Stara Juga

Istraživanje Evropskog fonda pokazalo je da većina mladih, osim Hrvata i Kosovara, smatra da je u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita bilo bolje. Smatraju, ipak, da je raspad SFRJ bio neizbježan.
Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala.
Rezultati su to istraživanja Evropskog fonda za Balkan koje je napravljeno u razdoblju od 25. septembra do 17. oktobra, a u kojem je učestvovalo više od dvije hiljade ljudi rođenih 1971. godine, koji pripadaju posljednjoj generaciji Jugoslovena, ali i oni koji su rođeni 20 godina kasnije i koji se ne sjećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema.

Istraživanje je sprovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a predstavljeno je u Berlinu, javlja agencija Beta. Većina ispitanika, s izuzetkom stanovnika Hrvatske, Kosova i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima među republikama kao za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita. Osim starije generacije Srba u BiH i u Srbiji, većina ispitanika, ipak, smatra da je raspad SFRJ bio neizbježan.

Istraživanje je pokazalo i kako je povjerenje pripadnika drugih naroda kod većine ispitanika na vrlo niskom nivou.

Mladi vjeruju u EU

Većina pripadnika obiju generacije, osim onih koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, podržava članstvo ili proces ulaska svoje zemlje u EU. Protiv članstva u EU je u Hrvatskoj 33 posto generacije posljednjih Jugoslovena i 44 posto rođenih 1991. U Srbiji se tako izjašnjava 47 posto starije generacije, i 48 posto rođenih 20 godina kasnije.

Većina rođenih 1971. u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, kao i Srbi u BiH vjeruju u mogućnost raspada EU, dok su mlađe generacije po tom pitanju optimističnije.

javni.me/danas.hr

Comments

 1. Brodonačelnik says:

  Čudo je naslov. Iz teksta se vide samo dvije stvari:
  Hrvati i Kosovari ne žale za Jugoslavijom
  Srbi ne znaju zašto se raspala.

  Sasvim dovoljno da se zaključi da ne treba patiti za njom

 2. Jugoslovenka 1969 says:

  Zivot u bivsoj Jugoslaviji je za sve narode bio pogodan. Imali smo osigurano zdravstvo, skolovanje i druge vazne stvari. Tito je bio jedan, Jugoslavija isto tako. Bil smo priznati svugdje u svjetu i vrata su nam bila otvorena na citavoj planeti. Nazalos Juge vise nema… da bi bilo bolje da samo jedna drzava i da smo ostali da gajimo bratsvo i jedinstvo, mislim da ce to potvrdii mnogii zajedno samon.
  Pate oni kuji znaju kako je bilo zivjeti u Titovoj JUGOSLAVIJI.
  SANDASNJI POLITICARI MOGU SAMO SANJATI DA CE NAROG STAJATI IZA NJIH KAO STO SMO MI STAJALI IZA I U JOSIPA BROZA TITA. ”VELIKOG COVJEKA.”

  Pozdrav svim narodima bivse Jugoslavje koji zajedno samon djele isto.

  Jugoslovenka 1969.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.