Incidenti na protestima širom Srbije

Region

Protesti i blokade puteva širom Srbije održani su juče, na dan Svečane akademije SNS-a u Beogradu. Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv novih zakona za koje navode da idu u prilog interesima stranih investitora koji uništavaju životnu sredinu, prevashodno rudarskoj kompaniji Rio Tinto čije poslovanje prate razne kontroverze i optužbe.

Na protestima je došlo do brojnih incidenata, a okupljeni građani i organizatori tvrde da su u napadima na demonstrante učestvovale koordinisane grupe kriminalaca i huligana, dok se policija povukla pred njima ostavljajući demonstrante bez zaštite.

Pokret Kreni-Promeni saopštio je da je blokada upozorenja vitalnih saobraćajnica širom Srbije uspjela i naveo da su uslovi za prekid protesta da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbije da potpiše Zakon o eksproprijaciji, kao i da se izmijeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Savo Manojlović, direktor za kampanje Kreni-Promeni, rekao je da ukoliko ova dva uslova ne budu ispunjena, poziva građane da naredne subote sjednu u automobile i da u grupama od 10 do 20 vozila stanu i blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

„Po prvi put u istoriji građani su blokirali Gazelu. Taktika da više manjh grupa građana razvuče veliki broj policijskih snaga, umjesto da manje grupe policije blokiraju veliki broj građana urodila je plodom. Posebno ističemo da je policija odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolišu skupovi, zbog čega je širom Srbije dolazilo do brojnih incidenta. Odgovornost za ovo snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: N1

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.