Abazović: Nijesam za manjinsku Vladu

Crna Gora

Potpredśednik Vlade Dritan Abazović kazao je da ne podržava koncept manjinske Vlade i čeka, kako kaže, da se razbistre neke stvari o kojima je razgovarao na važnim adresama.

„Ja lično nijesam za to, „Crno na bijelo” nije za to. Mi želimo da imamo veću političku stabilnost da bi sprovodili reforme da donosimo zakone, da mijenjamo tužilaštvo, da mijenjamo sudstvo, da biramo sudije Ustavnog suda, sve institucije će ući u blokadu za dva-tri mjeseca”, kazao je Abazović novinarima u Skupštini.

On je poručio da je potrebno naći rješenje.

„Nema ovđe ljutnje ni prema kome, niti kakvih zavjera, niti bilo čega. Moj stav je jasan i precizan – ko god može da da model koji će da funkcioniše, srećno mu bilo. Mi smo i sad u jednom vidu manjinske podrške. Imamo subjekte koji nijesu u Vladi, koji nešto što Vlada predloži podrže, a nešto ne podržavaju. Mi i sada imamo faktički takvo stanje, samo što ne želimo da ga nazovemo tim imenom. Želim da se ova situacija razriješi. Što se mene lično tiče viđećemo šta su solucije. Moramo da sačekamo da se neke stvari razbistre, o kojima smo razgovarali na važnim svjetskim adresama, i ako se situacija bude rabistrila, mislim da će to biti pozitivno za Crnu Goru”, kazao je Abazović ne želeći da kaže „koje su to stvari”.

Video: RTCG

Stalno čekamo da DF da neko rješenje

Abazović ne očekuje da će se desiti nešto 10. decembra, kada je krajnji rok za odgovor na platformu Demokratskog fronta kojom je traženo formiranje nove Vlade.

„Stalno čekamo da DF da neko rješenje. Evo DF izlazi u poneđeljak sa platformom, dođe poneđeljak, ništa se ne desi. Doći će 10. decembar, mislim da se neće desiti ništa, evo da vidimo…”

Kazao je da je situacija jednostavna.

“Ako DF iz nekog razloga ne želi da podrži ovu vladu, oni to često govore, odlično – nema više većine idemo na izbore ili neka druga rješenja i to je to”, poručio je Abazović i dodao da bi volio da ga DF 10. decembra iznenadi, pozitivno ili negativno.

Lide GP URA saopštio je da je i ranije sa predstavnicima manjina razgovarao više puta, podśećajući da se u jednom periodu govorilio o tome da se nađe zamjena za GP URA.

„Ako bilo ko može to da postigne, odlično, jedan teret manje za nas. Ali ako neko misli da ima ekskluzivno pravo da razgovara sa nekim, a da isto pravo ne želi da da drugima, to nije princip demokratije. Pričao sam s njima, volio bih da oni budu dio neke nove Vlade, ako se ona ikada uspostavi, iz razloga što će to biti dobra poruka stabilnosti i moramo da širimo taj kapacitet društvenog konsenzusa i broja ljudi koji će glasati za neke važne stvari. Ja za to navijam”, objasnio je Abazović.

On je poručio i da ne radi nikome ništa iza leđa, ali, kako dodaje, nije siguran da su svi na istom zadatku.

Ponavljam, ako neko ima neki model neka ga iznese, odazvaćemo se na svaki poziv, na svaki razgovor. Razgovarao sam sa ljudima iz DF-a, manijinskih partija, nikakav problem nemam, ali to ne znači da su naše političke pozicije promijenjene ako imamo neki razgovor”, rekao je Abazović.

Kazao je da čeka da vidi šta će da se desi sa državnim budžetom, šta će da se desi ukupno, da li ova većina postoji ili ne postoji.

Izvor: rtcg.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.