‘Srpski svet’ Aleksandra Vulina kao strašilo regiona

Region

Da u Srbiji još postoji medijska bruka, ovonedeljni pehar bi pripao ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, što zbog neartikulisanog nastupa na stranačkoj skupštini Pokreta socijalista, što zbog ništa boljeg nastupa na TV Pink u Hit tvitu. A potom i svih dodatnih objašnjenja kojima zatrpava etar već danima.

No, od Vulina se i ne očekuje da ima javni nastup zapažen po konstruktivnim stavovima i rješenjima; on je kao lutka na koncu. Međutim, iako ni klupko, ni konci, ni dirke nisu u njegovim rukama, uspio je u misiji još jednog razbuktavanja vatre u regionu.

Koska je bačena izjavom: “Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živjeli.”

I da ga, taj srpski svet, razumije se, vodi Aleksandar Vučić.

Vulin je objasnio na licu mjesta, na stranačkom skupu kojem je kao koalicioni partner prisustvovao i Vučić – koji se donekle i ogradio: “Jer narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, koji ima iskustvo ‘Oluje’ i koji ima iskustvo Martovskog pogroma nema pravo da svoju sudbinu preda drugima u ruke, da o njihovoj djeci odlučuju drugi, da im drugi daju imena, da im drugi određuju u šta će vjerovati, da ih drugi puštaju tamo gde su im pretke puštali… Narod koji ima iskustvo da kad nema svog vojnika, svog policajca i sudiju, nema pravo. Nema pravo da odustane od objedinjavanja i ujedinjavanja, nema pravo da odustane od srpskog sveta. A da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živjeli. Da bismo sačuvali takvu Srbiju, moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi. Samo to, samo je to pobjeda, samo je to garancija opstanka našeg naroda i ništa drugo.”

Riječi ne izgovorene nego izvikane sa žarom brzo su pogodile cilj – susjede koji su u njima prepoznali staru namjeru stvaranja tzv. velike Srbije.

Da su u pravu potvrdio je u pauzi tzv. edukativnog sadržaja – prikazivanja raskomadanih leševa navijača Partizana koji su, kako tvrdi, žrtve kriminalne grupe Veljka Belivuka – u već narečenom Hit tvitu. “Srpski svet” vidi kao jedan “politički i državni prostor” koji treba da se ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”. Ne zna on koliko će vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu trajati, ali zna da je preduslov za kreiranje jedinstva “u političkom smislu”, da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

“Polako, pa neka traje koliko traje. Zašto ste toliko ubijeđeni da je stanje na Balkanu nepromjenljivo? Garantujem samo jedno (to će se desiti) bez ijedne teške riječi”, ocijenio je Vulin i dodao začin: “Srbi su živjeli zajedno pod Osmanskim carstvom, u Austrougarskoj neko vreme zajedno, nekoliko godina u Trećem rajhu svi zajedno, smatram da (Srbi) treba da žive u svojim granicama.”

Da li je Vulin svjestan šta svojom ministarskom drekom poručuje i Srbima i nesrbima, morao bi da utvrdi neko ko ga dobro zna i pomno prati, ali to i nije važno. Mnogo je važnije što nekontrolisanim istupima nanosi nemjerljivu štetu i Srbiji, i sunarodnicima, i sugrađanima, i komšijama. I što to, kao i ranije, čini pod sigurnim kišobranom, svjestan da nema kazne.

Izvor: novimagazin.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *