Montiranje istine o Siriji

Otkrivena foto-montaža: fotografija koju je objavio „Kronen cajtung” (gore) i originalna Rojtersova fotografija (dolje)

Najtiražniji austrijski bulevarski dnevnik, bečki „Kronen cajtung”, obmanuo je polovinu tamošnjeg stanovništva koje, prema statističkim podacima, prati dnevnu štampu. U subotnjem izdanju, iznad teksta o ofanzivi trupa Bašara al Asada, list koji dnevno pročita oko tri od ukupno osam miliona Austrijanaca objavio je fotografiju, navodno, iz razrušenog grada Alepa – žena sa putnom torbom u ruci, u pratnji muškarca sa bebom u naručju. „Asadova armija nadire tenkovima u Majku svih bitaka”, glasio je naslov izveštaja.

Čitaocima nije promaklo da je reč o manipulisanoj fotografiji. „Politikin” čitalac Vladan Milivojević, primera radi, obavestio je našu redakciju – elektronskom poštom. Drugi čitaoci su žigosali obmanu na portalu društvene mreže „Fejsbuk”, treći su se obratili „Vikiliksu”…

Kontrolni organ austrijskih medijskih vlasnika, izdavača i novinara (Preserat) utvrdio je da su grafičari „Kronen cajtunga” zloupotrebili fotografiju bračnog para sa detetom iz agencije EPA, „uvlačeći” kao pozadinu Rojtersov snimak oko 170 kilometara udaljenog razrušenog grada Homsa.

Skandal je dobio na zamahu, pa se za reč javio glavni urednik bečkog dnevnika Kristof Dihand koji je, objašnjavajući da nije reč o manipulaciji već „samo” o propustu uredništva, rekao da „čitaocima nije predočeno da je reč o foto-montaži koja dočarava činjenično stanje u Alepu”.

Stav glavnog urednika ne deli Preserat, čiji je šef Aleksander Varcilek najavio pokretanje postupka posle letnje pauze, u septembru. Predsednik Novinarskog sindikata Franc Bauer najavio je istragu pred strukovnim sudom časti.

Za reč su se javile i agencije Rojters i EPA, ali su njihovi protesti naišli na kritiku – u duhu austrijske poslovice „ko sedi u staklenoj bašti ne bi trebalo da baca kamenje u dalj”. Rojters je i sam bio predmet kritike zbog manipulacije fotografijama. U sećanju je afera iz 2007. kada je Rojters poslao fotografiju u svet iz bombardovanog Bejruta. Oblaci dima iznad ruševina u prestonici Libana bili su rezultat – „nadahnuća” foto-montažera.

Sumnja se i u autentičnost fotografije agencije EPA: američki tehnološki portal „Gizmondo” ističe da slike bračnog para sa detetom, u bekstvu, potiču iz serije fotografija koja je korišćena za dokumentaciju stradanja civila u Libiji.

U stručnoj studiji Univerziteta Filips u nemačkom Marburgu, na temu „Manipulacija fotografija – vizuelne strategije na primeru političke motivacije”, istaknuto je da ugledne medijske kuće širom sveta pribegavaju takozvanoj indukciji čula čitalaca. U Nemačkoj su dve nemačke TV ustanove, ARD i ZDF, navodno koristile snimke ratnih operacija iz Iraka da bi dokumentovale događanja u Siriji. Političkim magazinima „Špigl” i „Fokus” stavlja se na teret da foto-montažom, ili nizom uporednih fotografija, podstiču podsvesni zaključak čitalaca o nekoj nepravilnosti.

Stručnim komisijama u EU je u oceni (ne)prihvatljivosti vizuelne obmane ključan motiv obmane. „Ako se na slici nemačke kancelarke Angele Merkel retuširaju tragovi znoja pod pazuhom, to nije povod za pokretanje postupka”, navodi se u studiji marburškog univerziteta.

Međutim, austrijski klub novinara drugačije gleda na obmane „Kronen cajtunga”.

„List koji se po čitanosti u odnosu na broj stanovnika svrstava među vodeće svetske medije ne bi smeo da se poigrava istinom”, ističe se u saopštenju i dodaje se da je ovo druga gruba manipulacija lista ove godine. Minulog februara, kada je holandski princ nastradao u lavini, u Austriji, „Kronen cajtung” je deset godina staru fotografiju holandske kraljice „ukomponovao” u sliku glavnog ulaza u bolnicu grada Inzbruka, u Tirolu.

Politika

Advertisements

Comments

 1. “Kontrolni organ austrijskih medijskih vlasnika, izdavača i novinara (Preserat)”

  Preserat! :))))

 2. Djakomo Galanda says:

  A kad vratimo film 13 godina ranije, pa se sjetimo “progona” albanaca sa KiM, onih kilometarskih kolona kamiona, traktora, mercedesa 200D, sa uplakanim ljudima i malom djecom. Sjetimo se izvjestavanja BBCa, CNNa i ostalih “dobronamjernih, objektivnih” medija. Stotine hiljada albanaca odlazi sa KiM pod najezdom tenkova iz BG. Teroristicka organizacija OVK je oslobodilacka – to su pobunjenici. Oni su naoruzani najmodernijim automatskim oruzjem zapadne proizvodnje, americkim zoljama i njemackim protivtenkovskim minama. Godinu dana kasnije KiM je “oslobodjeno” i privatni biznis NATO generala i zapadnih politicara moze da krene.

  Zatim ide Afganistan. Tamo neki talibani, Bin Laden i ostali opasni muslimani, u pecinama planiraju napade na SAD, svojim kalasnjikovima prijete Pentagonu, a bogami i cijeloj civilizaciji. Krece napan na to uporiste zla iz cisto humanih razloga. Sjetimo se izvjestavanja BBCa, CNNa i ostalih “dobronamjernih, objektivnih” medija. Opet imamo “zdravu” stranu Afganistana koja se bori protiv talibana, zajedno sa milosrdnim andjelima, a koja dolazi na vlast nedugo poslije. Godinu dana kasnije Afganistan je “oslobodjen” i privatni biznis NATO generala i zapadnih politicara moze da krene.

  Zatim Irak. Taj ozloglaseni diktator Sadam Husein, koga su sami amerikanci postavili na vlast i naoruzali ga do zuba kako bi ratovao protiv Irana, sada prijeti Pentagonu i cijeloj civilizaciji svojim oruzjem za masovno unistenje. Hiljade stranih drzavljana pa i samih iracana odlazi iz zemlje pod torturom tog zlikovca nad zlikovcima. Sjetimo se izvjestavanja BBCa, CNNa i ostalih “dobronamjernih, objektivnih” medija. Godinu dana kasnije Irak je “oslobodjen”, bratoubilacki ratovi mogu da pocnu, vjernici iste vjere pocinju da se dobacuju bombama u dzamijama, a poneka im i ispadne, jbg. Godinu dana kasnije strane trupe su pronasle “oruzje za masovno unistenje” – britanske hemijske bombe namjenjene komsijama sa sjevera. Britanci, ti vjekovni humanisti. Godinu dana kasnije Afganistan je “oslobodjen” i privatni biznis NATO generala i zapadnih politicara moze da krene.

  Onda krece Libija. Taj sebicnjak, nasilnik, diktator Gadafi. Nema veze sto je godinu dana pred svoju smrt bio najpostovaniji afrikanac sa Nelsonom Mendelom, sto su mu ljubili ruke i Berluskoni, i Sarkozi, i Bler, i ljupka Kondoliza Rajs, sto je finansirao propale ekonomije SADa, Italije, Francuske, sto im je prodavao naftu po niskim cijenama, preko noci je postao pentagonski i civilizacijski neprijatelj broj 1. I onda krecu pobunjenici naoruzani najmodernijim americkim oruzjem, britanskim automatskim puskama, americkim zoljama, njemackim protivtenkovskim minama, francuskim pancirima… Krece, standardno, bombardovanje milosrdih andjela samo sto su sada promijenili ime u neki novi bajkoviti pojam (vodjen drzavnim primjerom, cak je i Ron Artest promijenio ime u Metta World Peace. Taj humanitarac sa pistoljima za strukom). Strani drzavljani i libijci bijeze iz zemlje i bala, bla, bla, znate vec. Sjetimo se izvjestavanja BBCa, CNNa i ostalih “dobronamjernih, objektivnih” medija. Dok novinari Politike (sa Lazanskim na celu) snimaju francuske novinare drzavne televizije kako pored jednog obicnog srusenog zida cuce, pricaju tiho sa slemom na galvi i izvode “spinovanje”. Spinovanje na prelijepom bulevaru u Tripoliju. Godinu dana kasnije Libija je “oslobodjena”, bratoubilacki ratovi mogu da pocnu, podjela zemlje takodje, upotreba fondova na zapadu je sada dozvoljena. Gadafi biva ubijen od “civilizacije” na jedan “civilizovan” nacin, danima izlozen u jednoj “civilizovanoj” hladnjaci i slikan “civilizovanim” mobilnim telefonima. Godinu dana kasnije Libija je “oslobodjena” i privatni biznis NATO generala i zapadnih politicara moze da krene.

  Sada je evo Sirija aktuelna. Nekako mi je sve nesto poznato. Te neki pobunjenici sa modernim zapadnim puskama, protivtenkovskim raketama, pancirima se bore protiv pentagonskg i civilizacijskog zlikovca broj 1 – Asada. Kako to stravicno zvuci – ASAD !!! Ljudi bjeze iz zemlje, spinovanja se rade, Lazanski je opet tamo i idemo opet u krug. Nekako mi je sve poznato.

  A kad vec pominjem krug, vidite ko je u centru tog kruga. Naravno, Iran. Mada i ja znam da lupam svasta.
  A onda pogledajte koje su najbogatije regije na svijetu i eto slucajnosti, medju 25 najbogatijih regija svijeta su i KiM (sve moguce rude, pa i nafta), Afganistan (opijumi, droga, nafta, strateski polozaj), Irak (nafta, voda, zaliv, strateski polozaj), Libija (nafta voda), Sirija (nafta , voda, rude, strateski polozaj)……….

 3. Djakomo Galanda says:
 4. Djakomo Galanda says:
 5. Kakve kurcevite veze ima to sa zlocinackim projektom koji je iza sebe ostavio spaljenu zemlju i pod zemljom potrpane hiljade leseva? Kosti se ne laziraju i pored secundarnih i tercijalnih grobnica u kojima su pokusali rasuti i sakriti.
  Jedan zlocin se ne moze pracdati drugim. Nabijem ti srpski nacizam a povr toga americki imperijalizam. Jel pochteno?

 6. Zivi bili,zivi bili imbecili i debili
  blago tebi, blago meni
  unistice nas kreteni…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.