Većina građana za izbornu reformu

Crna Gora

Skoro trećina građana Crne Gore smatra da izbori nisu fer i slobodni, dok dodatnih 40% smatra da su izbori djelimično fer i slobodni. Tek svaki deseti građanin Crne Gore smatra da su izbori potpuno fer i slobodni. Ovo je pokazalo “Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori” koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar.

„Izrazito visok procenat građana (80,2%) smatra da izborne prevare predstavljaju problem u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori. Kada je riječ o izbornoj reformi, gotovo polovina građana (49,7%) smatra da je izborna reforma potrebna, a većina njih (58%) smatra da je izbornu reformu potrebno sprovesti urgentno”, navodi se u istraživanju.

Od 8. do 17. oktobra 2021. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, sprovedeno je istraživanje javnog mnjenja sa ciljem ispitivanja stavova građana o povjerenju u organe izborne administracije u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK).

Pored toga, istraživanjem su obuhvaćene i teme vezane za opšte ocjene građana o izborima, kao i o procesu izborne reforme koji je u toku. Nalazi ukazuju na to da postoji potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora.

„Istraživanja javnog mnjenja ovog tipa imaju za cilj da odgovore kako građani percipiraju ukupan institucionalni i pravno-politički ambijent u kome se izbori održavaju. Rezultati istraživanja ukazuju da čak 89,9% ispitanika smatra da funkcionisanje DIK utiče na demokratičnost izbornih procesa i povjerenje koje građani imaju u izbore u Crnoj Gori. Većina ispitanika smatra da sprovođenje izbornih radnji treba da bude u nadležnosti profesionalizovane, nezavisne i politički neutralne izborne administracije, koja će štititi zakonitost sprovođenja izborne procedure”, saopštio je OEBS.

U istraživanju se zaključuje da Skupština Crne Gore treba da obezbijedi nastavak procesa sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva kroz uspostavljanje istinskog i održivog dijaloga između političkih partija i uz aktivno sudjelovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinih organizacija koje posjeduju ekspertizu u ovoj oblasti.

Izvor: rtcg.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *