100.000.000,00 eura (slovima: stotinumiliona)

Izjava direktorice Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, Džejn Armitridž, prilikom potpisivanja Ugovora o kreditnom arnažmanu između Vlade republike Crne Gore, Credit Suiss-a i Svjetske Banke. Aranžman iznosi 100 miliona eura, od čega će 60 miliona eura biti pokriveno ganacijom.

Dobar dan, dame i gospodo!

Zadovoljstvo mi je da se pridružim ministru finansija i Kredit svisu (Credit Swiss) i budem danas ovdje da potpišem Garanciju Svjetske banke ( Policy Based Guarantee). Ova garancija omogućava Vladi Crne Gore da uzme kredit od Kredit svisa (Credit Swiss) po izuzetno atraktivnim uslovima.
Razlog što smo nastavili sa ovom Garancijom zasnovanom na politici odražava naše povjerenje i podršku Vladi u svjetlu vrlo snažnih reformi koje su sproveli u finansijskom sektoru kako bi unaprijedili stabilnost bankarskog sektora u  vrijeme globalne ekonomske krize.

Ali, osim vrlo snažnih reformi u finansijskom sektoru, na kojima smo radili sa Crnom Gorom već niz godina, obezbijedili smo navedenu garanciju, kao potporu čvrstom okviru makroekonomske politike koji je Vlada usvojila u proteklih nekoliko godina i koji i dalje sprovodi.

Veliko je zadovoljstvo biti u partnerskom odnosu sa Kredit svisom (Credit Swiss). Ovo je neuobičajen instrument gdje Svjetska banka obezbjeđuje djelimičnu garanciju, ali je privatni sektor, međunarodni bankarski sektor, taj koji obezbjeđuje kredit. Veoma smo srećni što smo bili u prilici da omogućimo Crnoj Gori lakši pristup međunarodnim kreditima po tako povoljnim uslovima.

Dakle, samo da istaknemo ono glavno. Danas imamo dva razloga za slavlje i dvije važne stvari od značaja za Crnu Goru. Prije svega, novac, veći iznos novca, sa dugim rokom dospijeća, po vrlo atraktivnim stopama. Kao drugo,  signal koji ovaj aranžman šalje međunarodnim tržištima i potencijalnim stranim direktnim investitorima da Svjetska banka vjeruje da je finansijski sektor znatno ojačan kroz te reforme i da je u dobrom stanju, te da je, takođe i makroekonski okvir stabilan.

Kao što je ministar pomenuo, nastavljamo da pomažemo Crnoj Gori u mnogo drugih, veoma važnih oblasti, kako bismo stvorili ambijent za rast i novo zapošljavanje, kao što su energetika, poljoprivreda, visoko obrazovanje, gdje imamo jedan važan projekat koji smo nedavno odobrili, a baš juče sam bila u prilici da posjetim novi Dom zdravlja u Bijelom Polju, čiju smo rekonstrukciju pomagali.

I kao što je ministar u završnoj riječi pomenuo, imala sam priliku da u utorak posjetim i deponiju na Možuri, koja je zaista najsavremenija deponija koja će omogućiti sanitarno odlaganje otpada, duž primorja, od Budve do Bara,u skladu sa najboljom praksom, a to je vrlo važan dio investicija koje su potrebne za razvoj sektora turizma. Stoga, bilo je veliko zadovoljstvo obići tu deponiju na kojoj smo radili niz godina.

Dakle, od boljeg odlaganja otpada do jačanja finansijskog sektora i podrške ministru u upravljanju makroekonomijom, Svjetska banka je vrlo srećna i ponosna što je partner Crne Gore.

Hvala puno!

mif.gov.me

Comments

 1. “Atraktivni uslovi” i “atraktivna kamatna stopa”.
  Atraktivna Džejn Ermitidž.
  Atraktivan i Tarzan, nego nije tu, biće da je neđe na terenu.
  Atraktivan i ovaj Čita koji ne čita nego potpisuje što mu donesu.

  Bojkotovali izbore ili ne, promijenili vlast ili ne, MMF diktira ekonomsku politiku. Šargarepa je atraktivnija od batine.

 2. Da se Crna Gora fino pripoji SAD kao jos jedna savezna drzava, kao ovo grcko ostrvo sto razmatra da se pripoji Austriji?
  http://aktuelno.me/2012/07/grcko-ostrvo-pripaja-se-austriji/

 3. Pogledajte naslovnu u PObjedi. Oni su u nekom ratu sa Katnicem.

 4. nazdravlje! bice brancina i orada kod kuste i catovica mlinu! dje sad onaj neoliberal iz fotelje drzavne da pojasni ko ce da nastrada osim ovvih brancina i orada i gradjana nesretnih,a da na analitici je ,edukuje se)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.