Vlada duga

Odluka Vlade o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2012. godinu

Crna Gora zadužuje se kod: Evropske investicione banke (EIB) za potrebe saniranja područja ugroženih poplavama, u iznosu od 10,00 miliona eura; Evropske investicione banke (EIB) za Projekat “Rekonstrukcija puteva i mostova”, u iznosu od 10,00 miliona eura; Svjetske banke (WB) za Projekat “Unapređenje obrazovanja”, u iznosu od 12,00 miliona eura; Svjetske banke (WB) za Projekat “Podrška budžetu – DPL II”, u iznosu od 35,00 miliona eura; Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za Projekat “Stanovi solidarnosti”, u iznosu od 5,00 miliona eura.

Za potrebe finansiranja deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2012. godinu, Crna Gora će se zadužiti u iznosu do 230,00 miliona eura, od čega će se iznos od 59,10 miliona eura odnositi na razvojni zajam Svjetske banke za Projekat “Finansiranje budžeta – DPL I”; iznos do 150,00 miliona eura na izdavanje euroobveznica zatvorenom emisijom Credit Suisse Securities (Europe) Limited i Credit Suisse International za potrebe finansiranja deficita i servisiranje dugova; dok će se preostali iznos obezbijediti kroz emisiju euroobveznica ili kreditnim aranžmanima sa finansijskim institucijama, za koje će se kreditori naknadno odrediti. Crna Gora daje garanciju za: kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) radi realizacije Projekta “Glavna opravka i remont gornjeg stroja pruge Kolašin – Trebešica”, u iznosu od 10,00 miliona eura.

Sredstva za vraćanje kredita obezbijediće se u budžetu Crne Gore.

izvor: Vlada CG

Comments

 1. razvoj…razvoj…razvoj, ima da se razvijemo samo tako.

 2. Uh skoro pola milijarde.

 3. “iznos od 59,10 miliona eura odnositi na razvojni zajam Svjetske banke za Projekat – Finansiranje budžeta” a “sredstva za vraćanje kredita obezbijediće se u budžetu Crne Gore”
  ovo je čisto ludilo
  dobar je i ovaj termin koji upakuju kako bi to zvučalo manje loše “servisiranje dugova” umjesto narodski rečeno “vraćanje dugova”.

  • eeeeh ali ti “servisiranje” dođe skuplje od “vraćanja” jer plaćaš i kamatu i ove “servisere” iz vlade, koji primaju platu da ekonomsku bazu svedu na nulu a onda se zadužuju. To ne može svako, vrhunski su to serviseri.

   Kad se sjetim priče o tome kako će nas kriza mimoići…tačno kao da im je neko (a nije “neko” nego neko iz WB i EIB) napunio glavu vunom.

   • Što se krize tiče mislim da su oni prvo refleknsno krenuli sa standardnom varijantom da lažu sebe i sve oko sebe kako će nas to mimoići… e onda se pojavio neki mudrac i objasnio im kako nema potrebe da lažu i mažu već da prvi put u životu imaju zicer poziciju da kažu istinu i ostanu na vlasti još čvršće. Sad normalno oni kao majstori propagande otišli su korak dalje pa krizu uzimaju za izgovor i što semafor na ulici nije u funkciji…

   • “e onda se pojavio neki mudrac i objasnio im kako nema potrebe da lažu i mažu već da prvi put u životu imaju zicer poziciju da kažu istinu i ostanu na vlasti još čvršće”

    genijalno.

 4. Crna Gora na “pozitivnoj nuli”
  19. April 2012. – 2:34 Od rtcg 11 komentara
  Ministarstvo finansija Crne Gore

  Kretanje državnog duga
  Državni dug Crne Gore, na 29.02.2012. godine, iznosi 1.540,3 mil. eura ili 45,3% BDP-a.
  Unutrašnji dug iznosi 431,3 mil. eura ili 12,7% BDP-a, dok spoljni dug iznosi 1.109,0 mil. eura ili 32,6% BDP-a.
  Depoziti Ministarstva finansija na 29.02.2012. godine iznosili su 75,0 mil eura, uključujući i 38.477 unci zlata, tako da je neto iznos državnog duga oko 43,0% BDP-a.
  Državni dug, na 31.01.2012. godine, iznosio je 1.473,2 mil. eura ili 43,3% BDP-a. Unutrašnji dug iznosio je 419,0 mil. eura ili 12,3% BDP-a, dok je spoljni dug iznosio 1.054,2 mil. eura ili 31,0% BDP-a. Stanje duga u odnosu na kraj januara 2012. godine uvećano je za oko 67,1 miliona eura. Pri tome spoljni dug je uvećan za oko 54,8 miliona eura, a domaći za oko 12,3 miliona eura.
  U proteklom periodu ino-obaveze su otplaćene u visini od oko 4.1 miliona eura (Vlada Mađarske – 0.5 miliona eura, Societe Generale – 0.2 miliona eura i EUROFIMA – 3,0 miliona CHF). Istovremeno, u proteklom periodu došlo je do povlačenja po osnovu IDA i IBRD kredita u ukupnom iznosu od oko 59.7 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na povlačenje po osnovu Prvog programskog zajma za razvojnu politiku finansijskog sektora (IBRD-DPL I) u iznosu od 58,9 miliona eura.U prethodnom periodu došlo je do evećanja domaćeg duga za oko 12.3 miliona eura. Naime, do uvećanja unutrašnjeg duga došlo je usljed uvećanja obaveza po osnovu obeštećenja u iznosu od 1.4 miliona eura i kredita kod poslovnih banaka u iznosu od 0.8 miliona eura i državnih zapisa u iznosu od 0.7 miliona eura. U istom periodu uvećan je i dug lokalne samouprave u iznosu od oko 9.4 miliona eura
  Kretanje izdatih garancija
  Ukupan iznos garancija Crne Gore, na 29.02.2012. godine, iznosio oko 380.4 eura, što predstavlja oko 11,2% BDP-a, odnosno 24.7% javnog duga. Stanje duga po ino garancijama Crne Gore iznosi 351,8 miliona eura ili 10,3% BDP-a, odnosno 22.8% duga, dok garancije izdate za kredite kod domaćih banaka iznose 28,6 mil. eura, ili 0,8% BDP-a, odnosno oko 1.9% državnog duga.

 5. zaduzivanje za puko finansiranje gloasacke masine, kako poznato, moderno i nadasve proevropski i panevropejski zvuci!

 6. ako novi depeesdepe napravi diskontinuitet sa ovim depeesom, ko ce placat dugove dok nivi depeesdepe bude na vlasti?

 7. Crna Gora sa javnim dugom 48 odsto bruto domaćeg proizvoda spada među srednje zadužene zemlje, što je zaduženje na nivou kriterijuma iz Mastrihta. Saradnik na Ekonomskom fakultetu i poslanik SDP-a Damir Šehović podsjeća da je prosječni nivo javnog duga u zemljama Evropske unije mnogo veći.

  Šehović takođe primjećuje da mnogi često poistovjećuju javni dug i javni zajam a to su, kako ističe, dva različita termina u ekonomiji:

  “ Budući da javni dug nastaje na osnovu javnog zajma, kao i na osnovu drugih stvari koje nijesu predmet javnog zajma, kao što su obaveze države poput ekspropriracije, potom naknada ratne štete i sve druge obaveze koje država mora izmiriti, a koje nijesu nastale kao predmet zaključenja ugovora države na osnovu javnog zajma”.

  Stoga može se zaključiti, kaže Šehović da javni zajam jeste javni dug, ali da svaki javni dug nije javni zajam.

  Kada je riječ o određivanju granica javnog duga tu postoji nekoliko kriterijuma, dodaje Šehović- i to u odnosu na broj stanovnika, državnu imovinu, budžetske prihode, bruto domaći proizvod. Šehović izdvaja:

  “Mastrihtski kriterijumi koji predviđaju granicu zaduženja države koja ne smije iznositi više od 60% bruto domaćeg proizvoda”.

  A gdje je tu Crna Gora?

  “ Crna Gora sa svojim javnim dugom koji je sada na nivou od oko 48 % bruto domaćeg proizvoda spada među srednje zadužene zemlje, to je nivo zaduženja koji je u nivou Mastrihtskih kriterijuma”.

  Šehović podsjeća da je prosječni nivo javnog duga u zemljama Evropske unije mnogo veći nego što je u Crnoj Gori:

  “ Prosječni nivo zaduženja u zemljama Evropke unije se trenutno kreće oko 90% bruto domaćeg proizvoda, a pojedine zemlje značajno odskaču od tog nivou poput Grčke i drugih zemalja koje se suočavaju sa velikim iznosom javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod”.

  Najvažnije je, zaključuje Šehović da se novac koji se uzima po osnovu javnog duga troši u produktivne svrhe.

 8. Sehovic pripada grupi mladje generacije kloniranih proizvoda Veselina Vukotica…tako da njegove rijeci znace samo osvjezivanje strategije unistenja CG privrede preko unistitelja V.V uz pomoc vec definisanih korisnih idiota.

 9. Šehović podsjeća da je prosječni nivo javnog duga u zemljama Evropske unije mnogo veći nego što je u Crnoj Gori:
  Šehović ne podsjeća uz to da zemlje Evrposke unije imaju privredu,infrastrukturu,socijalnu politiku….a da CG nema gotovo nista tj dok se zaduzivala nista od toga nije uradjeno.Putevi,privreda,infrastruktura…
  Toliko o vidicima izvjesnog Šehovica novog lika a stare vec vidjene priče.

 10. vladanje dugovima, dok se svi ne ugrade, a tesko je vodom napit one koji su rodjeni na susnu godinu! vracacete turisti i proizvodjaci dugove, vracacete, sve da vam se nece.

 11. 700 miliona 2007-me do kraja godine ladno prelazi 1700 miliona dakle milijarda je otisla. I to je 2008-ma bila suficitna. Dakle za manje od cetiri godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.