Desničari pod zaštitom države

Region

Juče je u Beogradu nepoznati muškarac napao novinarku Snežanu Čongradin, dok je za Danas izvještavala sa protesta nevladinih organizacija koje su se okupile ispred Doma omladine kako bi obrisale grafit “Ratko Mladić sprski heroj”. Tom prilikom napadnuta je i jedna NVO aktivistkinja.

Novinar Đorđe Vlajić, komentarišući ovaj događaj za N1, rekao je da je „više nego očigledno da su desničarske grupe pod zaštitom države, jer nastupaju pod velikom slobodom”. Vlajić smatra da je bilo pitanje trenutka kada će se dogoditi ozbiljan incident, jer desničari gorljivo brane mural i grafit.

„Sreća je što se završilo na pojedinačnom incidentu, nije došlo do masovnijeg obračuna. Napadnuta je novinarka koja se dosljedno protivi veličanju ratnih zločinaca i proglašavanja za nacionalne heroje. Desničari gaje taj narativ da smo mi žrtva, da su svi naši heroji, a oni drugi zločinci. To ne samo da iskrlivljuje istoriju, nego i kvari socijalni ambijent i dovodi do ovakvih situacija i pitanje je hoće li se dogoditi teži incident. Šta bi se dogodilo da je prošao zakon o policiji i da ministar proglasi desničarske ekipe za neke policijske formacije i da rasteruju ljevičare ili građane koji se protive što se ratni zločinci proglašavaju za heroje?”

On je rekao i da u Evropi imamo sukob ljevice i desnice, ali dodaje da mu u Srbiji sve liči na “gajenu desnicu”, koja ako zatreba može da ima ulogu Pretorijanske garde sistema.

„Ometanje novinara u poslu, ta ekipa gajena od vlasti šalje poruku i obično su na meti novinari koji rade za kuće koje su kritički raspoložene prema režimu. Šalju se pretnje, ometa se fizički, to je odnos državnih funkcionera prema novinarima vaše kuće ili svima koji hoće da postave pitanje koje nije zgodno. Onda imamo etikete, maltretiranja…”

Izvor: N1 (rs.n1info.com)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *