Nudistkinja: Gušenje sloboda u Crnoj Gori

Plaža Jaz u Budvi sastoji se iz dva djela, u narodu poznati kao Jaz i nudistička plaža.
Prema usmenim predanjima bila je to prva nudistička plaža u Crnoj Gori, ali nikad nije bila registrovana.
U vremenu socijalizma kada se turizam ubrzano razvijao i naše obale posjećivali brojni starnci ali i u vremenima opšteg haosa, nudistička plaža je postojala, a na njoj se okupljao veliki broj ljudi.
Bilo je tako do 2004. godine kada neko odlučuje da ukloni nudiste. Nadležni su se tada pozivali na argument da plaža nije zvanično nudistička i da novi zakupci imaju pravo da odrede pravila. U jednom trenutku nudistička plaža biva podjeljena na “obični” i nudistički dio. Takvo stanje stvari trajalo je dvije sezone. Nakon toga od 2006. godine nudisti su uklonjeni sa čitave plaže. Dešavale su se tih dana nevjerovatne situacije u kojima su pojedinci šikanirali i ponižavali goste, fizički obračuni, bacanja ličnih stvari u vodu, lomljenje znaka koji obilježava početak nudističke plaže i ostalo.
Nekada su mještani i turisti dolazli na nudističku plažu već u aprilu i ostajali tu do sredine oktobra. Sami nudisti izražavali su želju da neko zakupi plažu, održava je i stiče profit. Danas je to plaža kao i svaka druga koja funkcioniše isključivo u jeku sezone. Iz ekonomskog ugla, odnosnu ugla profita, ovo je takođe bitan detalj posebno kada se ima u vidu da je to bila jedina nudistička plaža u ovom djelu crnogorskog primorja ali i da je nudizam kod stranih turista izuzetno popularan.
Udruženje žena Budve, 2006. godine zvanično se obratilo Opštini i preduzeću Morsko dobro, sa molbom da se u “metropoli turizma” izdvoji mjesto za nudiste. Mještani Budve u tom periodu podnjeli su više pritužbi na ukidanje nudističke plaže. Gosti plaže bile su i mnoge javne ličnosti među kojima ima sadašnjih crnogorskih funkcionera. Niko od njih nije podigao glas protiv otvorenog gušenja sloboda mještana i turista.
Papirološki sve je vjerovatno na strani nadležnih, zato ovo nije slučaj kršenja slobode već gušenja iste. 

Comments

  1. Slazem se sa ovim stavom kazite mi kakva je nudistricka plza ratac, malo detalja i ako imate neku fotku, ali da nijne sa neta

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.