Neđeljom, u pet do devet: Slučaj Bader Majnhof

Radnja počinje 1967. godine: ugledna ljevičarska novinarka Ulrike Majnhof šokirana je berlinskim izvještajima o problematičnim demonstracijama tokom kojih je policajac ubio jednog od učesnika.

Ona tada napušta svog muža i sa djecom odlazi u Berlin da bi podržala studentski pokret koji protestuje protiv vlasti i kapitalizma. Nakon nekog vremena, Ulrike shvata da izvještavanje i pisanje o protestima nije dovoljno i poželi da napravi nešto što će prodrmati zajednicu i zaista napraviti promjenu.

Tada upoznaje Gudrun, koja u znak protesta protiv rata u Vijetnamu, zajedno sa svojim dečkom Andreasom Baderom, pali robnu kuću. Bader je zbog toga uhapšen, a Ulrike je spremna na sve kako bi ga izbavila iz zatvora – prekida sve veze sa svojim nekadašnjim životom, napušta čak i svoju djecu.

Oni osnivaju organizaciju RAF, čiji je cilj da napadne i sruši američki imperijalizam, politički režim koji je tada vladao u Njemačkoj.

Naime, u očima RAF-a, političko stanje u zemlji bilo je slično onom u doba fašizma, samo vješto umotano u demokratski privid. Takođe, smatrali su da je licemjerno i nedopustivo da su najglasniji pobornici novog sistema nekada bili visoko pozicionirani političari nacističke Nemačke.

RAF je kao svoj glavni zadatak postavio stvaranje humanijeg društva, ali su se, pri tom, koristili nehumanim načinima – krvoprolićem i terorom. Jedan od rijetkih ljudi koji razumije njihove ciljeve ujedno je i njihov lovac – šef njemačke policije Horst Herold, koji dobro zna da je početak njegove potrage za mladim teroristima samo vrh ledenog brijega.

Žanr: politički triler

Trajanje: 150 min.

Originalni i engleski naziv: Der Baader Meinhof Komplex; The Baader Meinhof Complex

Zemlja: Nemačka, Francuska, Češka, 2008

Glavne uloge: Martina Gedek (Martina Gedeck), Moric Blajbtroj (Moritz Bleibtreu), Johana Vokalek (Johanna Wokalek), Nađa Uh (Nadja Uh)

Scenario: Štefan Aust (Stefan Aust) – knjiga, Uli Edel (Uli Edel), Bernd Ajhinger (Bernd Eichinger)

Režija:Uli Edel (Uli Edel)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.