Magnifico iznevjerovao ‒ Dodik njegovu ‘Pukni zoro’ promoviše kao pjesmu iz 1. svjetskog rata

Region

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik doveo je u ponedjeljak u prostorije Predsjedništva BiH harmonikaša i u društvu nekoliko ljudi otpjevao, između ostalih i pjesmu Pukni zoro. U izjavi je nakon toga rekao da je to pjesma koju su srpski vojnici pjevali tokom Prvog svjetskog rata u bitkama na Kajmakčalanu. Njegove izjave nisu tačne, jer je pjesmu napisao slovenački muzičar Magnifico i to za film ‘Montevideo, Bog te video’. Muzičar se oglasio na Facebooku na način da je pogledao Dodikov snimak, bez da bi rekao ijednu riječ.

“Pjevao sam pjesmu Pukni zoro / … / To je divna pjesma koju su prvi put u teškim borbama otpjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu, u kojoj su se borili za povratak na teritoriju Srbije. To je lijepa pjesma, nikoga ne vrijeđa i govori o vojnicima koji se vraćaju iz rata a ne vojnicima koji idu u rat”, rekao je u izjavi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Korisnici društvene mreže Twitter upozorili su da pjesma ne seže tako daleko u istoriju. Autor pjesme je slovenački muzičar Robert Pešut – Magnifico, koji je napisao ‘Pukni zoro’ za film ‘Montevideo, Bog te video’. Pjesma je takođe objavljena na muzičarevom službenom YouTube kanalu, gdje je kao autor teksta i melodije potpisan kantautor Magnifico.

Slovenački muzičar već je odgovorio na Dodikove navode na Facebooku, gdje je objavio video kako gleda Dodikove izjave. Magnifico nije ništa komentarisao riječima, već je samo snimku pripisao: “Svakim danom sve više napredujem”.

Takođe je pjevao i Srpkinja je mene majka rodila

Dodik je u ponedjeljak doveo harmonikaša u svoj ured u prostorijama Predsjedništva Bosne i Hercegovine i glasno pjevao u društvu nekoliko ljudi, uključujući pjesmu Srpkinja je mene majka rodila. Snimke druženja je stranka SNSD objavila na Twitteru. Dodik je još prošle sedmice najavio da će prirediti zabavu, dodajući da će nastaviti sa blokadom rada bosanskohercegovačkih institucija.

Hrvatski član predsjedništva Željko Komšić komentarisao je da se Dodik osramotio tim činom. “Lako je glumiti budalu, ali posljedice mogu biti i teške”, rekao je i dodao, između ostalog, da je harmonikaš zaista nepotrebna provokacija. Takođe su i predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj upozorili da je to sramotan čin. Nakon objavljivanja snimaka, rekli su da se srame onoga ko predstavlja srpski narod u Predsjedništvu BiH, prenio je srpski N1.

Izvor: ba.n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *