Bolivija: Kulture bez patrijarhata i kolonijalizma

Globus

,,Kolonijalizam i patrijarhat zasnivaju se na uspostavljanju nejednakih i nepravednih odnosa, pa dekolonizacija i depatrijarhalizacija preokreću tu nejednakost između nacionalnosti, odnosno  muškaraca i žena.“

U Boliviji je nova ljevičarska vlada Luisa Arcea formirala i javnosti predstavila prvo u svijetu  Ministarstvo za kulture, dekolonizaciju i depatriarhalizaciju. Ovo ministarstvo je formirano sa ciljem odraza pluri-nacionalnog pristupa i prioriteta u borbi protiv kolonijalizma i seksizma u zemlji.

Za ministarku je izabrana Sabina Orellana, domorodačka liderka, feministkinja i aktivistkinja Nacionalne konfederacije Campesino, domorodačkih i izvornih žena Bolivije. Poznata je po tome što je bila na prvoj liniji borbe za jednakost žena i domorodaca u Boliviji.

Kako javlja redfish.media bivše Ministarstvo kulture i turizma zatvoreno je nakon puča koji su podržale SAD, a koji su vodili anti-domorodački fašisti i koji je zbacio prvog autohtonog predsednika Bolivije Eva Moralesa. Međutim, 20. novembra ove godine,  novoformirana vlada Luisa Arcea vratila je ovo ministarstvo pod novim imenom.

Iako Bolivija ima jedan od najvećih procenata autohtonog stanovništva u Latinskoj Americi, u periodu tokom puča zabilježen je porast nasilja krajnje desnice i države nad starosjedjelačkim narodom.

S tim u vezi, u svom govoru, nova ministrarka socijalističke vlade Orellana je izjavila da će ministarstvo raditi na „dekolonizovanoj, depatriarhalizovanoj domovini, ponosnoj na svoje korijene i svoje veliko kulturno bogatstvo“.

Takođe, nova ministarka (svih) kultura, dekolonizacije i depatrijarhizacije, pozvala je na produbljivanje revolucije da bi materijalno „izgradila dekolonizovanu i depatrijarhizovanu domovinu“.

Objasnila je da se kolonijalizam i patrijarhat zasnivaju na uspostavljanju nejednakih i nepravednih odnosa, pa dekolonizacija i depatrijarhalizacija preokreću tu nejednakost između nacionalnosti i muškaraca i žena.

Premijer sadašnje bolicvijske vlade i jedan od zaslužnih za formiranje ovog ministarstva je Luis Alberto “Lucho” Arce Catacora – bolivijski političar i 67. predsjednik Bolivije, na funkciji od 8. novembra 2020. Bio je ministar ekonomije i javnih finansija od 2006. do 2017. i 2019. pod predsednikom Evo Moralesom . Član je političke stranke Pokret za socijalizam.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *