Autor prvog anti-virus programa pronađen mrtav

Globus

Džon Mekafi (1945 – 2021)

Nikola Jevremović | Svet Kompjutera

Kako je saopštilo katalonsko Ministarstvo pravde, a prenijeli brojni svetski mediji, John McAfee juče je pronađen mrtav u svojoj ćeliji barselonskog zatvora. Tamo je od oktobra prošle godine čekao izručenje u SAD, gdje su ga teretili za utaju poreza i brojne prevare vezane za kripto-valute. Kao uzrok smrti navodi se samoubistvo. Programer i kontroverzni biznismen ovog septembra bi napunio 76 godina. Njegovi advokati izjavili su za New York Times da je ovakav epilog rezultat okrutnog sistema koji nije imao razloga da ga toliko drži utamničenog. 

Svoju karijeru Džon je započeo kao programer NASA-inog instituta u Njujorku od 1968-1970, gdje je radio na Apollo programu. Nakon toga je bio zaposljen u nekoliko kompanija među kojima su Univac i Xerox. Prekretnica se dogodila 1980. godine, kada je, tokom rada za Lockheed, Mekafi došao do kopije Braina, prvog PC virusa. Protiv-otrov koji je nosio njegovo prezime, počeo je da prodaje sedam godina kasnije. Kada je 1994. McAfee Associates „izašla” na berzu, autor je svoj udio inkasirao i od tada više nije bio uključen u njegov dalji razvoj. Nakon brojnih akvizicija, anti-virus je pripao Intelu 2010-te, a rebrendiran je 2014. u Intel Security, što je Džon rado prihvatio uz komentar da mu je drago što „najgori softver na planeti više nije povezan sa njegovim imenom”.

Za života, Mekafi je često punio naslovne strane novina širom svijeta, i to ne zbog svog zalaganja u IT svetu. Bio je redovan gost kod brojnih sudskih organa, a svojevremeno je procijenio da nakon svih tužbi povodom svojih mahinacija duguje ukupno 200 miliona dolara (koje naravno nije mogao da plati). Dvije hiljade dvanaeste uhapšen je u Belizu, uz članove njegove porodice i nekoliko pripadnika bezbjednosnih snaga zbog posjedovanja narkotika i vatrenog oružja. Kada su ga označili kao osumnjičenog za smrt svog komšije, zbrisao je iz te centralno-američke zemlje. Ovaj slučaj bio je okosnica Showtimeovog dokumentarca Gringo: The Dangerous Life of John McAfee koji je biznismen kasnije ocijenio kao neozbiljan.

Pod stare dane Džon je bio je Twitter trol, gdje je za promociju kripto-valuta po promotivnom postu navodno inkasirao oko 100 hiljada dolara. Kandidaturu za predsednika SAD-a najavio je dva puta (2016. i 2020.), proglasio da je napravio spravu koja remeti praćenje NSA-a i da ga (naravno) progoni CIA. Vjerovatno je zbog toga više puta isticao da na samoubistvo ni ne pomišlja. Slava mu?

Foto: (AP Photo/Ng Han Guan, File)
Izvor: sk.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *