Opozicija u Venecueli ne izlazi na izbore

Globus

Izvor: Al Jazeera Balkans


Više od 25 opozicionih stranaka u Venecueli najavilo je da neće učestvovati na parlamentarnim izborima u decembru

Guaido je izabran za predsjednika parlamenta u januaru 2019. i od tada ga je kao prelaznog predsjednika države priznalo gotovo 50 zemalja | Foto: EPA

Više od 25 opozicionih stranaka u Venecueli najavilo je da neće učestvovati na parlamentarnim izborima u decembru, prema saopštenju koje je objavila stranka opozicionog vođe Juana Guaidoa.

“Dvadeset sedam demokratskih političkih organizacija potpisalo je deklaraciju kojom prenosimo narodu Venecuele i međunarodnoj zajednici da smo jednoglasno odlučili ne učestvovati u prevari koju je sazvala diktatura”, navodi se u saopštenju Guaidove stranke “Voluntad Popular” objavljenom na Twitteru, prenosi Hina.

Nacionalno izborno vijeće (CNE) koje ima tijesne veze s venecuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom objavilo je u julu da saziva parlamentarne izbore za 6. decembar.

Guaido je predstojeće izbore proglasio “farsom”.

Maduro je drugi mandat osvojio u maju 2018. godine na izborima koje je bojkotovala većina opozicije.

Na čelu je zemlje koja je u ogromnoj ekonomskoj i političkoj krizi zbog koje je u izbjeglištvo otišlo pet miliona Venecuelanaca.

Izbor Guaidoa

Guaido je izabran za predsjednika parlamenta u januaru 2019. i od tada ga je kao prelaznog predsjednika države priznalo gotovo pedeset zemalja.

No nije uspio svrgnuti Madura kojeg podržava vojska i prošlog je januara Madurov saveznik Luis Parra izabran za predsjednika parlamenta na službenom no osporavanom glasanju dok je opozicija izabrala Guaidoa.

Vrhovni je sud nedavno potvrdio Parrin izbor i uklonio vođe dvije opozicijske stranke te restrukturirao državnu izbornu komisiju. Te su smjene osigurale uoči izbora ulazak ljudi bliskih Madurovoj vladi.

Opozicija je na izborima suočena s izgledima za gubitak posljednjeg uporišta, a s bojkotom izbora Guaido je suočen s rizikom gubitka legitimiteta.

Izbori u Venecueli zakazani su za 6. decembar, a stranke imaju vremena da se registruju između 10. i 19. augusta.

Predizborna kampanja trajat će od 21. novembra do 5. decembra.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *