Perić: Rezultat SDP-a na Cetinju se može reflektovati i na državni nivo

Crna Gora

Najinteresantniji rezultat sa juče održanih izbora u tri opštine, za političkog analitičara Srđana Perića je onaj na Cetinju. Tamo je, prema njegovom mišljenju, suštinski pobjednik SDP, jer su, kako kaže, pokazali snagu, a DPS sam ne može formirati vlast što nije mogao ni u prošlom sazivu.

„Na simboličkoj ravni, radi se o opštini koja je imala opterećenje prije svega zbog dešavanja početkom septembra i niko nije znao kako će se to reflektovati na izborni rezultat. Sa druge strane siguran sam da je DPS očekivao bolji rezultat. Zanimljivo je da Stara Garda ima uvijek simpatije za inicijative koje su direktno od građana, oni su porasli za jedan mandat što govori da imaju određenu utemeljenost”, kazao je Perić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore komentarišući jučerašnje lokalne izbore u tri opštine.

Za formiranje Vlasti na Cetinju, smatra, da odličnu pregovaračku poziciju ima SDP a to se, ukazuje Perić, može reflektovati i na državni nivo.

„Kada je u pitanju formiranje vlasti na Cetinju ako niko od partnera, Stara Garda, Demokrate i URA ne bude išao ka DPS-u to stvara odličnu pregovaračku poziciju SDP-u i ona se može reflektovati na državni nivo iz više razloga. S jedne strane oni mogu da imaju odličnu pregovaračku poziciju ako idu sa DPS-om ali se onda trajno opredjeljuju za saradnju sa DPS-om i onda ne vide mogućnost daljeg razvijanja svoje strateške pozicije, a sa druge strane oni mogu da odigraju otvorenije i da potencijalno, ono što se dešava na Cetinju, te pregovore, uvežu sa dešavanjima na državnom nivou. Oni imaju iskustva u politici i znaju koliki je pregovarački potencijal te pozicije”, ističe Perić.

U Mojkovcu se, kaže Perić, izvjesno desila promjena vlasti te da DPS nakon dugog upravljanja tim gradom ide u opoziciju. Obrte tokom pregovora Perić ne očekuje, već smatra da će vlast sa državnog nivoa činiti vlast i u Mojkovcu.

„Tu će se takođe otvoriti pitanje kao na državnom nivou, doduše u manjem obimu, ideološki raznorodnih potencijalnih koalicionih partnera. Ideološka razlika može da bude problem prilikom pregovora doduše mnogo manje nego na državnom nivou”, smatra Perić.

To što je DF u Mojkovcu proglasio gradonačelnika za Perića je nametanje svog rješenja.

„Očigledno se želi namentnuti osoba iz liste koja je u okviru onoga što je pretpostavljena nova većina da on bude gradonačelnik. Na nivou principa u demokratiji vi tome ne možete da prigovorite ali treba da imate sagasnost svih aktera koji bi tvorili tu većinu. Mislim da će postići dogovor ko je personalno rješenje vidjećemo kako će drugi reagovati”, kazao je Perić.

U Petnjici, dodaje, DPS i sada ima jako uporište. Zanimljivim smatra rast Stranke pravde i pomirenja.

„I ostali donosioci odluka će biti u okviru DPS-a jer sam može da formira vlast”, kazao je Perić.

Izvor: rtcg.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.