Federalni savjet Švajcarske: Crnogorski računi više neće biti tajni

Crna Gora

Federalni savjet Švajcarske pokreće konsultacije o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa 12 partnerskih država, uključujući Crnu Goru. To je zvanično saopšteno iz Federalnog savjeta Švajcarske, uz napomenu da su posvećeni poštovanju međunarodnih standarda transparentnosti. Konsultacije o novom sporazumu sa Crnom Gorom trajaće do marta 2022.godine, prenosi Portal RTCG.

„Tokom sastanka 3. decembra 2021.godine, Federalni savjet Švajcarske pokrenuo je konsultacije o uvođenju automatske razmjene informacija o finansijskim računima (AEOI) sa još 12 država i teritorija. Planirano je da AEOI stupi na snagu 1. januara 2023. godine, a prva razmjena podataka bi trebalo da se desi 2024. godine. Širenjem svoje mreže AEOI, Švajcarska ponovo potvrđuje svoju posvećenost poštovanju međunarodnih standarda”, piše u saopštenju na sajtu švajcarske vlade.

Kako se navodi, jačanje integriteta i transparentnosti finansijskog sistema i borba protiv nedozvoljenih finansijskih tokova dio su politike Federalnog savjeta kada je u pitanju finansijsko tržište.

„Ovo bi trebalo da obezbijedi da švajcarski finansijski centar ostane vodeći u svijetu, moderan i globalno aktivan. Uvođenjem automatske razmjene informacija sa tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju, Švajcarska je posvećena međunarodnim standardima u borbi protiv finansijskog kriminala, utaje poreza, pranja novca i korupcije”, ističe se u saopštenju.

U tom kontekstu, kako se tvrdi, Federalni savjet predlaže da se sporazum o razmjeni podataka dogovori sa 12 država i teritorija.

„To su Ekvador, Gruzija, Jamajka, Jordan, Kenija, Crna Gora, Moldavija, Maroko, Nova Kaledonija, Tajland, Uganda i Ukrajina. Prije prve razmjene podataka sa ovim partnerskim državama, Federalni savjet još jednom će ispitati da li su ispunjeni zahtjevi standarda AEOI – posebno bezbjednost i povjerljivost podataka. Konsultacije će trajati do 18. marta 2022. godine”, ukazano je u saopštenju.

Navodi se da Federalni savjet planira da podnese parlamentu akt o uvođenju AEOI sa ovim partnerskim državama na jesen ili zimu 2022. godine.

Međunarodna mreža novinara 2015. godine otkrila je da je supruga bivšeg potpredśednika DPS-a Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara tokom 2006. i 2007. godine na računu u Švajcarskoj, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

Nedavno je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore uputilo zamolnice pravosudnim organima Švajcarske i Velike Britanije za podatke koji će pomoći istrazi o navodnoj umiješanosti crnogorskog predśednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža u slučaju „Pandora papiri”.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je da u švajcarskoj HSBC banci tajni račun ima i Palestinac Mohamed Rašid, koji je imao investicije u Crnoj Gori i jedno vrijeme zajedničku firmu sa aktuelnim šefom crnogorske države.


Ćalović Marković: „Dolazi kraj skrivanju prljavog novca u Švajcarskoj”

„Korumpirani političari i drugi kriminalci imaju sve manje prostora za skrivanje nezakonito stečene imovine i najava švajcarske Vlade o potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa Crnom Gorom sigurno je uznemirila mnoge od njih u Crnoj Gori”, rekla je za Portal RTCG direktorica MANS-a i rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković.

Vanja Ćalović Marković | Foto: Luka Zeković

„Sigurno će sada početi da sele prljavi kapital na druge destinacije koje još nisu uvele saradnju u oblasti sprečavanja pranja novca. Međutim, ne zaboravimo da novac ostavlja trag i samo ga treba pratiti da se dođe do izvršilaca krivičnih djela i njihovih pomagača u pranju novca”, kazala je Ćalović-Marković.

Ona vjeruje da je ovaj korak Švajcarske, kao i niz drugih stvari koje se dešavaju na međunarodnoj sceni u vezi sa otvaranjem registara kompanija i većim regulisanjem ofšor destinacija, podstaknuto objavljivanjem „Pandora papira”.

Po njenom sudu, kao što su mnogi koraci vezani za spriječavanje pranja novca preduzeti na globalnom nivou nakon objavljivanja „Panama papira”, tako će i „Pandora papiri” imati snažan efekat na destinacije koje se najčešće koriste za skrivanje nezakonito stečene imovine.

„Ti globalni tokovi su izuzetno važni za Crnu Goru, iako ih naši građani nisu svjesni jer se ne dešavaju kod nas. Prljavi novac se, međutim, upravo skriva iza raznih ofšor kompanija i slojeva anonimnosti, kao i tajnih računa na destinacijama poznatim po tajnosti. Zbog toga su od ogromnog značaja za otkrivanje imovine promjene upravo u tim državama koje se tradicionalno koriste za skrivanje imovine, a jedna od njih je upravo Švajcarska”, navela je Ćalović Marković.

Kako je naglasila, iako se čini dugim rok u kome će sporazum početi da se primjenjuje, naš sistem u ovom trenutku svakako nije spreman za ozbiljne predmete.

„Prvi korak mora biti promjena tužilaštva, a već sada treba da razmišljamo i o korjenitim reformama u sudstvu, dok unapređujemo zakonodavstvo za oduzimanje i upravljanje nezakonito stečenom imovinom”, podvukla je Ćalović Marković

Izvor: vijesti.me | rtcg.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.