Protesti protiv kompanije Amazon

Globus

Protesti pod sloganom “Make Amazon Pay” danas su održani širom SAD, Indije, Ujedinjenog Kraljevstva i nekoliko zemalja EU, uključujući Njemačku, Holandiju i Francusku. Protesti su ciljano organizovani tokom Crnog petka, jednog od najprometnijih dana u godini za kompaniju Amazon.

“Make Amazon Pay” je pokret sačinjen od skoro 50 različitih unija, sindikata, kao i organizacija za zaštitu životne sredine. Oni zahtijevaju da kompanija Amazon napravi krupne promjene u svom poslovanju, uključujući povećanje plata svojim radnicima, prestanak nadzora svojih radnika i plaćanje poreza bez iskorištavanja rupa u zakonu ili poreskih rajeva.

Iz humanitarne organizacije “War On Want” sa sjedištem u Londonu, koja je dio pokreta “Make Amazon Pay”, izjavili su da: „Amazon zloupotrebljava svoju dominaciju u online trgovini, te pružanju cloud usluga i logistike da stvori neravnopravnu konkurenciju zbog čega standardi padaju. Radnici Amazona suočeni su sa nebezbjednim uslovima na poslu, konstantnim nadzorom i tretirani su kao roboti. Vrijeme je da Amazon počne da isplaćuje fer plate, fer poreze i smanji svoj negativan uticaj na planetu”,

GMB sindikat iz Ujedinjenog Kraljevstva objavio je podatke koji pokazuju da se tokom Crnog petka za 50% uveća broj poziva ka Hitnoj pomoći iz Amazonovih skladišta – za šta oni optužuju rukovodstvo kompanije koje pred radnike postavlja prevelike i fizički iscrpljujuće zahtjeve. Iz kompanije tvrde da su ovi podaci izvučeni iz konteksta, te da je činjenica da Amazon ima 40% manje povreda na poslu u poređenju sa bilo kojom drugom kompanijom koja se bavi prevozom i skladištenjem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Iz GMB sindikata su poručili da je vrijeme da Amazon sjedne sa svojim radnicima i zajednički stvori bolje, bezbjednije uslove za sve. Amazon je višestruko profitirao od pandemije i može da priušti bolje uslove rada svojim radnicima.”,

Amazon je uoči protesta izdao saopštenje u kom tvrdi da kompanija izvršava sve svoje zakonske obaveze, da su posvećeni misiji smanjivanja karbonskog otiska na nulu do 2040, te da neprestano radi na osmišljavanju i kreiranju bezbjednijih uslova za svoje radnike.

Izvor: BBC
Foto: AFP

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.