“Kao društvo smo potpuno propali”

Region

Nakon brojnih kritika javnosti, vlasti uklonile sajt 011shop.rs koji je prodavao odeću sa nacionalističkim natpisom “Nož žica”

Onlajn prodavnica beogradske kompanije 011shop sklonjena je juče sa interneta nakon što se u javnosti pojavila informacija da se na tom sajtu prodaju, između ostalog, dukserice i majice s natpisom „Nož žica“, kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Čim se na društvenim mrežama počela deliti fotografija dukserice sa ovim natpisom na 011shop.rs, proizvođači su je uklonili sa svog sajta, da bi potom juče tržišna inspekcija zabranila preduzeću „011 Shop“ promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom „Nož, žica“.

To je za agenciju Beta potvrdio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić, navodeći da reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje Zakona o oglašavanju i Krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno.

Kandić je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneta krivična prijava protiv preduzeća „011 Shop“.

Pre nego što je usledila zabrana, na sajtu se, osim dukserica i majica s natpisom „Nož žica“, prodavala garderoba i sa drugim natpisima koji pozivaju na nasilje i šire govor mržnje, poput „Dogodine u Prizrenu“, „Za heroje Košara“, „Wifebeater“ (za one koji tuku svoje partnerke i supruge).

Za ljubitelje lika i dela Željka Ražnatovića Arkana u ponudi je bila dukserica sa njegovom čuvenom fotografijom na kojoj u jednoj ruci drži malog tigra a u drugoj pušku, a na popustu su bile i dukserice sa natpisima „Draža Mihailović“, „četnici“, kao i sa grbovima Nemanjića, ali i novijeg doba Srbije.

Na svom sajtu je pisalo da se radi o „srpskoj robnoj marki rođenoj u srcu novobeogradskih blokova“, o „brendu koji spaja duh tradicije i duh patriotizma sa duhom beogradskih ulica“, kao i da oni koji nose njihove proizvode „znaju šta hoće u životu“.

Pre nego što je sajt ukinut, pisalo je da postoje tri prodavnice u Beogradu koje prodaju ovu odeću.

Na Fejsbuk profilu „011 shop“ juče je osvanulo i izvinjenje ovog preduzeća u kojem se navodi da nisu imali nameru da propagiraju bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome i da se izvinjavaju pre svega njihovim prijateljima i saradnicima muslimanske veroispovesti.

„Poruka spornog artikla je imala sasvim drugi cilj od onog koji se u stranim domaćim medijima i na društvenih predstavlja“, piše u izvinjenju i navodi da su „sporne objave momentalno povučene kada smo videli da su pogrešno protumačene“.

Komentarišući prodaju duskerice „Nož, žica“, sociološkinja Vesna Pešić ističe za Danas da se u Srbiji već godinama radi na gušenju svake racionalne misli.

– To su isti oni koji su 13. januara bili ispred Hrama Svetog Save sa bakljama. To je konzervativno, profašistički orijentisano stanovništvo, otpaci radikala. On (Aleksandar Vučič, prim. aut.) je za devet godina vlasti napravio strašno zagađenje društva, ukazuje Pešić.

Kako naglašava, naše društvo je ugušeno u mentalnom, kulturnom, političkom i vrednosnom smislu.

– Mi smo kao društvo potpuno propali, kaže Pešić za Danas.

„Nož, žica, Srebrenica“

Monstruoznu parolu „Nož, žica, Srebrenica“ najviše koriste desničarske grupe i pokreti u Srbiji i Republici Srpskoj, poput Obraza, Pokreta 1389 i Srpske radikalne stranke, huligani na fudbalskim utakmicama, kao i oni koji podržavaju osuđene ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Novinar Dinko Gruhonjić izjavio je za portal Nova.rs da ne može da razume da bilo ko, u bilo kojim okolnostima, može da nosi natpis „Nož žica“. „To je naprosto monstruozno. A kada tome dodamo i kontekst genocida u Srebrenici u kojem su ubijene 8.372 nevina ljudska bića, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da se zapitamo da li su uopšte ljudska bića ti koji su napravili takve majice“, rekao je Gruhonjić.

Reditelj Dino Mustafić je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju dukserice s natpisom „Nož žica“ i napisao: „Onaj kome je ovo palo na pamet već kažnjava sebe ili nekog svog bližnjeg u budućnosti. U Srbiji se legalno mogu kupiti majice sa uvredljivim natpisom „Nož, žica“.

LSV: Kazniti autore kampanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je reklamnu internet kampanju preduzeća „011 Shop“ kojom se, po akcijskim cenama, nude majice sa natpisom „Nož, žica“, i pozvala na kažnjavanje odgovornih za tu reklamnu kampanju. U saopštenju LSV ukazuje se da slogan „Nož, žica, Srebrenica“ koriste ekstremno desne grupe, „u cilju glorifikacije zločina koji su počinili snage pod komandom Ratka Mladića u julu 1995. u Srebrenici“. LSV ocenjuje da su njeni kreatori svojim aktivnostima prekršili brojne odredbe Ustava i zakona Srbije. Istovremeno, LSV konstatuje da je nedopustivo što nadležni državni organi do sada nisu reagovali na brojne neprimerene sadržaje koje u svojoj ponudi ima preduzeće „011 Shop“.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *