Anarhizam – neshvaćena društvena teorija

Teško da je neka društvena teorija u istoriji toliko pogrešno interpretirana i tako nepravedno napadana i osuđivana, kao što je slučaj sa anarhizmom. Predstava koju javnost ima o anarhističkom učenju uglavnom se svodi na predrasudu da je to gomila besmislenih, ali po društvo opasnih ideja koje pozivaju na haos i bezumlje.
Takva razumjevanja anarhizma posljedica su vjekovne sistematske proagande koja je i očekivana, budući da se vladajuća klasa koristi svim raspoloživim sredstvima u borbi protiv kritike koja ugrožava njenu moć i kontrolu nad društvom.
Anarhizam predstavlja najradikalniju kritiku države kao činioca dominacije, sistema društvenih nejednakosti, svih formi manipulacije ljudima: kritiku vladajuće patrijahalne civilizacije, kapitalističke eksploatacije, nacionalizma, militarizma, degradiranja prirodne sredine. Anarhizam ustaje protiv autoriteta koji se nameće odozgo, protiv svake prinude nad ljudima.

Vlast je princip koji negira ljudsko dostojanstvo i autonomiju svake ličnosti ili kolektiva, i zato se anarhistkinje i anarhisti ne bore za osvajanje vlasti, već za njeno ukidanje. Sloboda je osnovni cilj, ali i sredstvo anarhističke borbe za humanije i pravednije društvo. Socijalna anarhistička revolucija  treba da u osnovi bude spontana, ali dobro organizovana kako bi mogla da dovede do pune emancipacije ljudi.

Izvod iz predgovora knjige – Anarhija, Petar Kropotkin
Centar za libertetske studije, Beograd

Jednom iznijeta ideja više nije ničije vlasništvo

Comments

  1. anarhija 1912 Petar Kropotkin
    http://fenjer.anarhija.org/petar-kropotkin-anarhija-nacrt-iz-1912/

    prema ovim navodima ako uzmemo u obzir da je anarhija sistem bez vlasti u kojem pojedinci, interesne, profesionalne ili teritorijalne grupe uređuju sopstvene odnose, meni se čini da moderno društvo funkcioniše baš na ovaj način, ali zadržava aparat vlasti kako bi kotrolisao ostatak koji se ne uklapa u njihovu priču tj one koje crpe. Uzeću primjer Crne Gore, da ne bi luali mnogo naokolo. Interesne grupe uređuju svoja pravila iznad zakona su, imamo teritorijalne grupe koje vladaju odrđanim gradovima tzv mafijaše, profesionalne grupe takođe uređiju sami svoju oblast, primjera je bezbroj.. To bi sve bio ok kada bi obični ljudi bili dio te raspodjele tj mogli na ravnoj nozi da se bore za svoja prava. Ovako, Vlast funkcioniše po principu anarhije ali drži zakone i autoritet da bi kontrolisala ostatak. Tako mi izgleda sve ovo.

  2. pssssst… klik…neko je upalio mrak……tema off.

  3. Nije off. Evo malo za ozivljavanje:

    http://c4ss.org/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.