Opozicija predala Skupštini inicijativu za smjenu Vlade

Crna Gora

Poslanici opozicije predali su u skupštinsku proceduru inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore.

„Kao što je i najavljeno 40 poslanika opozicije predalo je u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore.
Očekujemo podršku ubjedljive većine poslanika”
– napisao je predśednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević na Twitter-u.

Kao jedan od razloga za glasanje o nepovjerenju Vladi navodi se politička i institucionalna blokada.

„Crna Gora je pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema. Obim i karakter te krize svakako upućuju na činjenicu da se radi o stanju političkog i institucionalnog sistema gotovo bez presedana u savremenim reprezentativnim demokratijama.
Predśednik Vlade i Vlada su odavno izgubili legitimitet u Parlamentu budući da Vlada nema većinsku podršku što je u javnosti više puta saopšteno od strane većeg broja poslanika.
Teške optužbe iz redova dijela parlametnarne većine usmjerene prema premijeru i njemu najbližim ministrima vezano za visoku korupciju i organizovani kriminal gotovo su svakodnevna pojava u političkom životu.
Parlament je zbog takvog stanja Vlade bez legitimiteta i podršle parlamentarne većine više mjeseci bio blokiran, a njegov rad isključivo zavisi od partikularnih partijskih interesa umjesto da služi javnom i državnom interesu stvaranja legislativnih uslova za sprovođenje neophodnih reformi”
– navodi se u Prijedlogu da se glasa nepovjerenje Vladi.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.