NVO Akcija za socijalnu pravdu upozorava: Predloženi nacrt reforme ne smanjuje broj zaposlenih u javnoj upravi

Crna Gora

Krovni strateški dokument za racionalizaciju preglomazne državne i lokalne administracije, koju je protekla vlast godinama punila do pucanja, zbog čega je odavno finansijski neodrživa, ima niz slabosti i u narednim godinama teško da će se ozbiljnije riješiti problem prekomjernih zapošljavanja u zemlji, smatraju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP). Komentarišući Nacrt strategije reforme javne uprave u narednom četvorogodišnjem periodu, za koji je javna rasprava okončana protekle sedmice, u toj nevladinoj organizaciji navode kao jedan od velikih propusta to što nije ograničen broj zaposlenih u ionako preglomaznoj administraciji.

U ASP-u podsjećaju da je ranijom Strategijom reforme javne uprave bilo propisano da se u lokalnim samoupravama broj zaposlenih do kraja 2020. godine smanji za najmanje deset odsto, kao i da dođe do smanjenja zaposlenih na centralnom nivou, ali taj procenat nije bio utvrđen.

Kako naglašavaju, ne samo da nije došlo do smanjenja broja zaposlenih, već je tokom 2020. godine, krajem koje je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast nakon tri decenije, došlo do značajnog uvećanja zaposlenih, pa je u javnoj upravi nevjerovatnih preko 55 hiljada zaposlenih.

„Uprkos tako poražavajućim podacima, kao i onim da se za zarade u javnoj upravi posljednjih godina izdvaja između 10 do 14 odsto bruto društvenog proizvoda, u novom Nacrtu strategije reforme javne uprave se uopšte ne navode nikakva ograničenja za nova zapošljavanja na centralnom i lokalnom nivou, već se ostavlja da se optimalan broj zaposlenih utvrdi tek nakon izrade funkcionalnih analiza. Takav pristup je prosto nedopustiv i ostavlja ogroman prostor za dalje uvećanje broja zaposlenih u ionako krcatoj javnoj upravi”.

Kako navode, neshvatljivo je i da se dokument neće odnositi na državna i lokalna preduzeća, što je i DPS vlada ranije činila, pa će van evidencija ostati „armija” zaposlenih u javnim preduzećima.

„U dokumentu se potpuno pogrešno polazi od toga da će državna preduzeća biti pod kontrolom „Montenegro works”, a da lokalna ostvaruju profit i nijesu prepoznata kroz budžete opština. To bi se moglo odnositi na razvijene i uređene sisteme, ali ne i na Crnu Goru, jer je nesporna činjenica da se i iz državnog, i iz lokalnih budžeta, za rad mnogih javnih preduzeća izdvajaju milionski iznosi, dok ona istovremeno enormno zapošljavaju i služe za, kako se često čuje u javnosti, uhljebljenje partijskog kadra.”

U toj nevladinoj organizaciji naglašavaju da dokument otkriva čitav niz slabosti i, u neku ruku, haosa koji vlada u javnoj administraciji, gdje ne postoji kvalitetna kontrola, upravljanje, ali ni odgovornost javnih službenika i namještenika.

U dokumentu se, recimo, navodi podatak da je iznos sudskih presuda plaćenih od države u 2018. godini bio 15,4 miliona, a u 2020. godini je porastao na 17,8 miliona, pa u Ministarstvu javne uprave naglašavaju da to ukazuje da izazovi obezbjeđenju zakonitosti i efikasnosti javne uprave predstavljaju teret za državni budzet.

„Pohvalno je što se u dokumentu naglašava značaj digitalizacije uprave, ali su neki postavljeni rokovi predugi. Primjera radi, definiše se da se tek za pet godina uspostavi elektronski sistem upravljanja dokumentima u upravi, što je pretjerano dug rok.”

Oni smatraju da treba propisati kraće rokove i ubrzati digitalizaciju, te u tom smislu treba ubrzati izradu novih elektronskih ličnih dokumenata za sve građane, obavezati organe i institucije da proaktivno objavljuju podatke, ili značajno unaprijediti portal otvorenih podataka.

Izvor: dan.co.me
Istaknuta slika: © Getty Images

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.