Norton Kasperski: ili Ili

Imamo ozbiljnu situaciju. Došli smo do zida. Problem je sljedeći: Znamo da našom državom vlada elita i to kakva. Znamo šta su radili, od rata, šverca, prevara, pljačke i ostalog. Sve što su dobro uradili, ja njima kao zaslugu ne bi pripisivao. Razlog je taj jer je to elementarna stvar, da kao nosilac vlasti na koju te narod putem demokratskim izabrao, posadiš to drvo, asfaltiraš ulicu i slično. Znači, druže, nijesi nam ti tu ulicu napravio, nego si morao da je napraviš. To što si ti nešto umislio i ovi što te kao u Boga gledaju, okači mačku o rep. E, ali kad kradeš i ugrađuješ se, to je krivično dijelo. Trebao bi, minimum, kad se to otkrije da se povučeš. Ali ne, ti bahato nastavljaš. Sad, đe je taj naš zid.

Potvrdili smo sa bezbroj primjera razne manipulacije, krađe, prevare. Umrežila se vlast i opozicija, crkva, policija, ma nema ko nije. Rade bez greške, Crnogorci i Srbi i Albanci i ovi i oni, ne smeta im ništa, samo valjaju. Imamo jasan izbor. Sa jedne strane saradnja sa tim institucijama i učešće u njihovim manifestacijama ili odbacivanje svega što se nudi sa te strane, čak i ako je dobro, pod jasnom odrednicom da to dolazi od nekog za koga znamo da nas uništava godinama i da se na muci pojedinca napaja. Težak izbor. Prvi nosi legalizaciju novu svega, a drugi težak neizvjestan lični put.

Ako se 2006. odlučivalo o državi (pa se tu legalizovala mafija), onda da se sačuva država (pa se tu legalizovala i pljačka), zatim da se uđe u uniju (pa se tu legalizova laž), sad bi navodno trebali da odlučimo ‘oćemo li izlazit iz krize ili ne. Krajnji stadijum jeste odluka, da li će nas izvoditi iz krize onaj ko nas je u nju uveo i tako mu oprostiti sve ili ćemo reći ne, neću čovječe da razgovaram sa tobom jer si me unazadio i ti si kriv zbog svega i sjaši više idiote bezobrazni.

Opozicija i svi ostali učešćem u raznim odborima, ručkovima, zasijedanjima, izborima, čine legalnim one za koje pričaju da su nastali na ratu, švercu, kriminalu, prevari, poljački. Oni umjesto da kažu na svaku priču – čekaj čovječe, pa ti si to, to i to, ja sa tobom ne mogu na izbore, oni njih čine legitimnim. Mediji takođe. Umjesto da kažu, vidi ja o tebi pišem to, to i to, kako onda da objavljujem bilo kakvu tvoju priču. Ti za mene nisi stvaran. Ti treba da budeš pred sudom, a ne da za moje novine daješ intervju. Odluka konačna, ili ili svodi se na to, da li mi kao pojedinci ‘oćemo da potremo sve i kažemo ok, evo, ti koji si rasturio sve, sada si to shvatio konačno, postao si dobar, pa izvoli gradi, obnavljaj, dekontaminiraj ili da kažemo – nema šta sa tobom da razgovaram.

Prvi scenario je jasan. Prihvatimo to i batalimo više priče “Milo lopov”, ovaj ukrao ono, ovaj ono, ovi se ugrađuju tamo, ovi rade sa drogom itd. Ako to prihvatamo, bolje da batalimo više priču i sadimo krompir. Jer meni stvarno na kraj pameti nije da pratim novi ciklus protiv vlasti nakon izbora. Četiri godine blejanja i otkrivanja afera i šta – pojeo vuk magarca.

Nezgodno je to što nemamo u opoziciji pravog predstavnika narodne misli i riječi. Imamo mutavi SNP, neartikulisani PZP, psihodeličnu Novu i sterilnu Pozitivu. Ovi prvi su metla DPSa, drugi tumaraju, treći se foliraju, a četvrti pozitivni, dobiće priliku, pa ćemo viđeti šta kako, mada imali su priliku i ranije, jer su bili uključeni u sistem. Onda Frontovi, ludila itd. Jasno je dakle da toj opoziciji nije suštinski cilj promjena sistema, već samo dolazak na vlast. Oni da ‘oće da promjene sistem, udružili bi se bez problema. Oni samo žale promjenu valsti i na taj način odlazimo opet na onaj prvi izbor.

Šta nosi drugi izbor. Ustanak ili neki radikalan čin. Dičimo se 13. julom, kao tad su naši stari zapalili iskru slobode, nijesu dali neprijatelju ovo ono. Dobro, pa šta sad ako se čovjek osjeća poniženo i neslobodno, može li ponovo zapaliti iskru slobode? Oće li biti čovjek za ponos budućim generacijama ili svaštočina u očima vlasti? Uzmite primjer pojedinca koji je rođen u Crnoj Gori, živi tu čitav život, Crnogorac (ovo da mu ne zamjere da radi protiv države) na referendumu bio za (i ovo da mu ne zamjere da radi protiv države), ostao bez posla ili nema posla, ponižen, nije u stanju legalno da se izbori za svoju slobodu koja je u modernom dobu uslovljena novcem. Gleda oko sebe sve ono što gore pomenuh, proradi u njemu taj duh slobodarski predaka (na koji se pozivaju zvaničnici) i eto ga sa još dosta takvih, a ima ih, da traži svoju slobodu – ustanak. Ko može da mu zamjeri šta? Oće li mu poslati policiju da mu kažu da krši Ustav? Jesu li ustanici 13. jula kršili neki Ustav? Da nema zabune neke, ne pozivam na nasilje ili slično, pod ustankom mislim na neoružanu borbu, jer za razliku od naših predaka koji su puškama išli na puške, mi možemo “goli”, sa istinom, i svojim životom pred neprijatelja, koji isto za razliku od starih neprijatelja ne koristi puške već laž i obmanu da bi ubijao ljude polako, perfidno.
Tako, može i jedna i druga varijanta. Nek svako odluči za sebe, na izborima.

Comments

 1. Kasperski zlatio ti se lapis.

  Evo bolje slicice,ova vam je losa:

 2. Ne biti igračka elite, NIKAD!
  Nimals!

 3. ha, ha, ha, genijalno! oni na vas svim raspolozivim sredstvima prinude, represije, agresije, obmane i naredbe, ukljucujuci i naoruzanu radioteleviziju i portalce, a ti na njih istinom i miroljubivom koegzistencijom.
  (kad te neko guzi decenijama, kad ti siluje djecu i unucad, a ti nijesi spreman da stanes pred njega i kazes mu ‘ne moze vise ovako, prestani i mici se il cu ti zivot uzet i s’eme zatrijet’, onda pravite performanse za dokone, flertujte sa mantijasima i aktivirajte paragradjansku hraborost fejsbucenjem, ljetovanjima o tudjem trosku i cutnjom, pametniji ste kada cutite. dvadeseti vijek je zavrsen, probudite se dok jos ima dnevne svjetlosti.)

 4. Nema većeg vica od izbora u CG, kao ni većeg besmisla od partija i politike! Sve je jedna obična trgovina, privatna država i monopol, a oni tobožnji Opozicionari, mole Boga da ne dođu na vlast već više od decenije.
  Ne zna se ko je više smješniji.
  Kao i svaki put do sada, prezreću tu maškaradu i poć na neki karneval, džambo i samba… Brazil, karnevaaaaal:)

  Dnevna svjetlost je svugdje! Nikakvi ni protesti ne urodiše plodom. Eno se o Vol Strit ismijavao iz kafića protestantima. Šta možeš time onom koji ima milijarde?! Ništa! Stvari se sprečavaju, a ne liječe, jer je liječiti teško oboljelo jako komplikovano – to je Crna Gora. Zato Laufer, budi malo lucidniji pa traži rješenje. “Batina je iz raja izašla”, stara je izreka i nekad tačna, ali nije ni ona Ključ već opet samo sljepilo. :)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.