Narodna banka Srbije: Ako Hrvatska stavi Teslu na euro, preduzećemo mjere

Region

Premijer Andrej Plenković juče je otkrio koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura.

“Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu”, otkrio je Plenković.

Kaže da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana.
“To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan”, rekao je.

Narodna banka Srbije najavila reakciju

Ako Hrvatska realizuje najavu o stavljanju lika Nikole Tesle kao jednog od simbola na hrvatskoj kovanici eura, Srbija će sigurno poduzeti odgovarajuće mjere, poručili su danas iz Narodne banke Srbije.

“Narodna banka Srbije misli da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga”, rekli su iz banke za Telegraf.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.