje, kao državni funkcioner to sebi ne smije da dozvoli.

  Prelević je naveo da se Nikolaidisova uvjerenja mogu okarakterisati kao „poziv na terorizam“.

  „Jesam protiv hajke na bilo koga, ali to što je Nikolaidis rekao u ozbiljnoj državi bi se vodilo kao ozbiljno podstrekivanje na terorizam. Zbog nečeg sličnog Vojislav Šešelj je već godinama u Hagu. Zato ne vidim razlog za hajku, već za pravno reagovanje”, ističe Prelević.

  Ognjen Pribićević bivši ambasador Srbije u Njemačkoj, smatra da država mora da reaguje na slučaj “Nikolaidis”.

  “Nikolaidisove izjave su politički i diplomatski incident i Srbija mora na to da reaguje”, ocijenio je Pribićević.
  KRISTALNO JASNO!!!

 88. perfect stranger says:

  “Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVP) konstatovalo je da Stavovi književnika Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore, kazao je generalni direktor Direktorata za bilateralu, Ramiz Bašić.”

  Дакле, као што је и било за очекивати, покрили се ушима, опрали руке и оградили се. Паметно. Увидјели су да се у покушају скретања пажње с корупционашких скандала ствар отела контроли, па су принуђени да се сагињу сада и да се ограђују (што им је и иначе омиљена рекреација, коју су међутим углавном демонстрирали пред неким западним центрима моћи). Остављају млађаног писца својој судбини, тј. процесуирању, одбацују га као неку стару џемперчину. Чека се још само реакција предсједника Парламента.

  Мада само се одлаже неизбјежно. И њих чека процесуирање. Ближи се демократизација. Овај режим ће ускоро завршити на сметлишту историје.

 89. Gospodo,
  jeste li u svoj ovoj frtutmi primijetili najbitnije – Nikolaidis ima novu frizuru i sve više liči na šefa Krivokapića i onog Raška Konjevića. Kakav trio, majko mila!

 90. Mišljenje javnosti o Nikolaidisu nije se ič promijenilo nakon ovog njegovog potonjeg debiluka. On se i dosada dovoljno trudio da zasluži mjesto u društvu mrzitelja. Recimo ovom izjavom zbog koje su mu se svojevremeno zahvalili na saradnji u Vijestima:

  “Dobrostivi grad Herceg Novi zaobilazim kao Djavola. Ne samo sto mi se taj grad i njegovi stanovnici gade zato sto sam svojevremeno dobio formalnu zabranu ulaska u taj Raj na zemlji. Sto se tice Bosanaca, onih cijim je parama nakon zemljotresa 1979. godine ponovo izgradjena ta balega od grada, preporucujem da ga i sami u sirokom luku zaobidju…”

  Ovog puta A. N. je samo dobio na popularnosti i uspio da unese razdor čak i u Srbiji, na relaciji Prva – Druga :) Dakle, profitirao je on i njegov poslodavac koji poentira na isti način. Galama koja se podgila zbog Nikolaidisovog teksta je bila kontraproduktivna. Protiv bestidnika se ne može ništa postići javnom osudom. Najprikladnija reakcija je zato omogućiti mrziteljima da se izraze, kako bi auditorijum mogao da ih upozna u pravom izdanju. Normalnom nije potrebna javna osuda Nikolaidisa da prepozna u njegovom iskazu patologiju i frustraciju. Dok god normalnih bude više od idiota koji ne vide šta su A. N. i drugari, tišina će biti najbolja reakcija na njihove izlive mržnje. Kada normalnih budu u manjini, onda je borba protiv pomenutih bespotrebna jer je društvo u stanju metastaze.

  Oni koji brane Nikolaidisovu bombašku preporuku, a morališu o pravdi i predstavljaju se kao zagovornici građanskog društva, slobode mišljenja etc… i oni su zaslužili tišinu.

  • I naravno, pogrešna reakcija na Nikolaidisovu bljuvotinu dopunila je gorivo njegovim saradnicima. Draško Đuranović, tip koji nije uspio da izbjegne Dubrovačko ratište a čijoj je ženi (čitaj – njemu) država vratila cirka 850.000 privatnog duga, poznat i kao bivši zastupnik Canetove medijske imperije u CG, ustao je u odbranu države. Pa kaže:

   “Tekst Andreja Nikolaidisa strgao je na brzinu no avučenu demokratsku masku sa lica zvaničnog Beograda, ali i beogradskih ispostava u Crnoj Gori. Nije ovdje riječ o pogrešnom čitanju teksta, ideološkom ili nacionalnom sljepilu nego o programskom pokušaju revizije istorije. Cilj propagandne akcije je širenje nove istorijske istine: Andrej Nikolaidis je terorista; Crna Gora je fašistička tvorevina; Srebrenica je bila kamp za rekreaciju; Radovan Karadžić i Ratko Mladić su u Hagu na ljetovanju…”.

   Da ponovimo lekciju: Nikolaidis tuguje zbog toga što je spriječen atentat na Borisa Tadića, predjednika Srbije. Boris Tadić nije bio i na jednom ratištu (iako ga je jurila vojna policija). Draško Đuranović, koji priča o prekrajnaju istorije “braneći” Nikolaidisa, jeste. Bio je na istom onom ratištu koje je nadgledao, bodreći CG ratnike i njegov politički idol i finansijer – onaj ko je zaslužan jer nije ostao bez gaća kada mu je žena sa Begapresom ostala dužna 850.000 evra Vijestima i Danu. Taj i takav, kaže da su Beogradu nabrzinu navukli demokratsku masku oni koji su, u vrijeme dok su on i njegovi politički zaštitnici pohodili dubrovačko ratište i podržavali kreatore srebrenićkog zločina, obijali trgove demonstrirajući protiv rata. Jeste, Boris Tadić je nabrzinu navukao demokratsku masku a Đuranovićeve mecene su oličenje antiratne politike :) U vrijeme Tadićeve vladsti u Begoradu su uhapšeni i Karadžić i Mladić, a u vrijeme vladavine Đuranovićevog mecene balkanski narkobosovi slobodno posluju i krstare državom koju on eto toliko voli i čuva od zlikovaca iz Beograda i njihovih saradnika u CG.

 91. Nikolaidisov clanak je problematican iz mnogo razloga, ali njega ne treba komentarisati, jer se tako upada u zamku koju je on svjesno pripremio (kao sto to pravilno primjecuju Zipp, Nabuko, piantao, Dzosua…). Ovo je ujedno i odgovor Strancu na ocekivanja da se pojedinci odrede prema ovom i slicnim ispadima. Bojkot. Prozreti prljavu igru i sacuvati zdrav razum i normalnu komunikaciju.

  P.S. O Nikolaidisu je sve rekao Muharem Bazdulj tekstom pod nazivom Sinekurac.

 92. Bravo Neon! Mislim da je Djuranovicev Bega-press ostao dužna i Monitoru, u kojem je nekad vodio računovodstvo, a onda postao urednik. No, ljudi prenesite ovog Vučedolca Todora Todorovića! Kakva budaletina . E taj ti je bio u Liberalnom savezu i Monitoru početkom devedesetih, pa kada je vidio koliko je to opasno – podvio je repinu i pobjegao Milu pod skute. I sad drveni i izigrava junaka sa Vučijeg dola, o kojem maže slike koje mu prodaje Đaga. Ovaj Nikoladis je jedna marginalna osoba, sam je dovoljno rekao sve o sebi, a posebno kada je uplovio u Rankov kabinet. Intelektualni blizanac Raška Konjevića. Odbrana AN je mjerilo stepena poltronerije i građanskog kukavičluka u Crnoj Gori. Hvala AN što nam je omogućio da još jednom vidimo na koje su niske grane spali razni đuranovići, todorovići, popovići, penovci….

  • Nikolaidisov članak ne treba komentarisati, ali treba igru koju su pokrenuli njegovi poslodavci i to tako da se javno pokaže šta, kako i ko radi. Tema treba da bude “Znamo šta ste radili prošlog ljeta”, i Nikolaidisov centaršut treba iskoristiti na pravi način: razoktrivanjem prevare koju podmeću njegovi psolodavci. Svaki put kad pomenu zločin u Srebrenici treba ih podsjetiti da su oni bili partneri inspiratora i kreatora tog masakra (kao što su danas partneri masakra koji su počinile trupe Nasera Orića). Svaki put kad se oglasnu domobrani poput Đuranovića treba objasniti zašto oni “brane državu”, ko su, s kim su i šta radili, za koliko novca i sa koliko neljudskosti; Svaki put kada skrenu priču na velikosrpstvo treba ih podsjetiti da njihov štićenik A.N. nije žalio što nije ubijen Ratko Mladić već onaj ko je poslao Mladića u Hag; da je glavni beogradski partner njihovog finansijera i mentora dojučerašnja desna ruka Vojislava Šešelja itd.
   Ovo je idealan trenutak da se razgolite i potjeraju u mišju rupu, a ona će im, po svemu sudeći biti u centru Beograda a ne “otadžbini” na čijem braniku stoje do poslednjeg Lomijevog perpera. Treba ih razobličiti do te mjere da ih se i DPS javno odrekne. A to će, što je najveći vic, uskoro i da se desi.

   • U redu, ali onda to mora biti kratko, jasno i precizno. Kada se Nikolaidis pokusa sakriti iza pisca, treba reci: Zamjena teza. Za politicke stavove odgovarate kao savjetnik predsjednika Parlamenta. Next.
    Isto tako i kad se pomene genocid, pljacka, hipokrizija drzave, itd. itd. Dvije rijeci. Mavasi geri.

 93. „Izjava savetnika predsednika Skupštine Crne Gore, da bi ‘civilizacijski iskorak’ bilo aktiviranje eksploziva u dvorani ‘Borik’, predstavlja težak incident, ne samo diplomatski nego i politički, i zahteva da Srbija zatraži objašnjenje od crnogorskih vlasti.“ Ovako počinje članak u Politici od 17. 1. 2012, u udarnoj rubrici „Tema dana“, koji pod naslovom „Govor mržnje iz Podgorice“ potpisuje B. Čpajak. Naslov poentira suštinu – „savetnik predsednika“ crnogorske Skupštine se služio govorom mržnje, dok podnaslov teksta „objašnjava“, zapravo falsifikuje ili krivotvori, da je Andrej Nikolaidis napisao/tvrdio „da bi „civilizacijski iskorak” bilo aktiviranje eksploziva u dvorani ’Borik’“. Andrej Nikolaidis je u svom tekstu, na e-novinama objavljenim pod naslovom „Šta je ostalo od Velike Srbije“, napisao da bi civilizacijski iskorak predstavljalo to da je Bole (Boško Stanišljević, 61, radnik Sportske dvorane „Borik“ u Banja Luci) upotrebio svoj skriveni arsenal naoružanja i eksploziva u ime klasnih razloga, kao ogorčeni i očajni radnik koji je shvatio da su ga političke i verske vođe iskoristile i opljačkale, napunivši vlastite džepove. Da li je Bole aktivirao eksploziv, ma iz kojih razloga? Nije. Da li je imao nameru da to učini? Ne zna se, istraga je u toku, po svemu sudeći, nije.

  Gramatika iznad terorizma
  O čemu se ovde radi? O tome da je Andrej Nikolaidis podsticao Boleta na terorizam, dakako a posteriori, iako Bole nije pokušao da izvede teroristički čin, a po svemu sudeći ga nije ni planirao? Ili o tome da Andrej Nikolaidis glorifikuje teroristički čin kao takav, i, može biti, kao „osvedočeni antisrbin“, žali što do njega nije došlo, posebno ako se ima u vidu ko bi se od pripadnika nebeskog naroda vrnuo u maticu? Pa, mora se priznati da je iskušenje da se da potvrdan odgovor veliko i za one koji nemaju simpatija za anarhizam ili revanšizam, ponajmanje za one koji ljube asortiman roba i usluga vojne industrije, ali pitanja su malko promašena.

  Jedino što je relevantno za tekst Andreja Nikolaidisa je rečenična gramatika, ili, da budem precizniji, tzv. „if konstrukcija“, tj. uslovno pogodbena rečenica koja počinje rečcom „da“. Ovom rečenicom se izražava nemogući uslov: da je Bole uradio to i to, onda bi to bio civilizacijski iskorak. Ali, Bole to nije uradio, što konstrukcija te uslovne rečenice već podrazumeva. Nikolaidisa se u stvari ne tiče sam čin, koga nema a po svemu sudeći nije ga ni moglo biti, već značenje jednog takvog hipotetičkog čina, tačnije socijalni smisao motivacije za jedan teroristički čin. Nikolaidis paradoksalno i sarkastično, baš onako kako on ume, bez razlike u prozi kao i u kolumnama, piše da bi famozni civilizacijski iskorak predstavljao klasni a ne, recimo, nacionalno ili verski inspirisan terorizam. Zašto bi to bio civilizacijski iskorak? Zato što bi prevareni i toliko puta iskorišćeni radnici, ne bez svoje krivice u svemu tome, pokazali prve znake klasne samosvesti i mentalnog ozdravljenja jasno fiksirajući koren svog problema u državnicima i poglavarima a ne u pripadnicima drugih naroda, vera itd. Da li onda Nikolaidis priziva Bader-Majnhof, Crvene brigade, Crni septembar ili slične radikalne levičarske pokrete koji su se pre koju deceniju, kada su Nikolaidis i autor ovog teksta bili mali, služili i terorističkim metodama u svom političkom delovanju? Ne, čak ni to. Nikolaidisov sarkazam poentira da je Bole klasno neosvešćen. I samo toliko…

  • Nikolaidisovo zanimanje za socijaldemokratiju je nadaleko poznato. Kao i njegovog poslodavca, uostalom. To je naročito vidljivo u njegovom spisateljskom opusu. Tu sve vrvi od borbe za klasnu pravdu.
   Gvineja je defintivno najbolje pojasnio Nikolaidisev sarkazam opaskom da njegova kolumna vrijedi više od 7,5 miliona. To je “if” konstrukcija: Da A.N. nije sarkastički zapalio Boletov eksploziv u borbi za klasnu pravdu u njemu tako omiljenom dijelu BiH, Draško Đuranović, Javni servis režima i ostatak domobranske ekipe ne bi imali udarnu temu za izbjegavanje traganja za odgovorom na pitanje: ko je marnuo 7,5 miliona da Mađar telekom zajebe građane CG za 69 miliona?

  • Kozak,
   A mi smo retardirani pa ne primjecujemo podmuklu mrznju koja kroz “kondicionalnu fikciju”, ako cemo tako da kazemo, puca na sve strane kroz redove tog pasusa. Znaci recenica nije uopste komplikovana i nije je napisao Kant ili Sopenhauer, pa da bi je trebalo tako tesko shvatiti ili analizirati. Ne, nego je sasvim jednostavna. Nema u njoj ni Andriceve ljepote niti Hegelove filozofije. Potenciranje price da ga ne razumiju ili pogresno tumace je vrijedjanje ljudi, i bacanje prasine u oci i lazno uzdizanje njega kao kvalitetnog pisca. Recenica je veoma jasna, jasnija od bilo kakve Amfilohiojeve kletve, time i opasnija i perfidnija, jer on je napao, ljude koji nisu ucestvovali ni u kakvom zlocinu. Zasto je napao ljude koji nisu ni ucestvovali niti bili u prilici da ucestvuju u zlocinu, pa jednostavno zato sto je to Nikolaidisova inercija, takav je njegov svaki spisateljski korak i to naprosto izbija iz njega. Njegova pozicija je antisrpska i na toj liniji je zasnovao citav svoj rad. Sve sto je ikada napisao i objavio je vezano za to. Koristio se, upravo, mefistoloskom doktrinom, ubacujuci u svoje tekstove po koju grotesknu ili sablaznjivu izjavu na racun,bilo cega sto je vazno Srbima, ne bi li to jako odjekunlo i na taj nacin povuklo njegovo ime. Uspio je to nekoliko puta, po metodi da ako nemas neprijatelja, trebas ga izmisliti jer on te podize, pa tako i taj neprijatelj treba da je zvucan da bi i tebe ucinio zvucnim. Pa je tako napadnut i Kusturica. Sada je otisao najdalje i konacno je za njega je cuo svako, i sve ce ovo on pokusati okrenuti u svoju korist. Zalosno je, izmedju ostalog i to, sto na ovaj nacin osrednji pisac postaje znacajn, sa blistavom perspektivom. Ali to je problem i danasnjeg vremena, kada i negativna reklama cini da nekvalitet postane “kvalitet” i to uvazeni.

   • Kako to Borka Pavićević i forum književnika Srbije, Peščanik, e- novine ne vide da je Nikolaidis antisrbin,a silesija starih podržavatelja Šumske, Jeremića, Kačavende i ostalih uzvanika vide đavla antisrpskoga ? Da niste vi dobili nekakvu licencu za davanje srpskih i antisrpskih sertifikata, podobnima i nepodobnima ? Da niste bolji Srbi od njih ?

    Kako to da je cijela relevantna srpska javnost Amfilohijeve kletve proglasila sramnim činom, natjeravši i inače uspavano srbijansko tužilaštvo da pokrene istragu protiv njega, a da niko od vas koji napadaju Nikolaidisa tada ne reaguje, a sada vidi problem sa pisanjem Nikolaidisa ? I kako da se to dešava u momentu kada afera Telekom ugrožava nedodirljivost vlasti ?

    Nikolaidis je kvalitetan pisac. Nije Flaubert ili Hemingway, ali je dobar pisac. I apsolutno ima pravo, kao žrtva rata prvo, pa onda i kao angažovani pisac i novinar, napadati temelje te genocidne tvorevine : Republike Šumske. A temelji su osveštani i građeni od strane srpske crkve, SANU, i ostale bratije u tom rovu. Izvođači radova, SVI DO JEDNOGA osuđivani i sumnjičeni za RATNI ZLOČIN I GENOCID.

    Nikolaidis nije trebao postati savjetnik jer je sebi otupio oštricu nalivpera, pa tu tražite prostor za kritiku.

    O Šumskoj i uzvanicima u Boriku je malo bilo što reći. Malo je i jedan Bole…

   • Ne zelim ulaziti u polemiku je li genocidna RS ili nije, sud je dao svoju rijec o tome, i nigdje nije RS proglasena genocidnom, receno je da su zlocin u Srebrenici pocinile frakcije vojske RS i da je on sa elemntima genocida, ali nigdje nije donesena presuda da je time i RS genocidna drzava, ali je ostavljen prostor da se time manipulise je li ili nije. I o tome necu raspravljati.
    Ne vidim razlog da se zestite zbog moga teksta koji je pisan rukom covjeka koji nije nacionalista, a jos manje sovinista. S tim u vezi vam mogu reci da odlicno razumijem uvjek “sto pisac zeli reci”, a pogotovo kad je to receno ovakvim lakim izrazom. Pa evo vi u samom kraju svog teksta priznajete da razumijete sto je htio reci AN i da mu je srce puno mrznje s razlogom:
    ” I apsolutno ima pravo, kao žrtva rata prvo, pa onda i kao angažovani pisac i novinar, napadati temelje te genocidne tvorevine : Republike
    Šumske. A temelji su osveštani i građeni od strane srpske crkve, SANU, i ostale bratije u tom rovu. Izvođači radova, SVI DO JEDNOGA osuđivani i sumnjičeni za RATNI ZLOČIN I GENOCID.”
    “O Šumskoj i uzvanicima u Boriku je malo bilo što reći. Malo je i jedan Bole…

    Znaci znate sto je htio reci, ali ga samo ponekad branite da je mislio na klasnu borbu protiv poslodavaca. Sve i da je tako, trebao je prvo napasti svoje poslodavce i to s najvecim razlogom…A, svi koji su bili ucesnici u toj proslavi niko od njih nije bio u prilici niti je ucestvovao u ratnim zbivanjima, ali AN je ipak izrazio potajnu, nasladjujucu zelju i poetsku pravdu, kada bi svi oni odletjeli u vazduh, dok istovremeno sluzbuje u koaoliciji sa onima koji su direktno u svemu tome ucestvovali i prima platu od njih.

    A kakva bi ovdje bila pravda? Ne smijem reci jer bi me vi optuzili za govor mrznje :))

    Ekipa koja predstavlja taj forum je nastupila iz kolegijalnih odnosa i ideoloskih razloga, jer oni su svi pripadnici LDP Ceda J koji su potpuno na liniji SDP. Sumnjam da svi tako i misle ali eto pritekli su mu u pomoc. Tom spisku, takodje, hvale mnogo znacajnija imena, srpske knjizevnosti, nego li sto su sami potpisnici.

    Prvo, nikakav domet jednog pisca nije napisati jednu onakvu sablaznjivu izjavu, a to sto je drzavni sluzbenik pride.

    I ne razumijem demagosku izajvu “relevantna janost”, to je ipak jako relativno.

    Branite neodbranljivo i jalova vam je ta rabota. Ali ja vas razumijem.

 94. Nikolidis u dve reči, a auditorijum u dve iljade dve.
  Halal vera.

  • Војин Николајевич says:

   Kozak kaže: O Šumskoj i uzvanicima u Boriku je malo bilo što reći. Malo je i jedan Bole…

   Господине Козак, ријечи су вам се излизале. Да не би тотално у тој девалвацији изгубиле вриједност- мислим да је ред да тај први “Боле” будете Ви.

 95. O KLASJE MOJE…

  O klasje moje ispod golih brda,
  Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
  Ko mi te štedi, ko li mi te brani
  Od gladnih tica, moja muko tvrda?

  Skoro će žetva… Jedro zrnje zrije…
  U suncu trepti moje rodno selo.
  No mutni oblak pritiska mi čelo,
  I u dno duše grom pada i bije.

  Sjutra, kad oštri zablistaju srpi
  I snop do snopa kao zlato pane,
  Snova će teći krv iz moje rane –
  I snova pati, seljače, i trpi…

  Svu muku tvoju, napor crnog roba,
  Poješće silni pri gozbi i piru…
  A tebi samo, kô psu u sindžiru…
  Baciće mrve… O, sram i grdoba!…

  I niko neće čuti jad ni vapaj –
  Niti će ganuti bol pjanu gospodu…
  Seljače, goljo, ti si prah na podu,
  Tegli i vuci, i u jarmu skapaj!

  O klasje moje ispod golih brda,
  Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
  Ko mi te štedi, ko li mi te brani
  Od gladnih tica, moja muko tvrda?! – Aleksa Šantić, 1910

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.